Інститут
Розділ 2: 1 Нефій 1–5


Розділ 2

1 Нефій 1–5

Вступ

Пророки отримують одкровення від Небесного Батька для Його дітей (див. Aмос 3:7 ), а у записаних Писаннях зберігаються їхні пророчі слова для майбутніх поколінь. Зміст 1-го Нефія демонструє приклад, який повторюється у житті багатьох пророків: Легій молився, отримав одкровення, під час якого він бачив Спасителя, застеріг свій народ і його слова були відкинуті багатьма з тих, кого він застеріг. Багато людей прагнули позбавити його життя. (Див. 1 Нефій 1:5–20). Студентам буде корисно побачити цей приклад в житті Легія, в житті інших давніх пророків та в житті пророка Джозефа Сміта.

Перші п’ять розділів 1-го Нефія надають студентам можливість навчитися краще цінувати слова пророків та Священні Писання, в яких вони зберігаються.

Вчення і принципи

  • Господь покликає пророків, щоб ті застерігали Його дітей і свідчили про істину (див. 1 Нефій 1:4–20; 2:2).

  • Господь огортає лагідними милостями тих, хто виявляє віру в Нього (див. 1 Нефій 1:14, 20).

  • Господь готує шлях для нас, щоб ми виконували Його заповіді (див. 1 Нефій 2:11–20; 3:7–28; 4:1–38; 5:8).

  • Писання зберігають слова Господа (див. 1 Нефій 5).

Запропонований хід уроку

1 Нефій 1:4–20; 2:2. Господь покликає пророків, щоб ті застерігали Його дітей і свідчили про істину

Запросіть студентів обговорити те, як вони ставилися до застережень у їхньому житті. Наступні запитання можуть стати вам в пригоді:

  • Назвіть деякі приклади застережень, які ми можемо отримати?

  • Чому іноді ми не звертаємо увагу на застереження навіть тоді, коли знаємо, що нам слід це робити?

Будучи вірним своєму пророчому покликанню, Легій застеріг жителів Єрусалима відповідно до одкровень, які він отримав. Щоб допомогти студентам розглянути застереження Легія, звернені до юдеїв, розділіть клас на три групи. Дайте кожній групі прочитати один з наступних уривків з Писань і попросіть їх дати відповіді на запитання, наведені нижче.

  • Чим досвід Легія був схожий на досвід інших пророків?

  • Які паралелі ви можете провести між видінням і подальшими подіями у житті Легія та подіями у житті пророка Джозефа Сміта?

  • Про що Легій застеріг народ?

Попросіть групи поділитися з класом тим, що вони прочитали про Легія і які відповіді на запитання вони знайшли.

  • Про що останнім часом застерігав Президент Церкви?

  • У чому схожі реакція людей на пророка в наші дні з реакцією людей на послання Легія?

  • Що дає вам впевненість, щоб слідувати пораді пророка?

1 Нефій 1:14, 20. Господь огортає лагідними милостями тих, хто виявляє віру в Нього

Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 1:20 і зверніть їхню увагу на те, що саме Нефій обіцяє показати нам (див. також вірш 14). Запропонуйте студентам позначити в їхніх примірниках Писань фразу “лагідні милості Господа”. Після цього запросіть їх відкрити Mороній 10:3 і подивитися, що Мороній закликає нас пам’ятати і обдумати. (У першому розділі Книги Мормона Нефій обіцяє показати нам лагідні милості Господа. У заключному розділі книги Мороній наставляє читача “пам’ятати, наскільки милостивим був Господь”).

Попросіть студентів знайти цитату старійшини Девіда А. Беднара на с. 12 посібника для студентів. (Це висловлювання також є на DVD до цього посібника A. Якщо ви використовуватимете DVD, заздалегідь продивіться відеосегмент, щоб бути готовими зупинити його в належний час для обговорення). Запропонуйте студентам прочитати (або послухати) перші два абзаци висловлювання і знайти відповіді на наступне запитання:

  • Що таке лагідні милості Господа?

Ви можете записати на дошці перелік тих лагідних милостей, який склав старійшина Беднар, і які є: “благословеннями, міццю, захистом, запевненням, проводом, люблячою добротою, утіхою, підтримкою і духовними дарами”. Зверніть увагу на те, що ці лагідні милості є “дуже особистими й індивідуальними” і що ми отримуємо їх “від Господа Ісуса Христа, завдяки Йому і через Нього”.

Попросіть студентів прочитати (або послухати) третій абзац з висловлюванням старійшини Беднара. Попросіть їх скласти перелік інших прикладів лагідних милостей, які можна додати до тих, що згадані вище.

Щоб допомогти студентам упізнати лагідні милості Господа, про які записано в Книзі Мормона, використайте один або більше з наведених далі заходів:

  1. Якщо студенти знайомі зі змістом 1-го Нефія 1–5, попросіть їх знайти в цих розділах приклади, які демонструють лагідні милості Господа—благословення, які є “особистими й індивідуальними”. Коли вони зачитуватимуть різні уривки, записуйте посилання на дошці.

  2. Якщо студенти не дуже добре знайомі зі змістом цього уривка, дайте їм кілька хвилин на те, щоб переглянути 1 Нефій 1–5 і знайти приклади лагідних милостей Господа. Серед прикладів можуть бути: 1 Нефій 2:16, де Нефій говорить про те, що у відповідь на молитву Господь пом’якшив його серце, і 1 Нефій 3:8, де Легій зрадів завдяки запевненню, що Господь благословив його сина. Коли вони їх запропонують, напишіть посилання на дошці. Після цього запропонуйте їм прочитати уривки вголос і поділитися своїми думками про них.

  3. Попросіть студентів подумати про місця у Книзі Мормона, в яких демонструються лагідні милості Господа. Коли вони називатимуть ці місця, напишіть посилання на дошці. Після цього запросіть їх прочитати ці уривки і поділитися своїми думками про них.

  4. Зазначте, що відповідно до вчення у вірші 20, Господні лагідні милості часто приходять як порятунок або визволення. Розділіть студентів на три групи. Дайте першій групі 1 Нефій 1–7, другій групі—1 Нефій 8–14, а третій групі 1 Нефій 15–22. Попросіть їх відшукати приклади, які стосуються визволення, у коротких змістах розділів. Відповіді запишіть на дошці. Студентів може здивувати те, що майже в кожному розділі 1-го Нефія вони знаходитимуть описання визволення людини або групи людей. Визволення є основною темою Книги Мормона.

  • Хто, відповідно до 1 Нефій 1:20, отримує лагідні милості Господа? (“Усі, кого Він обрав”).

  • Що, за словами Нефія, робить людей обраними?

Попросіть одного зі студентів прочитати наступну цитату, в якій старійшина Беднар описує, як наша віра готує нас бути обраними, щоб отримувати лагідні милості Господа. Допоможіть студентам побачити, як використання нами свободи волі, або сили обирати, впливає на нашу готовність отримувати ці благословення. (Ви можете записати цю цитату на дошці для класу).

“Скоріш наші серця, наші прагнення і наша слухняність чітко визначають, чи зараховано нас як обраних Богом. …

…Головними цілями дару свободи вибору були любити одне одного і обрати Бога. Тому ми стаємо обраними Богом і просимо про Його лагідні милості, коли використовуємо нашу свободу вибору, щоб обрати Бога” (у Conference Report, Apr. 2005, 107; або Ліягона, трав. 2005, с. 101; курсив у тексті оригіналу).

  • Що, на вашу думку, означає “обрати Бога”?

  • Яким чином ви використовували свою свободу вибору, щоб любити інших і обрати Бога?

  • Як, на ваш погляд, наша любов одне до одного пов’язана з нашою свободою вибору?

  • Чи були у вашому житті або в житті знайомих вам людей моменти, коли ви впізнавали лагідні милості Господа або були свідками як Він визволяє? (Ви можете розбити студентів на пари, щоб обговорити набутий досвід. Відвівши їм достатньо часу на обговорення, ви можете попросити кількох з них розповісти про те, що вони дізналися від своїх напарників).

1 Нефій 2:11–20; 3:7–28; 4:1–38; 5:8. Господь готує шлях для нас, щоб ми виконували Його заповіді

Запросіть студентів прочитати 1 Нефій 3:1–5.

  • Яке повеління отримали в цих віршах Легій і його сини?

  • Чому, на вашу думку, Ламан і Лемуїл сказали, що їм “важко” було виконати це повеління?

Під час обговорення ви можете зазначити, що відстань від Єрусалима до Червоного моря становить приблизно 290 км. Легій і його сім’я “пройш[ли] три дні” в додаток до цієї відстані (див. 1 Нефій 2:5–6). Це означає, що на подорож в один бік, від Єрусалима до їхнього тимчасового дому в долині Лемуїла, у них пішло принаймні від 12 до 14 днів. (Див. мапу на с. 410 у посібнику для студентів).

Попросіть одного зі студентів прочитати або розповісти напам’ять 1 Нефій 3:7 . (Ви можете розбити студентів на пари, щоб вони допомогли одне одному вивчити цей вірш напам’ять, якщо вони його ще не вивчили).

  • Як, на вашу думку, Нефій знав, що Бог підготує шлях?

Якщо ви відчуваєте, що для студентів буде корисним побачити різницю між ставленням Нефія і Сама та ставленням Ламана і Лемуїла, запропонуйте половині класу подумки прочитати 1 Нефій 2:11–14. Попросіть їх знайти причини того, чому Ламан і Лемуїл заперечували повеління Господа. Запросіть решту класу прочитати вірші 16–20 і визначити, чому Нефій і Сам слухалися Господа з більшою готовністю. Попросіть студентів поділитися їхніми висновками.

Коротко розгляньте зі студентами перші дві спроби здобути пластини з латуні (див. 1 Нефій 3:10–21 і 1 Нефій 3:22–28). Допоможіть студентам порівняти реакцію Ламана і Лемуїла щодо цих спроб з реакцією Нефія і Сама.

Ви можете вказати на те, що однією з причин, завдяки якій Нефій мав віру в спроможність Бога забезпечити шлях, було те, що він вірив в історії з Писань. Прочитайте зі студентами 1 Нефій 4:2.

  • Яким чином історія, яка міститься у цьому вірші, демонструє принцип з 1-го Нефія 3:7?

  • Як ця історія пов’язана з обставинами, які постали перед сім’єю Легія?

Дайте студентам завдання передивитися 1 Нефій 3:28–4:38 і знайти приклади того, як Бог допоміг Нефію виконати те, що Він повелів, навіть тоді, коли ці завдання здавалися нездійсненими. Нехай вони поділяться їхніми знахідками. (Деякі з них можуть міститися у 1-му Нефії 3:29; 4:6–7, 10–11, 20, 31).

  • Що з пережитого довело вам істинність слів у 1-му Нефії 3:7? Як цей досвід вплинув на вашу віру в Господа?

1 Нефій 5. Писання зберігають слова Господа

Нехай студенти проглянуть 1 Нефій 5:10–16 і запишуть на дошці перелік того, що містили пластини з латуні.

  • Відповідно до 1-го Нефія 5:17, який вплив справило на Легія вивчення цих Писань?

  • Чому, на ваш погляд, вивчення змісту пластин з латуні, згадане у віршах 10–16, викликало благословення, описані у 17-му вірші?

  • Як Легій і Нефій довели, що цінують Писання?

  • Що ми можемо робити, щоб показати, що ми цінуємо Писання?

Поясніть, що більше ніж через 300 років потому, як Легій і його сім’я залишили Єрусалим, його нащадки натрапили на групу людей, предки яких також врятувалися втечею з Єрусалима. Ці люди, які в той час жили у місті, яке вони називали Зарагемля, не привезли з собою Писань. Попросіть студентів прочитати Oмній 1:14–17.

  • Що сталося з вірою й мовою цього народу через те, що у них не було Писань? Чому, на вашу думку, відсутність Писань призвела до такого результату?

  • Якою була їхня реакція, коли вони дізналися, що Мосія і його народ мали Писання?

Поясніть, що народ Зарагемлі і нефійці об’єдналися під керівництвом Мосії. Після смерті Мосії, його син Веніямин, став царем народу.

Попросіть студентів прочитати Mосія 1:1–5. У цих віршах містяться слова царя Веніямина, звернені до його синів.

  • Яку користь царю Веніямину і його народу принесло те, що пластини з латуні були збережені?

  • Що ми можемо робити, щоб зберегти Писання для себе і наших сімей?

Попросіть студентів розповісти про те, що вони відчувають, коли віддано вивчають Книгу Мормона. Ви також можете попросити їх написати невеличкого листа члену сім’ї або майбутньому синові чи дочці, розповідаючи, наскільки цінною у вашому житті є Книга Мормона. Запропонуйте їм описати в листі їхні почуття, коли вони вивчають її.

Заохочуйте студентів щоденно вивчати Книгу Мормона та читати й перечитувати її від палітурки до палітурки, вивчаючи цей курс.