2010
Закон посту
Березень 2010


Класика євангелії

Закон посту

Закон посту є досконалим законом, і ми не можемо навіть наблизитися до досконалості, поки не приймемо рішення зробити цей закон невід’ємною частиною свого життя.

Зображення
Elder Robert L. Simpson

Закон, яким найбільше нехтують, але який найбільше потрібний цьому неспокійному поколінню в сучасному світі, що рухається прискореним темпом і сповнений безладу,—це закон посту. З давніх-давен піст і молитва вважалися майже нероздільно пов’язаними. Покоління Адама постилося й молилося, як і Мойсей на горі Синай ([див.] Повторення Закону 9:9–11). …

… Після візиту Спасителя … до Західної півкулі людям було наказано продовжувати “піст і молитву, часто збира[тися] разом, щоб молитися і чути слово Господа” (4 Нефій 1:12). І люди настільки досконало й щиро виконували Його заповіді, що “не було суперечок серед усього народу, по всій землі; але могутніми були чудеса, що творили учні Ісуса” (4 Нефій 1:13). Як було б чудово, якби й зараз було так!

Молитва і піст у наш час

Його закон було ще раз підтверджено в наші дні, бо через сучасного пророка … Він сказав: “Я даю вам заповідь, щоб ви продовжували молитися й поститися від цього часу і надалі” [УЗ 88:76]. Потім у наступному ж вірші Він згадує євангельське вчення, яке є головним плодом посту й молитви. Ось слова Господа:

“Я даю вам заповідь, щоб ви навчали один одного ученню царства.

Навчайте старанно і Моя благодать буде з вами, щоб вас було навчено досконаліше в теорії, у принципі, у вченні, у законі євангелії, в усьому, що стосується царства Бога і що вам доцільно зрозуміти” (УЗ 88:77–78).

Жоден чоловік і жодна жінка не зможуть навчати духовним речам, якщо їх не буде скеровувати Дух, бо “Дух буде дано вам молитвою віри; і якщо ви не отримаєте Духа, ви не будете навчати.

І все це ви маєте пильнувати, щоб виконувати, як Я наказав вам щодо вашого вчення, доки не буде дано повноту Моїх Писань.

І коли ви будете підносити свої голоси за Втішителем, ви будете говорити і пророкувати так, як Мені здається кращим;

Бо ось, Утішитель знає все і несе свідчення про Батька і про Сина” (УЗ 42:14–17).

Обіцяння для кожного вчителя

О, якби кожен учитель зміг осягнути це обіцяння і був гідний обіцяного супроводу Духа, обіцяного всім, хто залучений навчати істині.

Найкращий приклад викладання через Духа показали сини Мосії. У Книзі Мормона розповідається про те, як вони “зміцніли у пізнанні істини; бо вони були чоловіками з твердим розумінням, і вони вивчали писання старанно, щоб вони могли знати слово Бога.

Але це ще не все; вони багато віддавалися молитві і посту; тому вони мали дух пророцтва і дух одкровення, і коли вони вчили, вони вчили з силою і владою від Бога” (Aлма 17:2–3).

Чи є у цій Церкві провідник священства або допоміжної організації, який би не віддав усього, щоб оволодіти такою силою і таким обіцянням? Понад усе пам’ятайте ось що: за словами Алми, вони багато віддавалися посту і молитві. Як бачите, певні благословення здійснюються лише тоді, коли ми дотримуємося певного закону. Господь дуже чітко про це сказав через пророка Джозефа Сміта, проголосивши: “Бо всі, хто бажають мати благословення з Моїх рук, мають дотримуватися закону, який було призначено для цього благословення, і умов його, як було встановлено ще до заснування світу” (УЗ 132:5).

Господь дуже чітко проголосив Своє ставлення, і, на мою думку, надто багато батьків-святих останніх днів у наш час позбавляють себе і своїх дітей одного з найприємніших духовних переживань, які Батько дав їм відчути.

Щомісячний день посту

Крім того, що ми час від часу постимося з певною метою, очікується, що кожен член цієї Церкви пропустить два [послідовні] прийоми їжі в неділю посту і свідчень. …

Авторитетні фахівці у сфері медицини кажуть, що якщо ми час від часу постимося, це приносить користь нашому організму. Таке благословення є першим і, мабуть, найменш важливим. По-друге, ми передаємо єпископу гроші, зекономлені на їжі, у вигляді пожертвування від посту для надання допомоги бідним і нужденним. І, по-третє, ми отримуємо особливі духовні благословення, які не зможемо отримати жодним іншим чином. Це—освячення наших душ, яке і в наш час є таким самим, як і 2000 років тому для душ вибраних людей. Ось коротка цитата з Книги Мормона: “Проте, вони постилися і молилися часто, і ставали все сильнішими і сильнішими в своїй покірливості, і все стійкішими і стійкішими у вірі в Христа, до того, що наповнило їхні душі радістю і втіхою, авжеж, аж до очищення й освячення їхніх сердець, освячення, яке приходить через те, що вони віддають свої серця Богові” (Геламан 3:35). Чи хотіли б ви, щоб так сталося і з вами? І, як ви знаєте, це можливо!

Чи звернули ви увагу на те, що, як було сказано, ті, хто так чинять, мають душі, сповнені “радістю і втіхою”? Бачите, світ, головним чином, вважає, що піст—це коли людина покриває себе веретищем і посипає попелом, має похмурий вигляд і заслуговує на співчутливі слова. На противагу, Господь наставляє:

“А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони. По-правді кажу вам: вони мають уже нагороду свою!

А ти, коли постишся, намасти свою голову, і лице своє вмий,

щоб ти посту свого не виявив людям, а Отцеві Своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно” (Maтвій 6:16–18).

Благословення від посту

А зараз ми обговоримо найважливішу частину цього великого закону. Поки що ми обговорювали благословення, які проливаються на нас. Проте справжню радість ми відчуваємо, коли благословляємо бідних і нужденних. Бо саме цей прекрасний вчинок наслідування прикладу Христа є виявом “чистої й непорочної побожності”, про яку казав Яків [див. Якова 1:27]. Чи можете ви назвати кращу й досконалішу християнську якість, ніж “чиста й непорочна побожність”? Я—ні.

Господь, звертаючись через Мойсея, зауважив вустами Мойсея:

“Коли буде серед тебе вбогий, один із братів твоїх в одній із брам твоїх у Краї твоїм, що Господь, Бог твій, дає тобі, то не зробиш запеклим свого серця, і не замкнеш своєї руки від убогого брата свого,

бо конче відкриєш свою руку йому” (Повторення Закону 15:7–8).

Потім Він продовжує, даючи обіцяння тому, хто дає: “Господь, Бог твій, у кожнім чині твоїм, і в усьому, до чого доторкнеться рука твоя” (Повторення Закону 15:10). Він закінчує так: “Тому я наказую тобі, говорячи: “Конче відкривай руку свою для брата свого, і вбогого свого, і для незаможного свого в Краї своїм” (Повторення Закону 15:11). …

Закон, що вдосконалює

Так, закон посту є досконалим законом, і ми не можемо навіть наблизитися до досконалості, поки не приймемо рішення зробити його невід’ємною частиною свого життя. Ви самі вирішуєте, коли починати і коли закінчувати піст, але як було б чудово, якби його кульмінаційною точкою і духовною вершиною для вас стали збори посту і свідчень?

Ви також самі вирішуєте, скільки віддати єпископу у вигляді пожертвування від посту, але яку радість приносить усвідомлення, що ви сплачуєте Господу добровільно й акуратно.

Послух приносить задоволення

… Чи помічали ви, яке велике задоволення виникає всередині вас, коли ви слухняно виконуєте бажання Небесного Батька? Ніщо не може зрівнятися з тим миром у свідомості, який ми отримуємо як нагороду за послух істині.

Світ потребує самодисципліни. Піст і молитва допомагають досягнути її. Брак самодисципліни є хворобою нашого покоління. Піст і молитва допомагають виховувати цю чесноту.

Майбутнє світу залежить від того, наскільки швидко сім’ї знову стануть згуртованими. Піст і молитва допоможуть досягнути цього. Кожна людина має більшу потребу в божественному проводі. Немає кращого способу досягнути цього. Нам усім доводиться долати вплив супротивника. Але з постом і молитвою ми недосяжні для його впливу. …

… Я приєднуюся до свідчення Алми, проголошеного ним у давнину:

“Знайте, я свідчу вам, що я знаю, що те, про що я говорив, істина. І звідки, на вашу думку, я знаю про точність цього?

Слухайте, я кажу вам, це стало відомим мені через Святого Духа Божого. Знайте, я постився і молився багато днів, щоб знати це самому. І ось, я знаю сам, що це істина; бо Господь Бог зробив так, що це явилося мені через Його Святого Духа” (Алма 5:45–46).

Фрагмент картини Навернення Алми молодшого і синів Мосії, художник Девід Лінн, з люб’язного дозволу Музею церковної історії; фотоілюстрація Метью Рійєра

Зліва зверху: фотоілюстрації Джеррі Гарнса і Майкла Сендберга; справа: фотоілюстрація Стіва Бандерсона