Генеральна конференція
Пам’ятайте свій шлях додому
Квітнева генеральна конференція 2021 р.


Пам’ятайте свій шлях додому

Ми маємо для наслідування досконалий приклад Ісуса Христа; і подорож до нашого вічного дому є можливою лише завдяки Його вченням, Його життю і Його спокутній жертві.

У 1946 році молодий дослідник Артур Геслер гуляв вздовж гірського струмка біля будинку, в якому провів дитинство, і тоді стався випадок, який привів до важливого відкриття щодо того, як риба знаходить свій шлях назад до тих потоків, у яких сама з’явилася на світ.

Сходячи на гору, але ще не дійшовши до місця, звідки можна було побачити улюблений водоспад його дитинства, Геслер раптом пригадав забуті спогади. Він сказав: “Коли прохолодний вітерець, що ніс запахи мохів та квітів, пронісся навколо скелястого виступу, в уяві мого розуму раптово спалахнуло чітке зображення цього водоспаду з його розташуванням на верхівці гори”1.

Ці запахи пробудили спогади його дитинства і нагадали йому про домівку.

Якщо запахи можуть викликати у нього такі спогади, міркував він, тоді, можливо, запахи так само впливають на лосося, який після багатьох років перебування у відкритому океані повертається для нересту в ту саму водойму, в якій народився.

На основі цього досвіду Геслер, разом з іншими дослідниками, продемонстрував, що лосось запам’ятовує саме запахи, які допоможуть йому подолати тисячі кілометрів, щоб з моря знайти свій шлях додому.

Ця історія змусила мене замислитися про те, що серед найважливішого, що ми можемо робити у цьому житті,—це розпізнати і пам’ятати шлях назад до нашого Небесного Батька і віддано й радісно триматися його під час цієї подорожі.

Я подумав про чотири нагадування, які, за умови послідовного використання і застосування в нашому житті, можуть відновити почуття, які ми мали в нашій небесній домівці.

По-перше, ми можемо пам’ятати, що є дітьми Бога

Ми маємо божественний спадок. Знання про те, що ми є дітьми Бога і що Він бажає, аби ми повернулися в Його присутність, є одним з перших кроків на шляху назад до нашої небесної домівки.

Нагадуйте собі про цей спадок. Регулярно знаходьте час для покращення духовної імунної системи, згадуючи благословення, отримані від Господа. Довіртесь орієнтирам, які вам були дані від Нього, а не звертайтесь виключно до світу, коли визначаєте свою особисту цінність і шукаєте свій шлях у житті.

Нещодавно я провідав близьку людину після того, як її виписали з лікарні. Зі сльозами на очах вона сказала мені, що поки лежала на лікарняному ліжку, усе, чого їй хотілося,—щоб хтось заспівав для неї пісню “Я Божеє дитя”. Вона сказала, що сама ця думка давала їй спокій, якого вона потребувала під час хвороби.

Знання про те, ким ви є, впливає на те, що ви відчуваєте і що робите.

Розуміння того, ким ви насправді є, готує вас, щоб розпізнати та запам’ятати свій шлях назад до вашого небесного дому, і прагнути бути там.

По-друге, ми можемо пам’ятати фундамент, що захищає нас

До нас приходить сила, коли ми залишаємося праведними, вірними і відданими Небесному Батьку та Ісусу Христу, навіть коли інші в переважній більшості ігнорують заповіді і принципи спасіння2.

У Книзі Мормона Геламан навчав своїх синів пам’ятати, що вони повинні будувати свій фундамент на Ісусі Христі для того, щоб мати силу протистояти спокусам супротивника. Могутні вітри і бурі Сатани вдаряють по нас, але вони не матимуть сили над нами, щоб втягнути нас до безодні, якщо ми покладаємо довіру на найнадійніший фундамент—на нашого Викупителя3.

Я знаю з особистого досвіду, що коли ми робимо вибір чути Його голос і йти за Ним, ми отримаємо Його допомогу. Ми здобудемо ширше бачення наших обставин і глибше розуміння мети життя. Ми будемо відчувати духовні спонукання, які скеровуватимуть нас до нашого небесного дому.

По-третє, ми можемо пам’ятати про те, щоб бути сповненими молитви

Ми живемо у той час, коли одним дотиком чи голосовою командою ми можемо розпочати пошук відповідей щодо практично будь-якої теми з безлічі даних, що зберігаються та організовані у величезній та складній мережі комп’ютерів.

З іншого боку, у нас є простота, що полягає в запрошенні почати шукати відповіді з небес. “Молися завжди, і Я проллю Мій Дух на тебе”. Потім Господь обіцяє: “І великим буде твоє благословення—так, навіть більшим, ніж якби ти мав отримати скарби землі”4.

Бог досконало знає кожного з нас і готовий слухати наші молитви. Якщо ми не забуваємо молитися, ми знаходимо Його підтримку і любов, і чим більше ми молимося нашому Небесному Батьку в ім’я Христа, тим більше ми привносимо Спасителя в наше життя і тим краще ми будемо розпізнавати шлях, який Він проклав до нашого небесного дому.

По-четверте, ми можемо пам’ятати про те, щоб служити іншим

Намагаючись іти за Ісусом Христом, служачи іншим і виявляючи до них доброту, ми робимо світ кращим.

Наші вчинки можуть суттєво благословляти життя тих, хто нас оточує, а також і наше власне життя. Сповнене любові служіння додає сенсу життя як тому, хто дає, так і тому, хто отримує.

Не варто недооцінювати потенціал свого позитивного впливу на інших за допомогою служіння вчинками, а також прикладом.

Сповнене любові служіння іншим скеровує нас упродовж шляху до нашої небесної домівки—шляху, йдучи яким, ми стаємо схожими на нашого Спасителя.

У 1975 році внаслідок громадянської війни Арнальдо і Юджинія Теліс Гріло та їхні діти повинні були залишити свою домівку і все, чого вони набули протягом десятиліть важкої праці. Тоді у їхній рідній країні Португалії брат і сестра Теліс Гріло стикнулися з випробуванням почати все спочатку. Але через багато років, після того, як вони приєдналися до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, вони сказали: “Ми втратили все, що мали, але це було добре, тому що це змусило нас замислитися над важливістю вічних благословень”5.

Вони втратили земну домівку, але знайшли шлях повернення до свого небесного дому.

Що б вам не довелося залишити позаду, аби знайти шлях до вашого небесного дому, одного дня це взагалі не здаватиметься жертвою.

Ми маємо для наслідування досконалий приклад Ісуса Христа; і подорож до нашого вічного дому є можливою лише завдяки Його вченням, Його життю і Його спокутній жертві—а саме Його смерті і славетному воскресінню.

Я пропоную вам відчути радість, згадавши, що ми—діти Бога, і що Він так полюбив світ, що послав Свого Сина6 вказати нам шлях. Я пропоную вам пам’ятати про те, щоб бути вірними, спрямовувати своє життя до Спасителя і будувати свій фундамент на Ньому. Пам’ятайте, щоб, ідучи цим шляхом, ви були сповнені молитви і служили іншим.

Дорогі брати і сестри, цієї Великодньої неділі я свідчу, що Ісус Христос є Викупителем і Спасителем світу. Він є тим, хто може привести нас до рясного столу радісного життя і скеровувати нас у нашій подорожі. Пам’ятаймо ж Його і йдемо ж за Ним додому. В ім’я Ісуса Христа, амінь.