2013
Сила Слова Божого
Березень 2013


Сила Слова Божого

З виступу на духовному вечорі в Університеті Бригама Янга, що проводився 22 березня 2011 р. Повний текст виступу англійською мовою знаходиться на сайті devotional.byuh.edu/archive.

Зображення
Старійшина Майкл Джон У. Те

Мало що принесе нам більшу духовну користь, ніж щоденне, регулярне вивчення Писань.

Коли багато років тому я служив єпископом, ми з радниками вирішили, що раз на рік відвідаємо всіх членів приходу у них вдома. Під час одного з таких візитів ми йшли уздовж закинутої залізничної колії, по обидві сторони якої знаходилися ряди домівок, зроблених з картонних коробок, не більших, ніж 2 м на 2 м. Ці невеличкі конструкції служили сім’ям вітальнею, столовою, спальнею і кухнею.

Дорослі, які жили у тому районі, мали встановлений розпорядок життя і щоденні справи. Більшість чоловіків були безробітними або частково зайнятими. Вони проводили багато часу, збираючись разом навколо імпровізованих столів, курили й розпивали пиво. Жінки також збиралися поговорити, головним чином про найсуперечливіші новини дня, які вони розбавляли сварками та плітками. Азартні ігри також були улюбленою справою як молоді, так і дорослих.

Найбільше мене хвилювало те, що, як здавалося, людям подобалося таке життя. Пізніше я дійшов висновку, що, можливо, безнадія змусила більшість з них повірити, що вони приречені на таку долю. То було дійсно жалюгідне видовище.

Через якийсь час я дізнався, що мій радник, який був інженером, колись жив у такому районі. Я ніколи не подумав би про це, бо його сім’я дуже відрізнялася від тих, що я там побачив. Усі його брати і сестри були освіченими й мали власні хороші сім’ї.

Батько мого радника був простим чоловіком. Після знайомства з ним у мене виникло запитання: як він над усім цим піднявся? Як він витягнув свою сім’ю з такого становища? Що змусило його отримати бачення того, що могло б бути? Де він знайшов надію, якщо все навколо нього здавалося таким безнадійним?

Багато років тому в Манільському Філіппінському храмі я був на зборах усіх президентів місій та їхніх дружин, які в той час служили на Філіппінах. Коли я увійшов у одну з кімнат храму, на мене там чекала чудова несподіванка. Переді мною стояв батько мого радника—спокійний скромний чоловік, одягнутий у біле.

У ту ж мить перед моїми очима промайнули дві сцени. У першій—чоловік, який п’є пиво зі своїми приятелями, марнуючи своє життя. У другій сцені було показано того ж чоловіка, одягнутого в біле, під час виконання обрядів у святому храмі. Вражаючий контраст тієї другої славетної сцени назавжди залишиться у моєму серці й розумі.

Сила Слова

Що допомогло цьому чудовому братові піднятися разом зі своєю сім’єю? Відповідь міститься в силі слова Божого.

Я впевнений: мало що принесе нам більшу духовну користь, ніж щоденне, регулярне вивчення Писань. У розділі 26 книги Учення і Завіти міститься одкровення, дане, “щоб зміцнити, підбадьорити і навчити”1 пророка Джозефа Сміта й інших, у якому Господь каже: “Ось, Я кажу вам, що ви маєте присвятити свій час вивченню Писань” (вірш 1).

Книга Мормона каже нам: “Проповідування Слова … мало сильніший вплив на свідомість людей, ніж меч або щось інше, що траплялося з ними” (Алма 31:5).

Президент Бойд К. Пекер, президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Істинне вчення, якщо воно засвоєне, змінює світогляд і поведінку. Вивчення євангельського вчення швидше покращить поведінку, ніж вивчення самої поведінки”2.

Президент Езра Тефт Бенсон (1899–1994) сказав: “Господні зусилля спрямовані зсередини назовні. Світ впливає [на нас] ззовні всередину. Світ витягає людей з нетрів. Христос витягає нетрі з людської [душі], і тоді вони самі витягають себе з нетрів. Світ формує людей, змінюючи навколишнє оточення. Христос змінює людей, які згодом змінюють своє оточення. Світ змінює людську поведінку, однак Христос може змінити саму природу людини”3.

Зростаючи на Філіппінах, я дізнався, що на початку 1900-х років доступ до Біблії був відкритий лише для релігійних провідників. Людям не дозволялося читати Святі Писання або мати їх.

На противагу, ми живемо у час, коли, як ніколи раніше, Писання стали широко доступними. Ніколи в історії світу діти Божі не мали нагоди насолоджуватися цими священними матеріалами так, як сьогодні. Друковані примірники Писань можна легко придбати в книжкових магазинах чи он-лайн. Електронні версії можна миттєво відкрити за допомогою World Wide Web і завантажити на різні пристрої. Підготовка виступів, написання статей і пошук інформації ніколи не були настільки легкими.

Бог дав нам ці нові технології для мудрої мети. Однак супротивник посилює свою атаку і використовує технологічні досягнення—призначені Богом допомагати нам—аби досягати своєї мети і зробити нас “так само нещасними, як сам” (2 Нефій 2:27).

Отже ми маємо відповідальність навчатися ефективно, послідовно і належним чином використовувати те, що Небесний Батько дав нам.

Священність Слова

Ми, святі останніх днів, приймаємо і цінуємо Писання, однак наші вчинки й ставлення до них іноді кажуть протилежне. Обмежене розуміння цінності й важливості Писань з точністю описано у сні Легія:

“І я побачив незліченні натовпи людей, багато хто з них проштовхувався наперед, щоб досягти дороги, яка вела до дерева, де я стояв.

І сталося, що вони вийшли наперед і почали йти дорогою, яка вела до дерева.

І сталося так, що постала імла темряви; так, саме надзвичайно велика імла темряви, і тоді ті, хто почав іти цією дорогою, загубили її і, заблукавши, зникли”(1 Нефій 8:21–23).

Думати, що нам необхідно лише почати шлях, не тримаючись за жезл із заліза, є безглуздям і безсумнівно призведе до знищення. Нефій пояснив, що означає триматися за жезл із заліза: “Отже, ви повинні просуватися вперед з непохитною вірою в Христа, маючи справжню яскравість надії, і любов до Бога і до всіх людей. Отже, якщо ви просуватиметеся вперед, бенкетуючи словом Христа, і витерпите до кінця, ось так каже Батько: Ви будете мати вічне життя” (2 Нефій 31:20; курсив додано).

Тож давайте прослідкуємо, що сталося далі з тими, які зрозуміли важливість жезла із заліза у своїх спробах дійти до дерева життя:

“Той, хто прислухається до слова Бога, і буде міцно триматися за нього, той ніколи не загине; і ніякі спокуси і вогненні стріли супротивника не зможуть узяти верх над ним і засліпити, щоб привести їх до знищення” (1 Нефій 15:24).

У книзі Алми ми читаємо:

“Багатьом дано знати таємниці Бога; проте їм суворо наказано, щоб вони не передавали це, тільки відповідно до тієї частини Його слова, яку Він дав дітям людським, відповідно до уваги і старанності, яку вони приділяють Йому.

І тому, той, хто закам’яніє серцем своїм, той отримає меншу частину слова; а той, хто не закам’яніє серцем своїм, тому дано більшу частину слова, до тих пір дано йому пізнавати таємниці Бога, доки він не пізнає їх у повноті.

А ті, які закам’яніють серцем своїм, тим дано меншу частину слова, доки вони не знатимуть нічого про Його таємниці; і тоді їх буде взято у полон дияволом, і приведено його волею аж до знищення” (Aлма 12:9–11).

Я впевнений, що зневажливе ставлення до регулярного вивчення Писань є ознакою закам’янілості нашого серця. Боюся, що якщо ми будемо й далі триматися такого ж курсу, нам буде дано меншу частину слова, і згодом ми нічого не знатимемо про Божі таємниці. З іншого боку, щоденно насичуючись Писаннями, ми зможемо зміцнити духовну силу і знання, розпізнати обман диявола і побачити пастки, які він приготував для нас.

Якщо ви ставитимете собі наступні запитання, я запрошую вас дозволити Святому Духові промовляти до вашого розуму і серця:

  • Чи приділяю я час для щоденного вивчення Писань?

  • Якщо ні, які виправдання я маю, щоб не робити цього?

  • Чи ці виправдання прийнятні Господу?

Я закликаю вас взяти на себе зобов’язання щоденно читати Писання. Не лягайте спати сьогодні ввечері, поки не почитаєте. Під час читання ви отримаєте більше бажання виконувати волю Господа й змінювати своє життя.

Посилання

  1. Учення і Завіти 24, вступ до розділу.

  2. Бойд К. Пекер, “Не бійтеся”, Ліягона, трав. 2004, с. 79.

  3. Езра Тефт Бенсон, “Born of God,” Ensign, Oct. 1985, 6.

Ілюстрація Джима Медсена

Фотографія Тіма Таггарта, © IRI