Інститут
Розділ 55: Мороній 8–9


Розділ 55

Moроній 8–9

Вступ

У цьому блоці Писань містяться два послання, написані Мормоном його сину Моронію. У першому посланні Мормон говорить про милість Бога і те, як Спокута Ісуса Христа спасає малих дітей. Допоможіть студентам зрозуміти, що завдяки Спокуті “малі діти є здоровими” і не потребують хрищення (див. Moроній 8:8–12). Завершуючи вивчення послання, ви можете допомогти студентам усвідомити, що коли вони живуть відповідно до перших принципів і обрядів євангелії, їх буде укріплено в праведності протягом всього їхнього життя і підготовлено до повернення у присутність Бога.

У другому посланні Мормон горює через розбещений стан нефійців та ламанійців його доби і додає слова поради і втіхи тим, хто залишається праведним у важкі часи. Мормон і Мороній залишалися вірними посеред тяжких гріхів. Слова Мормона надають чудову можливість наголосити на важливості особистого зобов’язання жити праведно, незважаючи на злочестивість, яка оточує нас.

Вчення і принципи

  • Малим дітям не потрібне хрищення, бо вони “живуть у Христі” (див. Moроній 8:4–24).

  • Віра в Христа, покаяння, хрищення і отримання Святого Духа ведуть нас до Бога (див. Moроній 8:25–26).

  • Гнів відокремлює нас від Духа Господа (див. Moроній 9:1–21).

  • Ісус Христос піднесе нас, відповідно до нашої віри, навіть якщо нас оточено великою злочестивістю (див. Moроній 9:22–26).

Запропонований хід уроку

Moроній 8:4–24. Малим дітям не потрібне хрищення, бо вони “живуть у Христі”

Попросіть студентів пригадати, коли вони востаннє тримали на руках новонароджену дитину. Запросіть їх висловити свої почуття від пережитого, або описати саму новонароджену дитину.

Попросіть одного зі студентів прочитати Учення і Завіти 29:46–47. Запропонуйте студентам пояснити ці вірші своїми словами.

Скажіть студентам, що в той час, як нефійське суспільство поступово ставало все більш злочестивим, Мормон написав послання своєму синові Моронію стосовно суперечок в Церкві щодо хрищення немовлят.

Дайте студентам завдання самостійно прочитати Moроній 8:4–24, позначаючи знайдені ними настанови стосовно малих дітей і Спокути Ісуса Христа. Потім нехай вони самостійно, в парах або в невеликих групах напишуть стільки висловлювань щодо того, чому малим дітям не потрібне хрищення, скільки зможуть. Щоб допомогти їм почати, ви можете прочитати Moроній 8:8 і написати на дошці Малі діти є здоровими.

Надавши студентам достатньо часу, щоб дослідити вірші 8–24, запросіть їх поділитися виписаним ними одне з одним.

  • Як в цих висловлюваннях виявляється милість Бога?

  • Що ми можемо дізнатися зі слів Мормона про тих, хто “без закону”? (Див. Мороній 8:22).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти значення цих віршів, поділіться деякими або всіма наступними поясненнями:

“Малі діти … не здатні чинити гріх” (Moроній 8:8). Чому? Бо вони не є підзвітними перед Господом (див. УЗ 29:47). Якщо вони роблять щось не так, їхній вчинок не вважається гріхом. Спокута Ісуса Христа покриває проступки непідзвітних людей.

“Прокляття Адама забрано від них через [Христа]” (Moроній 8:8). Провина Адама принесла всьому людству фізичну смерть (відділення тіла від духа) та духовну смерть (відокремлення від Бога). Через Спокуту Ісус Христос подолав ці два види смерті, завдяки чому всі воскреснуть і повернуться до Бога, щоб їх судили. (Див. Геламан 14:15–19; Moрмон 9:12–13). Наслідки Падіння позначаються і на малих дітях, однак Спокута викупляє їх та всіх людей від Падіння. Малі діти не караються за Адамову провину (див. Уложення віри 1:2).

“Це серйозний глум перед Богом … христи[ти] маленьких дітей” (Moроній 8:9). Чому? Оскільки Спокута покриває проступки непідзвітних дітей, то їх хрищення демонструє нестачу віри в силу Спокути. Moрмон каже, що ми повинні христити лише тих, хто є “здатним чинити гріх” (Moроній 8:10).

“Малі діти не можуть каятися” (Moроній 8:19). Покаяння потрібне для підзвітних людей. Дітям до восьми років і психічно хворим людям, розумовий розвиток яких такий, як у дитини віком менше восьми років, покаяння не потрібне.

Свідчіть про любов і милість Небесного Батька та Ісуса Христа у тому, що Вони забезпечили шлях для викуплення малих дітей та всіх тих, хто не є повністю підзвітним за свої вчинки у смертному житті.

Мороній 8:25–26. Віра в Христа, покаяння, хрищення і отримання Святого Духа ведуть нас до Бога

Принесіть на урок палицю або жердину з написом з одного краю вчинки, а з іншого— наслідки. На початку вивчення Moроній 8:25–26 підніміть палицю за край з написом вчинки. Пересвідчіться, що студенти бачать, що коли ви піднімаєте один край палиці, ви також піднімаєте й інший край. Попросіть студентів назвати принцип, продемонстрований за допомогою цього наочного прикладу. (Вчинки завжди тягнуть за собою наслідки).

Попросіть студентів навести приклади позитивного і негативного вибору, який можуть робити люди, та приклади того, як такий вибір може впливати на їхнє майбутнє.

  • Яким є найкращий можливий результат всіх ваших вчинків на землі?

Поясніть, що в Moроній 8:25–26 Moрмон називає праведні рішення і їхні наслідки. Попросіть одного зі студентів прочитати ці вірші. Нехай решта класу знайде приклади вчинків і наслідків у цих віршах. Напишіть їх на дошці навпроти стрілки, як показано в наступній таблиці. (До того як студент почне читати, ви можете навести один-два приклади цього).

Покаяння і віра →

Хрищення і виповнення заповідей

Виповнення заповідей →

Відпущення гріхів

Відпущення гріхів →

Лагідність і невибагливість серця

Лагідність і невибагливість серця →

Відвідування Святого Духа

Відвідування Святого Духа →

Надія і досконала любов, яка витерпить через старанність у молитві до кінця, коли ми житимемо з Богом

  • Як ці вчинки ведуть до благословень, про які сказав Мормон?

  • Чому деякі принципи, записані на дошці, є циклічними, а не одиночними подіями?

Нагадайте студентам, що в Moроній 8:22 говориться про те, що “малі діти” і ті, хто “без закону”, “живуть у Христі” завдяки силі Його викуплення.

  • Що для вас означає “жити у Христі”?

  • Як принципи, записані на дошці, допомагають всім нам “жити у Христі”?

Moроній 9:1–21. Гнів відокремлює нас від Духа Господа

Попросіть студентів подумати над тим, що з нами відбувається, коли ми відчуваємо гнів. Наприклад, попросіть їх описати, як гнів впливає на те, як вони:

  1. Закривають двері.

  2. Відповідають по телефону.

  3. Ідуть вулицею.

  4. Говорять з іншими.

  5. Моляться.

  6. Читають Писання.

  7. Ставляться до інших людей.

  8. Ставляться до себе.

  9. Відчувають Духа.

Попросіть студентів прочитати Moроній 9:3 і знайти результати спостережень Мормона за нефійцями.

  • Як, на вашу думку, відмова нефійців покаятися могла бути пов’язана з їхніми почуттями гніву одне до одного?

Попросіть одного зі студентів прочитати Moроній 9:4.

  • Чому, на ваш погляд, неправедні іноді гнівно реагують на слово Бога?

  • Як гнів може непомітно увійти в наше життя?

Попросіть студентів поділитися тим, як їм вдається контролювати гнів або уникати його.

Зазначте, що гнів може призвести до руйнівних наслідків. Попросіть студентів подумки прочитати Moроній 9:5, 9–11, 18–20, знаходячи згадування про вчинки або поведінку, які могли мати місце внаслідок гніву нефійців. Надавши студентам час, щоб прочитати й подумати, запросіть їх поділитися знайденим. Відповіді можуть бути такими:

Вірш 5—відсутність страху смерті, втрата любові одне до одного, постійне жадання крові та помсти

Вірш 9—зневага до цнотливості й невинності

Вірш 11—відсутність цивілізованості

Вірш 18—відсутність порядку і милості

Вірш 19—збочення, жорстокість, насолодження усім, крім добра

Вірш 20—відсутність принципів, поза почуттям

Щоб детальніше дослідити цю проблему, можна поставити наступні запитання:

  • Що, на вашу думку, означає бути “поза почуттям”? (Див. висловлювання старійшини Ніла А. Максвелла та президента Бойда К. Пекера на сс. 409–410 у посібнику для студентів).

  • Який доказ того, що деякі люди стають поза почуттям, ви бачите у світі?

  • Що ми можемо робити, щоб уникнути бути поза почуттям?

Ви можете приділити кілька хвилин тому, щоб протипоставити описане Мормоном суспільство нефійців у цих віршах з його описанням послідовників Ісуса Христа у Moроній 7:3–4.

Мороній 9:22–26. Ісус Христос піднесе нас, відповідно до нашої віри, навіть якщо нас оточено великою злочестивістю

Принесіть рятувальний круг. (Або покажіть ілюстрацію рятувального круга чи опишіть його).

Зображення
Рятувальний круг

Спитайте у студентів, чому навіть людині, яка вміє плавати, може бути потрібен рятувальний круг у великому водному просторі. (Під час обговорення зазначте, що якщо рятувальний круг використовується правильно, він може тримати людину на поверхні води незалежно від її глибини або втоми плавця).

Запросіть кількох студентів прочитати Moроній 9:22, 25–26. Перед тим, як вони почнуть читати, попросіть решту класу знаходити духовні “рятувальні круги”, якими користувалися Мормон і Мороній.

Переконайтеся, що студенти зрозуміли, що віра Мормона і Моронія в Небесного Батька та Ісуса Христа захищала їх духовно. Попросіть студентів прочитати фрази з віршів 22 та 25–26, в яких говориться про цю велику віру. Їх відповіді можуть бути такими:

Вірш 22—“Я представляю тебе Богові. … Я довіряю Христові, що тебе буде спасенно. … Я молюся Богові, щоб Він пощадив твоє життя”.

Вірш 25—“Будь вірним у Христі. … Нехай Христос підносить тебе. … Нехай Його страждання, і смерть, і явлення Ним Свого тіла нашим батькам, і Його милість і довготерпіння, і надія на Його славу і вічне життя покоїться у свідомості твоїй завжди”.

Вірш 26—“Нехай благодать Бога Батька … і наш Господь Ісус Христос … існуватимуть і перебуватимуть з тобою завжди”.

  • Чим наші виклики подібні до викликів, які мали Мормон і Мороній?

  • Як ставлення Мормона до викликів може допомогти нам?

Попросіть одного зі студентів прочитати Moроній 9:6.

  • Яким чином у цьому вірші демонструється віра Мормона?

Коли студенти відповідатимуть, допоможіть їм зрозуміти, що коли ми маємо міцну віру в Бога, вчинки інших не заважатимуть нам робити те, що є правильним.

Дайте студентам кілька хвилин на обдумування того, як вони можуть продовжувати розвивати віру, яка дозволить їм піднятися над світом і виконувати свою особисту місію на землі. Ви можете запропонувати їм записати їхні думки.

Запросіть студентів поділитися їхніми свідченнями про те, як віра в Бога Батька та Ісуса Христа, дає їм силу подолати злочестивість світу.