2016
Навертаюча сила Книги Мормона
січень 2016 р.


Навертаюча сила Книги Мормона

Усі істини євангелії стають зрозумілими, коли ми пізнаємо, що ключовий камінь нашого свідчення—Книга Мормона—істинна.

Зображення
Worn open copy of the Book of Mormon in French lying next to a pencil and a depiction of Jesus Christ.

Ще хлопчиком я любив ставити доміно довгими рядами зі складними траєкторіями і потім підштовхував перший камінець. Внаслідок ланцюгової реакції кожен з камінців падав на наступний, і так вони падали один за одним до кінця черги. Я проводив цілі години обережно ставлячи камінці на місце, щоб із захопленням дивитися як вони падають.

Свідчення про Книгу Мормона є одним з перших кроків для отримання свідчення про євангелію Ісуса Христа. Подібно до того, як падіння першого камінця змушує інші камінці доміно падати один за одним, якщо ми спочатку дізнаємося про істинність Книги Мормона, тоді ми також зможемо пізнати, що Ісус Христос є нашим Спасителем і Викупителем, що Джозеф Сміт був Його пророком, через якого сталося Відновлення, і що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є істинною Церквою Ісуса Христа, відновленою з владою і повноваженням на землі сьогодні.

Книга Мормона відіграє центральну роль у нашому посланні

Пророк Джозеф Сміт сказав про Книгу Мормона: “Я говорив браттям, що Книга Мормона найбільш правильна з усіх книг на світі і є ключовим каменем нашої релігії, і людина буде ближча до Бога, твердо дотримуючись її заповідей, ніж будь-якої іншої книги”1.

Більш того, Джозеф навчав, що вона відіграє центральну роль у нашій вірі, віруваннях та свідченні. Він запитував: “Заберіть Книгу Мормона та одкровення, і де [тоді] наша релігія? Її немає”2.

Краса євангельського послання полягає в тому, що кожен з нас може особисто дізнатися про істинність Книги Мормона.

Кілька років тому в мене, як президента місії у Франції, Бельгії та Нідерландах, були привілей і благословення проводити співбесіди з людьми, щоб визначити, чи гідні вони христитися. Мені ніколи не забути співбесіди, проведеної з однією сестрою.

Під час нашої співбесіди я запитав її, як вона дізналася про істинність Церкви. Вона відкрила свою сумочку і дістала потертий і доволі зачитаний примірник Книги Мормона в паперовій обкладинці. Вона відкрила у книзі 3 Нефій 27 і пояснила, ще це був перший розділ, який місіонери запросили її читати. Вона сказала, що, почавши читати, була глибоко вражена прочитаним і тим Духом, який відчувала. Її настільки захопив дух Книги Мормона, що вона взяла червоний олівець і почала підкреслювати слова, які її найбільше вразили.

Тоді вона показала мені свій примірник Книги Мормона, відкритий на 3 Нефій 27. Майже кожне слово у тому розділі було підкреслено червоним.

“Ось чому я вірю,—сказала вона. —Ця книга говорить зі мною так, що я не можу заперечувати. Я знаю, що вона істинна, і я знаю, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів істинна”.

Її охристили і вона стала вірним членом Церкви.

Вступ до Книги Мормона

У вступі до Книги Мормона міститься зразок, діючи за яким, ми можемо особисто пізнати істинність євангельського послання. Вступ “вперше був надрукований у виданні Книги Мормона, підготовленому в 1981-му році. В ньому сучасного читача ознайомлюють з Книгою Мормона, надаючи довідкову інформацію та описання книги”3.

Вступ починається з точного визначення того, чим є Книга Мормона: “Це книга Святого Писання, порівнена з Біблією. Це запис справ Божих з давніми жителями Американського континенту, і він містить повноту вічної євангелії”. Ми дізнаємося, що її “написали багато давніх пророків за допомогою духа пророцтва і одкровення” на золотих пластинах і що її скоротив “пророк-історик, якого звали Мормон”.

Зображення
Painting of Jesus Christ in America, greeting Nephites.

Зображення Джозефа Сміта, художник Річард Берде, люб’язно надане Музеєм історії Церкви; праворуч: ілюстрація Бена Совардса

Ми також дізнаємося, що “вінцевою подією, записаною в Книзі Мормона, є особисте служіння Господа Ісуса Христа серед Нефійців одразу після Його воскресіння. Вона пояснює вчення євангелії, окреслює план спасіння і розповідає людям, що саме їм треба робити, щоб досягти миру в цьому житті і вічного спасіння в житті прийдешньому”.

Одним з найголовнішого, що ми можемо дізнатися з Книги Мормона, є те, що Церква, відновлена Ісусом Христом через Джозефа Сміта, істинна.

У вступі нас запрошують “читати Книгу Мормона, обдумувати в серці послання, вміщене в ній, і тоді спитати у Бога, Вічного Батька, в ім’я Христа, чи Книга істинна”. Нам обіцяно, що “той, хто йде цим шляхом і питає з вірою, одержить свідчення її істинності й божественності силою Святого Духа. (Див. Мороній 10:3–5)”.

Далі наведено ще одне обіцяння: “Той, хто одержить це божественне свідчення від Святого Духа, також дізнається тією ж силою, що Ісус Христос є Спаситель світу, що Джозеф Сміт—Його одкровитель і пророк у ці останні дні, і що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є царство Господа, знову встановлене на землі, готуючи до другого пришестя Месії”.

Замисліться над цим! Ми дійсно можемо особисто пізнати, що:

  • Ісус є Христос, Спаситель світу і Викупитель всього людства.

  • Джозеф Сміт—істинний пророк. Він говорив правду. Він бачив те, що, за його словами, він бачив і чув слова, які, за його словами, він чув.

  • Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів, яку було відновлено Ісусом Христом через Джозефа Сміта—це “єдина істинна і жива Церква на лиці всієї землі” (УЗ 1:30). Це—Церква Ісуса Христа. Вона має істину, владу, повноваження і обряди. Вона особисто скеровується Господом і Спасителем Ісусом Христом через сучасних пророків.

Все це ми можемо пізнати, дізнавшись, що Книга Мормона істинна. В ній є сила, яка навертає і переконує.

Моє свідчення про Книгу Мормона

У юні роки, під час мого служіння місіонером у Франції, я прагнув особисто пізнати істинність Книги Мормона. Я вірив, що вона істинна. Я сподівався, що вона істинна. Я навіть вирушив на місію з вірою в те, що вона істинна. Однак коли я працював день за днем як місіонер і говорив людям, докладаючи усіх зусиль, своєю обмеженою французькою мовою, що я маю свідчення про цю книгу, я в дійсності ще не мав особистого знання.

Наша маленька квартира на півдні Франції тієї першої зими була холодною і сирою. Щоранку і щовечора, перед початком і по завершенні щоденної роботи, я накривався ковдрою і пальтом, щоб читати і вивчати свою Книгу Мормона. Мені було відоме обіцяння Моронія, що якщо я буду читати, розмірковувати і молитися, я також зможу пізнати. Протягом днів і тижнів я читав, але нічого не сталося. Ані світла, ані ангела, ані голосу—нічого, крім відчуття миру під час читання.

Я продовжував читати, підкреслювати важливі уривки і молитися, щоб дізнатися про істинність Книги Мормона. Зрештою сталося чудо. Як описував старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, це було більш схоже на схід сонця, ніж на раптове увімкнення світла4. Світло почало осявати мій розум і моє серце. Я почав бачити Книгу Мормона по-іншому. Уривки, прочитані мною раніше, почали наповнюватися новим значенням. Краще за все я можу описати те, що сталося, словами—мій розум почав просвітлюватися.

Після тижнів і місяців я міг сказати, що отримав більш тверде знання, ніж будь-яке інше будь-коли отримане мною, що Книга Мормона була словом Бога. Я пізнав, що її було написано і збережено для наших днів та було явлено, щоб бути могутнім свідченням про Ісуса Христа і Його Церкву. Голос Духа промовляв моєму серцю знов і знов: “Вона істинна, вона істинна, все це правда”.

Минуло вже сорок років, а те саме свідчення перебуває у моїй душі. Відтоді я багато разів читав Книгу Мормона і щоразу—кожного разу—я знов чую слова: “Вона істинна”. Це дало мені впевненість в тому, що Ісус Христос—мій Спаситель, і що це Його велика робота зі спасіння.

Подібно до камінців доміно, якими я любив гратися хлопчиком, всі впали разом, коли я штовхнув перший з них, так само і всі істини євангелії стають зрозумілими, коли ми приходимо до пізнання істинності ключового каменя нашого свідчення—Книги Мормона.

Посилання:

  1. Джозеф Сміт, у Вступі до Книги Мормона; див. також History of the Church, 4:461.

  2. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 197.

  3. Book of Mormon Teacher Resource Manual (2004), 19.

  4. Див. Девід А. Беднар, “Дух одкровення”, Ліягона, трав. 2011, сс. 87–90.