2021
Мої запитання і Христова любов
Січень 2021


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Мої сумніви і Христова любов

Я усвідомила, що ставлення до своїх запитань як до “недосконалого розуміння” допомагає мені йти вперед з вірою в Христа.

У кінці духовного вечора для дорослої молоді з Президентом Расселом М. Нельсоном він благословив нас “здатністю відрізняти правильне від неправильного, закони Бога від суперечливих голосів світу”. Він благословив нас “силою виявляти обмани супротивника … [і] більшою спроможністю отримувати одкровення”1. Яке велике благословення для нас, дорослої молоді! У своєму житті я отримувала одкровення, шукаючи відповіді на свої запитання.

Від природи я дуже допитлива людина, яка зазвичай все добре обдумує. Сумніви і пошуки відповідей завжди були в моєму характері, а істина завжди була для мене важливою. Однак з роками я іноді почала відчувати самотність або сором через те, що маю запитання або навіть сумніви стосовно євангелії та Церкви. Зрештою, в Писаннях нам сказано: “Не вагайтеся” (Учення і Завіти 6:36). І Спаситель запитував Петра: “Маловірний, чого усумнився?” (Maтвій 14:31).

Усвідомлення слабкостей свого розуміння

У якийсь момент моя віра стала досить слабкою. Втім, коли я читала Книгу Мормона, Бог зміг викласти мені чудовий урок. Після того як Христос проповідував нефійцям, Він щось помітив. “Я відчуваю, що ви слабі, що ви не можете зрозуміти всіх Моїх слів, які Мені було наказано Батьком сказати вам у цей час” (3 Нефій 17:2).

Мені здалося, що Христос промовляє ці слова мені. Я також почувалася слабкою і не могла зрозуміти всього, що, за Його бажанням, мала знати. Реакція Христа на цю слабкість зворушила мене: Христос бачив, як нефійці Його люблять, і хоча вони були надто слабкі, щоб розуміти Його слова, Він служив їм і любив їх так, щоб вони могли зрозуміти.

У ті миті, коли я почуваюся надто слабкою, надто втомленою або надто немічною, щоб розуміти слова Христа, Він благословляє мене співчуттям і розумінням. Саме Його любов дає мені сили не зупинятися, а йти вперед і невтомно шукати істину.

Відчувати любов Христа під час пошуку істини

Якщо вам зараз важко зрозуміти істину або вчення, не хвилюйтеся. Зазвичай те, що є важким, викликає труднощі, запитання або занепокоєння, які хвилюють нас до глибини душі. Шукаючи істину, пам’ятайте, що Бог вас розуміє, любить і радіє, коли в пошуках світла ви застосовуєте свободу вибору. Вам немає чого соромитися. Старійшина Джеффрі Р. Холанд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Боротьба з пітьмою і розпачем, благання про світло—ось із чого почався цей розподіл. Ось що змушує його рухатися, і саме це змушує рухатися й вас”2.

Ми можемо пізнати правду про все силою Святого Духа (див. Мороній 10:5), але це рідко відбувається негайно чи коли ми хочемо цього понад усе. Натомість ми навчаємося “рядок за рядком, приписання за приписанням” (2 Нефій 28:30). Господь відкриє істину у Свій час. Він знає, коли ми готові отримати знання, і Він знає, що нам потрібно пережити до того, як ми його отримаємо.

Я вдячна за Бога, Який буде навчати нас у наших слабкостях, і Який спочатку дає нам надію, потім віру, а потім знання. Тож я знаю, що ми можемо отримати істину через особисте одкровення, так як і обіцяв Президент Нельсон. Небесному Батькові небайдужі наші запитання, і Він вестиме нас до відповідей. Іноді Його відповідь вимагатиме зміни нашого серця, аби ми могли бачити все в іншому світлі, а іноді нам доведеться просто бути терплячими і вірити та “підготувати [свій] розум до завтра”, щоб Він прийшов і після того нас навчав (див. 3 Нефій 17:3).

Я знаю, що, незважаючи на брак розуміння, ми можемо невпинно йти вперед з надією та вірою в те, що одного дня все буде відкрито. А до того ми можемо продовжувати наближатися до Христа, Який бачить наші слабкості та все одно любить нас.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “The Love and Laws of God” (Brigham Young University devotional, Sept. 17, 2019), 5, speeches.byu.edu.

  2. Jeffrey R. Holland, “Cast Not Away Therefore Your Confidence” (Brigham Young University devotional, Mar. 2, 1999), 6, speeches.byu.edu.