Інститут
Розділ 13: 2 Нефій 28–30


Розділ 13

2 Нефій 28–30

Вступ

У 2-му Нефії 28–30, Нефій описує деякі непрості умови останніх днів. Коли ви навчатимете з його слів, які містяться у 2-му Нефії 28, то зможете допомогти студентам упізнати “пусті і дурні вчення”, тобто мирський вплив і ставлення, які можуть вразити їхню віру. Коли ви навчатимете з пророцтва Нефія у 2-му Нефії 29 і скажете про його зв’язок з пророцтвом Ісаї у 2-му Нефії 27, студенти можуть дізнатися, як допомагати іншим прийняти Книгу Мормона як другого свідка про Ісуса Христа. Зрештою, вивчаючи 2 Нефій 30, ви і ваші студенти отримаєте нагоду розглянути умови, які існуватимуть під час Тисячоліття. Допоможіть студентам побачити винагороди, які чекатимуть на завітний народ Господа.

Вчення і принципи

  • В останні дні багато людей будуть обмануті лжевченнями (див. 2 Нефій 28).

  • Книга Мормона приєднується до Біблії у свідченні про те, що Господь є Богом (див. 2 Нефій 29).

  • Послушність, покаяння і віра в Ісуса Христа готують нас до того, щоб ми стали завітним народом Господа (див. 2 Нефій 30:1–8).

Запропонований хід уроку

2 Нефій 28. В останні дні багато людей будуть обмануті лжевченнями

Коли студенти вивчатимуть 2 Нефій 28, попросіть їх добре обміркувати, який зв’язок існує між лжевченням і гордістю.

Намалюйте на дошці наступну таблицю:

2 Нефій 28:1–8

2 Нефій 28:9–16

2 Нефій 28:17–24

2 Нефій 28:25–32

Розділіть клас на чотири групи. Попросіть кожну групу дослідити і обговорити один з блоків Писань, записаних на дошці. Попросіть групи виявити лжевчення, які, відповідно до пророцтва Нефія, поширяться в останні дні. Відвівши групам достатньо часу, дайте їм завдання скласти на дошці перелік лжевчень, знайдених ними в їхньому блоці Писань. Наступні запитання можуть допомогти вам провести обговорення:

  • В чому полягає хибність кожного з цих вчень?

  • Що, на ваш погляд, робить ці вчення привабливими для такої великої кількості людей? Що ми можемо робити, щоб протистояти спокусам, які несуть у собі такі вчення?

Поясніть, що Нефій застерігав про гординю в останні дні. Попросіть студентів переглянути вірші 7–16 і знайти слово гордовитість та інші слова і фрази, які її описують.

  • Які слова і фрази ви знайшли? Що в цих словах і фразах говориться про гордовитість? Чому гордовитість є таким небезпечним гріхом?

  • Як ми можемо бути “покірними послідовниками Христа”? (2 Нефій 28:14).

  • Який підтекст криється у віршах 20–22 стосовно методів Сатани?

Свідчіть про те, як Книга Мормона може допомогти нам чинити опір лжевченням, з якими ми стикаємося в останні дні.

2 Нефій 29. Книга Мормона приєднується до Біблії у свідченні про те, що Господь є Богом

Попросіть студентів розглянути 2 Нефій 27, а також короткий зміст розділу. Попросіть одного зі студентів прочитати 2 Нефій 29:1–2.

Пересвідчіться, що студенти розуміють, що у 2-му Нефії 29 Нефій продовжує говорити на теми, яких навчав Ісая у 2-му Нефії 27.

  • В якому сенсі Книга Мормона є “предивною роботою” (2 Нефій 29:1), яка виконується у світі сьогодні?

  • Що, на вашу думку, Господь має на увазі під словами “врятувати [Своїх] людей”? (2 Нефій 29:1). Як Господь використовує для цього Книгу Мормона?

  • Як слова Книги Мормона “засвищуть до краю землі”? 2 Нефій 29:2). Ви можете попросити студентів прочитати цитати Президента Езри Тефта Бенсона і Президента Гордона Б. Хінклі на сс. 105–106 у посібнику для студентів. Висловлювання Президента Бенсона також доступне на DVD до цього посібника A).

Поясніть, що незважаючи на “предивні” обставини появи Книги Мормона і її мету, велика кількість людей не прийме її. Попросіть одного зі студентів прочитати 2 Нефій 29:3.

Поясніть, що решта цього розділу адресована Господом людям, які кажуть, що в Біблії містяться всі слова Бога. Попросіть студентів самостійно або в парах прочитати 2 Нефій 29:7–14, позначаючи в особистих Писаннях, що доводить світові поява Книги Мормона. Надавши студентам достатньо часу, попросіть їх розповісти про знайдене. Серед їхніх відповідей можуть бути такі:

  1. Бог пам’ятає Своїх дітей у кожному народі і посилає Свої слова всім людям (див. вірш 7).

  2. Люди не повинні ремствувати, коли отримують більше слова Господа (див. вірш 8).

  3. Господь звертається з тими самими словами до всіх народів (див. вірш 8).

  4. Господь завжди Той Самий і промовляє згідно з власною волею (див. вірш 9).

  5. Люди не повинні вважати, що Біблія містить усі слова Господа, або що Господь не повелів написати ще більше слів (див. вірш 10; див. також Bible Dictionary, “Lost Books”).

  6. Господь заповідав усім людям, в усіх народах записувати Його слова (див. вірш 11).

  7. Господь судитиме народи за книгами, які Він повелів написати (див. вірші 11–12).

  8. Слова трьох книг Писань—Біблії, Книги Мормона і літопису загублених колін Ізраїля, будуть свідченнями в останні дні (див. вірш 13; зазначте, що іншими свідченнями є Учення і Завіти, Дорогоцінна Перлина і вчення пророків останніх днів).

  9. Писання всіх народів будуть об’єднані, щоб показати, що Господь є Бог (див. вірш 14).

  • Що справляє на вас враження у відповіді Господа, яка міститься в цих віршах? Як ви переконалися в істинності Його слів?

  • Як ми можемо використовувати 2 Нефій 29, щоб розвіяти сумніви людей щодо Книги Мормона?

Якщо доречно, попросіть колишніх місіонерів у класі розповісти про їх досвід, коли вони ділилися посланням про Книгу Мормона із зацікавленими Церквою. Поясніть, що вони можуть розказати про випадки, коли люди з готовністю приймали або не приймали цю книгу, або коли їм було важко прийняти її. Спитайте цих колишніх місіонерів, чого вони навчилися з цього досвіду. Ви також можете розповісти про свій досвід і те, чого ви навчилися.

2 Нефій 30:1–8. Послушність, покаяння і віра в Ісуса Христа готують нас до того, щоб ми стали завітним народом Господа

Нехай студенти подумки прочитають 2 Нефій 30:1–2.

  • Відповідно до слів Нефія, що повинна зробити людина, щоб долучитися до завітного народу Господа?

  • Чому, на вашу думку, коли ми укладаємо завіти з Господом, не можна обійтися без покаяння? Чому, на ваш погляд, необхідно вірити в Ісуса Христа?

Попросіть шістьох студентів прочитати вголос по одному віршу 2 Нефій 30:3–8. Попросіть їх знайти, яке знання нащадки Нефія і юдеї знову отримають в останні дні. (Ви можете зазначити, що у 2-му Нефії 30:1–8, Нефій згадує ті самі групи людей, що і Мороній на титульній сторінці Книги Мормона: іновірців, юдеїв та ламанійців).

  • Як, на ваш погляд, це знання допоможе розсіяному Ізраїлю знову долучитися до завіту?

  • Де перебуває Господній народ, відповідно до вірша 8?

  • Що ми можемо робити, щоб допомогти іншим укласти завіти з Господом і дотримуватися їх?

2 Нефій 30:9–18. Під час Тисячоліття, Сатана не матиме влади над серцями людей

Нефій пророкував, що перед настанням тисячолітнього царювання Спасителя на землі серед людей буде великий поділ. Попросіть одного зі студентів прочитати 2 Нефій 30:9–10. Ви також можете попросити студентів прочитати Учення і Завіти 63:54.

  • Який доказ цього зростаючого поділу між злочестивістю і праведністю ви бачите в наш час?

Поясніть, що у 2-му Нефії 30:12–15, Нефій повторює одне з пророцтв Ісаї стосовно Тисячоліття (див. 2 Нефій 21:6–9). Потім він додає до пророцтва Ісаї свої слова і вдається в більші деталі. Попросіть одного зі студентів прочитати вірші 16–18. Зверніть увагу студентів на обіцяння, що “Сатана не матиме більше влади над серцями дітей людських на довгий час”. Потім попросіть одного зі студентів прочитати 1 Нефій 22:26.

  • Чому Сатана не матиме влади над серцями людей?

Прочитайте наступне висловлювання Президента Спенсера В. Кімбола (1895–1985), 12-го Президента Церкви:

“Коли Сатану буде зв’язано в окремо взятому домі, коли Сатану буде зв’язано в окремо взятому житті, то в тому домі і в тому житті Тисячоліття вже почнеться” (The Teachings of Spencer W. Kimball, ed. Edward L. Kimball [1982], 172).

Свідчіть про принцип, якого навчав Президент Кімбол. Попросіть студентів обдумати те, що вони можуть робити для отримання благословень, які існуватимуть в Тисячолітті.