Інститут
Розділ 29


Розділ 29

Aлма 30–31

Вступ

Цей блок уривків з Писань допоможе студентам зміцнити їхнє свідчення. Вивчаючи тактику, до якої вдавався антихрист Коригор, вони навчаться розпізнавати тактику й філософії сучасних антихристів. Завдяки вивченню відповіді Алми Коригору вони підготуються, щоб захищати себе та інших проти тих, хто прагне знищити їхню віру.

Вчення і принципи

  • Антихристи намагаються відвести людей від Бога та Його пророків (див. Алма 30:12–18, 23–28).

  • Міцне свідчення про Ісуса Христа та Його пророків допомагає нам уберегтися від власного відступництва (див. Алма 30:19–22, 29–44).

  • Непослух призводить до помилок та відступництва (див. Алма 31:8–25).

  • Учні Ісуса Христа люблять інших людей і служать їм (див. Алма 31:12–38).

Запропонований хід уроку

Алма 30:12–18, 23–28. Антихристи намагаються відвести людей від Бога та Його пророків

Попросіть студентів навести деякі типові аргументи, до яких вдаються люди, щоб кинути виклик вірі в Ісуса Христа. (Не вдавайтеся в деталі. Студенти обговорюватимуть їх пізніше, коли ви попросите визначити, якою саме була тактика Коригора). Коли студенти будуть ділитися своїми думками, розкажіть їм про кількох людей, які у дні Алми намагалися кинути виклик віруючим в Ісуса Христа. Аби допомогти студентам зрозуміти, що Книга Мормона—це могутнє джерело зміцнення їх проти таких викликів, попросіть їх прочитати висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона, що на сторінці 216 у посібнику для студентів.

  • Як може вивчення Книги Мормона захистити нас “проти злих намірів, дій і вчень диявола у наші дні”?

Під час уроку заохочуйте студентів знаходити причини, чому дехто з народу Алми залишався вірним, а дехто ні. Попросіть їх поміркувати, як ті самі принципи стосуються і нас сьогодні?

Запропонуйте студентам прочитати у Путівнику по Писаннях визначення слова антихрист. Також можна вказати їм на коментар на сторінці 216 у посібнику для студентів. Коротко обговоріть риси людини, яку можна вважати антихристом, або особливості ідеї, яка за своєю суттю є антихристовою, наголошуючи на широкому визначенні у Путівнику по Писаннях: антихрист—це будь-хто або будь-що, які підробляють істинний план спасіння і відкрито або таємно протидіє Христові.

  • Як можуть вплинути фальшиві гроші на уряди і окремих людей?

  • Що означає підроблювати істинну євангелію?

  • Які існують сучасні підробки, що видаються за пропонування спасіння? (Якщо ви попросили студентів відповісти на це запитання, не допустіть ніякого обговорення, в якому б критикувалися інші релігії. Натомість зробіть усе, щоб обговорення допомагало студентам усвідомити, які йдуть загрози від лжевчень та позицій, схожих на Коригорові).

Поясніть, що сьогодні вони будуть вивчати у Книзі Мормона розповідь про антихриста. Попросіть їх відкрити Алма 30:12–18, 23–28. Використайте вказану далі таблицю (підготуйте її для студентів як роздатковий матеріал чи напишіть її на дошці) або нехай студенти складуть власний перелік, який би характеризував лжевчення Коригора. Допоможіть студентам порівняти тактику Коригора з тактиками, що застосовуються сьогодні.

Учення і тактика Коригора

Посилання

Учення Коригора

На яке істинне вчення нападав Коригор?

Алма 30:12

Алма 30:13

Алма 30:14

Алма 30:15

Алма 30:16

Алма 30:17

Алма 30:18

Алма 30:23

Алма 30:24

Алма 30:25

Алма 30:26

Алма 30:27

Алма 30:28

Обговоріть ці вірші, ставлячи такі запитання, як наведені далі:

  • У чому вчення Коригора схожі на лжевчення у наші дні?

  • Хто або що є можливим джерелом (наприклад, люди, інституції або філософії) таких лжевчень сьогодні?

Поясніть, що перший крок у захисті себе від таких вчень—це розпізнати їх. Розпізнаючи Коригорові вчення і тактику, ми зможемо краще розпізнавати їхні сучасні аналоги. Інші частини цього розділу зосереджені на тому, як залишитися вірними відновленій євангелії, навіть коли ми опиняємося в ситуаціях, в яких піддається випробуванням наша віра.

Алма 30:19–22, 29–44. Міцне свідчення про Ісуса Христа та Його пророків допомагає нам уберегтися від власного відступництва

Поставте таке запитання:

  • Чому важко відповідати на аргументи, подібні до Коригорових?

Поясніть, чого ми можемо навчитися з відповідей людей, яких Коригор намагався обманути. Напишіть на дошці Народ Аммона. Попросіть студентів прочитати подумки Алма 30:19–21.

  • Виходячи з того, що ви знаєте про аммонійців, чому, на вашу думку, Коригору не вдалося ввести їх в оману? (Напишіть відповіді студентів на дошці біля слів Народ Аммона).

Напишіть на дошці слово Ґіддона. Попросіть студентів прочитати Алма 30:21–23, 29.

  • Як Ґіддона відповів на аргументи Коригора? (Напишіть відповіді студентів на дошці біля слова Ґіддона).

Вивчаючи Алма 30:29, запропонуйте студентам прочитати висловлювання Пророка Джозефа Сміта, що на сторінці 220 у посібнику для студентів.

  • Як ми можемо розпізнати, чи людина щиро прагне істини, чи вона просто хоче сперечатися?

  • Як ми можемо відповідати людині, яка ставить складні запитання, але щиро прагне істини? Як ми можемо відповідати людині, яка хоче сперечатися?

Напишіть на дошці Алма. Попросіть студентів прочитати Алма 30:30–44.

  • Як Алма відповідав на аргументи Коригора? (Напишіть відповіді студентів на дошці біля слова Алма.)

Алма свідчив про Бога Батька та Ісуса Христа. Щоб наголосити на силі особистого свідчення, попросіть когось із студентів прочитати слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, що на сторінці 220 у посібнику для студентів.

  • Чому особисте свідчення є “позачасовою та цілковито беззаперечною зброєю”?

Алма міг тому з такою силою ділитися своїм свідченням, бо він трудився, щоб здобути це свідчення й зміцнювати його. Щоб допомогти студентам зрозуміти, як Алма здобув своє свідчення, розділіть їх на чотири групи.

Напишіть на дошці таке запитання: Що саме підготувало Алму до зустрічі з Коригором та його вченнями? Призначте кожній групі для вивчення один з наступних блоків уривків з Писань: Мосія 27–29; Алма 1–3; Алма 4–7; Алма 8–16. Попросіть кожну групу дослідити короткі змісти розділів у призначених для них блоках з Писань, аби допомогти їм згадати досвід Алми.

Виділіть студентам достатньо часу для вивчення призначених уривків, а потім попросіть кожну групу дати свої відповіді.

  • Який ваш власний досвід зміцнив ваше свідчення і підготував вас до захисту вашої віри?

  • Що можемо ми робити, щоб підготуватися, як підготувався Алма?

Запропонуйте студентам подумки прочитати Алма 30:39, 44, позначаючи докази, які Алма давав на підтвердження того, що Бог існує: (1) свідчення інших, (2) Писання і (3) Божі творіння. Потім обговоріть кожний з цих доказів, використовуючи деякі або всі вказані далі ідеї:

Свідчення інших

Попросіть когось із студентів прочитати Учення і Завіти 46:13–14. Поясніть, що здатність повірити у свідчення інших про істину є даром Духа.

Також ви можете навести слова Президента Гарольда Б. Лі (1899–1973), 11-го Президента Церкви:

“Дехто з вас може не мати свідчення, тож я сказав іншим групам, як і вам: якщо ви сьогодні не маєте [свого] свідчення, то чому б вам якийсь там час не потриматись за моє? Тримайтеся за наші свідчення, за свідчення ваших єпископів, президентів ваших колів, поки не зможете отримати своє. Якщо ви сьогодні не можете нічого сказати, крім “Я вірю тому, що мій президент або мій єпископ вірить, і я довіряю йому”, робіть це доти, поки ви не зможете здобути для себе своє свідчення; але я застерігаю вас: воно не залишатиметься з вами, якщо ви не будете й далі розвивати його і жити за вченнями” (The Teachings of Harold B. Lee, ed. Clyde J. Williams [1996], 136).

  • Як свідчення інших людей зміцнило ваше свідчення?

Писання

Нехай хтось із студентів прочитає слова старійшини Дональда Л. Стейлі, сімдесятника:

“Особисте і щире заглиблення в Писання породжує віру, надію і рішення наших щоденних проблем. Регулярне читання, обдумування і застосування на практиці уроків з Писань, поєднане з молитвою, стає неодмінною частиною здобуття і утримання сильного, живого свідчення” (у Conference Report, Oct. 2004, 40; або Ліягона, лист. 2004, с. 39).

  • Як саме Писання і слова пророків останніх днів зміцнили ваше свідчення?

Божі творіння

Попросіть когось із студентів прочитати слова Президента Гордона Б. Хінклі, що на сторінці 221 у посібнику для студентів.

  • Як саме земля і небеса свідчать про Бога?

Aлма 30:52–53. “Я завжди знав, що Бог є”

Попросіть когось із студентів прочитати Алма 30:52–53. Потім прочитайте наведені далі слова сестри Джанетт С. Хейлз, яка служила генеральним президентом Товариства молодих жінок. Попросіть студентів уважно їх послухати, згадуючи помилки Коригора.

“Коригор описаний … як антихрист, але у мене є сумнів, що він був таким від початку. Чи думали ви коли-небудь про те, що, можливо, Коригор починав … з того, що в нього було безліч запитань? І хоч він міг запитувати й чесно, усе ж він допустився двох справді великих помилок. Перша—він відкинув свою віру. Він відкинув Світло Христа, яке було дано йому. Друга—він почав проповідувати лжевчення іншим людям. Алма, його провідник, свідчив Коригору, а потім Коригор зробив ще одну помилку. Замість того, щоб послухатися свого провідника і покластися на Духа, він захищав свою позицію логічним доведенням і став більше сперечатися. Він вимагав, щоб йому було дано ознаку. Коригору було її дано. Він онімів. Він, можливо, не сподівався, що ознака позначиться на ньому особисто, однак часто наслідки наших помилок позначаються на нас особисто.

Вірші 52 і 53 з розділу 30, на мою думку, є найважливішими. Коригор визнає: “Я завжди знав, що Бог є. Але знайте, диявол обманув мене” (Алма 30:52–53). Хіба це не цікаво? “Я завжди знав”. Він мав у собі Світло Христа, але Сатана обманув його” (“Lessons That Have Helped Me,” in Brigham Young University 1992–1993 Devotional and Fireside Speeches [1993], 89).

  • За словами сестри Хейлз, у чому помилявся Коригор?

  • Чому, на вашу думку, дехто в ситуації Коригора може зайняти захисну позицію й сперечатися, замість того, щоб прислухатися до поради провідника?

  • Чому нерозумно починати захищатися й сперечатися, коли у нас є запитання або сумніви?

Алма 31:5. Слово Бога має силу, щоб допомогти нам стати кращими

Нехай хтось із студентів прочитає висловлювання президента Бойда К. Пекера, що на сторінці 222 у посібнику для студентів.

  • Чому важливо вивчати учення євангелії? (Див. УЗ 84:85).

  • Чому важливо самим вивчати вчення, а не просто слухати, як про них розповідають у церкві?

Попросіть когось із студентів прочитати Алма 31:5.

  • Що дає слову Бога силу змінювати наше життя? (Переконайтеся, що студенти розуміють, що одна з причин сили слова полягає в тому, що воно запрошує Святого Духа в наше життя).

Попросіть когось із студентів прочитати висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона, що на с. 223 у посібнику для студентів. Попросіть студентів скласти перелік описаних Президентом Бенсоном благословень, які приходять завдяки вивченню Писань.

Aлма 31:8–25. Непослух призводить до помилок та відступництва

Зорамійці були членами Церкви, але “впали у великі помилки” (Алма 31:9). Нехай студенти порівняють нефійців, описаних в Алма 30:3, із зорамійцями, описаними в Алма 31:9–10.

  • Як непослух позначається на нашому свідченні?

Нехай студенти поставлять Алма 31:9 перехресним посиланням до Іван 7:17 .

  • Як послух впливає на наші свідчення?

Попросіть студентів швидко переглянути Алма 31:1–25 і скласти список рис зорамійців та їхніх звичок поклонятися. (У студентському списку може бути: зорамійці повторювали в молитвах ті самі слова; мали єдине місце для промовляння молитви; поклоніння Богу відбувалося лише раз на тиждень; вони вірили, що Бог вибрав лише їх самих, щоб їм бути спасенними; були матеріалістами; зверхньо ставилися до бідних). Попросіть кількох студентів прочитати їхній список класу. (Можна провести паралель між вчинками зорамійців і деякими із сучасних тенденцій, наприклад: повторювання одних і тих самих слів у молитві; поклоніння Богу лише раз на тиждень; відчуття, що ми обрані й кращі за інших; ставання матеріалістами).

Ставлячи вказані далі запитання і проводячи обговорення, допоможіть студентам зрозуміти, що активне залучення до євангелії через, наприклад, виконання храмової роботи, проведення домашнього сімейного вечора, здійснення проектів служіння та участі в заходах у наших філіях та приходах, допомагає нам залишатися близько біля Господа. Такі заходи допомагають нам запросити Святого Духа в наше життя і відчувати Його впродовж тижня, а не лише тільки у Суботній день. Коли Дух стає частиною нашого щоденного життя, ми здатні протистояти антихристам наших днів і залишатися вірними Ісусу Христу.

  • В Алма 31:10 сказано, що зорамійці відмовилися дотримуватись “обрядів церкви”. Якими є деякі з “обрядів церкви” сьогодні? (Серед відповідей можуть бути: обряди священства, можливість служити в Церкві, сімейні обов’язки, наприклад: проведення домашнього сімейного вечора, особиста молитва, вивчення Писань і храмова та сімейно-історична робота).

  • Як все це допомагає нам не впасти у спокусу?

  • Як все це запрошує Духа в наше життя?

  • Чому слово щоденно у вірші 10 є важливим у наших зусиллях мати Духа у своєму житті? (Див. 2 Коринтянам 4:16; Геламан 3:36. Зауважте: оскільки гордовитість може “зроста[ти] в [нас] з дня на день”, нам потрібно “день у день відновл[ятися]”).

Aлма 31:12–38. Учні Ісуса Христа люблять інших людей і служать їм

В Алма 31 вміщено дві молитви, які дуже відрізняються одна від одної. Студенти, порівнюючи молитву зорамійців з молитвою Алми, можуть встановити можливі думки і вірування, що привели до таких молитов. Нехай студенти швидко прочитають Алма 31:15–18 (молитву зорамійців) і Алма 31:26–35 (молитву Алми). Попросіть їх розказати, що вони дізналися про зорамійців і Алму зі слів цих молитов. Запросіть двох студентів написати на дошці список цього, один студент напише про зорамійців, а інший—про Алму.

  • Що, на вашу думку, спонукало служити Алму? (Серед відповідей можуть бути: його свідчення, його любов до Бога і його любов до інших людей).

Допоможіть студентам зрозуміти, що свідчення про Ісуса Христа веде нас до любові і служіння іншим. Прочитайте наведені далі слова старійшини Мервіна Дж. Ештона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів (1915–1994):

“Коли ми справді стаємо наверненими до Ісуса Христа, відчуваємо себе зобов’язаними Йому, відбувається цікава річ: наша увага переключається на благополуччя тих, хто навколо нас, і наше ставлення до інших стає дедалі більше сповненим терпіння, доброти, лагідного сприйняття і бажання відігравати позитивну роль у їхньому житті. Ось це і є початок справжнього навернення” (у Conference Report, Apr. 1992, 26; або Ensign, May 1992, 20).

  • Що просив Алма через те, що він любив людей? (Див. Алма 31:34–35).

  • Як ми можемо наслідувати приклад Алми у своєму житті?