Інститут
Розділ 12: 2 Нефій 25–27


Розділ 12

2 Нефій 25–27

Вступ

Процитувавши деякі писання Ісаї (див. 2 Нефій 12–24), Нефій додав власний натхненний коментар. Висловлювання Нефія стосовно пророцтв Ісаї можуть бути підсумовані за трьома категоріями. Перша—він підтвердив, що Ісус Христос є єдиним джерелом спасіння. Друга—він застеріг читачів в останні дні про велике зло: гордовитість, орудування священиків та таємні змови. Третя—він процитував ще одне пророцтво Ісаї, наголосивши на Відновленні євангелії Ісуса Христа та появі Книги Мормона. Коли студенти обговорюватимуть вчення Нефія, то зможуть побачити, як Книга Мормона свідчіть про місію Спасителя і надає засоби від зла в останні дні.

Вчення і принципи

  • Спасіння приходить лише через Ісуса Христа (див. 2 Нефій 25:19–30).

  • Гордовитість, таємні змови та орудування священиків будуть каменями спотикання для багатьох в останні дні (див. 2 Нефій 26:20–31).

  • В останні дні Господь здійснить “чудову роботу і диво” (див. 2 Нефій 27).

Запропонований хід уроку

2 Нефій 25:1–8. Дух пророцтва робить євангельські істини зрозумілими

Попросіть студентів подумки прочитати 2 Нефій 25:1–8 і знайти слова, які допоможуть людям розуміти пророцтва Ісаї. Відвівши студентам достатньо часу, попросіть їх поділитися знайденим. Ви можете записати їхні відповіді на дошці. Відповіді можуть бути такими:

  1. Розуміння способу пророкування серед юдеїв у дні Ісаї (див. вірш 1).

  2. Сповнення духом пророцтва (див. вірш 4).

  3. Навчання у спосіб юдеїв у дні Ісаї (див. вірш 5).

  4. Знання країв навколо Єрусалима за днів Ісаї (див. вірш 6).

  5. Життя у часи здійснення пророцтв Ісаї (див. вірш 8).

Зазначте, що не всі члени Церкви можуть здобути досконале розуміння щодо пунктів 1, 3 і 4 у переліку вище. Однак кожен може отримати дух пророцтва і, завдяки тому, що ми живемо в останні дні, ми можемо знаходити свідчення поступового здійснення пророцтв Ісаї. І хоча ми не можемо бачити здійснення всіх , ми можемо знати, що події, про які пророкував Ісая, відбуваються навколо нас.

Попросіть одного зі студентів прочитати 2 Нефій 25:4, а потім запросіть іншого студента прочитати Об’явлення 19:10.

Якщо ви записали на дошці відповіді студентів, додайте до них Свідчення про Ісуса. Запропонуйте студентам написати на полях їхніх Писань навпроти 2 Нефій 25:4, Об’явлення 19:10.

  • Чому, на вашу думку, пророцтва Ісаї більше зрозумілі тим, у кого є свідчення про Ісуса Христа?

Коли студенти вивчатимуть пророцтва Ісаї, заохотьте їх знаходити посилання на Спасителя та Його спокутну жертву.

2 Нефій 25:19–30. Спасіння приходить лише через Ісуса Христа

Нехай студенти переглянуть 2 Нефій 25:19–30 і звернуть увагу на те, скільки разів там зустрічається слово Христос. Спитайте, чи знає хто-небудь у класі, що означає це слово. Якщо цього ніхто не знає, попросіть студентів знайти визначення під назвою “Ісус Христос” у Путівнику по Писаннях і прочитати його.

  • Яким чином титул Христос відображає місію Спасителя?

Поділіться наступним висловлюванням, в якому старійшина Гері Дж. Коулман, сімдесятник, свідчить про найголовнішу значимість Спасителя у нашому житті:

“За великим планом Бога нам був даний Спаситель. Усі люди віку відповідальності грішать і мусять пройти через смерть наприкінці нашого земного життя. Тому Бог послав Ісуса Христа, щоб Той виконав план, допомагаючи нам перемогти гріх і смерть. Ісус є нашим Спасителем і Викупителем. Завдяки Його спокутній жертві заради кожного з нас, Він допомагає нам подолати гріх через покаяння та хрищення. Завдяки Його воскресінню у кожного з’явилася можливість перемогти смерть і встати з могили. Ми маємо віру, щоб слідувати за Ісусом і уподібнюватися Йому. О як сильно ми любимо нашого Друга, Господа Ісуса Христа, завдяки Чиєму єдиному “ імені, дано[му] під небесами, … що ним би [ми могли] спастися” [ 2 Нефій 25:20.] Я знаю, що Ісус спасає нас від наслідків гріха та смерті” (у Conference Report, Apr. 2000, 35; або Ліягона, лип. 2000, сс. 34–35).

Попросіть студентів подумки дослідити 2 Нефій 25:23–30 і знайти проголошення і вчення Нефія про Спасителя. Надавши студентам достатньо часу, попросіть їх розбитися на пари і порівняти знайдене ними в цих віршах. Попросіть кожного студента вибрати одне з висловлювань Нефія і розказати, чому це конкретне висловлювання є важливим.

Коли студенти завершать обговорення в парах, зверніть їхню увагу на вірш 26.

  • Нефій навчав, що благодаттю ми спасенні “після всього, що ми можемо зробити”. Що включає в себе “вс[е], що ми можемо зробити”? (Див., наприклад, Mосія 4:29–30; Aлма 24:11; УЗ 58:26–27 .)

  • Як Нефій та інші допомагали своїм дітям зосереджуватися на Ісусі Христі?

  • Як саме ми можемо “говори[ти] про Христа, … втіша[ти]ся у Христі … [і] проповіду[вати] Христа”?

  • Як ми можемо здобувати знання про Спасителя і застосовувати принципи Спокути у нашому житті?

Попросіть студентів розказати про те, які благословення вони отримали у своєму житті, коли визнали Спасителя джерелом спасіння. Ви також можете свідчити про це.

2 Нефій 26:20–31. Гордовитість, таємні змови та орудування священиків будуть каменями спотикання для багатьох в останні дні

Намалюйте на дошці наступну таблицю, але не вписуйте в неї слова і фрази, наведені під віршами:

Злочестивість в останні дні—2 Нефій 26

вірші 20–21

вірш 22

вірші 29–30

гордовитість, заздрість, суперечки, злоба

таємні змови

орудування священиків

Розділіть студентів на три групи. Роздайте по одному уривку кожній групі студентів. Попросіть кожну групу дослідити їх вірш або вірші, щоб знайти згадки про описання гріхів, які, за словами Нефія, поширяться в останні дні. Коли групи знайдуть описані Нефієм гріхи, напишіть їхні відповіді на дошці, як показано вище.

Щоб допомогти студентам зрозуміти значення фрази орудування священиків, запропонуйте їм переглянути визначення Нефія про це у 2-му Нефії 26:29–31. Вони також можуть прочитати висловлювання старійшини М. Рассела Балларда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, на с. 98 посібника для студентів (також доступне на DVD до цього посібника A).

Дайте вказівку всім трьом групам дослідити їхні вірші знову, щоб визначити ставлення та вчинки, які є результатом кожного проступку. Надавши студентам достатньо часу, попросіть по одному студенту з кожної групи написати на дошці те, що знайшли їхні групи.

  • Чому, на вашу думку, ці гріхи є мерзенними для Господа?

  • Що ми можемо робити, щоб боротися зі злом, описаним у цьому пророцтві? Яка порада пророків останніх днів може допомогти нам залишатися вірними?

2 Нефій 27. В останні дні Господь виконуватиме “чудову роботу і диво”

До початку уроку на дошці або на роздатковому матеріалі підготуйте наступну таблицю. Не вносьте інформацію з третього стовпчика.

Ісая 29

2 Нефій 26–27

Додаткові істини у Книзі Мормона

1–3

немає

Немає

27:1

Пророцтво буде здійснене в останні дні.

4–5

26:15–18

Слова, які вийдуть “із землі”, будуть написані нащадками Нефія і нащадками його братів.

6–10

27:2–14

Книгу буде дано чоловікові (Джозефу Сміту), який потім передасть її іншому чоловікові (Мартіну Гаррісу). Трьом свідкам буде дозволено побачити книгу. Інші також свідчитимуть про книгу.

11–12

27:15–23

Надано додаткові подробиці про передачу цих слів освіченому (див. також Джозеф Сміт—Історія 1:63–65).

13–24

27:24–35

У 2-му Нефії 27:24–25 пояснюється, Хто є автором цих слів.

Попросіть студентів прочитати короткий зміст розділу 2 Нефія 27. Поясніть, що в цьому розділі міститься одне з найважливіших пророцтв стосовно Відновлення в останні дні—пророцтво про появу Книги Мормона. Також поясніть, що у 2-му Нефії 26 та 27 міститься багато важливих деталей, яких немає в пророцтві Ісаї у біблійному літописі. Ці додаткові деталі можуть стосуватися як відновлення тексту Ісаї, так і натхненних слів Нефія про те, чого навчав Ісая. Щоб допомогти студентам знайти ці додаткові деталі, покажіть їм таблицю. Попросіть їх порівняти вірші в Iсая 29 з відповідними віршами у 2-му Нефії 26 та 27.

Коли студенти порівняють ці вірші, заохотьте їх знайти істини, пов’язані з появою Книги Мормона, що містяться у 2-му Нефії 26 та 27, і яких немає в Iсая 29. Запропонуйте їм позначити ці слова у своїх примірниках Книги Мормона. Надавши студентам достатньо часу, попросіть їх обговорити їхні знахідки. Ви можете записати знайдене ними на дошці. Можливі варіанти відповідей наведені у третьому стовпчику таблиці.

  • Як саме це давнє пророцтво зміцнює ваше свідчення про Книгу Мормона і Відновлення Господньої Церкви?

Нехай один зі студентів прочитає 2 Нефій 27:25–26.

  • Що, за словами Ісаї, Господь робитиме для Свого народу в останні дні?

  • Як саме Книга Мормона є частиною “чудової роботи і дива”, які відбуваються по всьому світі?

Щоб допомогти студентам відповісти на це запитання, попросіть їх прочитати наступні вірші: 2 Нефій 27:29–30, 33–35; 28:2. Запропонуйте їм позначити слова, в яких говориться про благословення, що прийдуть з появою Книги Мормона.

  • Якими способами, як ви можете бачити, ці обіцяння і благословення здійснюються в наші дні?

  • Як ми можемо брати більш активну участь у допомозі іншим в отриманні цих благословень?

Поясніть, що готуючись до наступного уроку, студенти мають прочитати розділи, де Нефій продовжує пророкувати про Книгу Мормона, а також про ставлення деяких людей у світі до неї. Поділіться своїм свідченням про появу Книги Мормона.