Генеральна конференція
Як стати схожими на Нього
Жовтнева генеральна конференція 2020 р.


Як стати схожими на Нього

Лише з божественною допомогою Спасителя ми всі можемо зростати, щоб стати схожими на Нього.

Навіть тих, хто старанно вивчає життя і священнослужіння Ісуса Христа, настанова Спасителя бути “такими самими, як Я є” 1 , лякає і здається недосяжною. Можливо, ви схожі на мене---також добре усвідомлюєте свої недоліки та помилки, тож вам може бути психологічно зручніше йти по стежці без найменшого підйому і бодай невеликого зростання. “Напевно, це вчення є нереальним та перебільшеним”,---виправдовуємося ми, коли комфортно вибираємо курс найменшого опору, у такий спосіб спалюючи менше калорій необхідних змін.

Але що, якщо настанова стати “такими самими, яким [Він є]”, не є образною, навіть у нашому смертному стані? Що, якщо цього, певною мірою, можна досягти в цьому житті й вона, справді, є необхідною умовою, аби знову бути з Ним? Що, якщо Спаситель має на увазі саме це точне і досконале визначення---“такими самими, як Я є”? Тоді що? Який рівень зусиль ми були б готові докласти, щоб запросити Його чудодійну силу в наше життя для зміни самого нашого єства?

Старійшина Ніл А. Максвелл навчав: “Коли ми розмірковуємо над заповіддю Ісуса, щоб стати такими, як Він, то бачимо, що в нашій теперішній ситуації не можна сказати, що ми є злочестивими, але натомість ми надто нерішучі й нам не вистачає ентузіазму стосовно Його справи, яка також є і нашою справою! Ми Його звеличуємо, але рідко наслідуємо” 2 . Молодий пастор Чарльз М. Шелдон висловив подібні почуття такими словами: “У своєму християнському житті ми занадто любимо свою зручність і комфорт, щоб брати на себе щось таке грубе і важке як хрест” 3 .

Насправді, нам всім наказано стати схожими на Нього, саме як Ісус Христос став схожим на Батька 4 . Розвиваючись, ми стаємо більш бездоганними, досконалими і повністю розвиненими 5 . Це вчення не ґрунтується на доктринах будь-якої секти, а походить безпосередньо від Самого Вчителя. Нам слід прожити своє життя, дивлячись саме через цю призму, через неї розглядати спілкування та розвивати стосунки. Справді, немає іншого способу зцілити рани зруйнованих стосунків або розбитого на шматки суспільства, ніж, щоб кожен з нас більш повно наслідував Князя миру 6 .

Давайте розглянемо, як почати вдумливі, обмірковані та свідомі спроби стати такими, як Він, розвиваючи риси, притаманні Ісусу Христу.

Вирішити і зобовʼязатися

Кілька років тому ми з дружиною стояли на початку стежки, щоб зійти на найвищу гору Японії, гору Фудзі. Почавши сходження, ми дивилися на далеку вершину і гадали, чи ми зможемо дійти туди.

Зображення
Гора Фудзі

Просуваючись, ми відчували втому, біль у мускулах та вплив висоти. Психологічно для нас стало важливим просто зосередитись на наступному кроці. Ми ніби говорили: “Можливо, я не скоро дістанусь вершини, але я можу зробити зараз наступний крок”. Через деякий час це складне завдання нарешті було виконане, крок за кроком.

Перший крок на цьому шляху, щоб стати схожим на Ісуса Христа,---це мати бажання досягти цього. Розуміння наказу стати схожими на Нього---це добре, але це розуміння повинно поєднуватися з прагненням змінювати себе, крок за кроком, щоб вийти за межі тілесної людини 7 . Щоб розвинути це бажання, ми маємо розуміти, ким є Ісус Христос. Ми повинні дещо дізнатися про Його характер 8 , і нам слід шукати Його риси в Писаннях, під час богослужінь та в інших святих місцях. Коли ми почнемо більше дізнаватися про Нього, ми побачимо Його риси, відображені в інших. Це підбадьорить нас у нашому власному пошуку, оскільки, якщо інші можуть певною мірою розвинути Його риси, то й ми можемо.

Якщо ми чесні самі з собою, Світло Христа 9 всередині нас підкаже, що є різниця між тим, якими ми є, у порівнянні з бажаним характером Спасителя 10 . Така чесність є критично важливою, якщо ми хочемо розвиватися, щоб стати схожими на Нього. Насправді, чесність є однією з Його характерних рис.

Зображення
Відображення у кривому зеркалі

Тепер ті, хто сміливі, можуть запитати члена сімʼї, подружжя, друга чи духовного провідника, яким довіряють, якої характерної риси Ісуса Христа нам не вистачає, і, можливо, нам доведеться підготуватися до відповіді! Інколи ми бачимо себе у кривих дзеркалах розважального центру, які показують нас чи то набагато круглішими, чи то набагато худорлявішими, ніж ми є насправді.

Друзі та члени сімʼї, яким довіряємо, можуть допомогти нам чіткіше побачити себе, але навіть вони можуть бачити речі недосконало, незалежно від їхнього бажання бути люблячими і корисними. Тому дуже важливо, щоб ми також запитали нашого люблячого Небесного Батька, що нам потрібно і на чому нам слід зосередити свої зусилля. Він досконало розуміє нас і з любовʼю покаже нам наші слабкості 11 . Можливо, ви дізнаєтеся, що вам слід мати більше терпіння, смирення, милосердя, любові, надії, старанності чи бути слухнянішими, і це лише кілька рис з великого переліку 12 .

Недавно в мене був досвід, що сприяв моєму духовному розвитку, коли люблячий церковний провідник дуже прямо запропонував мені вдосконалити певну рису характеру. Він говорив з любовʼю, без перекручень. Того вечора я розповів про цей випадок своїй дружині. Вона була надзвичайно чуйною, хоча і погодилася з його пропозицією. Святий Дух підтвердив мені, що їхня порада походила від люблячого Небесного Батька.

Також може бути корисним чесно виконати завдання на розвиток риси характеру, подібного до Христового з 6 розділу посібника Проповідуйте Мою євангелію 13 .

Коли ви чесно оціните себе і вирішите почати сходження на гору, вам потрібно буде покаятися. Президент Рассел М. Нельсон з любовʼю навчав: “Коли ми вирішуємо покаятися, ми вирішуємо змінитися! Ми дозволяємо Спасителю перетворити нас на кращу версію самих себе. Ми вибираємо духовно зростати і мати радість—радість викуплення у Ньому. Коли ми вибираємо покаятися, ми вибираємо стати більше схожими на Ісуса Христа” 14 .

Щоб стати такими, як Ісус Христос, від нас вимагатиметься змінити свої серця та думки, фактично, сам наш характер і зробити це можливо лише через спасительну благодать Ісуса Христа 15 .

Визначитися і діяти

Тепер, коли ви вирішили змінитися і покаятися та прагнули знайти скерування через молитву, чесне обмірковування і, можливо, порадившись з іншими, вам потрібно вибрати рису характеру, яка буде в центрі вашої уваги. Вам буде потрібно докласти значних зусиль. Ви не розвинете ці риси легко чи зненацька, але завдяки Його благодаті вони прийдуть поступово, через старанні зусилля.

Риси характеру, подібного до Христового, є дарами від люблячого Небесного Батька, щоб благословити нас і людей поряд з нами. Тому наші зусилля щодо розвитку цих рис вимагатимуть щиросердних благань про Його божественну допомогу. Якщо ми прагнутимемо цих дарів, аби краще служити іншим, Він благословить нас у наших зусиллях. Егоїстичне домагання Божого дару закінчиться розчаруванням і зневірою.

Якщо ви сильно зосереджуєте увагу на якійсь потрібній рисі характеру, то, у міру вашого просування вперед у її набутті, ви також зможете набути й інші необхідні риси. Чи може хтось, глибоко зосереджуючись, щоб розвинути милосердя, не зміцнитися у любові та смиренні? Чи може хтось, зосереджуючись, щоб розвинути слухняність, не здобути більше старанності та надії? Ваші значні зусилля щодо набуття однієї риси стануть припливом, який підійме всі судна у гавані.

Записувати і продовжувати

Коли я прагну стати схожим на Нього, для мене важливо записувати свій досвід і те, що я засвоїв. Під час вивчення однієї з рис Його характеру і зосереджуючись на ній, коли я бачу приклади виявлення цієї риси у Його вченнях, Його священнослужінні та у Його учнів, Писання заново відкриваються переді мною. Моє око також більше зосереджується на виявленні цієї риси в інших людях. Я зустрічав чудових людей як у Церкві, так і поза нею, у яких були риси характеру, схожі на ті, що мав Він. Вони є чудовими прикладами того, як ті риси, завдяки Його люблячій благодаті, можуть проявлятися у звичайних смертних.

Для того, щоб досягти реального прогресу, вам буде необхідно продовжувати докладати зусилля. Саме як сходження на гору вимагає попередньої підготовки, терпіння і наполегливості під час сходження, так і ця подорож вимагатиме справжніх зусиль і жертви. Справжнє життя за євангелією Христа, коли ми намагаємося стати схожими на нашого Вчителя, завжди вимагало наших найбільших зусиль 16 .

А зараз невеличке застереження. Заповідь бути схожими на Нього не призначена, щоб викликати у вас почуття вини, недостойності чи того, що вас не люблять. Увесь наш земний досвід складається з розвитку, спроб, падіння й успіхів. Як би ми з дружиною не хотіли, щоб можна було закрити очі й магічним чином перенестися на вершину, життя має іншу мету.

Ви досить добрі, вас люблять, але це не означає, що ви вже досконалі. Є робота, яка має бути виконана як у цьому житті, так і у прийдешньому. Лише з Його божественною допомогою ми всі можемо зростати, щоб стати схожими на Нього.

У ці часи, коли “все [здається] у сумʼятті; і … страх [є очевидним серед] всіх людей” 17 , єдиним антидотом, єдиними ліками стає прагнення бути схожим на Спасителя 18 , Викупителя 19 всього людства, Світла світу 20 і шукати Того, Хто проголосив: “Я дорога” 21 .

Зображення
Викупитель

Я знаю, що завдяки Його божественній допомозі та силі, можливо ставати схожими на Нього, крок за кроком. Якби це було не так, Він би не дав нам цієї заповіді 22 . Я знаю це частково тому, що бачу Його риси у багатьох з вас. Про це я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. 3 Нефій 27:27. Щоб знайти схожі застереження від Спасителя, див. Матвій 5:48 (“Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний”); 1 Івана 2:6 (“Хто каже, що в Нім пробуває, той повинен поводитись так, як поводився Він”); Мосія 3:19 (“Бо тілесна людина є ворогом для Бога, і була від падіння Адама, і буде на віки вічні, доки вона не піддасться натхненню Духа Святого, і не скине з себе оболонку тілесної людини, і не стане святою через Спокуту Христа Господа, і не стане як дитина, смиренною, лагідною, покірною, терпеливою, сповненою любові, бажаючою підкорятися усьому, що Господь вважає за належне заподіяти їй, саме як дитина підкоряється своєму батькові”); Алма 5:14 (“А тепер слухайте, я питаю вас, мої браття по церкві, хіба ви не народжені духовно від Бога? Хіба ви не отримали образ Його у виразі вашого обличчя?”); 3 Нефій 12:48 (“Отже, Я б хотів, щоб ви були досконалими, саме яким є Я, або Яким досконалим є ваш Батько, Який на небесах”).

  2. Neal A. Maxwell, Even as I Am (1982), 16.

  3. Charles M. Sheldon, In His Steps (1979), 185.

  4. Див. Учення і Завіти 93:12-17.

  5. Див. Матвій 5:48, виноска b (у Біблії короля Джеймса).

  6. Див. Ісая 9:6; 2 Нефій 19:6.

  7. Див. 1 Коринтянам 2:14; Moсія 3:19.

  8. Див. Матвій 7:23; 25:12; Мосія 26:24; див. також виноски до цих віршів з Писань; Девід А. Беднар, “Коли б то були ви пізнали Мене”, Ліягона, лист. 2016, сс. 102--105.

  9. Див. Учення і Завіти 93:2.

  10. Див. Мороній 7:12-19.

  11. Див. Етер 12:27.

  12. Див. Проповідуйте Мою євангелію: Путівник для місіонерського служіння, rev. ed. (2019), розділ 6, “Як мені розвинути характер, подібний до Христового?” Посилання на інші риси Спасителя знаходяться у багатьох інших уривках з Писань. Кілька прикладів містяться у Мосія 3:19; Алма 7:23; Уложення віри 1:13.

  13. Див. Проповідуйте Мою євангелію, с. 132.

  14. Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ліягона, трав. 2019, с. 67.

  15. Див. Bible Dictionary, “Grace”; Путівник по Писаннях, “Благодать”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org.

  16. Див. Sheldon, In His Steps, с. 246: “Якщо наше визначення як християнина полягає в тому, щоб просто насолоджуватися привілеями богослужіння, бути щедрими без шкоди для себе, гарно і необтяжливо проводити час в оточенні приємних друзів та комфортних речей, гідно жити і в той же час уникати величезного тиску гріха й тривог світу, оскільки занадто боляче терпіти їх, якщо це є нашим визначенням як бути християнином, ми напевно ще далеко від того, щоб слідувати кроками Того, Хто пройшов шлях зі стогоном, сльозами і риданнями від болю за заблукале людство; у Кого піт був як краплі крові, Хто вигукнув на піднятому хресті: “Боже мій, Боже мій, нащо Мене Ти покинув”.

  17. Учення і Завіти 88:91.

  18. Див. Ісая 43:3.

  19. Див. Йов 19:25.

  20. Див. Іван 8:12.

  21. Іван 14:6.

  22. Див. 1 Нефій 3:7.