Інститут
Розділ 30: Алма 32–35


Розділ 30

Aлма 32–35

Вступ

Складовими місії Алми й Амулека серед зорамійців були глибокі вчення стосовно віри, молитви, поклоніння та Спокути. Під час вивчення цього блоку Писань вчителі іноді викладають урок лише за однією з цих тем. Або вони можуть торкнутися кількох із цих тем, але не показати взаємозв’язку між ними у контексті вчень Алми й Амулека. Ваше викладання з Алми 32–35 буде найефективнішим, якщо ви допоможете студентам побачити, що всі ці теми взаємопов’язані: роблячи дослід зі Словом, ми розвиваємо віру. Завдяки нашій вірі ми починаємо молитися й покладатися на нескінченну та вічну жертву Ісуса Христа. Ця довіра, в свою чергу, веде нас до покаяння й готує до того дня, коли ми повернемося в присутність Небесного Батька та Ісуса Христа. Тримаючи в пам’яті цю ширшу картину бачення, студенти можуть зрозуміти, що дасть їм їхня віра.

Деякі розділи цього уроку пропонують різноманітні ідеї для навчання. Пам’ятаючи про можливості та інтереси ваших студентів, виберіть лише ті ідеї для навчання, які для них будуть найкориснішими.

Вчення і принципи

  • Краще самому вирішити бути покірливими, ніж бути змушеними до покірливості (див. Алма 32:1–16, 25).

  • Дослід над Словом веде до віри в Христа (див. Алма 32:17–43; 33:12–23; зверніть увагу, що Алма 32:21 є віршем для опанування ).

  • Наші серця повинні бути постійно спрямовані в молитві (див. Алма 33:1–11;34:17–27, 39).

  • Великий план Вічного Бога потребував Спокути—нескінченної та вічної жертви (див. Алма 33; 34:1–17).

  • Господь заповідає, щоб ми не відкладали день свого покаяння (див. Алма 34:32–41; зверніть увагу на те, що Алма 34:32–34 є уривком з Писань для опанування ).

Запропонований хід уроку

Aлма 32:1–16, 25. Краще самому вирішити бути покірливими, ніж бути змушеними до покірливості

Попросіть студентів пояснити, чому смирення необхідне для процесу навернення.

Попросіть когось із студентів прочитати Алма 32:1–3.

  • Яким було фінансове та соціальне положення тих, хто прийняв послання Алми та його напарників?

  • Чим, на ваш погляд, важливий той факт, що ці зорамійці були “бідними серцем”, і також “бідними на речі світу”?

Нехай інший студент прочитає Алма 32:4–6.

  • Що, на вашу думку, означає фраза “підготовлені почути Слово”?

Прочитайте студентам Алма 32:13–16. Запропонуйте їм слідкувати, шукати і позначати істини стосовно покірливості та процесу упокорення. Запросіть їх поділитися своїми знахідками.

  • Чому краще самому вирішити бути покірливими, ніж бути змушеними упокоритися?

Попросіть студентів попрацювати окремо або парами над складенням списку того, що може зробити людина, аби розвинути більше покірливості. Запропонуйте кільком окремим студентам або парам доповісти класу про свої ідеї. Попросіть їх описати, як вказані ними вчинки призведуть до більшої покірливості.

Запропонуйте одному зі студентів прочитати вислів Президента Езри Тефта Бенсона на сторінці 226 посібника для студентів. Попросіть інших студентів послухати і знайти додаткові ідеї того, як стати покірливими.

Заохочуйте студентів обирати бути покірливими, наслідуючи пораду Президента Бенсона й застосовуючи на практиці один з кроків, визначених ними в Писаннях. Допоможіть їм усвідомити, що наслідування прикладу Спасителя завжди допоможе їм бути більш покірливими.

Aлма 32:17–43; 33:12–23. Дослід над Словом веде до віри в Христа

Запитайте студентів, навіщо люди ставлять досліди. (Щоб дізнатися, чи правильне припущення). Попросіть студентів описати досліди, які вони проводили на уроках з природничих дисциплін або за інших обставин. Запитайте їх, до яких кроків вони вдавалися, аби завершити свої експерименти. Під час цієї бесіди допоможіть студентам зрозуміти, що з боку дослідника дослід вимагає дій, а не лише теорії.

Нехай один зі студентів прочитає Алма 32:26–27.

  • Що, на вашу думку, мав на увазі Алма, коли він порадив зорамійцям “зробити дослід над [його] словами”?

  • Яким чином кожен із нас може зробити такий самий дослід?

Аби допомогти студентам обговорити це запитання, запропонуйте їм прочитати про себе вірші 27–42 та визначити кроки запропонованого Алмою досліду. Поясніть, що у цьому уривку насіння являє собою Слово Бога. Після того, як студенти мали достатньо часу для читання, попросіть їх поділитися знайденим. Напишіть їхні відповіді на дошці. Перелік може складатися з таких кроків:

  1. Бажання повірити—вірш 27

  2. Знайти місце, щоб Слово було посіяно у вашому серці—вірші 27–28

  3. Не викинути насіння зневірою—вірш 28

  4. Відчути ріст насіння—вірш 28

  5. Підживляти насіння під час його росту—вірш 37

  6. Не забувати доглядати дерево—вірш 38

  7. Чекати на плід дерева—вірш 40

  8. Зірвати плід—вірш 42

  • Що, на вашу думку, означає “знай[ти] місце, щоб [Слово Бога] могло бути посіяне у вашому серці”? (Вірш 28). Що, на вашу думку, означає відчувати, як Слово Бога “розбух[ає]” всередині вас? (Вірш 28). Що, на вашу думку, означає “підживлювати Слово”? (Вірш 41). Як у віршах 28 і 34 слова збільшувати, освітлювати і розширювати описують вплив, який може мати на нас Слово Бога?

Попросіть студентів переглянути вірші 41–42 й написати слова, які описують плід дерева. Наприклад, вони можуть звернути увагу на фразу “проростає у вічне життя”; слова найцінніш[ий], солодк[ий], біл[ий] і чист[ий]; а також обіцяння, що ті, хто бенкетують цим плодом, наситяться і не будуть голодними і спраглими. Допоможіть студентам побачити, що плід являє собою благословення, які ми можемо отримати завдяки Спокуті, серед яких благословення вічного життя (див. розділ 3 цього посібника).

Запропонуйте студентам поділитися власним досвідом, коли вони робили дослід над Словом Бога. Якщо прийнятно, розкажіть про період з власного життя, коли ваша віра зміцнилася завдяки досліду над Словом. Заохочуйте студентів продовжувати дослід над Словом.

Розділіть клас на пари. Дайте завдання кожній парі проаналізувати Алма 32:28–43 і знайти принципи, які мають для них значення. Нехай вони позначать свої знахідки у Писаннях та обговорять їх зі своїми напарниками. Після того як у них було достатньо часу для обговорення своїх думок, запропонуйте їм скласти список запитань, на які можна дати відповідь за допомогою знайдених ними вчень і принципів. Ви можете написати ці запитання на дошці. Допоможіть студентам зрозуміти, що завдяки вивченню Писань вони можуть знайти відповіді на важливі запитання.

Запропонуйте студентам проглянути молитву зорамійців із Алма 31:15–18.

  • Чи вірили зорамійці в потребу мати Спасителя? Чому?

Попросіть студентів прочитати про себе Алма 33:12–22, де міститься дещо сказане Алмою до зорамійців стосовно Ісуса Христа. Нехай студенти підрахують кількість разів, коли Алма в цих віршах згадує Спасителя.

  • Що з цих віршів ми можемо дізнатися про Ісуса Христа?

  • Алма розповів історію Ізраїльтян, які відмовилися дивитися на прообраз Христа, зроблений Мойсеєм (див. Алма 33:19–22; див. також Числа 21:5–9; 1 Нефій 17:41). Чим цей приклад міг бути корисним для зорамійців? Як він може допомогти вам?

Ви можете звернути увагу на те, що все, що вимагалося від ізраїльтян, це подивитися. Це можна порівняти з проханням Алми до людей скористатися “принаймні частинкою віри” (Алма 32:27).

Нехай хтось із студентів прочитає Алма 33:22–23.

  • Чого ці вірші навчають про значення насіння, дерева та плоду з Алма 32? (Ви можете звернути увагу на те, що у вірші 23, коли Алма говорить “посія[ти] це Слово у ваших серцях”, він має на увазі свідчення про Ісуса Христа, яке підсумоване у вірші 22).

Aлма 33:1–11; 34:17–27, 39. Наші серця повинні бути постійно спрямовані в молитві

Попросіть студентів прочитати про себе Алма 33:1 та підкреслити запитання, які зорамійці поставили Алмі після його розповіді. Разом із студентами напишіть перелік запитань на дошці. Поцікавтеся, чому кожне з цих запитань є важливим.

Запропонуйте студентам прочитати про себе Алма 33:2–11 і знайти способи того, як Алма почав відповідати на запитання у вірші 1.

  • Як молитва може допомогти відповісти на запитання у вірші 1?

  • У вірші 3 Алма використовує слова молитва і поклоніння як синоніми. Чому молитва є тим самим, що й поклоніння?

  • Коли ваші молитви мали найбільшу силу?

Запросіть студентів розповісти про моменти, коли вони відчували силу молитви. Дайте їм достатньо часу на роздуми перед тим, як вони поділяться своїм досвідом.

  • Чому чути наші молитви є виявом милосердя з боку Бога? Що у вірші 11 означає для вас фраза “через Свого Сина”?

Запропонуйте студентам прочитати вчення Амулека з Алма 34:17–26. Тоді попросіть їх прочитати про себе вірші 27 і 39 і знайти загальне слово, яке описує частоту наших молитов. Після того як у них був час на пошук слів, запропонуйте їм позначити слово постійно.

  • Що, на вашу думку, означає “нехай ваші серця будуть… спрямовані в молитві… постійно”?

Коли студенти обговорюватимуть це запитання, запропонуйте їм прочитати висловлювання президента Генрі Б. Айрінга на с. 231 посібника для студентів. Обговоріть зі студентами, як це висловлювання розширює їхнє розуміння того, що означає мати свої серця “спрямован[ими] в молитві… постійно”. Тоді попросіть студентів мовчки поміркувати над власними відповідями на такі запитання:

  • Як саме ви можете застосувати ці вчення у своєму житті? Яким чином ви можете бути більш сповненими молитви й більш чуйними до особистого одкровення?

Поділіться вашим свідченням стосовно того, що Амулек говорив про молитву.

Aлма 33; 34:1–17. Великий план Вічного Бога потребував Спокути—нескінченної та вічної жертви

Розмовляючи із зорамійцями, Алма використовував учення трьох пророків, записи яких знаходилися на пластинах з латуні: Зиноса, Зинока і Мойсея. Нехай студенти проглянуть Алма 33:3–23 і знайдуть, чого ці пророки навчали про Спасителя. Порадьте їм виділити всі ті місця, де Алма або один з цих пророків говорять про Ісуса Христа як про Сина Бога.

  • Чому важливо знати те, що Ісус Христос є Сином Бога? Як це знання впливає на вашу віру в Ісуса Христа?

  • Які якості Бога підкреслює Алма у віршах Алма 33:4–11?

  • Які складові вічної місії Христа можна виділити з Алма 33:22? Чому наші тягарі стають легкими, коли ми сіємо це знання в наші серця й підживлюємо його? (Див. Алма 33:23).

Напишіть на дошці слова нескінченна та вічна. Запропонуйте студентам обговорити значення цих слів.

Запропонуйте студентам позначити три випадки вживання слів все, усі в Алма 34:9. Обговоріть, чого в цьому вірші навчає Амулек стосовно нашого занепалого стану та Спокути. Наведені далі запитання можуть допомогти вам провести обговорення:

  • Як Падіння Адама та Єви робить Спокуту необхідною? (Див. Мосія 16:3–4; Алма 12:22; 22:14).

  • Чому згідно з Алма 34:10 Спаситель був єдиним, хто міг принести жертву для спасіння всього людства?

Зверніть увагу студентів на слова нескінченна та вічна, написані на дошці. Нехай один із студентів прочитає Алма 34:10–14, поки решта класу шукає, про що ж нескінченне та вічне говориться в цих віршах. (Допоможіть їм побачити, що Спокута є нескінченною та вічною, як і Син Божий).

  • Яким чином Спокута є нескінченною та вічною?

  • Чому Спаситель є нескінченним та вічним?

Аби допомогти студентам обговорити ці запитання, запропонуйте їм прочитати висловлювання старійшини Брюса Р. Мак-Конкі та старійшини Рассела М. Нельсона на сс. 231–232 посібника для студентів. Висловлювання старійшини Нельсона також доступне на DVD до цього посібника A.

Якщо доцільно, прочитайте та обговоріть таке висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона (1899–1994), 13-го президента Церкви:

“Він був здатний виконати Свою місію, бо був Сином Божим і володів владою Бога.

Він бажав виконати Свою місію, тому що любив нас.

Жодна смертна істота не мала влади чи здатності викупити інших смертних з їхнього загубленого й занепалого стану, і ніхто інший не міг добровільно віддати життя й таким чином уможливити загальне воскресіння всіх інших смертних.

Тільки Ісус Христос був здатний і мав бажання проявити таку спокутуючу любов” (у Conference Report, Oct. 1983, 6; або Ensign, Nov. 1983, 6–7; курсив згідно з оригіналом).

Щоб допомогти студентам побачити, як отримати благословення “нескінченної і вічної” Спокути, нехай вони дослідять Алма 34:15–17 і знайдуть фразу, яка вживається чотири рази. (“Вір[а] в покаяння”).

  • Що означає фраза “вір[а] в покаяння”?

  • Як віра веде до покаяння?

  • Які благословення, згідно з Алма 34:16, ми отримуємо, якщо маємо віру в покаяння? Що відбувається, якщо ми не маємо віри в покаяння?

Aлма 34:1–8. Найбільше питання зорамійців

Попросіть кількох студентів вийти до дошки й написати деякі з найбільших запитань, поставлених людством. Вони можуть згадати такі запитання, як: “Звідки ми прийшли?”, “Яка мета життя?” або “Чи існує Бог?” Порівняйте написане студентами із “найбільш[им] питанн[ям]”, яке було у свідомості зорамійців, Алма 34:5. Допоможіть студентам побачити, що найбільше питання зорамійців—“чи Слово буде в Синові Божому, чи не буде ніякого Христа”—схоже на питання, які ставлять багато людей сьогодні, бажаючи знати, чи справді спасіння у Христі та чи Спаситель дійсно прийде знову. Попросіть студентів переглянути Алма 34:6–8 і розповісти своїми словами, як Амулек відповів на це найбільше питання. Обговоріть, як би змінився світ, якби кожен знав правильну відповідь на це питання і вірив у неї. Те, якою буде наша відповідь на це питання, впливатиме на той вибір, який ми робитимемо протягом життя.

Aлма 34:32–41. Господь заповідає, аби ми не відкладали день свого покаяння

Президент Джозеф Філдінг Сміт (1876–1972), 10-й президент Церкви, навчав: “Це життя є найважливішим періодом у нашому вічному існуванні” (Doctrines of Salvation, comp. Bruce R. McConkie, 3 vols. [1954–1956], 1:69). Прочитайте Алма 34:32–34 разом, шукаючи принципів, які підтверджують висловлювання Президента Сміта. Аби наголосити на потребі покаяння в цьому житті, прочитайте висловлювання старійшини Мелвіна Дж. Балларда на сс. 233–234 посібника для студентів.

  • Яким чином ми можемо підготуватися до зустрічі з Богом?

  • Уявіть собі, що друг говорить вам: “Якийсь час я поживу в своє задоволення, але в моїх планах покаятися і в кінці бути гідним”. Що б ви сказали людині, яка має таке ставлення?

Поставте таке запитання:

  • Хто відповідальний за ваше спасіння?

Нехай студенти прочитають Алма 34:37–41 і знайдуть відповідь Амулека на це запитання.

  • Амулек радив людям, щоб вони “домагалися свого спасіння” (Алма 34:37). І він, і Алма навчали людей, що у своєму спасінні вони повинні покладатися на Спасителя. Як узгоджуються ці два принципи?

Поділіться вашим свідченням, що покладаючись на Спасителя, все ж необхідно робити все залежне від нас (див. 2 Нефій 25:23–26).