2021
Розвиватися в принципі одкровення
Січень 2021


Розвиватися в принципі одкровення

Я закликаю вас зробити необхідні кроки, щоб краще й частіше чути Господа, аби ви могли отримувати просвітлення, яке Він хоче вам дати.

Зображення
photograph of small green plant

Зображення від Getty Images

30 вересня 2017 року по закінченні післяобідньої сесії генеральної конференції я заїхав до лікарні, щоб провідати члена мого кворуму, старійшину Роберта Д. Хейлза, якого я дуже поважав. Він перебував у лікарні, бо кілька днів тому в нього стався серцевий напад.

Ми дуже гарно поговорили, і здавалося, що його стан покращується. Він навіть міг самостійно дихати, що було хорошою ознакою.

Втім того вечора Дух сказав у моєму серці й розумі, що я маю повернутися до лікарні в неділю. Під час ранкової сесії генеральної конференції те сильне відчуття знову повернулося. Я відчував, що мені слід забути про обід і поквапитися до палати старійшини Хейлза відразу по закінченні ранкової сесії. Я так і зробив.

Коли я приїхав, то побачив, що стан старійшини Хейлза значно погіршився. На жаль, через 10 хвилин після того як я приїхав, він помер, однак я вдячний, що був біля нього разом з його милою дружиною Мері та їхніми двома синами, коли він залишив це життя.

Який же я вдячний, що тихий голос Святого Духа спонукав мене зробити те, що в іншому випадку я, можливо, не зробив би. І який же я вдячний за реальність одкровення і за те, що небеса знову відкрито.

Цього року кожен з нас особисто й на заняттях у класі буде вивчати Учення і Завіти. Ці “божественн[і] одкровен[ня] і натхненн[і] проголошен[ня]” можуть благословити всіх, хто їх вивчає та діє за наведеними в них божественними настановами. Вони містять заклик до “всіх людей усюди прислухатися до голосу Господа Ісуса Христа”1, бо дійсно “голос Господа звучить для всіх людей” (Учення і Завіти 1:2).

Небезпека, темрява, обман

Фізичні й духовні бурі є складовою життя на землі, про що нам нагадала пандемія COVID-19. Кажучи про час перед Своїм Другим пришестям, Спаситель пророкував, що настануть дні великих страждань. Він сказав: “Голод, мор та землетруси настануть місцями” (Джозеф Сміт---Матвій 1:29).

Ці біди посилюються темрявою та обманом, що, нарастаючи, оточують нас. Ісус казав Своїм учням про “розріст беззаконня” перед Його поверненням (Джозеф Сміт---Матвій 1:30).

Сатана вишикував свої сили й чинить лютий опір роботі Господа й тим з нас, хто до неї залучений. Через постійно зростаючу небезпеку, перед якою ми опинилися, нам як ніколи раніше необхідно мати божественне скерування, і наші зусилля почути голос Ісуса Христа---нашого Посередника, Спасителя і Викупителя---ще ніколи не були більш нагальними.

Як я сказав невдовзі після мого покликання Президентом Церкви, Господь готовий відкрити нам Свої думки. Це одне з Його найбільших благословень для нас2.

У наш час Він пообіцяв: “Якщо ти проситимеш, ти отримаєш одкровення за одкровенням, знання за знанням” (Учення і Завіти 42:61).

Я знаю, що Він відгукнеться на наші благання.

Як ми слухаємо Його

У наш час дуже важливо знати, як промовляє Дух. Аби отримати особисте одкровення, відповіді та захист і спрямування, ми пам’ятаємо про зразок, даний нам пророком Джозефом Смітом.

По-перше, ми занурюємося в Писання. Завдяки цьому наші розум і серце стають відкритими до сприйняття вчень та істин Спасителя. Слова Христа “скажуть [нам] усе, що [нам] слід робити” (2 Нефій 32:3), особливо в ці дні непевності й потрясінь.

Потім ми молимося. Молитва вимагає ініціативи, тож ми упокорюємо себе перед Господом, знаходимо спокійне місце, куди можемо постійно приходити, і виливаємо своє серце Йому.

Господь каже: “Наближайтеся до Мене, і Я наближатимусь до вас; шукайте Мене старанно, і ви знайдете Мене; просіть, і ви отримаєте; стукайте, і вам буде відчинено” (Учення і Завіти 88:63).

Наближаючись до Господа, ми здобуваємо втішення та заохочення, надію та зцілення. Тож ми молимося в Його ім’я про наші негаразди і наші слабкості, наші бажання і наших близьких, наші покликання і наші запитання.

Потім ми слухаємо.

Якщо ми трохи постоїмо на колінах після того як закінчимо молитву, то в розумі з’являться думки, відчуття й спрямування. Записування тих вражень допоможе нам пам’ятати, яких дій очікує від нас Господь.

Повторюючи цей процес, ми будемо, за словами пророка Джозефа Сміта, “розвиватися в принципі одкровення”3.

Зображення
woman praying in bedroom

Гідні отримання одкровення

Щоб навчитися краще розпізнавати тихий голос Святого Духа та отримувати одкровення, слід бути гідними. Бути гідними не означає бути досконалими, але нам необхідно докладати зусиль, щоб ставати чистішими.

Господь сподівається, що ми будемо щодня докладати зусиль, щодня вдосконалюватися і щодня каятися. Коли ми гідні, ми---чисті, а завдяки чистоті стаємо спроможними відчувати Святого Духа. Якщо ми беремо “Святого Духа собі за свого провідника” (Учення і Завіти 45:57), тоді ми гідні особистого одкровення.

Якщо щось заважає нам відкрити двері для небесного скерування, то нам необхідно покаятися. Покаяння дає нам можливість відкрити двері, аби ми могли чути голос Господа частіше й більш чітко.

“Стандарт є чітким,---навчав старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів.--- Якщо те, про що ми думаємо, що бачимо, чуємо або робимо, віддаляє нас від Святого Духа, тоді нам слід перестати думати про це, дивитися, слухати чи робити це. Якщо, наприклад, певна розвага відвертає нас від Святого Духа, тоді, безсумнівно, ця розвага не для нас. Оскільки Дух не терпітиме того, що є вульгарним, грубим чи непристойним, тоді, вочевидь, це не для нас”4.

Якщо ми не лише стаємо чистішими й більш слухняними, але ще й постимося, старанно досліджуємо і вивчаємо Писання та слова сучасних пророків, виконуємо храмову та сімейно-історичну роботу, то небеса відкриються. Господь, у Свою чергу, виконає дане нам обіцяння: “Я вділю тобі від Свого Духа, Який просвіти́ть твій розум” (Учення і Завіти 11:13).

Можливо, нам доведеться бути терплячими, але Бог промовлятиме до нас у Свій спосіб і у Свій час.

Дух розуміння

Йов проголосив: “Справді, дух він у людині, та Всемогутнього подих їх мудрими чинить” (Йов 32:8). У цьому новому році я закликаю вас зробити необхідні кроки, щоб краще і частіше чути Господа, аби ви могли отримувати просвітлення, яке Він хоче вам дати.

До того, як померти того жовтневого дня 2017 року, старійшина Хейлз підготував короткий виступ для генеральної конференції, з яким він не зміг до нас звернутися. У тому виступі він писав: “Наша віра готує нас бути в присутності Господа”5.

Коли ми отримуємо одкровення, то проводимо час у присутності Бога, оскільки Він відкриває нам Свій розум, волю і голос (див. Учення і Завіти 68:4). Тож нехай наша віра втілиться в дію: прикликайте Його, живіть гідно Його обіцяного натхнення і дійте відповідно до отриманого скерування. ◼

Посилання

  1. Вступ до книги Учення і Завіти

  2. Див. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона, трав. 2018, с. 94.

  3. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 133.

  4. Девід А. Беднар, “Щоб Його Дух міг завжди бути з нами”, Ліягона, травень 2006, с. 30.

  5. Ніл Л. Андерсен, “Голос Господа”, Ліягона, лист. 2017, с. 125