Інститут
Розділ 49: Мормон 7–9


Розділ 49

Moрмон 7–9

Вступ

Зі своїм останнім посланням Moрмон звернувся до нащадків Легія в останні дні (див. Moрмон 7:1). Мороній також звернувся до людей, які житимуть в останні дні, з такими словами: “Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут, і все ж вас немає. Але знайте, Ісус Христос показав мені вас, і я знаю ваші діла” (Moрмон 8:35). Він проголосив, що Книгу Мормона дивовижним чином буде явлено у часи злочестивості, коли багато людей у світі казатимуть, що “чудеса більше не відбуваються” (Moрмон 8:26). Проводячи обговорення стосовно вчень Мормона та Моронія, ви можете допомогти студентам усвідомити, що Книгу Мормона було написано для них. Віра студентів зростатиме по мірі їх наближення до “Бога чудес”, про Якого свідчили Мормон та Мороній (див. Moрмон 9:10–15).

Вчення і принципи

  • Господь пропонує спасіння всім, хто вірить в Нього і приймає Його євангелію (див. Moрмон 7).

  • Книга Мормона була написана для наших днів (див. Moрмон 8:26–41).

  • Чудеса, ознаки та одкровення проливаються на вірних (див. Moрмон 9:7–27).

  • Бог є всезнаючою, незмінною Істотою (див. Moрмон 9:9–11, 19).

Запропонований хід уроку

Moрмон 7. Господь пропонує спасіння всім, хто вірить в Нього і приймає Його євангелію

Попросіть студентів уявити, що незабаром вони мають померти і що у них з’явилася можливість залишити останнє письмове послання. Роздайте кожному з них по аркушу паперу і попросіть скласти перелік того, про що вони могли б написати. За кілька хвилин запросіть їх поділитися одне з одним тим, що вони написали.

Поясніть, що в Moрмон 7 міститься останнє послання, записане Мормоном на пластинах. (Можливо вам потрібно буде зазначити, що слова в Moрмон 8–9 були написані Моронієм. Деякі вчення Мормона зустрічаються пізніше у книзі Моронія в розділах 7–9, але записані ці вчення на золотих пластинах були не Мормоном, а Моронієм).

Дайте студентам завдання подумки прочитати Moрмон 7 і знайти важливі вчення, додані Мормоном.

Коли вони прочитають, допоможіть їм зрозуміти те, як послання Мормона стосується їхнього життя, поставивши їм деякі або всі наступні запитання:

  • Які вчення Мормона, на ваш погляд, є особливо важливими або актуальними?

  • Як те, що ми приходимо “до знання про [наших] батьків” (вірш 5) впливає на наше бажання покаятися і жити за євангелією?

  • Яким чином знання про те, що ми воскреснемо, щоб стати “перед … місцем суду [Христа]” (вірш 6) впливає на наше бажання покаятися і жити за євангелією?

  • Мормон сказав, що ми повинні “триматися євангелії Христа” (вірш 8). Що це означає для вас?

Moрмон 7:8–9. І Біблія, і Книга Мормона є свідченнями про Ісуса Христа

Книга Мормона і Біблія підтримують одна одну і мають спільну мету: зміцнити нашу віру в Ісуса Христа. Попросіть одного зі студентів прочитати висловлювання Президента Бригама Янга на сс. 363–364 у посібнику для студентів. Після цього попросіть іншого студента прочитати Moрмон 7:8–9. Поясніть, що у вірші 8 під словами “в цьому літописі” йдеться про Книгу Мормона, а “літопис, який прийде до Іновірців від Юдеїв”—це Біблія. У вірші 9 під словом це мається на увазі Книга Мормона, а під словом те—Біблія.

  • Яким чином Книга Мормона зміцнює вашу віру в учення, викладені в Біблії? Як Біблія зміцнює вашу віру в учення, записані в Книзі Мормона?

  • Чому ви можете бути вдячними за обидва літописи?

Moрмон 8:12–25. Прийняття Книги Мормона приносить благословення

Запросіть когось із студентів прочитати Moрмон 8:12, 17. Після цього попросіть їх відкрити вступ до Книги Мормона і прочитати шостий абзац, в якому міститься свідчення пророка Джозефа Сміта про Книгу Мормона.

  • Незважаючи на те, що Мороній висловив занепокоєння стосовно можливих “недосконалостей” та “помилок” у Книзі Мормона, яким було ставлення до неї Джозефа Сміта?

  • Які благословення пророк Джозеф Сміт пообіцяв тим, хто приймає Книгу Мормона і живе за її принципами?

  • Що, за словами Моронія, дізнаються ті, хто отримує літопис і не засуджує його?

Прочитайте зі студентами Moрмон 8:14. Зверніть їхню увагу на проголошення Моронія про те, що цей літопис має “велик[у] цінн[ість]”.

Попросіть студентів подумки прочитати Moрмон 8:15, 21–25 і знайти причини того, чому Книга Мормона має велику цінність. Коли студенти прочитають ці вірші, запросіть їх поділитися тим, що вони знайшли. Відповіді можуть бути такими:

  1. Її дано для “благополуччя давнього і надовго розсіяного завітного народу Господа” (вірш 15).

  2. В ній міститься доказ того, що Господь пам’ятає Його завіт з домом Ізраїля (вірш 21).

  3. В ній показано, що “вічні наміри Господа будуть собі розгортатися далі, доки всі Його обіцяння не буде виконано” (вірш 22).

  4. В ній доводиться, що Господь виконує обіцяння, дані Ним літописцям книги, які молилися про благополуччя своїх братів (вірші 23–25).

Допоможіть студентам зрозуміти, що коли вони з молитвою вивчатимуть Книгу Мормона, це допоможе їм зміцнювати своє свідчення про її “велик[у] цінн[ість]” і допоможе їм залишатися гідними благословень, обіцяних Моронієм та Джозефом Смітом.

Moрмон 8:26–41. Книга Мормона була написана для наших днів

Попросіть студентів у загальних рисах описати сучасну злочестивість у світі. Ви можете запропонувати їм зіставити Десять заповідей або норм з брошури Заради зміцнення молоді з цінностями світу, які оточують їх. Після того, як вони висловлять кілька думок, попросіть їх прочитати Moрмон 8:26–30, читаючи вірші по черзі. Прочитавши один вірш, обговоріть разом із класом, як умови, описані у цьому вірші, проявляються сьогодні.

Прочитайте Moрмон 8:31. Запропонуйте студентам підкреслити або якось позначити пророцтво про те, що Книга Мормона з’явиться “в той день, коли будуть великі осквернення”. Попросіть їх назвати осквернення, які перелічені у цьому вірші. Після цього прочитайте висловлювання старійшини Джо Дж. Крістенсена на сс. 365–366 у посібнику для студентів.

  • Які види духовного осквернення існують в наші дні, крім тих, що мають фізичний характер? (Див. с. 366 у посібнику для студентів).

Прочитайте висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона на с. 364 у посібнику для студентів, яке стосується Moрмон 8:35. Ця цитата також доступна на DVD до цього посібника A.

  • Відповідно до слів Президента Бенсона, яким чином літописці Книги Мормона дізнавалися про те, які історії, вчення та події будуть найкориснішими для нас?

  • Як це знання може вплинути на вивчення вами Книги Мормона?

Moрмон 9:7–27. Чудеса, ознаки та одкровення проливаються на вірних

Розкажіть про випадки з вашого життя, з яких видно, що Господь є Богом чудес. Якщо доречно, запропонуйте студентам розповісти про чудеса, свідками яких вони були. Щоб допомогти студентам усвідомити, що ми віримо в Бога, Який творить чудеса і сьогодні, наведіть висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса та старійшини Брюса Р. Мак-Конкі на с. 368 у посібнику для студентів.

Напишіть на дошці Moрмон 9:7–8, 19–21, 24–25:

Попросіть студентів подумки прочитати ці вірші і подумати, про що в них говориться стосовно чудес. Запросіть їх поділитися своїми думками.

  • Чому сьогодні нам слід сподіватися на одкровення, ознаки та чудеса в Церкві?

  • Що заважає відбуватися чудесам?

Заохотьте студентів записувати у своїх щоденниках про чудеса, свідками яких вони були. Запропонуйте їм час від часу переглядати ці записи.

Moрмон 9:9–11, 19. Бог є всезнаючою, незмінною Істотою

Нехай студенти подумки прочитають Moрмон 9:9–10 та 2 Нефій 9:20.

  • Чому для вас важливо знати, що Бог є всезнаючим і не змінюється?

Поясніть студентам, що задля того, щоб “розвивати віру в Бога на життя і спасіння”, ми повинні мати “правильне уявлення про Його характер, досконалість та якості” (Lectures on Faith [1985], 38; курсив у тексті оригіналу). Зверніть увагу студентів на застереження Моронія стосовно того, що деякі люди “уявили собі бога, який змінюється” (Moрмон 9:10).

  • Як вам допомагає знання про те, що Бог не змінюється?

Наведіть висловлювання старійшини Ніла А. Максвелла на сс. 367–368 у посібнику для студентів.

  • Чому, за словами старійшини Максвелла, важливо знати про те, що Бог знає все?

  • Як ми можемо зміцнити свою віру в те, що Бог має незмінну і досконалу сутність?

Напишіть на дошці наступні посилання на Писання:

Запросіть студентів дослідити один або більше з цих уривків і знайти принципи, в яких говориться про незмінний характер Бога. Ви можете запропонувати їм зробити ланцюжок з цих віршів у Писаннях (інформацію стосовно ланцюжків з Писань див. на с. 369 у посібнику для студентів).

  • Яким чином ці уривки з Писань допомагають вам зміцнити довіру до Небесного Батька?

Поясніть, що крім того, що Бог є всезнаючим і не змінюється, Йому приємно благословляти нас і винагороджувати за нашу вірність.

  • Якщо Бог є незмінним і дарував Своїм дітям у давнину видіння, благословення та одкровення, то яке це має значення для нас сьогодні?

Свідчіть про впевненість, яка приходить завдяки розумінню про незмінність характеру Бога. Запропонуйте студентам свідчити про характер Бога членам сім’ї або друзям, у яких можуть бути складнощі з правильним уявленням про характер Бога.