Генеральна конференція
Сум наш обернеться в радість
Квітнева генеральна конференція 2021 р.


Сум наш обернеться в радість

Я закликаю кожного, хто відчуває сум, кожного, хто хоче знати, що станеться після смерті, повірити у Христа.

Кілька років тому, коли я відвідував збори в Солт-Лейк-Сіті, мене привітав наш дорогий пророк, Рассел М. Нельсон. Він, як це притаманно йому, тепло й особисто, запитав мене: “Марк, як справи у твоєї мами?”

Я розповів йому, що на початку того тижня був у неї вдома в Новій Зеландії і що вона старіє, але все одно сповнена віри і надихає всіх, хто її знає.

Тоді він сказав: “Будь ласка, передай їй, що я її люблю, … і скажи, що я з нетерпінням чекаю на можливість знову її побачити”.

Я був досить здивований і запитав: “Ви незабаром знову плануєте подорож до Нової Зеландії?”

Він із вдумливою щирістю відповів: “О ні, я побачу її в наступному житті”.

Його відповідь пролунала цілком серйозно. Це була абсолютно природна констатація факту. У цей приватний, неспланований момент, я почув і відчув чисте свідчення від живого пророка про те, що життя продовжується після смерті.

У ці вихідні під час конференції ви почуєте, як сучасні апостоли і пророки свідчать про воскресіння Ісуса Христа. “Фундаментальними принципами нашої релігії є свідчення апостолів і пророків стосовно Ісуса Христа, що Він помер, був похований і піднявся на третій день, … все інше, що стосується нашої релігії, є лише додатком до [цієї істини]”1. Я обіцяю: якщо ви слухатимете з щирим наміром, Дух буде підтверджувати у вашому розумі й у вашому серці істинність цих свідчень2.

Давні апостоли Ісуса назавжди змінилися після того, як Він явився їм по Своїй смерті. Десятеро з них бачили, що Він воскрес. Хома, який був тоді відсутній, сказав: “Коли … я не побачу, … не ввірую!”3 Потім Ісус застеріг Хому: “Не будь ти невіруючий, але віруючий!”4 Пізніше Господь навчав про важливу роль віри: “Блаженні, що не бачили й увірували!”5

Воскреслий Господь доручив Своїм апостолам свідчити про Нього. Як і наші сучасні апостоли, вони облишили всі мирські заняття і провели решту свого життя, сміливо проголошуючи, що Бог воскресив цього Ісуса. Завдяки їхнім переконливим свідченням тисячі людей прийняли запрошення охриститися6.

Славетне послання Великоднього ранку є центром усього християнства. Ісус Христос воскрес із мертвих, і завдяки цьому ми також знову будемо жити після смерті. Це знання сповнює змістом і сенсом наше життя. Якщо ми йдемо вперед з вірою, нас буде назавжди змінено, як і давніх апостолів. Ми, як і вони, зможемо витерпіти будь-які труднощі з вірою в Ісуса Христа. Завдяки цій вірі ми також можемо сподіватися на час, коли наш “сум … обернеться в радість”7.

Моя власна віра бере початок у період, який настав після горя.

Мої батько і мати вирощували овець на фермі в Новій Зеландії8. Їм подобалося їхнє життя. Вони, молода подружня пара, були благословенні трьома донечками. Наймолодшу звали Енн. Одного разу, коли вони всі разом були на свята на озері, 17-місячна Енн кудись відійшла. Через кілька хвилин розпачливого пошуку її знайшли бездиханною у воді.

Цей кошмар викликав невимовний сум. Роками пізніше батько написав, що якась частина радості назавжди зникла з їхнього життя. Це також викликало велике бажання знайти відповіді на найважливіші життєві питання: що станеться з нашою дорогоцінною Енн? Чи ми колись побачимо її знову? Як нашій сімʼї знову стати щасливою?

Через кілька років після цієї трагедії двоє молодих місіонерів із Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів прийшли на нашу ферму. Вони почали навчати істин, що знаходяться у Книзі Мормона та Біблії. Ці істини, серед іншого, запевняли в тому, що Енн тепер живе у духовному світі. Завдяки воскресінню Ісуса Христа, вона також воскресне. Вони навчали, що Церква Ісуса Христа знову була відновлена на землі, має живого пророка і дванадцять апостолів. І вони навчали унікальної та прекрасної доктрини, що сім’ї можуть бути зв’язані разом навіки тим самим повноваженням священства, яке Ісус Христос дав Своєму старшому апостолу Петру9.

Мама миттєво розпізнала істину й отримала свідчення від Духа. А ось у тата весь наступний рік відбувалася боротьба між сумнівами та духовними підказками. Також він не дуже хотів змінювати свій спосіб життя. Одного ранку після безсонної ночі, крокуючи по кімнаті туди-сюди, він обернувся до мами і сказав: “Я охрищуся сьогодні або ніколи”.

Мама повідомила місіонерів про те, що трапилось, і вони відразу ж зрозуміли, що цей проблиск віри у моєму батькові або розгориться яскравіше, або повністю згасне.

Того ж ранку моя сім’я поїхала до найближчого узбережжя. Не розуміючи, що відбувалося, ми, діти, влаштували пікнік на піщаних дюнах, поки старійшини Бойд Грін та Гері Шеффілд завели моїх батьків в океан та охристили. Продовжуючи виявляти віру, тато особисто взяв зобов’язання перед Господом: що б не трапилося, усе життя бути вірним обіцянням, які він дав.

Рік по тому у Гамільтоні, Нова Зеландія, було освячено храм. Незабаром наша сім’я та довірена особа, яка представляла Енн, стали на коліна біля олтаря у святому домі Господа. Там повноваженням священства нас було об’єднано у вічну сім’ю простим і прекрасним обрядом. Це принесло великий мир і радість.

Багато років по тому тато сказав мені, що якби не трагічна смерть Енн, він ніколи б не став достатньо смиренним, щоб прийняти відновлену євангелію. Утім Дух Господа вселив надію, що те, чого навчали місіонери,—істина. Віра моїх батьків продовжувала зростати, доки свідчення кожного з них не розгорілося полум’ям, тихо і смиренно спрямовуючи їх у прийнятті кожного рішення в житті.

Я завжди буду вдячний своїм батькам за їхній приклад для майбутніх поколінь. Неможливо порахувати кількість життів, які були назавжди змінені завдяки їхньому прояву віри у відповідь на страшну трагедію.

Я закликаю кожного, хто відчуває сум, кожного, хто бореться із сумнівами, кожного, хто хоче знати, що станеться після смерті, повірити у Христа. Я обіцяю: якщо ви бажаєте повірити, а тоді дієте з вірою і прислухаєтеся до шепоту Духа, ви знайдете радість у цьому житті та в житті прийдешньому.

Як же я чекаю того дня, коли зустрінуся зі своєю сестрою Енн. Я з нетерпінням чекаю на радісне возз’єднання зі своїм батьком, який помер понад 30 років тому. Я свідчу про радість, яку можна знайти, живучи з вірою, не бачивши, але увірувавши, та знаючи силою Святого Духа, що Ісус Христос живий. Усім серцем і душею я обираю йти за Ісусом Христом та жити за Його відновленою євангелією. Це благословляє всі аспекти мого життя. Я знаю, що Ісус є Христом, Сином Бога, нашим Спасителем і Викупителем. В ім’я Ісуса Христа, амінь.