2016
За Мною йдіть: Навчання основам вдома
січень 2016 р.


За Мною йдіть: Навчання основам вдома

Частина 1

Автори живуть у шт. Юта, США.

Згідно з недільною навчальною програмою для молоді—За Мною йдіть—щомісяця викладається одне фундаментальне євангельське вчення. Тут наводяться кілька способів, як засвоювати ті доктринальні принципи разом з вашою сімʼєю.

Зображення
Family studying scriptures together in Cochabamba, Bolivia.

Сидячи разом зі своєю сімʼєю на домашньому сімейному вечорі, мати починає, поставивши своїм двом дітям таке питання: “Коли ви відчували, що Дух направляв вас?”

Її 17-річна донька скаржиться: “У цьому місяці в мене було вже три уроки про Духа”.

“Добре, так тоді ж в тебе є багато чим поділитися”,—зауважує батько. Западає тиша, мама і тато чекають, поки їхні діти думають над цим.

Нарешті їхній 14-річний син розказує про випадок, що стався з ним сьогодні в школі.

“Так,—каже мати,—це нагадує мені про Нефія, який послухався Духа, коли не знав, як отримати пластини від Лавана”.

До розмови долучається їхня дочка й розказує, як вона послухалася підказки поговорити із самотньою дівчиною в автобусі. Батько похвалив її за таке рішення й розказує про випадок, що стався з ним на роботі.

Обговорення вони закінчують, заспівавши гімн “Хай нас Дух Святий веде” (Гімни, № 74).

Простий метод навчання—ділитися досвідом, що стосується цього вчення,—зробив цей домашній сімейний вечір вдалим.

У цій статті наведено реальні життєві приклади того, як люди вивчали принципи за навчальними матеріалами для молоді, складеними для кожного місяця. Звичайно, ці приклади—не єдиний спосіб засвоїти ці вчення. Ви можете шукати натхнення, враховуючи потреби вашої сімʼї.

Січень Божество

Члени Божества—Небесний Батько, Ісус Христос і Святий Дух—є трьома окремими особами, але Вони обʼєднані у меті й славі.

Одна молода жінка розказує, як дізнавалася про Божество: “Для мене важливо, що мій Небесний Батько, мій Спаситель і Святий Дух є окремими Особами, Кожного з Яких я можу пізнати індивідуально, але слухатися всіх трьох разом. З вдячністю я усвідомила, що можу стати подібною до Бога, тому що Божество—це не якась невизначена й незбагненна субстанція, а це божественні істоти, Які люблять, благословляють, направляють і знають мене”.

Для засвоєння цього вчення ви можете спробувати обговорити такі питання: “Чого ми можемо навчитися від Божества про те, як працювати разом в єдності?” або “Як ми можемо зміцнити наші стосунки з членами Божества?”

Порівняння написаного в Іван 10:30 з тим, що написано в Учення і Завіти 50:43 може сприяти корисному обговоренню і підказати цікаві думки стосовно єдності.

Лютий План спасіння

План спасіння відповідає на найважливіші запитання людини, як, наприклад: “Хто я?” і “Що є метою життя?” Ставити наші власні запитання й шукати відповіді на них—ось що може стати продуктивним способом вивчення Батькового плану щастя.

Наприклад, один молодий чоловік почав своє вивчення Писань, запитавши: “Як властивості Бога порівняти з рисами, які я мав у доземному житті?, які я маю тепер?, які я сподіваюся мати у наступному житті?” Він записував відповіді на ці запитання, коли знаходив їх у Писаннях, і використовував їх, щоб навчати інших про план спасіння.

Які запитання мають ваші діти про план спасіння?

Березень Спокута Ісуса Христа

Як нам дізнатися не тільки про Спокуту Ісуса Христа, але й про щиру надію нашого Спасителя, що ми будемо застосовувати Його Спокуту в нашому житті?

Оскільки ми всі відчували самотність, робили помилки і потребували сили, всім нам потрібно було краще розуміти, що таке Спокута, і застосовувати її. Порадниця у Товаристві молодих жінок використала відео, щоб допомогти своєму класу краще зрозуміти, що таке Спасителева Спокута.

Ось досвід однієї молодої жінки:

“Ми дивились відео “З Ним не було нікого” (відео, LDS.org). Коли звучала скорботна мелодія на флейті, прозвучав голос старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, який сказав: “Одна з найбільших втіх цієї пасхальної пори є такою—завдяки тому, що Ісус пройшов таку довгу, самотню путь, абсолютно один, нам не доведеться робити те саме”.

Я відчула сором за те, що потребую Спасителевої Спокути, але охоплена Духом, я відчула надію, що Його Спокута змете геть мої почуття провини. Господь віддав Своє життя за мене; Він не пошкодував про це, не пошкодую і я”.

Оскільки Спокута є вінцевою подією нашого спасіння, ми повинні навчати про неї і вивчати її під керівництвом Святого Духа. Можливо, ви проведете обговорення уривків з Писань або свідчень апостолів, як наприклад, в документі “Живий Христос: Свідчення Апостолів”, (Ліягона, квіт. 2000, с. 2). Можна обговорити, наприклад, таке питання: “Коли ви відчували зцілюючу, зміцнюючу або викупляючу сили Спокути?”

Квітень Розподіл часів, відступництво та Відновлення

Зображення
Cups stacked in a pyramid.

Зображення стаканчиків © moodboard/Thinkstock

Розуміння того, що є відступництвом—відхід від істинної євангелії—допомагає нам розуміти необхідність у відновленні євангелії, священства та Церкви Ісуса Христа.

Наведений далі урок із застосуванням предметів допоміг одним місіонерам навчити когось із зацікавлених Церквою про відступництво та Відновлення.

“Ми з напарником взяли пластикові стаканчики, позначили їх як частини істинної Церкви і, складаючи з них піраміду, пояснювали, як Ісус Христос встановив Свою Церкву.

Потім ми пояснили, що таке відступництво, витягнувши стаканчики, що представляли апостолів, і подивилися, як вся ця структура завалилась. Коли ми пояснювали, що таке відновлення євангелії через пророка Джозефа Сміта, ми відбудували цю вежу, показуючи, що Церква сьогодні організована таким же чином, як її спочатку організував Христос.

Уперше цей чоловік зрозумів це. Нарешті відновлення набуло для нього значення, бо він зрозумів, чому воно було необхідним”.

Є багато інших способів представити цикл: розподіл, відступництво і відновлення. Ви можете прочитати уривки з Писань, що стосуються цих тем, і прислухатися до спонукань Духа, щоб придумати власну презентацію для свого навчання (див., наприклад, Амос 8:11–12; 1 Нефій 13; УЗ 136:36–38; Мойсей 5:55–59).

Травень Пророки і одкровення

Господь дуже дбає про те, щоб спілкуватися з нами. Ми отримуємо Його настанови у своєму житті через одкровення, які Він дає Своїм пророкам та нам особисто.

Часто ми можемо краще зрозуміти євангельські принципи, якщо порівнюємо їх з чимось конкретним, а також з повсякденним досвідом. Одна молода жінка розповідає, як порівняння допомогло їй дізнатися, що таке одкровення:

“Я дізналася про одкровення через сучасного пророка. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорив про дух одкровення і пояснював його, використовуючи метафору про світло. Іноді одкровення є несподіваним і ясним, неначе включається світло в темній кімнаті. Частіше воно приходить поступово, як вранішне сонце, що все більше й більше яскравішає. Найчастіше, за словами старійшини Беднара, одкровення приходить поступово, як світло в туманний день. “Ви можете бачити ледь достатньо, щоб зробити кілька кроків вперед у туман” (в “Способи отримання світла: Дух одкровення” [video], LDS.org). Ця метафора, нехай вона і проста, справила на мене глибоке враження, бо я зрозуміла: одкровення є доступним для мене, якщо я знаходитиму час, щоб розпізнати його”.

Якщо ми знаходимо час для вивчення метафор, притч та символів, наше розуміння вчень буде й далі зростати. Ці методи навчання допомагають нам пізнати навіть більше, коли ми дозволяємо Духу відкривати для нас перспективи.

Червень Священство і ключі священства

Зображення
Statue depicting the restoration of the Melchizedek Priesthood. Temple Square in Salt Lake City, Utah.

Священство—важлива тема для кожного. Це сила Бога і може благословити всіх нас. Кожний з нас відіграє важливу роль у роботі священства.

Дехто не знає про обовʼязки, чини та історію священства. Вікторина може бути веселим способом дізнатися про це.

Залежно від того, про що ви хочете дізнатися, ви можете використати деякі з наведених далі запитань і запропонувати вашим дітям знайти відповіді у Писаннях та у вченнях сучасних пророків.

  • Які є чини і обов’язки Ааронового священства?, Мелхиседекового священства?

  • Що таке ключі священства? Хто їх тримає? Чому ключі є необхідними?

  • Яка різниця між чином у священстві, повноваженням і владою?

  • Як священство благословляє і чоловіків, і жінок?

Відповіді можна знайти у таких книгах-довідниках, як Принципи євангелії (2009) і Стійкі у вірі: Довідник з євангелії (2005) та в Писаннях, наприклад, Учення і Завіти 13, 20 і 107.

Відповідь на останнє запитання “Як священство благословляє і чоловіків, і жінок?” можна знайти в Писаннях, але найважливіше було б подумати, як це вчення впливає на нас особисто.