Інститут
Розділ 37: Геламан 10–12


Розділ 37

Геламан 10–12

Вступ

Під час вивчення вчень і принципів цього розділу для вас усе очевиднішим ставатиме бажання Господа ділитися дивовижними благословеннями зі Своїми вірними дітьми. Ці благословення не приходять випадково. Один із способів того, як отримати благословення від Бога—обдумувати Його істини. Обдумування веде до одкровення. Студенти, вивчаючи приклад Нефія в обдумуванні й отриманні одкровення, можуть бути натхнені діяти так само. Його приклад [духовної] сили і вірності протиставляється слабкості нефійців у кінці цього блоку уривків з Писань.

Викладаючи розділи Геламан 11–12, ви можете використати фільм “Цикл гордості” (тривалість 15:10), сегмент із Фільми за Книгою Мормона, (DVD) (каталожний номер 54011). Попередньо переглядаючи цей фільм, зверніться за порадами до Відеопутівника за Книгою Мормона (каталожний номер 34810; також доступний на сайті: ldsces.org).

Вчення і принципи

  • Обдумування того, що від Господа, веде до одкровення (див. Геламан 10:1–4).

  • Влада запечатування зв’язує і розв’язує на землі і на небесах (див. Геламан 10:4–10).

  • Господь карає Свій народ, аби спонукати їх пам’ятати Його (див. Геламан 10:14–18; 11; 12:1–3).

  • Забуття Бога веде до знищення; покаяння і добрі справи ведуть до спасіння (див. Геламан 12).

Запропонований хід уроку

Геламан 10:1–4. Обдумування того, що від Господа, веде до одкровення

Прочитайте зі студентами Геламан 10:1–4. Коли ви будете читати разом, приверніть увагу студентів до слова роздумувати.

  • Що означає “роздумувати”?

Попросіть студентів назвати інших людей у Писаннях, які мали одкровення внаслідок обдумування слів Господа. Серед прикладів можуть бути такі: син Легія Нефій (див. 1 Нефій 11:1), пророк Джозеф Сміт і Сідні Рігдон (див. УЗ 76:19) та Президент Джозеф Ф. Сміт (див. УЗ 138:1–11).

Під час того як син Геламана Нефій обдумував Господнє одкровення для нього, він отримав додаткове одкровення (див. Геламан 10:2–11).

  • Чому, на вашу думку, роздуми допомогають нам отримати одкровення?

Під час того як студенти обговорюють це запитання, ви можете поділитися таким висловом старійшини Ніла А. Максвелла (1926–2004), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, щодо процесу обдумування. Ви можете підняти цей написаний вислів угору або повісити на дошку, щоб студенти могли прочитати його разом.

“Більшості з нас обдумування не дається легко. Це набагато більше за поверхневі думки або мрії, бо це нас зосереджує і стимулює, а не присипляє. Аби досягти цього, ми повинні відсторонитися від часу, обставин і настрою. За словами Алми, ми повинні “дати місце” (Алма 32:27). Для обдумування не настільки важлива тривалість часу, як прикладені зусилля. Розмірковування не можливо досягти, коли щось відволікає” (That Ye May Believe [1992], 183).

Поясніть, що коли ми виділяємо час для обдумування, ми відкриваємо наш розум для того, аби усвідомити волю нашого Небесного Батька в нашому житті.

Попросіть студентів описати різницю між мрійливістю й обдумуванням. Напишіть на дошці такі категорії: кар’єра, служіння в Церкві, навчання і шлюб. Попросіть студентів подумати над питанням, сумнівом або проблемою, які вони мають щодо одної з цих категорій і записати це. Під час того, як вони це робитимуть, напишіть на дошці таке: Завдання: обміркуйте цю проблему вдома і запишіть думки, які прийдуть до вас. Тоді виконуйте те, що приведе до позитивних результатів.

Після того як студенти мали кілька хвилин на написання, зверніть їхню увагу на завдання, вказане на дошці. Заохотьте їх поставитися до цього завдання серйозно—знайти спокійне місце і час для роздумів.

Поділіться наступним висловом старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Нам… потрібні тиша і час на розмірковування з молитвою, якщо ми прагнемо перетворити інформацію в знання, а зріле знання—в мудрість” (Ліягона, лип. 2001, с. 100).

Запросіть студентів поділитися досвідом того, коли обдумування допомогло їм отримати провід від Господа.

Геламан 10:4. Невтомність у Господній роботі приносить великі благословення

Запропонуйте одному зі студентів прочитати Геламан 10:4. Тоді попросіть студентів дати визначення слову невтомно. Запропонуйте їм дослідити короткий зміст розділів Геламан 5–9, щоб знайти приклади невтомності.

  • Які можливі причини невтомності Нефія?

  • Як ми можемо розвинути в собі цю рису характеру?

Прочитайте цей вислів старійшини Ніла А. Максвелла:

“Якщо ми зосереджені на Ісусі і Його роботі, збільшується і наша радість, і сила нашої стійкості. … Нефій не мав егоїстичного прагнення врятувати “власне життя”, а натомість прагнув виконувати волю Бога. Це дало йому додаткову та неподільну енергію, яка уможливила його невтомні зусилля і старання. Нефій знав, в якому напрямку дивився: він дивився на Бога” (If Thou Endure It Well [1996], 116).

  • Що, згідно зі словами старійшини Максвелла, ми можемо робити, аби бути невтомними в Господній роботі?

Геламан 10:5. “Ти не будеш просити того, що суперечить Моїй волі”

Попросіть одного зі студентів прочитати Геламан 10:4–5. Потім прочитайте історію на с. 278 посібника для студентів, в якій розповідається про те, чого з цих віршів колись навчився президент Меріон Дж. Ромні. Після прочитання, підсумовуючи ці вірші, поділіться такими словами старійшини Ніла А. Максвелла:

“Так багато щирих молитов, здається, є процесом спочатку дослідження, аніж запиту, волі нашого Небесного Батька, а тоді узгодження себе з нею…

Якщо ми погодимося з волею Бога, Він проллє на нас з небес особливі благословення, як це було у випадку з Нефієм, сином Геламана” (All These Things Shall Give Thee Experience [1979], 93–94).

  • Яким чином ми можемо пізнати Божу волю для нас?

Геламан 10:4–10. Влада запечатування зв’язує і розв’язує на землі і на небесах

Напишіть на дошці влада запечатування. Поясніть, що Нефію була дана влада запечатування. Щоб допомогти студентам це зрозуміти, запропонуйте їм прочитати слова Господа з Геламан 10:7–10. Тоді попросіть їх відкрити с. 280 посібника для студентів і прочитати цитату з Путівника по Писаннях, а також вислів Президента Джозефа Філдінга Сміта. Зверніть увагу на те, що у випадку з Нефієм влада запечатування складалася з: (1) влади виконувати обряди на землі, які зв’язують на небесах і (2) влади над елементами [землі]. Поясніть, що влада над елементами не дається всім тим, хто отримує владу запечатування.

  • Як Нефій користувався владою над елементами? Для чого він використовував цю владу? (Див. Геламан 11:1–4).

Влада запечатування, про яку згадується у вірші 7, містить у собі ключі для виконання обрядів запечатування, які дозволяють сім’ям, за умови їхньої вірності, об’єднатися навіки.

Поділіться таким поглядом старійшини Рассела М. Нельсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, (також доступний на DVD до цього посібника A):

“Готуючись до отримання ендаументу та інших храмових обрядів, ми повинні зрозуміти поняття запечатувальної влади священства. Ще давним-давно Ісус казав про цю силу тоді, коли навчав апостолів: “Що на землі ти зв’яжеш, те зв’язане буде на небі” [ Матвій 16:19]. Ця сама влада була відновлена в останні дні. Саме як священство є вічним—без витоку й завершення,—такою є і дія обрядів священства, що навіки зв’язує сім’ї” (Ліягона, лип. 2001, с. 37).

  • Як влада запечатування впливає на ваше життя?

Геламан 10:14–18; 11; 12:1–3. Господь карає Свій народ, аби спонукати їх пам’ятати Його

Попросіть студентів згадати випадок, коли хтось із батьків, учитель або провідник Церкви покарав їх з належної причини.

  • Як покарання змінило вашу поведінку?

  • Кого, згідно з Учення і Завітами 95:1, Господь карає і з якою метою?

Розділіть клас на дві групи. Напишіть на дошці такі блоки уривків з Писань і призначте по одному кожній групі. Попросіть кожну групу обговорити свій блок уривків з Писань, аби віднайти причини того, чому Господь карає Свій народ.

Після того як у студентів був час обговорити призначені їм уривки з Писань, проведіть обговорення за допомогою таких запитань:

  • Які вчинки людей призвели до Господнього покарання?

  • Яке саме покарання застосував Господь, аби привернути увагу людей?

  • Згідно з Геламан 12:3 багато людей не згадують про Господа, якщо Він не карає їх. Чому це так, на вашу думку?

Допоможіть студентам усвідомити, що цикли покарання, про які вони читали, охоплюють період менше ніж 10 років (див. Геламан 11:1, 35) і що наприкінці розділу 11 зазначається, що люди Нефія знову впали у злочестивість (див. Геламан 11:36–38).

  • Які уроки ми можемо винести з того, що ми прочитали про народ Нефія?

Поділіться таким висловом старійшини Гленна Л. Пейса, сімдесятника, (також доступний на DVD до цього посібника B):

“Здається, що весь світ у сум’ятті. Сьогоднішні новини сповнені розповідей про масштабний голод, громадянські заворушення та природні катаклізми. Та в загальному навіть більш спустошуючим є духовно руйнівний ураган непослуху Божим заповідям, який поглинає світ. Ця жахлива буря видуває з народів землі моральну стійкість і залишає землю духовно спустошеною. Багато людей, здається, не помічають цього урагану і стали настільки несприйнятливими, що не відчувають навіть і вітерцю.

Ми ходимо по колу, що неодноразово повторювалося в Книзі Мормона. Як сказав нам Господь: “У день свого спокою вони легковажно ставилися до Моєї поради, а в день свого збентеження через необхідність вони шукають Мене” (УЗ 101:8).

Тож нам не слід надто дивуватися тому, що Господь дозволяє Собі певні дзвінки попередження, аби розтормошити нас звільнитися від апатії, роблячи це так само, як і у попередніх розподілах” (у Conference Report, Oct. 1992, 13; або Ensign, Nov. 1992, 12).

Геламан 12. Забуття Бога веде до знищення; покаяння і добрі справи ведуть до спасіння

Поясніть, що в розділі Геламан 12 викладаються уроки, які стосуються попередніх 11 розділів.

Запропонуйте студентам подивитися на малюнок на с. 419 посібника для студентів (або намалюйте схожу схему на дошці). Прочитайте зі студентами Геламан 12:1–6.

  • Які складові цього циклу знаходяться у віршах 1–6?

  • Як проглядалася очевидність цього циклу у попередніх розділах книги Геламана?

  • Чому, на вашу думку, люди іноді забувають Господа саме тоді, коли Він благословляє їх?

Прочитайте перший вислів Президента Езри Тефта Бенсона, а також слова Президента Гарольда Б. Лі на с. 282 посібника для студентів.

  • Чому розкіш і процвітання можуть бути такими серйозними випробуваннями?

Поділіться другим висловлюванням Президента Езри Тефта Бенсона на с. 283 у посібнику для студентів, а також словами старійшини Джо Дж. Крістенсена на с. 283.

  • Чому гордовитість настільки руйнівна?

Запропонуйте студентам прочитати подумки Геламан 12:7–19 і знайти приклади Божої величі. Через певний час запросіть їх поділитися знайденим.

  • Як пам’ять про Божу велич допомагає нам уникати гордовитості? Які ще дії можуть допомогти нам бути смиренними, а не гордовитими?

Прочитайте класом Геламан 12:20–26.

  • Який у цих віршах ви бачите доказ того, що Господь не бажає, аби ми були “відсіче[ні] від [Його] присутності”?

  • Як ці вірші можуть допомогти нам зрозуміти, що саме ми повинні робити для отримання спасіння?

  • Як саме ми можемо пам’ятати Господа в часи, коли Він благословляє нас?

Свідчіть про благословення, які Господь дає нам, коли ми каємося і робимо добрі справи.

Геламан 12:23–24. Покаяння і добрі справи приносять Божу благодать

Попросіть одного зі студентів прочитати Геламан 12:23–24.

  • Що, на вашу думку, означає фраза “благода[ть] за благодать”?

Під час того, як студенти обговорюють це запитання, попросіть їх відкрити Путівник по Писаннях і подивитися значення слова благодать. Тоді запропонуйте їм прочитати 2 Нефій 10:24; 25:23 і Алма 24:11 та поставити ці вірші перехресними посиланнями до Геламан 12:23–24.

  • Які фрази з 2 Нефій 10:24; 25:23 і Алма 24:11 описують наші зусилля для отримання Господньої благодаті? (Серед відповідей можуть бути такі: “примири[тися] з волею Бога”, “повірити в Христа” і “все, що ми могли зробити”).

Якщо студенти не зазначать цей принцип, ви можете пояснити його: вислів “благода[ть] за благодать” означає обмін. Наприклад, якщо ми прагнемо служити іншим, каятися і робити інші добрі вчинки, Господь дає нам в обмін за наші зусилля духовну силу і прагнення покращити себе (див. УЗ 93:12, 20). “Благода[ть] за благодать” також означає процес розвитку. За кожну благодать, яку ми отримуємо і гідно використовуємо, ми отримуємо іншу благодать для нашого подальшого вдосконалення.

Зверніться до пояснення, даного старійшиною Девідом А. Беднаром, на с. 284 посібника для студентів. Ви також можете прочитати пояснення старійшини Джина Р. Кука на с. 284 посібника для студентів. Ці висловлювання також доступні на DVD до цього посібника C D.

Заохотьте студентів протягом тижня приділити час для записів про те, як Господь додавав благодаті у їхнє життя, якщо вони дотримувалися Його заповідей.