Інститут
Розділ 42: 3 Нефій 15–17


Розділ 42

3 Нефій 15–17

Вступ

Коли Спаситель навчав людей Нефія, Він назвав Себе як “закон і світло” (3 Нефій 15:9) і як “пастир” Свого народу (див. 3 Нефій 15:17, 21; 16:3). Ці титули можуть покращити наше розуміння служіння Спасителя серед нефійців. Він завжди був “законом” і “світлом”, але ізраїльтяни не бажали дотримуватися повноти Його закону, і тому від них вимагалося жити за нижчим законом, доки вони не будуть готові прийти до “істинного світла, яке засвічує кожну людину” (див. УЗ 93:2). На Американському континенті Ісус Христос, Добрий пастир, навчав деяких з Його “інших овець” (3 Нефій 15:17) та закликав їх іти за Ним—джерелом істинного світла.

Цей блок віршів з Писань закінчується зворушливою духовною подією, яка сталася серед нефійців на землі Щедрій. Тут буде дуже доречно поділитися свідченням про любов Ісуса Христа до нас. Ви можете порадити студентам обдумувати і молитися, як це заповідав нефійцям Спаситель, щоб це допомогло їм підготуватися до кращого розуміння особи Спасителя і Його вчень. Аби підкріпити ідеї для навчання до 3 Нефій 17, ви можете показати чотирихвилинний відеофільм “Моя радість повна”, з DVD Фільми за Книгою Мормона (каталожний номер 54011).

Вчення і принципи

  • Ісус Христос дав і виконав закон Мойсея (див. 3 Нефій 15:1–10).

  • Спаситель сказав, що “інші вівці” почують Його голос (див. 3 Нефій 15:11–24; 16:1–6).

  • Обдумування і молитва допомагають нам зрозуміти слова Ісуса Христа (див. 3 Нефій 17:1–4).

  • Спаситель має співчуття і милість до Свого народу (див. 3 Нефій 17:5–25).

Запропонований хід уроку

3 Нефій 15:1–10. Ісус Христос дав і виконав закон Мойсея

Поясніть студентам таку ситуацію: Уявіть, що ви живете у суспільстві, де поведінка людей визначається суворими і чітко прописаними законами. Тоді настає день, коли людей просять жити за новим законом, який менш зосереджений на деталях поведінки людей, а більш—на намірах їхніх вчинків та особистій відповідальності.

  • Як цей закон може вплинути на поведінку людей?

  • Якщо ви житимете за новим законом, що визначатиме ваш успіх або невдачу?

Попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 1:24–25.

  • Який закон, згідно зі знаннями людей, одного дня буде виповнений?

Попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 15:1–10.

  • Прочитавши ці вірші, що ви можете сказати про владу Спасителя над законом Мойсея? (Напишіть відповіді студентів на дошці).

  • Що, на вашу думку, мав на увазі Ісус Христос, сказавши, що Він є “законом” і “світлом”?

  • Спаситель сказав: “Подивіться на Мене” (3 Нефій 15:9). Що це означає для вас? Яким чином наша любов до Господа впливає на те, наскільки уважно ми дивимося на Нього і йдемо за Ним?

3 Нефій 15:11–24; 16:1–6. Спаситель сказав, що “інші вівці” почують Його голос

Покажіть глобус або карту світу. (Якщо у студентів є нове Трикнижне видання, вони можуть знайти карту світу наприкінці книги в розділі під назвою “Карти та покажчик географічних назв”, карта 7). Нехай студенти визначать, де знаходилася Господня вівця з Нового Завіту. (Свята земля, що знаходиться на Близькому Сході). Запросіть одного зі студентів прочитати Іван 10:11–16. Тоді попросіть студентів поставити ці вірші перехресним посиланням до 3 Нефій 15:16–20. Попросіть їх визначити основне місцезнаходження “інших овець”, про яких Ісус Христос згадував у Іван 10. (Будьте обережні, аби уникати будь-яких зловживань щодо конкретної території).

  • Як багато знали юдеї про “інших овець” Господа?

  • Чому Ісус не дав юдеям інформацію про Своїх “інших овець”? (Див. 3 Нефій 15:18–20).

  • Що це за іновірці, про яких Спаситель говорить у 3 Нефій 15:22–23?

Поділіться таким поясненням слова іновірці:

“Слово іновірці має в Писаннях кілька значень. Деколи воно стосується людей неізраїльського походження, іноді—неюдейського, а інколи—тих народів, які не мають євангелії, хоч у їхніх жилах може текти частина ізраїльської крові. Вживання цього слова в останньому значенні особливо характерне для Книги Мормона і книги Учення і Завіти” (Путівник по Писаннях, “Іновірці”, scriptures.lds.org).

Прочитайте зі студентами 3 Нефій 16:1–3. Запитайте їх, чи мають вони гадку про те, ким були ті “інші вівці”.

Порадьте студентам поставити 3 Нефій 16:1–3 перехресним посиланням до 2 Нефій 10:22; 29:12–14; а також 3 Нефій 17:4.

Поділіться таким висловом старійшини Брюса Р. Мак-Конкі (1915–1985), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Чи не відвідав їх [інші коліна Ізраїля] Ісус після Свого служіння серед нефійців? Відповідь: звичайно ж відвідав, в одному чи багатьох місцях—згідно з Його цілями. Там Він зібрав їх у точно такий же спосіб, як Він зібрав нефійців на землі Щедрій, аби вони теж могли почути Його голос і відчути сліди від цвяхів на Його руках і ногах. У цьому не може бути ніяких сумнівів” (The Millennial Messiah: The Second Coming of the Son of Man [1982], 216; курсив згідно з оригіналом).

3 Нефій 16:8–20. Спаситель дав застереження людям в останні дні

Напишіть на дошці такі запитання:

Що призведе до страждань і іновірців, і дітей Ізраїля?

Що станеться в останні дні з тими, хто не покаявся?

Які благословення приходять до тих, хто кається?

Розділіть клас на групи по двоє. Нехай кожен продивиться 3 Нефій 16:8–20. Тоді попросіть когось знайти попередження і обіцяння іновірцям, а іншого—попередження і обіцяння дітям Ізраїля. Також попросіть їх обговорити разом відповіді до запитань на дошці. Нехай студенти через якийсь час поділяться з класом своїми знахідками.

3 Нефій 17:1–4. Обдумування і молитва допомагають нам зрозуміти слова Ісуса Христа

Запропонуйте студентам опрацювати 3 Нефій 17:1–3. Порадьте їм позначити слова, які описують наш процес здобуття розуміння Господніх слів. Попросіть їх поділитися своїми відповідями.

  • Яким чином ці слова можна застосувати до того, хто відвідує клас інституту, причасні збори, храм? Яким чином це можна застосувати до особистого вивчення Писань?

  • Чому обдумування потрібне для глибшого розуміння євангелії?

3 Нефій 17:5–25. Спаситель має співчуття і милість до Свого народу

Нехай один із студентів прочитає 3 Нефій 17:5–15. Попросіть студентів визначити якості, виявлені Господом у Його стосунках з людьми. Напишіть їхні відповіді на дошці. Відповіді можуть бути такими, як:

  1. Він має співчуття (див. вірш 6).

  2. Він—милосердний (див. вірш 7).

  3. Він розуміє наші потреби (див. вірш 8).

  4. Він сповнений силою (див. вірш 9).

  5. Він любить малих дітей (див. вірш 11).

  6. Він ненавидить гріх (див. вірш 14).

  7. Він молився Батькові (див. вірш 15).

Прочитайте такий вислів Президента Езри Тефта Бенсона (1899–1994), 13-го Президента Церкви:

“Та людина є найвеличнішою, найбільш благословенною і радісною, чиє життя більш за все схоже на приклад Христа. Це не має нічого спільного із земним багатством, владою чи престижем. Єдине істинне мірило величі, наявності благословень і радості полягає в тому, наскільки життя може наблизити [людину], щоб стати схожою на Господаря Ісуса Христа” (“Jesus Christ—Gifts and Expectations,” Ensign, Dec. 1988, 2).

Запропонуйте одному зі студентів прочитати вірші 16–25, тоді як інші студенти будуть подумки обмірковувати описані в них священні події. Нехай студенти уявлять, як би це було, якщо б вони були присутні під час відвідування Спасителя. Тоді поміркуйте над необхідністю використання одного або всіх наступних запитань для проведення обговорення:

  • Що, на вашу думку, ви б відчували, якби були свідком цих подій?

  • Який вплив це, скоріш за все, мало б на вас?

  • Що саме з цієї події справило б на вас найглибше враження? Чому?

Аби наголосити на любові Спасителя до малих дітей, попросіть студентів прочитати Матвій 19:13–14.

  • Про що ми можемо дізнатися завдяки діям Спасителя стосовно малих дітей?

Запропонуйте студентам поділитися своїми думками або почуттями стосовно цієї розповіді.

За бажанням, можна поділитися таким сучасним прикладом любові до малих дітей, який розповів старійшина Едуардо Айала, сімдесятник:

“Одним з найвеличніших виявів любові до дітей, який я будь-коли бачив, стався, коли я служив президентом колу в Чилі. Президент Спенсер В. Кімбол приїхав до Чилі, щоб відвідати конференцію території. Члени Церкви з чотирьох країн зустрілися разом на стадіоні, який вміщував близько п’ятнадцяти тисяч людей. Ми спитали Президента Кімбола, що він хотів би зробити після конференції. З очами повними сліз він сказав: “Я хотів би побачитися з дітьми”. Один з провідників священства по мікрофону оголосив, що Президент Кімбол хотів би потиснути руку кожної дитини на стадіоні або благословити її. Люди були вражені—запанувала повна тиша. Зі сльозами на очах, Президент Кімбол по черзі привітався з майже двома тисячами дітей, потискаючи їм руки, або цілуючи їх, або покладаючи свої руки на їхні голови і благословляючи їх. Діти з великим благоговінням дивилися на нього і також плакали. Він сказав, що ніколи в житті не відчував такого Духа. То був приголомшливий момент в житті всіх членів Церкви, що були там” (у Janet Peterson and Eduardo Ayala, “Friend to Friend,” Friend, Mar. 1996, 6–7).