Інститут
Розділ 54: Мороній 7


Розділ 54

Мороній 7

Вступ

Старійшина Даллін Х. Оукс, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що праведні мотиви “живлять вчинки віруючої людини і роблять їх природними” (Pure in Heart [1998], 16). Moрмон також навчав про важливість діяти, маючи праведні наміри. Він учив, що існує різниця між тим, щоб чинити правильно зі справжнім наміром і просто правильними вчинками. Досліджуючи вчення Мормона, студенти можуть розширювати своє розуміння про те, що віра, надія та милосердя повинні скеровувати всі наші вчинки.

Вчення і принципи

Запропонований хід уроку

Moроній 7:3–4. Послідовники Ісуса Христа миролюбно ходять з іншими людьми

Поясніть, що в Moроній 7 містяться вчення батька Моронія, Мормона. Попросіть студентів прочитати Moроній 7:3–4 і порівняти його зі словами в Учення і Завіти 19:23.

  • Як Мормон знав, що члени Церкви його доби були “миролюбними послідовниками Христа”?

Напишіть на дошці миролюбна хода.

  • Що ця фраза означає для вас?

Попросіть студентів навести приклади, свідками яких вони були, коли члени Церкви миролюбно ходили з іншими.

Moроній 7:5–11. Наші наміри є важливими для Бога

Поділіться таким повчальним прикладом: Двоє чоловіків з кворуму старійшин увесь день допомагали овдовілій матері прибрати й відремонтувати її житло. Перший чоловік служив лише тому, що його президент кворуму попросив його зробити це. І хоча другий чоловік також отримав доручення від президента кворуму, його основним мотивом служіння було те, що він бачив, що люди потребують допомоги і щиро бажав допомогти.

  • Незважаючи на те, що обидва чоловіки служили однакову кількість часу, чому для Бога та них самих їхнє служіння могло мати різну цінність?

  • Чому наші наміри є важливими?

Щоб показати цей принцип, ви можете поділитися історією, яку розповів Президент Меріон Дж. Ромні, на с. 399 у посібнику для студентів.

Попросіть студентів подумки прочитати Moроній 7:5–11. Коли вони читатимуть, напишіть на дошці Чого навчає Мормон? Коли вони закінчать, проведіть коротке обговорення щодо цього питання. Пересвідчіться, що частину обговорення буде зосереджено на наших мотивах, коли ми даємо дарунки або служимо.

  • Як 1 Самуїла 16:7 та Учення і Завіти 137:9 пов’язані з Moроній 7:5–11? (Господь дивиться на серце і судитиме нас не лише за нашими вчинками, але й відповідно до бажань нашого серця. Студенти можуть зробити перехресні посилання між цими трьома уривками).

Запросіть студентів подумати про часи, коли вони від щирого серця дарували, служили, молилися або виконували заповіді. Потім попросіть їх порівняти ці моменти з періодами, коли вони робили це не щиро.

  • Чому наші мотиви є такими важливими, коли ми даруємо щось або служимо?

Мороній 7:12–19. Все, що спонукає нас робити добро, йде від Бога

Попросіть студентів подумки прочитати Moроній 7:12–19 і позначити кожне місце, де зустрічаються слова добро і зло. Напишіть на дошці наступні заголовки: Від Бога та Від диявола. Після цього нехай студенти ще раз прочитають Moроній 7:13, 16–17 і знайдуть поради Мормона стосовно того, як ми можемо зрозуміти, що є від Бога, а що від диявола (зазначте, що Moроній 7:16–17—це вірші для опанування ). Напишіть відповіді студентів на дошці, як наведено в наступній таблиці:

Від Бога

Від диявола

Запрошує і заохочує творити добро постійно

Переконує чинити зло

Запрошує любити Бога

Переконує не вірити в Христа

Запрошує служити Богу

Переконує не служити Богу

Переконує вірити в Христа

Переконує заперечувати Христа

Підведіть студентів до обговорення застосування цих істин в їхньому житті. Наступні запитання можуть вам стати у пригоді:

  • Як світло Христа допомагає нам судити праведно і старанно шукати того, що є добром? (Щоб пересвідчитися, що студенти розуміть, що таке світло Христа, ви можете попросити їх подивитися коментар до Moроній 7:12–19 на сс. 399–400 у посібнику для студентів).

  • Які поради ми отримали під час останньої генеральної конференції, що переконували нас чинити добро?

  • Як друзі допомагали вам любити Бога і служити Йому?

Щоб нагадати студентам, що Бог прагне допомогти їм, поділіться наступним висловлюванням старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Давайте почнемо з того, що ми знаємо. Добро походить від Бога; зло йде від диявола. [Див. Moроній 7:12.] Однак вони не є рівними силами, що борються один з одним у всесвіті. На чолі усього, що є добрим, стоїть Христос. …

“Диявол, з іншого боку, “переконує людей чинити зло” [Moроній 7:17]. “Він упав з небес і став нещасним навіки” [2 Нефій 2:18] і нині намагається зробити “всіх людей … так само нещасними, як сам”. [2 Нефій 2:27]. Він брехун і невдаха. [Див. Учення і Завіти 93:25; див. також Bible Dictionary, “Devil,” 656].

Силу Спасителя і силу диявола насправді не можна порівнювати. … На цій планеті злу було дозволено впливати на нас, щоб дати нам можливість обирати між добром і злом” (у Conference Report, Apr. 2005, 50; або Ліягона, трав. 2005, с. 46).

  • Чому важливо пам’ятати про те, що Христос могутніший за диявола?

Мороній 7:19–32. Віра в Христа допомагає нам “сприйняти все добре”

Поясніть, що в Писаннях нас часто навчають методом повторення. Нехай студенти переглянуть Moроній 7:19–21 і знайдуть пораду, що повторюється кілька разів. (Цією порадою є “сприйняти все добре”).

Щоб допомогти студентам зрозуміти, чого вони можуть навчитися з поради “сприймати все добре”, напишіть на дошці слова сприймати і торкатися. Попросіть когось із студентів вийти вперед класу. Покладіть перед студентом примірник Книги Мормона. Після цього попросіть його показати різницю між тим, як сприймати добре, і тим, як торкатися доброго.

  • Як це пов’язано з віршами, які ми щойно прочитали? Що, на вашу думку, означають слова “сприйняти” Писання?

Заохотьте студентів триматися поради Мормона і дійсно “сприйняти все добре”.

Попросіть студентів прочитати Moроній 10:30. Зверніть увагу на те, що в цьому вірші Мороній закликає нас “приходити до Христа” і “сприймати кожний добрий дар”.

Нехай студенти поставлять Moроній 10:30 перехресним посиланням до Moроній 7:20. Попросіть одного зі студентів прочитати Moроній 7:20. (Ви можете зазначити, що в той час, як нам пораджено сприймати добро, нас застерігають навіть не торкатися злого).

  • Як віра в Ісуса Христа допомагає нам сприймати добро і уникати злого?

Попросіть одного зі студентів прочитати Moроній 7:22–25.

  • Чому ми не змогли б отримати нічого доброго без Ісуса Христа і Його Спокути? (Коли студенти обговорюватимуть це питання, ви можете попросити їх прочитати Aлма 22:13–14).

  • Як розуміння цієї істини впливає на ваші почуття до Спасителя і Його Спокути?

Напишіть на дошці наступні числа, не вписуючи слова в дужках:

  • 22, 25 (ангели)

  • 23 (пророки)

  • 25 (Писання і віра)

  • 26 (молитва)

  • 28 (віра)

  • 32 (Святий Дух)

Попросіть студентів прочитати ці вірші в Moроній 7, знаходячи, які благословення дає Господь, щоб ми могли прийти до Нього і “сприйняти все добре”. Записуйте відповіді студентів на дошці. Варіанти відповідей наведені в дужках у таблиці вище.

  • Як ці благословення допомогли вам прийти до Христа?

Мороній 7:27–39. День чудес не закінчився

Попросіть студентів скласти перелік чудес, про які вони читали в Писаннях. Ви можете записати їхні відповіді на дошці.

  • Як би ви відповіли на запитання в Moроній 7:27?

  • Свідками яких чудес ви були?

  • Які причини того, чому ангели являються людям, Мормон наводить в Moроній 7:31? (Щоб закликати їх до покаяння, здійснювати роботу щодо завітів Батька і навчати “обран[і] посудин[и] Господа”).

Поясніть, що в Moроній 7:32–34, Moрмон називає певні чудеса, які кожен з нас може отримати. Попросіть студентів назвати ці чудеса. (Відповіді можуть бути такими: провід Святого Духа, виконання завітів, сила чинити все, що Господь бажає, аби ми зробили, покаяння і спасіння).

  • У чому чудо цих благословень?

Нехай студенти розділяться на пари і прочитають Moроній 7:29–35. Попросіть їх, працюючи разом, знайти згадування про процес, який використовує Господь, щоб принести нам чудо спасіння. Надавши студентам достатньо часу, попросіть їх поділитися своїми відповідями з рештою класу. Коли вони робитимуть це, попросіть одного зі студентів підсумувати цей процес на дошці. Він може виглядати приблизно так:

Ангели священнослужать тим, хто має сильну віру—обраним посудинам Господа (див. вірші 29–31).

Ці люди підготовлені приносити свідчення про Христа іншим (див. вірш 31).

Для решти дітей Небесного Батька підготовлено шлях мати віру (див. вірш 32).

Ми каємось, приходимо до Христа, нас христять і ми маємо віру, щоб ми могли отримати спасіння (див. вірш 34).

  • Як ваше свідчення може допомогти іншим укріпити їхню віру?

Попросіть студентів прочитати Moроній 7:38–39 і написати кілька речень, описуючи те, що вони робитимуть, щоб зміцнити свою віру в Христа.

Мороній 7:44–48. “Милосердя ніколи не минає”

До початку уроку підготуйте копії наступної анкети:

За шкалою від 1 до 10 дайте собі оцінку в тому, наскільки добре ви розвиваєте кожну з цих якостей милосердя?

(0 = у мене немає цієї якості; 10 = ця якість у мене добре розвинута)

Обведіть кружечком цифру, яка якнайкраще описує теперішній стан вашого характеру.

Довго терпить

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Є добрим

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Не заздрить

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Не чваниться

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Не шукає для себе

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Легко не дратується

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Не думає злого

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Не втішається беззаконням

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Втішається істиною

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Зносить усе

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Вірить усьому

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Надіється на все

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Витерпить все

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Попросіть студентів прочитати Moроній 7:44, 46 та 1 Коринтянам 13:13.

  • Яке значення милосердю відводили Мормон і апостол Павло?

Напишіть на дошці слово милосердя. Попросіть одного зі студентів прочитати Moроній 7:45–47 (зазначте, що вірш 45 є віршем для опанування ). Попросіть студента зупинятися після кожного прочитаного ним описання якості милосердя. Попросіть іншого студента записувати ці якості на дошці під час кожної паузи. (Зверніть їхню увагу на те, що ці якості милосердя перелічено в анкеті).

Коли студенти разом вивчатимуть ці вірші, ви можете звернути їхню увагу на висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса та Джеффрі Р. Холланда на сс. 403–404 у посібнику для студентів. Висловлювання старійшини Оукса також доступне на DVD до цього посібника A.

  • Чому, на вашу думку, якщо ми не маємо милосердя, то ми ніщо?

Щоб допомогти студентам дати оцінку тому, наскільки добре вони розвивають милосердя у своєму житті, роздайте їм копії анкет. Скажіть їм, що вони відповідатимуть лише для себе і аркуші не потрібно буде здавати.

Прочитайте і обговоріть зі студентами Moроній 7:48. Зверніть їхню увагу на те, що Мормон навчав нас, що ми повинні робити, аби нас “було сповнено цією любов’ю” або щоб розвивати милосердя.

Запропонуйте студентам, використовуючи вірш 48, уважно подивитися на власні відповіді в анкеті і позначити сфери, в яких вони бажають удосконалитися. Попросіть їх перевернути анкету і написати на зворотному боці, що вони робитимуть, аби мати чисту любов Христа і стати більш милосердними до інших.

Ісус Христос є досконалим прикладом милосердя. Завершіть цей урок, поділившись наступним висловлюванням старійшини Джозефа Б. Віртліна (1917–2008), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Зверніть увагу на те, що милосердя дається лише тим, хто шукає його, лише тим, хто щиро молиться про це, лише тим, хто є учнями Христа. Перед тим, як ми сповнимося цією чистою любов’ю, ми повинні розпочати із першого принципу євангелії. У нас має бути “перше—віра в Господа Ісуса Христа”. [ Уложення віри 1:4.]” (у Conference Report, Oct. 1998, 32; або Ліягона, січ. 1999, с. 29).

Свідчіть про те, як милосердя впливає на ваше життя.