2006
Великий план щастя
Листопад 2006


Великий план щастя

Як тій рибі потрібна вода, так і вам потрібні євангелія і супровід Святого Духа, щоб бути по-справжньому, глибоко щасливими.

Коли я був дияконом, як багато хто з вас, юнаки, ми з батьком ходили в гори, де в потоках ловили форель. Коли батько чіпляв наживку до гачка на моїй лісці, то пояснював, що я маю підсікти рибу, коли вона потягне наживку, бо інакше вона зірветься. Я не зрозумів, що означає підсікти рибу, тож він пояснив, що риба має захопити гачок ротом, коли забирає наживку, щоб наживка не звалилася з гачка, і що я зможу підсікти, якщо різко потягну за вудочку, коли риба спробує схопити наживку. Оскільки я дуже хотів спіймати рибу, то стояв на березі того потоку, немов пружина: усі м’язи були напружені, і я чекав контрольного руху кінчика вудочки, що мав би сигналізувати, що риба намагається схопити наживку. Через кілька хвилин я помітив рух кінчика вудочки і блискавично щосили смикнув її, розраховуючи витягнути величезну рибу. На подив, я побачив, як ця бідолашна форель з гачком, що засів глибоко в її роті, зметнулася з води в повітря, описала дугу над моєю головою і з ляском приземлилася позаду мене.

З того випадку я дійшов двох умовиводів: по-перше, поза водою риба виглядає жалюгідно. Її зябра, плавці і хвіст чудово працюють у воді, але від них немає толку на суші. По-друге, нещасна рибка, яку я піймав того дня, загинула, тому що її оманою звабили скуштувати щось дуже небезпечне, навіть фатальне, під виглядом хорошого чи принаймні достатньо цікавого, гідного, щоб роздивитися поближче і, може, клюнути.

Мої дорогі брати з Ааронового священства, з цього можна засвоїти кілька уроків. По-перше, основна мета вашого життя, як учив Легій, “мати радість” (2 Нефій 2:25). Щоб мати радість, вам слід зрозуміти, що ви, діти свого Небесного Батька, успадкували божественні риси й духовні потреби, і як тій рибі потрібна вода, так і вам потрібні євангелія і супровід Святого Духа, щоб бути по-справжньому, глибоко щасливими. Оскільки ви Божий рід (див. Дії 17:28), з вашою вічною природою є несумісним чинити неправильно і при цьому почуватися добре. Такого не може бути. Це у вашій духовній ДНК, кажучи образно, що мир, радість і щастя будуть вашими настільки, наскільки ви живете за євангелією.

Відповідно, наскільки ви вирішите не жити за євангелією, настільки ви будете нещасними, як риба поза водою (див. Мосія 4:30). Як сказав Алма своєму синові Коріантону:

“Ось, я кажу тобі, злочестивість ніколи не була щастям.

І ось, сину мій, всі люди, які перебувають у … тілесному стані, … живуть без Бога в світі, і вони пішли проти природи Бога; отже, вони перебувають у стані, протилежному станові щастя” (Алма 41:10–11).

Зверніть увагу, що “жити без Бога в світі”, або іншими словами, відмовитися жити за Його євангелією і тому не мати супроводу Духу, означає бути в стані, протилежному до суті щастя. Євангелія Ісуса Христа є єдиним “великим планом щастя” (Алма 42:8). Якщо ви віддасте перевагу будь-якому іншому способу життя або житимете лише частково за євангелією (що може бути доволі зручно), такий вибір оманою відбере у вас повноту, сяяння радості і щастя, що призначається для вас нашим люблячим Батьком Небесним і Його Сином.

А тепер до другого уроку з мого рибальства: як риба в гірському потоці мусить стерегтися спокус на своєму шляху, щоб її не витягли з води, так і ми з вами мусимо бути мудрими, щоб нас не висмикнули з щасливого, євангельського життя. Пам’ятайте, що, як казав Легій, диявол прагне “всіх людей зробити так само нещасними, як сам” і отримати “силу підкоряти” (2 Нефій 2:27, 29) нас, коли ми вдаємося до нечистого і злого. Отже, не спокушайтеся навіть торкнутися чогось негідного, бо Сатана готовий підсікти. Саме реальність ризику глибоко і несподівано пійматися на гачок змусила давнього пророка Моронія, який дійсно бачив наш день (див. Мормон 8:35), серйозно застерігати мене з вами: “Не торкайтеся злого дару, ані чогось нечистого” (Мороній 10:30; курсив додано).

Є багато злого і нечистого в музиці, Інтернеті, фільмах, журналах, а також спиртному, наркотиках і тютюні. Щодо всього злого і нечистого, мої юні друзі, навіть не торкайтеся цього! В усьому цьому замаскований гачок, який підсікає глибше і швидше, ніж ви можете подумати, і витягання гачка може бути неймовірно болісним процесом. Алма казав, що для нього процес покаяння був “перед смертю” (Мосія 27:28). Так, він сказав, що ніщо не могло бути “такого гострого і такого гіркого, якими були мої муки” (Алма 36:21).

Серед вас можуть бути ті, хто був причетний до того, що є злим або нечистим. Покладіться на доктринальний та історичний факт, що віра Алми в Господа привела його до покаяння, і завдяки його покаянню він відчув таку радість через силу спокути Христа, що, за його словами, “не може бути нічого такого гострого і солодкого, якою була моя радість” (Алма 36:21). Такі відчуття будуть і у вас, якщо ви будете шукати Господа в покаянні.

Кожному з нас у тій чи іншій мірі треба покаятися. Покаятися означає зробити в житті дійсні зміни, яких бажає Спаситель, щоб ми були щасливими. Покаяння є величним принципом сили в євангелії: коли ваша віра у Господа викликає особисті зміни, такі дії, як казав Геламан, приводять вас до сили Викупителя, до спасіння ваших душ (див. Геламан 5:11). Прагнучи змінитися, пам’ятайте, що наш люблячий Спаситель, як стверджує Алма, має “всю владу спасти кожну людину, яка вірить в Його ім’я і приносить плід, гідний покаяння” (Алма 12:15). Це—могутнє, повне надії вчення, що звільняє!

Пророк Джозеф Сміт дізнався з перших вуст, що Господь очікує, що ми уникатимемо нещастя, живучи за Його євангелією, і хоче, щоб ми розуміли, що можемо каятися. Коли Джозеф втратив 116 сторінок рукопису перекладу Книги Мормона, піддавшись благанням людським, він був нещасним. Господь сказав йому: “Тобі слід було бути вірним; і Він би простер Свою руку й підтримав тебе проти всіх вогненних стріл супротивника; і Він був би з тобою кожного разу під час збентеження” (УЗ 3:8). Це стосується і вас, кожного з юнаків: будьте вірними, і ви будете підтримані рукою Бога. Пророку нагадали, що, як і кожен з нас, він буде прощений, якщо покається. Уявіть собі радість, яку він відчув, коли почув слова Господа: “Але пам’ятай, Бог милостивий; отже, покайся в тому, що ти зробив і що протирічить заповіді, яку Я дав тобі” (УЗ 3:10).

Цього вечора я запрошую кожного з вас жити за євангелією, щоб бути по-справжньому щасливими, уникати зла і нещастя, яке воно несе, і якщо ви будете причетні до чогось злого чи нечистого, зробіть зміни, яких від вас хоче Господь заради вашого власного щастя, і я свідчу: Своєю незрівнянною владою Він дасть вам силу перемогти.

Якщо ви приймете це запрошення, то пожнете тривале щастя і побудуєте основу свого життя на “камені нашого Викупителя”, так що, коли стріли диявола полетять у вас і бурі світу обрушаться на вас, вони, як учив Геламан, не матимуть “сили над вами, щоб втягнути вас до безодні нещастя і нескінченного горя, завдяки каменеві, на якому ви збудувалися, який є надійним фундаментом, фундаментом, що на ньому якщо люди будують, вони не можуть упасти” (Геламан 5:12; курсив додано). Я складаю своє палке свідчення про Господа Ісуса Христа: Він—Камінь, єдиний надійний фундамент щастя і зцілення. Він живий, має всю владу на небесах і землі, знає ваше ім’я і Він любить вас. У святе ім’я Господа Ісуса Христа, амінь.