Інститут
Розділ 48: Мормон 1–6


Розділ 48

Moрмон 1–6

Вступ

Хоча в перших шести розділах Мормона міститься розповідь про трагічні події конфлікту між ламанійцями і нефійцями та про велику злочестивість серед людей, в них також міститься послання надії. Коли студенти вивчатимуть, обмірковуватимуть та обговорюватимуть життя та вчення Мормона, вони можуть отримати натхнення залишатися вірними навіть тоді, коли навколо них у світі з’являється дедалі більше зла.

Вчення і принципи

  • Залишатися праведними серед великої злочестивості—це можливо (див. Moрмон 1–2).

  • Книга Мормона є свідченням про Христа (див. Moрмон 3:17–22; 5:12–14).

  • “Вироки Бога настигнуть злочестивих” (див. Moрмон 4; 6).

Запропонований хід уроку

Moрмон 1:1. Слово Moрмон

Нагадайте студентам слова Спасителя Своїм нефійським учням про те, що Його Церква має носити Його ім’я (див. 3 Нефій 27:1–12; див. також розділ 46 у цьому посібнику). Втім, сьогодні багато людей, замість офіційної назви Церкви, використовують фразу “Moрмонська Церква” і називають святих останніх днів мормонами.

  • Хоча ми і віддаємо перевагу офіційній назві Церкви, що позитивного є у слові Moрмон?

Під час цього обговорення попросіть студентів відкрити с. 356 посібника для студентів. Запросіть одного зі студентів прочитати висловлювання пророка Джозефа Сміта, а кількох інших студентів попросіть по абзацу прочитати висловлювання Президента Гордона Б. Хінклі.

  • Як саме ці висловлювання стосуються нас, як членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів?

Moрмон 1–2. Залишатися праведними серед великої злочестивості—це можливо

Якщо у вас є свіжа газета, покажіть її. Зверніть увагу студентів на заголовки, які свідчать про злочестивість у світі, але будьте обережними, щоб не спрямувати їхню увагу на щось, що може відвернути Духа. Коротко обговоріть деякі випробування, з якими зустрічаються молоді люди сьогодні.

Напишіть на дошці наведені далі посилання на Писання:

Попросіть всіх студентів придумати заголовки для кожного уривку. Надавши студентам достатньо часу для підготовки, попросіть їх назвати свої заголовки.

Поясніть, що молодий чоловік на ім’я Мормон залишався чистим і сильним серед злочестивості. Попросіть студентів прочитати Moрмон 1:1–2, 15; 2:1–2.

  • Якими особистими якостями був наділений Мормон? Як ці якості, на ваш погляд, могли допомогти йому залишатися вірним Богу?

  • Що для вас означають слова “відчув смак великодушності Ісуса і пізнав її”? (Moрмон 1:15).

Поділіться наступним висловлюванням Президента Гордона Б. Хінклі (1910–2008), 15-го Президента Церкви:

“Живіть за принципами євангелії. Ви живете в часи, коли навколо так багато бруду. Ви не повинні замаратися в ньому. Ви маєте бути вище нього. Ви повинні мати сили сказати “ні” і залишатися непохитними. Я обіцяю вам, якщо ви чинитимете так, у тих, хто принаджуватимуть вас вести образ життя, подібний до їхнього, також виникне бажання триматися подалі від бруду” (Teachings of Gordon B. Hinckley [1997], 716).

  • Що допомагало вам залишатися праведними серед злочестивості в наші дні?

  • Чого ми можемо навчитися на прикладі Мормона і що можемо запозичити у нього?

Moрмон 2:10–14. “Їхній сум був не на покаяння”

Попросіть одного зі студентів прочитати Moрмон 2:10–14.

  • У чому полягає різниця між сумом, на який сподівався Мормон, і сумом, який він побачив?

Допоможіть студентам зрозуміти, що люди відчували сум не через муки сумління за те, що вони зробили; вони сумували, оскільки були нещасними через наслідки їхніх гріхів. Ви можете звернути увагу студентів на висловлювання старійшини Ніла А. Максвелла і Президента Езри Тефта Бенсона на с. 357 у посібнику для студентів.

Moрмон 2:14–15. “День благодаті проминув”

Розкажіть наступну сучасну притчу: Працюючи в полі, молодий чоловік поранив собі ногу. Він пошкутильгав додому, перев’язав рану і ліг відпочивати. Його батько порадив йому звернутися до лікаря. Однак молодий чоловік вважав, що зможе видужати самотужки. З плином днів стан його ноги погіршувався, а біль посилювалась, але він все ще не звертався за медичною допомогою. Пізніше, одного дня, він почав відчувати біль в усьому тілі. Він помітив, що колір його ноги змінився. Того вечора у нього виник сильний жар і він почав марити. Під ранок він помер.

Попросіть студентів пов’язати цю притчу з Moрмон 2:14–15. Поставте їм наступні запитання для обговорення:

  • Кого уособлює молодий чоловік? (Нефійців).

  • Кого уособлює батько? (Мормона).

  • Кого уособлює лікар? (Господа).

  • Коли для молодого чоловіка було вже надто пізно лікуватися? (Можливо коли у нього виник сильний жар і він почав марити). Як це пов’язано з нефійцями?

  • Мормон сказав, що “день благодаті проминув для [нефійців]” (Moрмон 2:15). Яка причина доходження до такого стану називається у вірші 14?

Попросіть студентів прочитати висловлювання Президента Спенсера В. Кімбола на с. 358 у посібнику для студентів. Допоможіть їм побачити, що Господь є милосердним і бажає, щоб ми покаялися, але ми мусимо повернутися до Нього зі скрушеним серцем і упокореним духом. Нефійці не покаялися, тому й не могли отримати прощення. Свідчіть про те, що ми можемо отримувати благословення прощення, якщо упокорюємо себе перед Господом.

Moрмон 3:17–22; 5:12–14. Книга Мормона є свідченням про Христа

Попросіть студентів попрацювати в парах, щоб прочитати і обговорити Moрмон 3:17–22. Виділивши студентам достатньо часу на це, поставте їм наступні запитання і запросіть відповісти, основуючись на їхньому обговоренні:

  • Про кого Мормон говорить у цих віршах?

  • У вірші 21 Moрмон висловлює надію на те, що майбутні читачі зможуть “[по]вірити в євангелію Ісуса Христа”. Який зв’язок існує між євангелією, Книгою Мормона та Ісусом Христом?

Попросіть студентів переглянути Moрмон 3:20–22, а також прочитати Moрмон 5:12–14.

  • Чому Мормон та інші пророки писали?

  • Як Книга Мормона допомогла вам “вірити в євангелію Ісуса Христа”?

  • Як Книга Мормона зміцнила ваше свідчення про Ісуса Христа?

  • Чи були ви свідками того, як Книга Мормона благословляє життя інших людей?

Moрмон 4; 6. “Вироки Бога настигнуть злочестивих”

Нехай студенти прочитають Moрмон 4:5, 10–12.

  • Чого ми можемо навчитися з цих віршів?

Скажіть студентам, що зараз вони прочитають чим завершилась остання битва нефійців—приклад того, як Божі вироки настигають злочестивих. Нехай студенти по черзі прочитають вірші в Moрмон 6:11–15, рахуючи кількість убитих в цій битві нефійців. (Було вбито близько 230000 нефійських воїнів. Зазначте, що тоді загинуло й багато інших людей—у цих віршах не говориться ні про кількість загиблих ламанійців, ні про жінок і дітей з обох боків, які загинули внаслідок битви).

Запросіть студента прочитати Moрмон 6:16–22. Або прочитайте ці вірші самі, запропонувавши студентам стежити за читанням у власних примірниках Писань.

Попросіть студентів подумати над тим, що призвело до падіння цілого нефійського народу. Після цього попросіть їх прочитати Moроній 8:27 та Учення і Завіти 38:39.

  • Чого ми можемо навчитися з історії падіння нефійського народу?

На завершення цього розділу ви можете показати відеофрагмент № 19—“О ви, прекрасні”, яка міститься в Фільми за Книгою Мормона, (DVD) (каталожний номер 54011).

Moрмон 5:22–24. Ми в руках Бога

Нехай студенти відкриють цитату старійшини В. Крейга Цвіка на сс. 360–361 у посібнику для студентів (також доступна на DVD до цього посібника A). Поясніть, що до того, як старійшина Цвік сказав ці слова, він процитував наступні слова з Moрмон 5:23: “Хіба ви не знаєте, що ви в руках Бога? Хіба ви не знаєте, що в Нього вся сила?”

Коли ви (або хтось зі студентів) читатимете висловлювання старійшини Цвіка, попросіть студентів подивитися на їхні долоні.

Причитавши цитату, попросіть студентів назвати чотири ключові принципи, згадані старійшиною Цвіком, які нам потрібні, щоб “дати [Богові] взяти нашу руку” і “відчу[ти], як Його підтримка підносить нас до висот, що самим нам не під силу [досягти]” Напишіть на дошці ці чотири ключові принципи:

  • Навчатися

  • Слухати

  • Прагнути Духа

  • Завжди молитися

Попросіть студентів записати собі ці чотири ключові принципи. Запропонуйте їм знайти час перед наступним уроком, щоб проаналізувати своє життя у кожній з цих сфер.

Завершіть урок, висловивши надію на те, що студенти наслідуватимуть приклад Мормона, тобто підкоряться руці Бога і прагнутимуть чинити Його волю.