2006
Закон десятини
Листопад 2006


Закон десятини

Я запрошую вас довіритися Господу, бо як Він Сам сказав: “Випробуйте цим Мене тепер”.

Мій сьогоднішній виступ є запрошенням для тих, хто ще не здобув особистого свідчення щодо сплати повної десятини. Існує багато причин, які наводять аби не сплачувати десятину, а саме: потреба в невідкладній медичній допомозі, борги, ремонт машини чи дому, витрати на освіту та страхування. Ці причини та інші, подібні до них, є дуже реальними і багато-хто з нас, якщо не більшість, відчуває їх і стикається з ними кожного дня. Вони стають викликом для наших обмежених фінансових ресурсів і, якщо ми не будемо управляти грошима з мудрістю, то не зможемо виконувати свій обов’язок—сплачувати десятину Господу. Непідкорення цьому вічному закону не слід вважати за щось несерйозне, оскільки це не лише загальмує наше духовне зростання і розвиток, але також може й обмежити фізичні та матеріальні благословення, які в іншому випадку ми могли б отримати.

Президент Спенсер В. Кімбол якось сказав: “Господь ясно вказує тут, що десятина є Його законом, і сплачувати її вимагається від усіх Його послідовників. Це наші честь і привілей, наші безпека і обіцяння, наше велике благословення жити за цим законом Бога. Той, хто не виконує цього зобов’язання в його повноті, позбавляє себе обіцянь і нехтує важливим законом. Це гріх, а не помилка без будь-яких наслідків”1.

Отже, що таке десятина? Господь дав нам Своє визначення: “І це буде початком обкладення десятиною Мого народу. А після цього ті, хто таким чином віддав десятину, сплачуватимуть одну десяту всього свого прибутку щорічно; і це буде постійним законом для них назавжди”2. Зауважте, що десятина, це не якесь добровільне пожертвування, і не 20-та чи якась інша частина нашого щорічного доходу чи прибутку.

Президент Говард В. Хантер сказав про це так: “Закон сформульовано просто—“одна десята всього їх прибутку”. Прибуток означає доход, винагороду, врожай. Це зарплатня працівника, доход від ведення бізнесу, вирощення врожаю чи створення продукції, або доходи людини з будь-якого іншого джерела. Господь сказав, що це є постійним законом “назавжди”, як це було в минулому”3.

Як використовується десятина? Віддані члени Церкви сплачують десятину члену президентства філії або єпископату приходу. Потім під керівництвом пророка Господа, ці фонди збираються і використовуються для зростання і розвитку Церкви по всьому світу. Прикладами використання фондів десятини є зведення храмів, фінансування місіонерської роботи по всьому світу, будівництво і утримання домів зборів та інші гідні цілі.

Чому Господь вимагає від свого народу сплачувати десятину? Господь є нашим Батьком, і як Батько, Він любить нас. Оскільки Він любить нас, Він прагне благословити нас матеріально і духовно. Прислухайтеся до Його слів, записаних у Писаннях: “Прислухайтесь і почуйте, о ви, Мій народе, каже Господь і Бог ваш, ви, кого Я з радістю благословляю найбільшим з усіх благословень”4. І ще “Бо так каже Господь: Я, Господь, є милостивим і благодатним до тих, хто боїться Мене, і з радістю шаную тих, хто служить Мені в праведності та істині до кінця”5.

Щоб наділити Своїх дітей Своїми благословеннями справедливою і рівною мірою, Господь встановив закони, які управляють благословеннями, призначеними Ним для всіх нас. Він відкрив цей принцип законів Своєму пророку відновлення: “Існує закон, нескасовно встановлений в небесах до заснування цього світу, на якому ґрунтуються всі благословення—і коли ми отримуємо якесь благословення від Бога, то це завдяки виконанню того закону, на якому воно ґрунтується”6. І також: “Я, Господь, зв’язаний Своїм обіцянням, коли ви робите те, що Я кажу; але коли ви не робите того, що Я кажу, ви не маєте обіцяння”7.

Господь знав від початку, що ми, Його діти, зазнаємо фізичних і духовних лих під час цього смертного життя. В дійсності, ці лиха є важливою частиною цього земного випробування. Він знав, що нам будуть потрібні Його благословення протягом життя не лише, щоб вижити під час особистих випробувань, але також, щоб мати певний комфорт і навіть процвітання.

Отже, закон десятини було встановлено від початку. Ми знаємо з Писань, що Авраам отримав благословення завдяки послушності цьому закону, і зараз ми маємо цей самий закон, про який Спаситель ще раз говорив під час відвідування мешканців Американського континенту майже 2000 років тому:

“Принесіть ви всі десятину в комору, щоб могла бути їжа в Моєму домі; і випробуйте цим Мене тепер, каже Господь Саваот, чи Я не відчиню вам вікна небес і не проллю благословення, що не буде достатньо місця прийняти його.

Я докорятиму пожирателеві заради вас, і він не буде знищувати плоди вашої землі; а також і ваша виноградна лоза не скидатиме свої плоди передчасно на полях, каже Господь Саваот.

І всі народи назвуть вас благословенними, бо ви будете чудовою землею, каже Господь Саваот”8.

Який чудовий закон! Бог, маючи не лише можливість і засоби, щоб благословити Своїх дітей фізично і духовно, але й прагнучи робити це, забезпечив нас ключем до благословень, яких ми потребуємо і бажаємо. Цим ключем є закон десятини. І дійсно, як стверджував президент Джеймс Е. Фауст: “Дехто може відчувати, що не може дозволити собі сплачувати десятину, але Господь обіцяв, що Він підготує шлях, аби ми могли дотримуватись усіх Його заповідей. Сплата десятини вимагає спочатку прояву віри… Ми дізнаємося про десятину, сплачуючи її. Насправді, я вірю в можливість подолання злиднів завдяки вірі в те, щоб віддавати Господу частину від того малого, що ми маємо”9. Мої брати і сестри, нам слід лише дотримуватися цього закону.

Тепер запрошення: Тих, хто ще не є платниками повної десятини, я запрошую від сьогодні сплачувати повну десятину Господу через свого місцевого провідника священства. Я запрошую вас сплачувати свою десятину в першу чергу перед виконанням будь-яких інших фінансових зобов’язань. Я запрошую вас довіритися Господу, бо як Він Сам сказав: “Випробуйте цим Мене тепер”10. Зробивши так і поставивши своє десятинне зобов’язання перед Господом найпершим пріоритетом серед інших фінансових зобов’язань, ви насправді станете свідком неперевершеної сили Господа, коли Він відчинить вікна небес і проллє благословення, “що не буде достатньо місця прийняти його”11. Тоді ви здобудете своє особисте свідчення про цей дуже священний закон десятини і, продовжуючи дотримуватися його, ви наблизитесь ще ближче до Господа.

Тих із вас, хто вже сплачує десятину, я хвалю за вашу відданість. Ви вже є свідками і маєте особисте свідчення щодо здійснення обіцянь Господа тим, хто дотримується цієї заповіді; і кожного разу, коли ви сплачуєте десятину, ваша особиста відданість Господу зростає.

Я приношу своє особисте свідчення щодо закону десятини і реальності обіцянь, даних Господом стосовно цього закону. Я знаю з особистого досвіду, що благословення насправді приходять, і я дуже вдячний за це. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. “He Did It with All His Heart, and Prospered,” Tambuli, Aug. 1981, 3; “President Kimball Speaks Out on Tithing,” New Era, Apr. 1981, 6.

  2. УЗ 119:3–4.

  3. In Conference Report, Apr. 1964, 35.

  4. Див. УЗ 41:1.

  5. УЗ 76:5.

  6. УЗ 130:20–21.

  7. УЗ 82:10.

  8. 3 Нефій 24:10–12; див. також Малахія 3:10–12.

  9. “Opening the Windows of Heaven,” Liahona, Jan 1999, 62; Ensign, Nov. 1998, 59.

  10. 3 Нефій 24:10; див. також Малахія 3:10.

  11. 3 Нефій 24:10; див. також Малахія 3:10.