Генеральна конференція
Особистий шлях дитини Бога
Квітнева генеральна конференція 2021 р.


Особистий шлях дитини Бога

Як завітні діти Бога, ми любимо, шануємо, плекаємо, захищаємо і вітаємо тих духів, які приходять із доземного світу.

Кожен з нас відчув вплив всесвітньої пандемії, коли члени наших сімей та друзі неочікувано полишали своє земне життя. Дозвольте мені згадати трьох, яких нам дуже не вистачає, і які представляють усіх тих, кого ми так сильно любимо.

Зображення
Брат і сестра Нсонді

Це брат Філіппе та сестра Джермейн Нсонді. Брат Нсонді на момент смерті служив патріархом Браззавільського колу Республіки Конго. Він був лікарем і щедро ділився своїми талантами з іншими1.

Зображення
Клара Руано де Віллареал

Це сестра Клара Еліза Руано де Віллареал з Тулькану, Еквадор. Вона приєдналася до відновленої євангелії у 34 роки і була провідником, яку любили. Її сім’я під час прощання з нею заспівала її улюблений гімн: “Живе, живе Спокутар мій”2.

Зображення
Рей Тьюено та його сім’я

Це брат Рей Тьюено зі штату Юта зі своєю прекрасною сім’єю. Його дружина Джулієт сказала: “Я хочу, щоб [мої сини запам’ятали, що їхній тато] завжди намагався ставити Бога понад усе”3.

Господь сказав: “Живіть разом у любові так, щоб оплакувати втрату тих, хто помер”4.

І поки ми їх оплакуємо, ми також радіємо славетному Воскресінню нашого Спасителя. Завдяки Йому наші близькі та друзі продовжують свою вічну подорож. Як сказав Президент Джозеф Ф. Сміт: “Ми не можемо забути їх; ми не припиняємо любити їх. … Вони пішли далі; і ми туди йдемо; ми зростаємо так, як зростали вони”5. Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Наші сльози смутку … перетворюються на сльози очікування”6.

Ми знаємо про життя до народження

Наші знання про вічність не лише поглиблюють наше розуміння тих, хто продовжує свій шлях після земного життя, але також допомагає нам зрозуміти тих, хто знаходиться на ранніх етапах свого шляху і чиє земне життя зараз лише починається.

Кожна особа, яка приходить на землю, є унікальним сином або дочкою Бога7. Наш особистий шлях почався не з народження. До нашого народження ми перебували разом у підготовчому світі, де ми “отримали свої перші уроки у світі духів”8. Єгова сказав Єремії: “Ще поки тебе вформував в утробі матерній, Я пізнав був тебе, і ще поки ти вийшов з нутра, тебе посвятив”9.

Дехто може гадати, чи починається життя з формування ембріону, чи коли починає битися серце, чи коли дитина може жити поза лоном, але ми добре знаємо, що для духовних дочок і синів Бога цей прихід на Землю для отримання тіла і досвіду земного життя є етапом їхнього особистого шляху.

Як завітні діти Бога, ми любимо, шануємо, плекаємо, захищаємо і вітаємо тих духів, які приходять із доземного світу.

Дивовижний внесок жінок

Для жінки народження дитини може бути великою жертвою—фізичною, емоційною та економічною. Ми любимо і шануємо дивовижних жінок цієї Церкви. З розумом і мудрістю ви несете тягарі вашої сім’ї. Ви любите. Ви служите. Ви жертвуєте. Ви зміцнюєте віру, допомагаєте нужденним і робите великий внесок у суспільство.

Священна відповідальність захищати життя

Багато років тому через глибоке занепокоєння великою кількістю абортів у світі Президент Гордон Б. Хінклі звернуся до жінок Церкви словами, які не втратили своєї актуальності і сьогодні. Він сказав: “Ви, дружини і матері, є якорем сім’ї. Ви народжуєте дітей. Яка це величезна і священна відповідальність. … Що сталося з нашою повагою до святості людського життя? Аборт є злом, абсолютним, реальним і огидним, яке розповсюджується по землі. Я благаю жінок цієї Церкви припинити це, піднятись над цим, бути подалі від тих компрометуючих ситуацій, які можуть змусити вас бажати зробити його. Можуть існувати певні обставини в яких [аборт] виправданий, але таких дуже мало10. … Ви є матерями синів і дочок Бога, чиє життя є священним. Ваша божественна відповідальність полягає у тому, щоб захищати його, і її неможливо легковажно відкинути”11.

Старійшина Маркус Б. Неш, розповів мені історію милої 84-літньої жінки, яка під час свого інтерв’ю перед хрищенням: “розповіла, що зробила аборт [багато років до того]”. Вона щиро і схвильовано сказала: “Я несла тягар вчинення аборту дитини кожен день свого життя протягом сорока шести років. … Що б я не робила, це не зменшувало мого болю і відчуття провини. Я не мала надії, доки мене не було навчено істинній євангелії Ісуса Христа. Я навчилася каятися … і раптово я сповнилася надії. Зрештою я зрозуміла, що можу отримати прощення за умови щирого покаяння у моїх гріхах”12.

Як же ми вдячні за Божественні дари покаяння і прощення.

Що ми можемо робити?

У чому полягає наша відповідальність, як миролюбних учнів Ісуса Христа? Давайте будемо жити згідно із заповідями Бога, навчати їх наших дітей і ділитися ними з тими, хто готовий слухати13. Давайте ділитися нашими глибокими почуттями про святість життя з тими, хто приймає рішення у суспільстві. Вони можуть не повністю приймати те, у що ми віримо, але ми молимося, щоб вони краще розуміли, чому для нас ці рішення виходять поза межі простих бажань людини щодо власного життя.

Якщо очікується дитина, на яку не сподівалися, давайте допомагати з любов’ю, заохоченням і, якщо треба, фінансовою допомогою, зміцнюючи матір у рішенні дозволити дитині народитися і продовжити свій шлях земним життям14.

Краса усиновлення

Наша сім’я була дуже благословенна, коли двадцять років тому якась юна 16-літня дівчина дізналася, що чекає на дитину. Вони з батьком дитини не були одружені і не планували спільного майбутнього. Ця молода жінка вірила, що життя, яке вона носила в собі, було дорогоцінним. Вона народила дівчинку і дозволила праведній сім’ї удочерити її як їхню власну дитину. Для Брайса та Джолін вона стала відповіддю на їхні молитви. Вони назвали її Емілі і навчили довіряти своєму Небесному Батькові та Його Сину, Ісусу Христу.

Зображення
Емілі та Крістіан

Емілі виросла. Як же ми вдячні за те, що Емілі та наш онук, Крістіан, покохали одне одного і побралися у домі Господа. Емілі та Крістіан зараз мають власну маленьку дівчинку.

Зображення
Емілі з дочкою

Емілі недавно написала: “Під час цих останніх дев’яти місяців вагітності у мене був час обміркувати обставини мого власного народження. Я думала про свою біологічну матір, якій було лише 16. Відчуваючи незручності та зміни під час вагітності, я не могла не думати про те, як важко все це було переносити у юні 16 років. … У мене течуть сльози навіть зараз, коли я думаю про свою біологічну матір, яка знала, що не могла дати мені таке життя, [якого вона мені бажала, і безкорисливо помістила мене] на усиновлення. Я не можу уявити, через що вона пройшла за ті 9 місяців, коли оточуючі з осудом дивилися на зміни в її тілі, коли вона втрачала можливості підліткового віку, знаючи, що в кінці цієї праці люблячої матері вона віддасть свою дитину в руки іншої. Я дуже вдячна за її безкорисливий вибір, що вона вибрала скористатися своєю свободою вибору у спосіб, який не позбавив мене моєї змоги мати вибір”. Емілі наприкінці каже: “Я дуже вдячна за Божественний план Небесного Батька, за моїх дивовижних батьків, які [любили мене і піклувалися про] мене, і за храми, де ми можемо бути запечатані до наших сімей на вічність”15.

Зображення
Фотоколаж

Спаситель “взяв … дитину, і поставив її серед них. І, обнявши її, Він промовив до них: “Коли хто в Ім’я Моє прийме одне з дітей таких, той приймає Мене”16.

Коли праведні бажання не здійснюються

Я висловлюю свою любов і співчуття праведним подружжям, які одружуються й не можуть мати дітей, на яких так щиро очікують, і тим жінкам та чоловікам, які не мали можливості одружитися у відповідності із законом Бога. Нереалізовані мрії життя важко зрозуміти, якщо дивитися на них лише з точки зору земного життя. Як слуга Господа, я обіцяю вам, що за умови вашої вірності Ісусу Христу і вашим завітам, ви отримаєте компенсуючі благословення у цьому житті й здійснення ваших праведних бажань у визначений Господом час у вічності17. Щастя можливе на шляху земного життя, навіть якщо не всі наші праведні бажання здійснюються18.

Після народження діти і надалі потребують нашої допомоги. Деякі з них конче потребують її. Щороку завдяки турботливим єпископам і вашим щедрим пожертвуванням від посту і внескам до гуманітарних фондів благословляються життя багатьох мільйонів дітей. Перше Президентство недавно оголосило про виділення додаткових 20 мільйонів доларів для ЮНІСЕФ, щоб допомогти у втіленні їхньої глобальної програми з надання двох мільярдів вакцин19. Бог любить дітей.

Священне рішення мати дитину

Викликає занепокоєння те, що навіть у деяких найбільш процвітаючих країнах світу народжується все менше дітей20. “Божа заповідь Його дітям розмножуватися і наповнювати землю залишається в силі”21. Рішення, коли народжувати дітей і скільки їх має бути, приймаються приватно між чоловіком, дружиною та Господом. Якщо застосувати віру і молитву, це священне рішення може перетворитися на прекрасний досвід отримання одкровення22.

Я розповім історію сім’ї Ленг з Південної Каліфорнії. Сестра Ребекка Ленг пише:

Зображення
Сім’я Ленг

“Влітку 2011 року життя нашої сім’ї здавалося досконалим. У нас був щасливий шлюб і четверо дітей, віком—9, 7, 5 і 3 роки. …

Мої вагітності і пологи [несли] дуже великі ризики … [і] ми почувалися [дуже] благословенними, [вважаючи], що наша сім’я була повна. У жовтні, коли ми слухали виступи генеральної конференції, у мене виникло безпомилкове відчуття, що у нас буде ще одна дитина. Коли ми з ЛеГрандом обміркували це і помолилися, … ми зрозуміли, що Бог мав щодо нас план, який відрізнявся від нашого.

Після ще однієї важкої вагітності і важких пологів ми були благословенні прекрасною дівчинкою-немовлям. Ми назвали її Бріель. Вона була дивом. Через кілька моментів після її народження, поки ми ще перебували у [пологовій залі], я безпомилково почула голос Духа: “Буде ще одна”.

Через три роки з’явилося ще одне чудо, Мія. Бріель і Мія принесли величезну радість у нашу сім’ю”. Вона завершила розповідь такими словами: “Якщо ми готові прислухатися до спрямування Господа і діяти за Його планом—це завжди принесе нам більшу радість, ніж … покладання на наше власне розуміння”23.

Зображення
Бріель та Мія Ленг

Спаситель любить кожну дорогоцінну дитину.

“І Він узяв їхніх малих дітей, одного за другим, і благословив їх, …

І … вони кинули погляд до небес, і … побачили ангелів, які спускалися з небес, нібито це було посередині вогню; і [ангели] … оточили тих маленьких, … і ангели священнослужили їм”24.

Я свідчу, що ваш особистий шлях як дитини Бога почався для вас не з моменту, коли перша порція земного повітря потрапила до ваших легенів, і він не закінчиться з вашим останнім подихом у земному житті.

Давайте завжди пам’ятати, що кожна духовна дитина Бога приходить на землю для здійснення своєї власної подорожі25. Давайте приймати їх, захищати і завжди їх любити. Якщо ви приймаєте цих дорогоцінних дітей в ім’я Спасителя і допомагаєте їм на їхньому вічному шляху, я обіцяю вам, що Господь благословить вас і щедро виллє на вас Свою любов і схвалення. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Особисте листування.

  2. Особисте листування. Див. “Живе, живе Спокутар мій!”, Гімни, № 69.

  3. Особисте листування.

  4. Учення і Завіти 42:45.

  5. Joseph F. Smith, in Conference Report, Apr. 1916, 3.

  6. In Trent Toone, “A Fulness of Joy”: President Nelson Shares Message of Eternal Life at His Daughter’s Funeral”, Church News, Jan. 19, 2019, thechurchnews.com.

  7. Див. “Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org.

  8. Учення і Завіти 138:56.

  9. Єремія 1:5. У Новому Завіті розповідається про ще ненародженого Івана Христителя, як він затріпотів в утробі Єлизавети, коли та зустріла Марію, що чекала на немовля Ісуса (див. Лука 1:41).

  10. Офіційна позиція Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів:

    “У Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів вірять у святість людського життя. Тому Церква виступає проти абортів за власним розсудом заради особистої чи соціальної зручності, і радить членам Церкви не робити, не виконувати, не заохочувати, не сплачувати і не організовувати такі аборти.

    Церква дає на це дозвіл у можливих виняткових ситуаціях членів Церкви, якщо:

    вагітність стала наслідком зґвалтування чи кровозмішення або

    компетентний лікар встановлює, що життю чи здоров’ю матері загрожує серйозна небезпека, або

    компетентний лікар встановлює, що плід має серйозні вади, через які немовля не зможе вижити після народження.

    Членів Церкви навчають, що навіть ці нечасті винятки не є автоматичним виправданням аборту. Аборт це надзвичайно важливе питання і його слід розглядати лише після того, як особи, яких це стосується, порадилися з місцевими провідниками Церкви і відчули під час особистої молитви, що це рішення правильне.

    “Церква не виступає за або проти законопроектів чи публічних виступів з приводу абортів” (“Abortion”, Newsroom, newsroom.ChurchofJesusChrist.org; див. також General Handbook: Serving in The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 38.6.1, ChurchofJesusChrist.org).

  11. Гордон Б. Хінклі, “Щоб ходити в світлі Господа”, Ensign, лист. 1998, с. 99; Ліягона, січ. 1999, с 115.

    Президент Гордон Б. Хінклі сказав:

    “Аборт—це мерзенна, принизлива справа, це те, що невідворотно тягне за собою докори сумління, сум і жалкування.

    Засуджуючи аборт, ми робимо виняток, якщо вагітність є результатом кровозмішення чи зґвалтування; якщо, на думку компетентного медичного фахівця, життю чи здоров’ю матері загрожує серйозна небезпека, або якщо за висновками компетентного медичного фахівця плід має серйозні вади, які не дозволять немовляті вижити після народження.

    Але такі випадки трапляються рідко і вони дуже малоймовірні. Ті, перед ким все ж постає така проблема, звертаються за порадою до своїх місцевих провідників священства і дуже щиро моляться, щоб через молитву отримати підтвердження, перш ніж здійснювати це” (“Що люди питають про нас?”, Ensign, лист. 1998, с. 71; Ліягона, січ. 1999, с. 83–84).

  12. Див. Ніл Л. Андерсен, The Divine Gift of Forgiveness (2019), с. 25.

    Якось у Франції під час інтерв’ю перед хрищенням одна жінка розповіла мені про свій аборт, здійснений багато років до того. Я був вдячний за її доброчесність. Вона охристилася. Десь через рік вона зателефонувала. Цю чудову жінку протягом року після її хрищення навчав Святий Дух. Вона зателефонувала і крізь ридання промовила: “Ви пам’ятаєте, … я розповіла вам про аборт, зроблений багато років тому? Я шкодувала про те, що тоді вчинила. Але цей минулий рік змінив мене. … Моє серце повернулося до Спасителя. … Серйозність того гріха викликає у мене дуже сильний біль, оскільки я не можу нічого виправити”.

    Я відчував величезну любов Господа до тієї жінки. Президент Бойд К. Пекер сказав: “Відновлення того, що ви не можете відновити, заживлення ран, які ви не можете заживити, полагодження того, що ви зламали і не можете полагодити,—це справжня мета Спокути Христа. Якщо ваше бажання є твердим, і ви готові сплатити “останнього шеляга” [див. Матвій 5:25–26], закон відшкодування припиняє діяти. Ваша відповідальність передається Господу. Він сплатить ваші рахунки” (“The Brilliant Morning of Forgiveness”, Ensign, Nov. 1995, 19–20). Я запевнив її, що Спаситель її любить. Господь не лише забрав її гріх, Він зміцив та облагородив її дух. (Див. Ніл Л. Андерсен, The Divine Gift of Forgiveness, 154–156).

  13. Див. Даллін Х. Оукс, “Захистіть дітей”, Ліягона, лист. 2012, сс. 43–46.

  14. Захист життя дочки або сина Бога є також відповідальністю батька. Кожен батько має емоційний, духовний і фінансовий обов’язок приймати дитину, яка приходить у світ, любити її і піклуватися про неї.

  15. Особисте листування.

  16. Maрк 9:36–37.

  17. Див. Ніл Л. Андерсен, “A Compensatory Spiritual Power for the Righteous” (духовний вечір в Університеті Бригама Янга, 18 серпня, 2015), speeches.byu.edu.

  18. Див. Даллін Х. Оукс, “The Great Plan of Happiness”, Ensign, лист. 1993, с. 75; див. також Рассел М. Нельсон, “Choices”, Ensign, лист. 1990, с. 75.

  19. Див. “Bishop Caussé Thanks UNICEF and Church Members for COVID-19 Relief”, Newsroom, Mar. 5, 2021, newsroom.ChurchofJesusChrist.org.

  20. Наприклад, якби у Сполучених Штатах зберігався рівень народжуваності 2008 року, який був лише 13 років тому, то сьогодні у нас би було на 5,8 мільйонів дітей більше (див. Lyman Stone, “5.8 Million Fewer Babies: America’s Lost Decade in Fertility”, Institute for Family Studies, Feb. 3, 2021, ifstudies.org/blog).

  21. Сім’я: Проголошення світові”, ChurchofJesusChrist.org. У Писаннях написано, що “діти—спадщина Господня” (Псалми 126:3). Див. Рассел М. Нельсон, “Міцний наш фундамент” сс. 83–84, Ліягона, лип. 2002; див. також Даллін Х. Оукс, “Істина та план”, Ліягона, лист. 2018, с. 27.

  22. Див. Ніл Л. Андерсен, “Діти”, Ліягона, лист. 2011, с. 28.

  23. Особисте листування, 10 бер. 2021 р.

  24. 3 Нефій 17:21, 24.

  25. “Насправді, ми всі є мандрівниками—навіть дослідниками смертного життя. Ми позбавлені переваги доземного особистого досвіду. Ми маємо пройти крутими прірвами і бурхливими водами нашої тутешньої, земної подорожі” (Tомас С. Монсон, “Мостобудівник”, Ліягона, лист. 2003, с. 67).