Генеральна конференція
Звертайтеся до Христа в кожній думці
Жовтнева генеральна конференція 2020 р.


Звертайтеся до Христа в кожній думці

Боротьба зі спокусою вимагає старанності й вірності упродовж всього життя. Однак, будь ласка, знайте, що Господь готовий допомагати нам.

У своєму поетичному гімні хвали Псалмоспівець проголосив:

“Господи, випробував Ти мене та й пізнав,

Ти знаєш сидіння моє та вставання моє, думку мою розумієш здалека.

Дорогу мою та лежання моє виміряєш, і Ти всі путі мої знаєш” 1 .

Користуючись семантичним паралелізмом, Псалмоспівець оспівує таку божественну рису Господа як всемудрість, оскільки Він справді знає все про наші душі 2 . Знаючи про все, що нам необхідно в цьому житті, Спаситель запрошує нас у кожній думці звертатися до Нього і всім нашим серцем іти за Ним 3 . Цим нам обіцяно, що ми зможемо ходити в Його світлі і що Його провід перешкоджатиме впливу темряви у нашому житті 4 .

Щоб звертатися до Нього в кожній думці та йти за Ним усім нашим серцем, нам необхідно узгоджувати свої думки і бажання з Його 5 . У Писаннях це узгодження називається “у Господі ст[ояти]” 6 . Це означає, що наше життя постійно перебуває в гармонії з євангелією Христа і ми щодня зосереджуємося на тому, що є хорошим 7 . І лише тоді ми зможемо досягти “мир[у] Бож[ого], що вищий від усякого розуму”, який буде “бере[гти] серця [н]аші та [н]аші думки у Христі Ісусі” 8 . Сам Спаситель навчав старійшин Церкви в лютому 1831 р.: “Зберігайте як скарб ці речі у своєму серці, і нехай урочистості вічності будуть на вашому розумі” 9 .

Попри наші постійні зусилля звертатися до Господа, погані думки можуть проникати в наш розум. Коли таким думкам дозволено входити і навіть запрошено їх залишитися, вони можуть формувати бажання нашого серця і направляти нас до того, ким ми станемо в цьому житті й, зрештою, до того, що ми успадкуємо у вічності 10 . Одного разу старійшина Ніл А. Максвелл, наголосивши на цьому принципі, сказав: “Бажання … обумовлюють ступені наслідків, зокрема, чому “багато покликаних, та вибраних мало” 11 .

Наші давні і сучасні пророки постійно нагадують нам не піддаватися спокусі, щоб не втратити своєї духовної сили діяти і не стати розгубленими, дезорієнтованими та обманутими в житті.

Метафорично кажучи, піддаватися спокусі---це неначе наближатися до магніту з металевим предметом. Невидима сила магніту притягує металевий предмет та міцно утримує його. Магніт втрачає силу дії на нього лише тоді, коли металевий предмет розташований далеко від нього. Отже, як магніт не може мати сили над металевим предметом, розташованим далеко від нього, так і з нами: якщо ми не піддаємося спокусі, то вона зникає і втрачає свою владу над нашим розумом та серцем і, відповідно, над нашими діями.

Ця аналогія нагадує мені про випадок, про який мені розповіла кілька років тому одна дуже вірна сестра з Церкви. Ця сестра розповіла мені, що коли вона прокинулася одного ранку, непристойна думка, якої у неї ніколи до того не було, несподівано увійшла в її розум. Хоча ця думка просто таки вразила її, вона відреагувала на неї за долю секунди, сказавши собі і цій думці: “Ні!”, і замінила її чимось хорошим, що відволікло її розум від небажаної думки. Вона сказала мені, що коли вона виявила свою моральну свободу вибору в праведності, ця негативна, небажана думка миттєво зникла.

Коли Мороній закликав людей повірити у Христа і покаятися, він попередив їх, що їм треба прийти до Спасителя всім своїм серцем, скинувши з себе всю нечистоту. Більш того, Мороній закликав їх просити Бога з непохитною твердістю, щоб вони не піддалися спокусі 12 . Застосування цих принципів у нашому житті вимагає не просто вірити в них, необхідно налаштувати наш розум і наше серце на ці божественні принципи. Крім нашого покладання на Спасителя, таке налаштування вимагає щоденного і постійного особистого зусилля, бо наші земні схильності не зникнуть самі по собі. Боротьба зі спокусою вимагає старанності й вірності упродовж всього життя. Однак, будь ласка, знайте, що Господь готовий допомагати нам у наших особистих зусиллях і обіцяє чудові благословення, якщо ми витерпимо до кінця.

В особливо важкий час, коли Джозеф Сміт та його друзі у тюрмі в Ліберті не мали ніякої свободи, крім свободи своїх думок, Господь дав їм корисну пораду та обіцяння, які поширюються на всіх нас:

“Нехай твоя утроба сповниться милосердям до всіх людей і до родини одновірних, і нехай чеснота прикрашає твої думки безупинно; тоді зміцніє твоя впевненість у присутності Бога; …

Святий Дух буде твоїм постійним супутником, а твій скіпетр—незмінним скіпетром праведності й істини” 13 .

Якщо ми так робитимемо, то святі думки постійно прикрашатимуть наш розум, а чисті бажання будуть вести нас до праведних дій.

Мороній також нагадав своєму народові не піддаватися впливу їхніх хтивих бажань 14 . Слово хтивість означає нестримні та неналежні бажання чогось 15 . Через неї здійснюються будь-які темні думки або погані бажання, що спонукають людину зосереджуватися на егоїстичній поведінці чи земних скарбах, а не на тому, щоб робити добро, бути добрими, дотримуватися заповідей Божих тощо. Вона часто проявляється у найбільш плотських почуттях душі. Апостол Павло визначив деякі з цих почуттів, зокрема такі як “нечистість, розпуста, … ворожнечі, … гнів, суперечки, … завидки … й подібне до цього” 16 . Крім усіх злочестивих аспектів хтивості, ми не можемо забувати і про те, що ворог використовує її як секретну і підступну зброю проти нас, спокушаючи робити щось погане.

Мої улюблені брати і сестри, я свідчу, що коли ми покладатимемося на камінь спасіння, на Спасителя наших душ, і дотримуватимемося поради Моронія, наша здатність контролювати свої думки значно збільшиться. Я можу запевнити вас, що наша духовна зрілість зростатиме з великою швидкістю, змінюючи наші серця, роблячи нас більш схожими на Ісуса Христа. Крім того, вплив Святого Духа буде більш сильним і постійним у нашому житті. Тоді спокуси супротивника потроху втратять свою силу над нами, що приведе до щасливішого, чистішого й освяченого життя.

Тих, хто з будь-яких причин піддався спокусі й чинить неправедно, я запевняю, що є шлях назад, що є надія у Христі. Кілька років тому у мене була можливість відвідати дорогого члена Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів у дуже важкий період його життя після вчинення великого гріха. Коли я вперше побачив його, то міг бачити сум у його очах, але і яскравість надії в його обличчі. Вираз його обличчя відображав смиренне і змінене серце. Він був відданим християнином, і Господь щедро благословляв його. Однак він дозволив увійти в його розум одній непристойній думці, яка потім привела до інших думок. Через те, що він все більше й більше дозволяв з’являтися цим думкам, вони незабаром вкоренилися в його розумі і почали глибоко вростати в його серце. Зрештою, він почав діяти за цими негідними бажаннями, які привели його до рішень, що суперечили всьому найціннішому в його житті. Він сказав мені, що якби він не допустив ту безглузду думку від початку, то не став би уразливим й сприятливим до спокус ворога---спокус, які принесли так багато смутку в його життя, принаймні на певний час.

На щастя, подібно блудному сину в добре відомій притчі з Євангелії від Луки, “він спам’ятався” і прокинувся від того жахіття 17 . Він відновив свою довіру до Господа, відчував щире розкаяння і мав бажання врешті-решт повернутися до Господньої кошари. Того дня ми обидва відчували Спасителеву викупну любов до нас. У кінці нашої короткої зустрічі ми обидва були сповнені почуттями, і до цього дня я пам’ятаю сяючу радість на його обличчі, коли він пішов з мого офісу.

Мої дорогі друзі, коли ми не піддаємося маленьким спокусам, які часто неочікувано приходять у наше життя, ми краще озброєні, щоб уникнути серйозних гріхів. Як сказав Президент Спенсер В. Кімбол: “Рідко, коли людина впадає у велику провину, спочатку не піддаючись меншим, що відчиняє двері до більш серйозних. … Чисте поле не поростає раптово бур’яном” 18 .

Готуючись до виконання Своєї божественної місії на землі, Спаситель Ісус Христос показав на власному прикладі, що важливо постійно не піддаватися всьому, що може відвернути нас від досягнення нашої вічної мети. Після кількох неуспішних атак ворога, який намагався відволікти Його від Його місії, Спаситель рішуче прогнав диявола, кажучи: “Відійди, сатано! … Тоді позоставив диявол Його. І ось Анголи приступили, і служили Йому” 19 .

Ви можете собі уявити, мої брати і сестри, що б сталося, якби ми могли отримати силу і хоробрість від Спасителя і сказати: “Ні” і “Відійди звідси” нечестивим думкам у ту саму мить, коли вони приходять у наш розум? Як це вплинуло б на бажання наших сердець? Як завдяки цьому наші вчинки наближали б нас до Спасителя і дозволили б постійно відчувати вплив Святого Духа в нашому житті? Я знаю, що наслідуючи приклад Ісуса, ми уникнемо багатьох трагедій і небажаної поведінки, які можуть призвести до проблем у сім’ї та непорозумінь, негативних емоцій і скочування вниз, несправедливості, насильства і потрапляння у полон згубних звичок та будь-чого, що може суперечити заповідям Господа.

У своєму історичному і проникливому виступі у квітні цього року наш дорогий пророк, Президент Рассел М. Нельсон, пообіцяв, що всі, хто бажає “слухати Його”---слухати Ісуса Христа---і дотримуватися Його заповідей, “буд[уть] благословенні мати додаткову силу, щоб подолати спокуси, труднощі й слабкості” і що наша здатність відчувати радість буде збільшуватися навіть під час посилення теперішніх потрясінь 20 .

Я свідчу вам, що обіцяння, дані нашим дорогим пророком, є обіцяннями, даними Самим Спасителем. Я запрошую всіх нас “слухати Його” у кожній думці та йти за Ним усім нашим серцем, щоб отримати силу і хоробрість сказати: “Ні” та “Відійди звідси” всьому тому, що може принести нещастя у наше життя. Якщо ми робитимемо так, я обіцяю, що Господь пошле додаткову міру Свого Святого Духа, щоб зміцнювати і втішати нас, і ми зможемо стати людьми за серцем Самого Господа 21 .

Я свідчу, що Ісус Христос живе і що завдяки Йому ми можемо перемогти згубний вплив ворога і бути гідними жити вічно з Господом у присутності нашого улюбленого Небесного Батька. Я свідчу про ці істини з усією своєю любов’ю до вас і до нашого чудового Спасителя, імені Якого я віддаю славу, шану і похвалу вічно. Я кажу це у святе ім’я Ісуса Христа, амінь.