Інститут
Розділ 8: 2 Нефій 4–8


Розділ 8

2 Нефій 4–8

Вступ

Президент Говард В. Хантер нагадав нам, що “життя насичене випробуваннями” (“An Anchor to the Souls of Men,” Ensign, Oct. 1993, 70). Саме наші сім’ї є місцем найбільших викликів та найбільших радощів в житті. У 2 Нефії 4–5 ми читаємо про те, як сім’я Легія справлялась з надзвичайними труднощами—деякі члени сім’ї приймали мудрі рішення, які приносили радість, в той час як інші продовжували йти дорогою смутку. Ми читаємо зворушливий “псалом Нефія”, в якому бачимо, як Господь може допомогати нам долати особисті слабкості і розчарування (див. 2 Нефій 4:15–35). Ми також бачимо, що робили Нефій і його народ, щоб жити “щасливо” (2 Нефій 5:27). Коли ми застосовуємо принципи, викладені в цих розділах, то також можемо жити так, щоб наші зусилля вели нас до щастя. У 2-му Нефії 6–8 ми читаємо частину проповіді брата Нефія—Якова, який свідчив про Спокуту Ісуса Христа і збирання Ізраїля.

Вчення і принципи

  • Довіра до Господа дає причину для радості (див. 2 Нефій 4:15–35).

  • Господь застерігає нас відділитися від злочестивості (див. 2 Нефій 5:5–7).

  • Ізраїль буде відновлено, коли вони повірять в Месію (див. 2 Нефій 6–8).

Запропонований хід уроку

2 Нефій 4:3–9. Легій дає поради дітям Ламана і Лемуїла і благословляє їх

Покажіть фотографію вашої сім’ї, де є представники кількох поколінь (принаймні дитина, один з батьків і дідусь або бабуся). Спитайте студентів про те, який вплив можуть мати на дітей люблячі батьки, дідусі й бабусі та інші члени сім’ї. Поставте запитання на кшталт наступних:

  • Як батьки можуть поширювати добрий вплив на дітей? Як дідусі й бабусі можуть поширювати добрий вплив на дітей?

  • Як члени вашої сім’ї справили хороший вплив на ваше життя?

Поясніть, що 2 Нефій 4 починається з порад Легія кільком своїм онукам. Попросіть одного зі студентів прочитати 2 Нефій 4:3–9. Поставте їм наступні запитання, щоб провести обговорення:

  • Чого Легій навчає своїх онуків у 4 вірші?

  • Якому принципу стосовно батьківства Легій навчає у 5-му вірші? Назвіть дещо з того, що можуть робити батьки, аби наставити своїх дітей на той шлях, яким їм слід простувати?

  • Яке обіцяння Легій дає дітям Ламана і Лемуїла у віршах 7 та 9?

Під час цього обговорення ви можете попросити одного зі студентів прочитати про випадок з життя президента Генрі Б. Айрінга на сс. 59–60 у посібнику для студентів.

2 Нефій 4:15–35. Довіра до Господа дає причину для радості

Попросіть студентів стисло розповісти про когось, кому вони довіряють, і пояснити, чому вони довіряють цій особі.

  • Що є наслідками такої довіри?

Нехай студенти прочитають 2 Нефій 4:19–20, щоб побачити кому довірився Нефій. Поясніть, що вони зможуть побачити деякі результати довіри Нефія, коли обговорять інші вірші 2 Нефій 4.

Покажіть студентам якусь дуже цінну для вас річ. Коротко розкажіть їм про неї.

  • З чого ви бачите, що я високо ціную цю річ? (Вони можуть згадати слова, які ви використовували, щоб описати її, те, як ви обходитеся з нею, або як дивитеся на неї).

Попросіть студентів прочитати 2 Нефій 4:15–16. Запропонуйте їм відшукати те, до чого Нефій ставився як до скарбу. Потім проведіть обговорення і поставте деякі або всі з наступних запитань:

  • Що Нефій високо цінував? (Писання і “діяння Господа”). З чого ви бачите, що він цінує ці речі? (Серед відповідей може бути те, що він втішався ними, постійно обдумував їх і записував для своїх дітей).

  • Що ми можемо робити, щоб високо цінувати Писання і діяння Господа?

  • Як, на вашу думку, любов Нефія до Писань вплинула на його довіру до Бога?

  • Як ваша любов до Писань вплинула на вашу довіру до Бога?

2 Нефій 4:15–35 іноді називають псалмом Нефія. Ви можете попросити студентів відкрити с. 60 у посібнику для студентів, щоб дізнатися визначення слова псалом і потім розповісти про це.

Поясніть, що завдяки уважному читанню псалма Нефія, ми можемо побачити, що саме робив Нефій, щоб справитися зі своїми слабкостями і неприємностями. Слова Нефія можуть скеровувати нас, коли ми боротимемося з особистими слабкостями і неприємностями.

Залишаючи місця в дужках порожніми, напишіть на дошці наступне:

2 Нефій 4

15–16 (Я втішаюся словами Господа).

17–19 Однак … (я сумую через свої гріхи).

19–25 Проте… (Я знаю, що Бог благословляв мене, направляв мене і сповнив мене Своєю любов’ю).

26–27 Тож … чому … (я продовжую грішити?)

У віршах 15–27 Нефій висловлюється стосовно того, що духовно підносить і засмучує його. Нехай студенти по черзі прочитають ці вірші. Попросіть їх підсумувати почуття Нефія в кожному прочитаному уривку. Варіанти відповідей перелічено вище в дужках.

Попросіть студентів прочитати 2 Нефій 4:29–35, щоб довідатися, як Нефій знайшов сили справлятися зі своїми труднощами.

  • Нефій сказав, що довірився Господу і довірятиметься Йому навіки (див. вірш 34). Як те, що ми навчаємося довіряти Господу зараз, допомагає нам зміцнювати віру?

Попросіть студентів розповісти, як вони довірялися Господу у минулому, і які благословення отримали в результаті.

2 Нефій 5:5–7. Господь застерігає нас відділитися від злочестивості

Якщо у вас є ілюстрація “Сім’я Легія залишає Єрусалим” (номер позиції 62238; набір ілюстрацій “Євангелія в мистецтві” 301), покажіть її своїм студентам. Поясніть події, зображені на ілюстрації.

Зображення
Сім’я Легія залишає Єрусалим

Художник Скотт Сноу, © 1981 IRI

  • Чому сім’ї Легія потрібно було залишити Єрусалим?

Попросіть студентів назвати інших людей або групи людей в Писаннях, яким Господь повелів залишити місця злочестивих. Студенти можуть згадати таких людей: Aвраам (див. Aвраам 1–2), Mойсей (див. Вихід 3), і перший цар Мосія (див. Oмній 1:12).

Поясніть, що невдовзі після смерті Легія, Господь наказав Нефію і його народу відділитися знову—цього разу від злочестивих членів їхньої групи. Попросіть одного зі студентів прочитати 2 Нефій 5:1–7.

  • Які подробиці ми дізнаємося про відхід Нефія, коли читаємо ці вірші?

Попросіть одного зі студентів записувати на дошці відповіді інших студентів. Відповіді можуть бути схожими на наведені далі:

  • Господь попередив Нефія.

  • Нефій мусив рятуватися втечею у пустиню.

  • Він узяв із собою всіх, хто хотів піти з ним.

  • Ті, хто пішли з ним, повірили в попередження і в одкровення Бога.

  • Вони мандрували багато днів, доки не знайшли нове місце, щоб оселитися.

Поясніть, що життя Нефія було б у небезпеці, якби він не звернув уваги на попередження Господа рятуватися втечею. Якщо ми не зважаємо на застереження Господа, нашому смертному життю може нічого і не загрожувати, але наше духовне життя опиниться у небезпеці.

Попросіть студентів подивитися на висловлювання, записані на дошці.

  • Як ці висловлювання можуть стосуватися наших намагань втекти від злочестивості?

Ви можете написати відповіді на дошці. Деякі варіанти відповідей наведені нижче:

  • Господь попередив Нефія. Господь часто попереджає нас про небезпеку.

  • Нефій мусив рятуватися втечею у пустиню. Нас застерегли уникати злочестивості.

  • Він узяв із собою всіх, хто хотів піти з ним. Нам радять товаришувати з хорошими друзями, які вірять в те саме, що й ми.

  • Ті, хто пішли з ним, повірили в попередження і в одкровення Бога. Нам радять прислухатися до слів наших батьків, наших провідників і пророка.

  • Вони мандрували багато днів, доки не знайшли нове місце, щоб оселитися. Іноді нам треба докласти багатьох зусиль, щоб виконати те, що нас спонукають зробити.

Попросіть студентів подумати, з якими викликами вони можуть зустрітися в одній чи більше з наступних сфер життя: друзі, вечірки, вільний час, робота, школа, телебачення, фільми, Інтернет, музика, книги та журнали.

  • Як принцип уникати злочестивості може стосуватися цих викликів?

  • Що втратили прибічники Ламана і Лемуїла, коли Нефій відокремився від них? (Серед відповідей можуть бути—священство, спасительні обряди, одкровення, Писання та пророка).

  • Що сьогодні втрачають люди, коли відокремлюються від пророка?

  • Про який ще негаразд для злочестивих йдеться в Геламан 13:14, коли всі праведні залишають суспільство?

Щоб підвести підсумок, ви можете попросити студентів прочитати висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта на с. 61 у посібнику для студентів.

2 Нефій 5:7–18, 26–27. Нефійці жили щасливо

Попросіть студентів прочитати 2 Нефій 5:7–18, 26–27. Запропонуйте їм знайти те, що саме робили або мали нефійці для свого щасливого життя. Виділивши студентам кілька хвилин на читання, попросіть їх поділитися тим, що вони знайшли.

Попросіть одного зі студентів прочитати висловлювання Президента Гордона Б. Хінклі на с. 63 у посібнику для студентів.

  • Які принципи щасливого життя ви бачите у цьому висловлюванні?

  • Як ці принципи можна застосувати у вашому житті?

2 Нефій 6–8. Ізраїль буде відновлено, коли вони повірять в Месію

У цих розділах міститься частина проповіді брата Нефія—Якова, а також деякі пророцтва Ісаї. Допоможіть студентам зрозуміти, що ці вчення стосуються всього дому Ізраїля (див. 2 Нефій 6:5).

Покажіть студентам окраї для книжок. Спитайте їх, для чого вони служать. (Між ними можна тримати книжки та інші речі). Поясніть, що вчителі часто використовують “окраї”, щоб викласти урок. Цими “окраями” є вступ до уроку і його підсумок. У 2-му Нефії 6–8 Яків навчає з писань Ісаї. Він застосовує “окраї” для цих вчень, щоб допомогти нам зрозуміти, чого він хоче, аби ми навчилися.

Вступний “окрай”, який використав Яків для уроку, можна знайти у 2-му Нефії 6. Попросіть одного зі студентів прочитати 2 Нефій 6:4–5.

  • Про які періоди часу, за словами Якова, він навчатиме?

  • Чому, відповідно до слів Якова, вчення Ісаї були важливими для людей?

Підсумковий “окрай” Якова міститься у 2-му Нефії 9:1–3. Прочитайте ці вірші разом зі студентами. Запросіть їх відшукати причини того, чому Яків говорив про писання Ісаї.

  • Як розуміння цих “окраїв” може допомогти нам, коли ми читаємо 2 Нефій 6–8?

Напишіть на дошці Історія і доля юдеїв та Принципи збирання Ізраїля. Поясніть, що вчення Якова можна згрупувати у ці дві категорії.

Історія і доля юдеїв

Під заголовком Історія і доля юдеїв напишіть на дошці наступні дати і події, кілька з яких узяті з Хронології на сс. 206–209 у Путівнику по Писаннях. (Ви можете написати їх для студентів на дошці або на папері перед уроком). Поки що не пишіть у дужках посилання на Книгу Мормона.

Запросіть студентів прочитати 2 Нефій 6:6–11 і визначити, які вірші стосуються відповідних подій. Деякі вірші можуть відповідати більше, ніж одній фразі. Коли студенти висловлюватимуться стосовно посилань, попросіть одного зі студентів складати їх перелік.

Історія і доля юдеїв

  • 587 p. до Р.Х.—Завоювання Єрусалиму (вірш 8)

  • 537 p. до Р.Х.—Кір проголошує, що юдеї можуть повернутися (вірш 9)

  • 30–33 pp. від Р.Х. —Земне служіння Ісуса Христа (вірш 9)

  • 33 р. від Р.Х. —Розп’яття Ісуса Христа (вірш 9)

  • 70 p. від Р.Х. —Взяття в облогу і завоювання Єрусалиму призводить до ще одного розсіяння юдеїв (вірші 10–11)

  • Попросіть студентів знову прочитати 2 Нефій 6:11. Що стане причиною для збирання дому Ізраїля? (Коли вони прийдуть до пізнання свого Викупителя, то будуть зібрані в землі їхнього успадкування. Пояснення стосовно того, що означає для членів дому Ізраїля прийти до пізнання їхнього Викупителя, див. у 1-му Нефії 15:14–16; 2-му Нефії 30:7).

Попросіть одного зі студентів прочитати короткий зміст розділу 2-го Нефія 7. Зверніть увагу на те, що в цьому розділі міститься пророцтво Ісаї про земне служіння і Спокуту Ісуса Христа.

Попросіть студентів подумки прочитати 2 Нефій 7:2, 4–8. Попросіть їх знайти фрази в цьому пророцтві, які провіщають про те, що скаже, зробить або переживе Месія. Обговоріть здійснення цього пророцтва під час служіння Спасителя.

Запросіть студентів висловити їхні почуття стосовно того, чого в цих віршах нас навчають про Спасителя.

Прочитайте зі студентами 2 Нефій 8:17–23. Поясніть, що в цих віршах говориться про майбутні події.

  • Без чого, відповідно до вірша 18, житимуть юдеї? (Не буде нікого, хто б направив їх).

  • Що Господь обіцяє зробити для Його народу у віршах 21–23? (Він обіцяє взяти їхні страждання—“чашу страждання, осад з чаші [Його] гніву”—і покласти їх на їхніх гонителів).

Принципи збирання Ізраїля

Щоб допомогти студентам побачити, що 2 Нефій 8 стосується збирання Ізраїля, попросіть їх прочитати короткий зміст розділу. Після цього розділіть їх на дві групи. Попросіть одну групу прочитати 2 Нефій 8:1–2, 7–8, 12, 24–25 і знайти відповіді на наступне запитання:

  • Яким чином порада Господа в цих віршах може допомогти нам долучитися до тих, кого зібрано в останні дні?

Попросіть іншу групу прочитати 2 Нефій 8:3–6, 11 і знайти відповіді на наступне запитання:

  • Як пам’ять про ці обіцяні благословення може допомогти нам залишатися вірними, коли нас спокушають?

За чотири-п’ять хвилин спитайте у студентів про що вони дізналися.

  • Який зв’язок існує між місіонерською роботою і збиранням Ізраїля? (Допоможіть студентам зрозуміти, що вони беруть участь у збиранні Ізраїля, коли запрошують своїх друзів та рідних більше дізнатися про євангелію).

Прочитайте наступну цитату старійшини Брюса Р. Мак-Конкі з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Чому Ізраїль було розсіяно? … Наші предки-ізраїльтяни були розсіяні тому, що відкинули євангелію, опоганили священство, зреклися церкви і віддалилися від царства. Вони були розсіяні через те, що відвернулися від Господа, поклонялися лжебогам і ходили всіма шляхами язичницьких народів. Вони були розсіяні через те, що знехтували Авраамовим завітом, потоптали святі обряди і зреклися Господа Єгови, Який є Господом Ісусом і про Якого свідчили всі їхні пророки. Ізраїль був розсіяний за відступництво. Через їхню злочестивість і бунт Господь у Своєму гніві розсіяв їх між язичників серед усіх народів землі.

Отже, у чому полягає збирання Ізраїля? Для збирання Ізраїля потрібна віра в усе, що Господь колись дав Своїм давнім обраним пророкам, потрібно, щоб ми прийняли все це і жили в гармонії з цим. Воно складається з віри в Господа Ісуса Христа, покаяння, хрищення і отримання дару Святого Духа та виконання заповідей Бога. Воно складається з віри в євангелію, приєднання до Церкви і приходу в царство. Воно складається з отримання святого священства, отримання ендаументу у святих місцях силою з небес і отримання всіх благословень Авраама, Ісака та Якова через обряд целестіального шлюбу” (A New Witness for the Articles of Faith [1985], 515).

Свідчіть про збирання Ізраїля, про нашу можливість бути зібраними до Спасителя, як члени Його Церкви, і про нашу нагоду допомагати також і іншим долучитися до зібрання.