Інститут
Розділ 16: Книга Якова 5–7


Розділ 16

Книга Якова 5–7

Вступ

Яків записав алегорію Зиноса про оливкові дерева, показуючи постійне Господнє зусилля спасти дім Ізраїля (див. Кн. Якова 5). Навчаючи з цієї алегорії, ви можете наголосити на тому, що Господь “простирає Свої руки … весь день” задля нашого спасіння (Кн. Якова 6:4).

У кінці свого літопису Яків розповідає про свою сутичку з Шеремом, антихристом. Ваші студенти, розуміючи, як Яків протистояв нападам Шерема і викрив його обман, зможуть навчитися відрізняти істину від неправди і зміцнитися проти впливу неправдивих ідей.

Вчення і принципи

  • Господь ніколи не припинить Свою роботу викуплення (див. Кн. Якова 5; 6:4–8).

  • “І якими благословенними є ті, хто трудився старанно в Його виноградникові” (див. Кн. Якова 5:75; 6:1–3).

  • Слова пророків і скерування Святого Духа допомагають нам протистояти лжевченням (див. Кн. Якова 7).

Запропонований хід уроку

Кн. Якова 5; 6:4–8. Господь ніколи не припинить свою роботу викуплення

Щоб ефективно навчати з Кн. Якова 5, ви повинні ознайомитися з блоками вказаних далі уривків з Писань, в яких описано дії Господа під час Його чотирьох відвідувань Свого виноградника: вірші 3–14, 15–28, 29–49, і 50–77. З уважністю виберіть вірші, які будете обговорювати. Під час підготовки постарайтеся передбачити питання, які можуть бути у студентів. Вам буде корисно ознайомитися з таблицею та коментарем на сс. 123–124 у посібнику для студентів. Пам’ятайте: алегорії, як і притчі, можуть мати дуже багато значень. Тому студенти можуть побачити ще й інші значення, крім тих, про які ви розкажете на уроці.

Поясніть, що на цьому уроці студенти будуть досліджувати й обговорювати значення алегорії Зиноса про оливкові дерева. Попросіть студентів прочитати подумки Кн. Якова 4:12–18.

  • Відповідно до цих віршів, чому Яків розповів цю історію народу? Яку таємницю, за словами Якова, він відкрив їм?

Читаючи Кн. Якова, допоможіть студентам побачити невпинні зусилля, які докладає Бог для викуплення Своїх дітей. Наведіть слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, що на сторінці 123 у посібнику для студентів.

  • Що означає, за словами старійшини Холланда, ця алегорія?

  • Що допомагає нам зрозуміти старійшина Холланд стосовно роботи викуплення з цієї алегорії, в якій багато разів сказано про обкопування, підживлювання, підрізання, прищеплювання?

Попросіть студентів продивитися Кн. Якова 5:3–9 і визначити, які символи є в цій алегорії. Щоб допомогти їм зрозуміти значення цих символів, запропонуйте їм ознайомитися з таблицею на сторінці 124 у посібнику для студентів. Ви можете використати цю таблицю для роздаткового матеріалу чи показу через проектор, щоб студенти могли звертатися до неї впродовж уроку.

Поділіть студентів на чотири групи. Поясніть, що кожна група буде вивчати вірші, які описують дії Господа під час відвідувань Свого виноградника. Попросіть студентів визначити, які зусилля докладав Господь для збереження Свого виноградника, і знайти, про які євангельські принципи вони дізналися з цих зусиль. Залишаючи на дошці місце для запису відповідей студентів, напишіть на ній наступне:

Група 1

Кн. Якова 5:3–14

Група 2

Кн. Якова 5:15–28

Група 3

Кн. Якова 5:29–49

Група 4

Кн. Якова 5:50–77

Дайте групам час для вивчення призначених їм віршів, а потім попросіть по одному студенту від кожної групи написати на дошці те, що знайшла їхня група.

Якщо дозволяє час, ви можете продовжити обговорення одного або обох наведених далі питань:

  • Господар виноградника неодноразово працював зі своїми служителями, щоб підрізати, обкопати й підживити своє дерево. Що це каже про участь Ісуса Христа в житті Його народу?

  • Відповідно до віршів 41 і 47, які слова господаря вказують нам на почуття Господа до Свого народу?

Ви можете вказати й на інші вірші, які свідчать про Господню любов до нас, наприклад, такі:

“Я підріжу його, і обкопаю його, і підживлю його, щоб воно … не загинуло” (Кн. Якова 5:4).

“Мене засмучує, що я маю втратити це дерево” (Кн. Якова 5:7).

“Що ми будемо робити з цим деревом, щоб я міг знову зберегти хороші плоди з нього для самого себе?” (Кн. Якова 5:33).

“Я міг мати радість знову в плодах мого виноградника” (Кн. Якова 5:60).

Ви можете зазначити, що вірші 70–74 навчають принципам місіонерської роботи в останні дні:

  1. У порівнянні з населенням світу місіонерські сили малочисельні (див. вірш 70).

  2. Ми залучені до Господньої роботи, і Він буде працювати з нами (див. вірш 71).

  3. Працівники у Господньому царстві виконують успішно свою роботу лише тоді, коли вчаться виконувати заповіді Господа в усьому (див. вірш 72).

  4. Місіонери, йдучи вперед, знаходять по всьому світу багатьох доблесних людей (див. вірш 73).

Попросіть когось із студентів прочитати Кн. Якова 6:4–8.

  • На яких євангельських принципах наголосив Яків після того, як навчав завдяки алегорії Зиноса?

  • Як знання того, що Господь простягає “Свої руки … весь день” (Кн. Якова 6:4), може збільшити вашу вдячність Йому?

Як альтернативу попередній навчальній ідеї, можна показати фільм “Алегорія про оливкове дерево” (тривалість: 14:33), частина 7 у Фільми за Книгою Мормона, (DVD). Якщо ви віддасте перевагу цьому фільму, ознайомтеся з рекомендаціями вчителю у Відеопутівнику за Книгою Мормона (каталожний номер 34810 192; також доступний на сайті www.ldsces.org).

Кн. Якова 5:75; 6:1–3. “Якими благословенними є ті, хто трудився старанно в Його винограднику”

Нехай студенти прочитають Кн. Якова 5:75 і 6:1–3 подумки. Попросіть їх поміркувати над тим, які благословення можуть прийти до Господніх слуг.

  • Чого навчають ці вірші про слуг, які допомагають у Господньому винограднику?

  • Хто є Господніми слугами сьогодні? Як вони “підживлюють” і “прищеплюють”?

Прочитайте наведені далі слова Президента Джозефа Філдінга Сміта (1876–1972), 10-го Президента Церкви:

“У дивовижній [Зиносовій] притчі змальовано, як віти оливкового дерева (ізраїльтяни) були перенесені у всі частини землі (Господнього виноградника) і прищеплені до диких оливкових дерев (народів іновірців). Таким чином вони виповнюють обіцяння, дане Господом.

Сьогодні святі останніх днів вирушають у всі частини світу як служителі у винограднику, щоб зібрати ці плоди і покласти їх про запас до часу Пришестя Господаря” (Answers to Gospel Questions, 5 vols. [1957–1966], 4:142).

  • Як саме ми можемо служити Господу у цьому останньому збиранні?

Кн. Якова 7. Слова пророків і провід Святого Духа допомагають нам протистояти лжевченням.

До уроку напишіть на дошці вказане далі або ж підготуйте це як роздатковий матеріал для кожного студента.

Шерем і його вчення

(Кн. Якова 7:1–7)

  • Як Яків описав Шерема?

  • Що було найпершою метою Шерема?

  • Наскільки успішним був Шерем?

  • До якої тактики чи яких засобів вдавався Шерем, щоб зводити людей на манівці?

  • У чому ця тактика схожа на ту, що застосовується в наші дні?

Яків викриває лжевчення Шерема

(Кн. Якова 7:5, 8–14)

  • Читаючи цю розповідь, подумайте, що Якову допомогло розпізнати неправдивість вчень Шерема, незважаючи на те, що так багато інших людей були обмануті?

  • Як Яків зміг протистояти Шерему?

Щоб відповісти на це запитання, попросіть студентів дослідити Кн. Якова 7:1–14. Коли вони вивчать цей уривок, спитайте, як би вони відповіли на ці запитання.

Попросіть студентів знайти висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона на сторінці 128 у посібнику для студентів. Нехай вони прочитають ці слова. Вони також доступні на DVD до цього посібника A.

  • Чому, на вашу думку, нам потрібно впізнавати “злі плани, стратегії та вчення диявола в наші дні”?

Запросіть студентів звернутися до слів Президента Езри Тефта Бенсона про те, що не слід попадатися на обман, на сторінці 129 у посібнику для студентів. Попросіть студентів прочитати ці слова. Після того як студенти прочитають три путівники, до яких Президент Бенсон закликав прислухатися, можна написати їх на дошці.

  1. Головні труди (Писання)

  2. Президенти Церкви останніх днів, особливо живий Президент

  3. Святий Дух

  • Як саме Яків покладався на Святого Духа під час його суперечки із Шеремом?

  • Відповідно до Кн. Якова 7:10–11, як Яків використовував Писання у випадку з Шеремом?

Попросіть студентів прочитати Кн. Якова 7:23. Потім попросіть їх прочитати Джозеф Сміт—Матвій 1:37.

  • Як дослідження Писань допоможе нам уникати обману?

  • Що ми можемо робити, аби захиститися від лжевчень наших днів?

Свідчіть про Господню любов і те, що Він пильнує за Своїми дітьми. Наголосіть: коли ми покладаємося на Нього, Його слуг, Писання та Святого Духа, ми можемо бути близько до Нього і уникати обману.