Генеральна конференція
Навчати, як навчав Спаситель
Квітнева генеральна конференція 2021 р.


Навчати, як навчав Спаситель

Кожен з нас безпосередньо несе відповідальність за те, щоб наслідувати приклад Учителя та навчати так, як Він.

Виняткові вчителі

Кілька місяців тому мій колишній однокласник з нашого рідного містечка Овертону, штат Невада, запропонував, щоб ми разом підготували Різдвяний подарунок для нашої улюбленої виховательки дитячого садка, яка нещодавно відсвяткувала свій 98-й день народження. Вона навчала нас, як бути добрими, як важливо вдень солодко поспати, як чудово смакує молоко з печивом і як любити одне одного. Дякуємо, сестро Дейвіс, що були такою чудовою вихователькою.

Зображення
Сестра Дейвіс

У мене був ще один винятковий учитель, коли багато років тому я навчався у Рікс-коледжі. Я готувався до місії і вирішив, що буде корисно відвідувати курс із підготовки місіонерів. Те, що відбувалося на цих заняттях, змінило моє життя.

З першого дня курсу я зрозумів, що потрапив до майстерного вчителя. Його звали брат Ф. Мелвін Хаммонд. Я знав, що брат Хаммонд любить Господа і мене також. Я міг бачити це по його обличчю та чути у його голосі. Коли він навчав, Дух просвітлював мій розум. Він викладав доктрину, але також закликав мене вивчати її самостійно. Цей заклик допоміг мені чітко усвідомити свою відповідальність за особисте вивчення Господньої доктрини. Це змінило мене назавжди. Дякую, брате Хаммонде, за те, що ви навчали так, як навчав Спаситель.

Брати і сестри, кожен заслуговує, щоб його так навчали і вдома, і в церкві.

У вступі до посібника За Мною йдіть розповідається, чого можна досягти, якщо навчати так, як навчав Христос. Там сказано: “Мета усього вивчення і навчання євангелії—поглибити наше навернення до Ісуса Христа і допомогти нам стати більш схожими на Нього. … Те євангельське вивчення, яке зміцнює нашу віру і веде до дива навернення, не відбувається миттєво. Воно простягається за межі класної кімнати, у серце та домівку особи”1.

У Писаннях вказано, що священнослужіння Спасителя у давній Америці було настільки впливовим та всеохоплюючим, що “всіх людей було навернено до Господа, по всьому лицю землі, і Нефійців, і Ламанійців, і не було суперечок і сперечань серед них, і всі люди справедливо вели справи один з одним”2.

Як наше викладання може мати подібний вплив на людей, яких ми любимо? Як ми можемо навчати більш подібно до Спасителя і допомагати іншим ставати глибше наверненими? Дозвольте мені поділитися кількома пропозиціями.

Наслідуйте приклад Спасителя

Перше і найголовніше—візьміть на себе відповідальність за те, щоб якомога більше дізнатися про Взірцевого Вчителя. Як Він виявляв любов до інших? Що вони відчували, коли Він навчав? Чого Він навчав? Чого Він очікував від тих, кого навчав? Поміркувавши над такими запитаннями, оцініть і скоригуйте свій спосіб навчати, щоб робити це більш подібно до Нього.

Церква надає багато навчальних матеріалів у додатку “Євангельська бібліотека” та на сайті ChurchofJesusChrist.org. Один із таких посібників має назву Навчати, як навчав Спаситель. Я запрошую вас прочитати і ретельно вивчити все, що написано в цьому посібнику. Ці принципи допоможуть вам стати вчителем, більш схожим на Христа.

Зміцнити силу сімей

Щоб проілюструвати свою наступну пропозицію, розповім про випадок, який стався кілька місяців тому, коли я зайшов відвідати одного дорогого друга. Я почув, як його дружина з кимось розмовляла, тож я швидко попрощався, щоб він міг повернутися до сім’ї.

Десь через годину я отримав текстове повідомлення від його милої дружини: “Брате Ньюмане, дякуємо, що зайшли. Нам слід було вас запросити увійти, але я хочу пояснити, що ми робили. З моменту початку пандемії ми щонеділі обговорюємо посібник За Мною йдіть з нашими дорослими дітьми за допомогою Zoom. Завдяки цьому дійсно відбуваються чудеса. Думаю, це був перший раз, коли наша дочка самостійно читала Книгу Мормона. Сьогодні був останній урок за Книгою Мормона, і ми саме завершували, коли ви прийшли. … Я подумала, що вам буде цікаво почути, як посібник За Мною йдіть, Zoom і пандемія стали тими чинниками, завдяки яким у належний час змінилося серце. Тому це примушує мене замислитися, наскільки багато маленьких чудес відбувається у цей незвичний час”.

Я вважаю це виповненням обіцяння Президента Рассела М. Нельсона, яке він дав у жовтні 2018 року. Він сказав, що зосереджене на домівці, підтримуване Церквою вивчення євангелії “має потенціал зміцнити силу сімей, коли кожна сім’я сумлінно й старанно працюватиме, щоб перетворити свою домівку на святилище віри. Я обіцяю, що коли ви старанно працюватимете, щоб перетворити свою домівку на осередок вивчення євангелії, з часом ваші Суботні дні дійсно стануть приємністю. Ваші діти із захопленням вивчатимуть учення Спасителя і житимуть за ними. … Зміни у вашій сім’ї будуть значними і тривалими”3. Яке прекрасне обіцяння!

Щоб навернення до Ісуса Христа дійсно змінювало життя, ми повинні навертатися всією нашою душею, й воно має охоплювати кожен аспект нашого життя. Саме тому воно повинно бути зосередженим на тому, що є центральним у нашому житті—на наших сім’ях і домівках.

Пам’ятайте, що навернення—особистий процес

На останок я б хотів наголосити, що навернення повинно відбуватися зсередини. Як проілюстровано у притчі про десятьох дів, ми не можемо передати комусь оливу свого навернення, як би нам цього не хотілося. Як навчав старійшина Девід А. Беднар: “Ця дорогоцінна олива здобувається по краплині … з терпінням і наполегливістю. Коротких шляхів не існує, а підготовка на швидку руку в останню хвилину неможлива”4.

В основу програми За Мною йдіть покладено саме цю істину. Я порівнюю її з ангелом, який допоміг Нефію більше дізнатися про Ісуса Христа, сказавши: “Дивись!”5 Подібно до цього ангела, програма За Мною йдіть запрошує нас дивитися у Писання та на слова сучасних пророків, щоб знайти Спасителя та почути Його. Як і Нефія, нас особисто навчатиме Дух, коли ми будемо читати й обмірковувати Боже слово. За Мною йдіть—це трамплін, завдяки якому ми можемо глибоко зануритися у живу воду вчення Христа.

Батьки у багатьох аспектах мають схожу відповідальність. Діти багато чого успадковують від своїх батьків, але свідчення не належить до цього списку. Наша здатність передати нашим дітям свідчення не більша від нашої здатності примусити насіння рости. Але ми можемо створити сприятливе середовище, з хорошим ґрунтом, без бур’янів, які “заглушують слово”. Ми можемо намагатися створити ідеальні умови, щоб наші діти—й інші люди, яких ми любимо,—могли знайти місце для насіння, “[почути] слово і [зрозуміти] його”6, а також відкрити для себе, що “це добре насіння”7.

Зображення
Брат Ньюмен зі своїм сином Джеком

Кілька років тому я зі своїм сином Джеком мав нагоду грати на “Старому полі” в Сент-Ендрюсі в Шотландії, де бере початок гра в гольф. Це було просто дивовижно! Повернувшись додому, я намагався передати іншим всю велич тієї події. Але мені не вдалося. Ні фотографій, ні відео, ні моїх красномовних описів не було достатньо, щоб все висловити. Зрештою я зрозумів, що єдиний спосіб для когось усвідомити всю велич Сент-Ендрюса—це побувати там—побачити великі фервеї, подихати тим повітрям, відчути вітер на своєму обличчі та кілька разів помилково відправити м’яч у глибокі піщані ями або в густі зарості колючого дроку, у чому нам не було рівних.

Так само і з Божим словом. Ми можемо навчати йому, ми можемо проповідувати його, ми можемо пояснювати його. Ми можемо говорити про нього, ми можемо описувати його, ми можемо навіть свідчити про нього. Але, поки людина не відчує, що священне слово Бога силою Духа зрошує її душу, як роса з неба8, це буде схоже на перегляд листівок або чиїхось фотографій з відпустки. Ви повинні самі відвідати те місце. Навернення—це особиста подорож, подорож збирання.

У кожного, хто навчає вдома або в церкві, є можливість надати іншим нагоду отримати власний духовний досвід. Завдяки такому досвіду, люди зможуть особисто “пізнати правду про все”9. Президент Нельсон навчав: “Якщо у вас є щирі запитання про євангелію або Церкву, то, коли ви приймете рішення, щоб Бог був понад усе у вашому житті, вас буде скеровано знайти і зрозуміти абсолютні, вічні істини, які будуть дороговказом у вашому житті й допоможуть вам незмінно залишатися на шляху завітів”10.

Значно покращуйте викладання

Я закликаю провідників і вчителів у кожній організації Церкви радитися разом із батьками та молоддю, щоб значно покращити викладання на кожному рівні—в колах, у приходах та в домівках. Це буде досягнуто навчанням доктрини та проведенням сповнених Духом обговорень про істини, яких нас навчив Святий Дух у тихі миті особистого вивчення.

Мої любі друзі у Христі, кожен з нас безпосередньо несе відповідальність за те, щоб наслідувати приклад Учителя та навчати так, як Він. Його спосіб—це вірний спосіб! Якщо ми будемо наслідувати Його, то, “коли Він явиться, ми [зможемо] бути такими, як Він, бо ми побачимо Його таким, як Він є; щоб ми могли мати цю надію; щоб нас було очищено саме так, як Він є чистим”11. В ім’я Того, Хто воскрес, Взірцевого Вчителя, самого Ісуса Христа, амінь.