Генеральна конференція
Спокутна сила Ісуса Христа
Жовтнева генеральна конференція 2020 р.


Спокутна сила Ісуса Христа

Коли ми приходимо до Ісуса Христа, виявляючи віру в Нього, каючись, укладаючи завіти і дотримуючись їх, нашу зламаність, якою б не була її причина, може бути зцілено.

Від початку цього року ми стикнулися з багатьма неочікуваними подіями. Людські втрати і зменшення доходів через всесвітню пандемію серйозно вплинули на глобальну спільноту та економіку.

Землетруси, пожежі та повені в різних частинах світу, а також інші стихійні лиха стали причиною того, що люди відчули безпорадність, безнадію і розчарування і вони замислювалися над тим, чи зможе їхнє життя бути таким, як раніше.

Дозвольте мені розповісти вам особисту історію, пов’язану із зламаністю.

Коли наші діти були малими, вони захотіли брати уроки гри на фортепіано. Ми з моїм чоловіком Руді хотіли дати нашим дітям цю можливість, але в нас не було піаніно. Ми не могли дозволити собі нове піаніно, тому Руді почав шукати таке, що було у вжитку.

Того року на Різдво він здивував нас тим, що все ж придбав піаніно, і протягом багатьох років наші діти навчалися на ньому грати.

Зображення
Старе піаніно

Коли наші сини виросли і залишили домівку, старе піаніно лише збирало пил, тому ми його продали. Минув час, і ми заощадили трохи грошей. Одного дня Руді сказав: “Думаю, час придбати нове піаніно”.

Я запитала: “Навіщо нам нове піаніно, якщо ніхто з нас не грає?”

Він сказав: “Так ми можемо купити піаніно, яке саме грає! За допомогою айпеда можна програмувати піаніно, щоб воно відтворювало більше 4000 пісень, тобто гімни, пісні у виконанні Хору скинії, усі пісні Початкового товариства і ще багато чого іншого”.

Що тут сказати---Руді вміє переконувати.

Зображення
Нове піаніно

Ми придбали прекрасне нове піаніно, яке можна програмувати, і через кілька днів двоє великих, сильних чоловіків привезли його до нашого будинку.

Я показала їм, куди його поставити, і пішла, щоб не заважати.

Зображення
Переміщення піаніно

Це був маленький, але важкий рояль, і щоб занести його в двері, вони відкрутили ніжки, перевернули його набік і поставили на ручний вантажний візок, який привезли з собою.

Наш будинок стояв на невеликому схилі, і, на жаль, вранці того дня випав сніг, зробивши все мокрим і слизьким. Здогадуєтеся, що було далі?

Під час того, як піаніно везли маленьким схилом, воно зісковзнуло і я почула дуже гучний гуркіт. Піаніно впало з візка і вдарилося об землю так сильно, що на нашій галявині лишилася велика вм’ятина.

Я вигукнула: “О, ні! З вами все гаразд?”

На щастя, обидва чоловіка були в порядку.

Вони подивилися один на одного широко розкритими очима, потім на мене і сказали: “Нам дуже шкода. Ми заберемо його назад до магазину, і наш менеджер вам зателефонує”.

Невдовзі менеджер розмовляв з Руді про те, щоб узгодити доставку нового рояля. Руді---добрий і великодушний чоловік, і він сказав менеджеру, що нас влаштує, якщо вони просто полагодять те саме піаніно і привезуть його назад, але менеджер наполягав, що нам привезуть нове піаніно.

Руді відповів так: “Не думаю, що все зовсім погано. Просто полагодіть його і привозьте”.

Менеджер сказав: “Дерев’яний каркас зламано, а якщо його зламано, інструмент уже не звучатиме так, як треба. Вам привезуть нове піаніно”.

Сестри і брати, чи не схожі ми на це піаніно: дещо зламані, з тріщинами і саднами, з відчуттям, що ми вже ніколи не будемо такими, як раніше? Однак, коли ми приходимо до Ісуса Христа, виявляючи віру в Нього, каючись, укладаючи завіти і дотримуючись їх, нашу зламаність, якою б не була її причина, може бути зцілено. Цей процес, який запрошує в наше життя зцілюючу силу Спасителя, не просто відновлює нас до того, якими ми були раніше, а робить нас кращими, ніж ми будь-коли були. Я знаю, що завдяки нашому Спасителю Ісусу Христу ми всі можемо бути полагоджені, відновлені і готові до виконання свого призначення---так само, як новісінький рояль з дивовижним звучанням.

Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Болісні випробування—це час для нас поглибити віру в Бога, працювати старанно і служити людям. Тоді Він зцілить наші розламані серця. Він обдарує нас внутрішнім спокоєм і втіхою. Ці великі дари не будуть знищені навіть смертю” 1 .

Ісус сказав:

“Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені,---і Я вас заспокою.

Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм.

Бо ж ярмо Моє любе, а тягар Мій легкий!” (Mатвій 11:28--30).

Зображення
Наш Спаситель Ісус Христос

Для того, щоб прийти до Нього і зцілити зламаність, нам потрібно мати віру в Ісуса Христа. “Мати віру в Ісуса Христа означає повністю покладатися на Нього, довіряючи Його безмежній силі … і любові. Це також означає вірити Його вченням. Це означає мати переконання, що хоч ми й не розуміємо усього, усе розуміє Він. Завдяки тому, що Він переніс увесь наш біль, страждання і слабкості, Він знає, як допомогти нам піднятися над повсякденними труднощами” 2 .

Коли ми приходимо до Нього, то “зможемо сповнитися радістю, миром і спокоєм. Завдяки Спокуті Ісуса Христа все [те, що завдавало труднощів і випробувань] може бути виправлено” 3 . Він дав нам таку пораду: “Звертайтеся до Мене в кожній думці; не вагайтеся, не бійтеся” (Учення і Завіти 6:36).

У Книзі Мормона, коли Алма і його народ були ледь не роздавлені тягарями, які були покладені на них, вони благали про допомогу. Господь не забрав їхні тягарі; натомість Він пообіцяв їм:

“І Я також полегшу тягарі, які покладені на ваші плечі, щоб ви навіть не відчували їх на своїх спинах, навіть коли ви у залежності; і це Я зроблю для того, щоб ви предстали свідками Моїми після того, і щоб ви могли знати з впевненістю, що Я, Господь Бог, відвідую Мій народ в їхніх скорботах.

І тоді сталося, що тягарі, які було покладено на Алму і його братів, зробилися легшими; так, Господь зміцнив їх, щоб вони могли зносити свої тягарі з легкістю, і вони підкорилися життєрадісно і з терпінням усій волі Господа” (Moсія 24:14--15).

Старійшина Тед Р. Каллістер так навчав щодо здатності Спасителя зцілювати і полегшувати тягарі:

“Одним із благословень Спокути є те, що ми можемо отримати від Спасителя сили визволення. Ісая неодноразово говорив про зцілюючий, втішаючий вплив Спасителя. Він свідчив про Спасителя так: “твердинею став Ти нужденному, твердинею став для убогого в час його утиску, охороною від хуртовини, тінню від спеки” (Ісая 25:4). Щодо тих, хто страждає, Ісая проголосив, що Спаситель володіє силою “потішити тих, хто в жалобі” (Ісая 61:2), і “витре сльозу … із обличчя усякого” (Ісая 25:8; див. також Одкровення 7:17); “[оживить] духа скромних” (Ісая 57:15); і “перев’я[же] зламаних серцем” (Ісая 61:1; див. також Лука 4:18; Псалми 147:3). Настільки дорогою ціною далася Його сила визволення, що Він зміг “замість попелу дати … оздобу, оливу радости замість жалоби, одежу хвали замість темного духа” (Ісая 61:3).

О, яку надію несуть ті обіцяння! … Його Дух зцілює, очищує, втішає, вдихає нове життя у спустошені серця. Він має силу перетворити все потворне, порочне і нічого не варте в житті на щось вище, славетне і надзвичайне. Він має силу перетворити попел смертного життя на красу вічності” 4 .

Я свідчу, що Ісус Христос---наш люблячий Спаситель, Викупитель, головний Цілитель і наш відданий друг. Якщо ми звернемося до Нього, Він зцілить нас і відновить. Я свідчу, що це---Його Церква, і Він готується знову повернутися, щоб царювати з силою і славою на цій землі. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Ісус Христос—головний Цілитель”, Ліягона, лист. 2005, с. 87.

  2. Віра в Ісуса Христа”, Євангельські теми, topics.ChurchofJesusChrist.org.

  3. Проповідуйте Мою євангелію: Путівник для місіонерського служіння, (2005), с. 52, ChurchofJesusChrist.org.

  4. Tad R. Callister, The Infinite Atonement (2000), 206–207.