Учення Президентів
Розділ 41: Ставати спасителями на горі Сіон


Розділ 41

Ставати спасителями на горі Сіон

“Яким чином вони стають спасителями на горі Сіон? Зводячи храми, будуючи христильні купелі і йдучи й виконуючи всі обряди … заради всіх своїх померлих пращурів”.

З життя Джозефа Сміта

Для членів Церкви в Наву в 40-х роках XIX ст. виконання роботи за своїх померлих родичів стояло в центрі уваги. Відколи в 1840 р. відбулися перші заступницькі хрищення в цьому розподілі євангелії, святі досліджували свої генеалогічні відомості про предків і багато з них входили в води хрищення заради своїх померлих близьких.

Спочатку хрищення за померлих виконувалися в р. Міссісіпі або прилеглих річечках. Але в 1841 р., коли святі планували будівництво храму в Наву, Господь проголосив: “Бо христильної купелі немає на землі, щоб вони, Мої святі, могли христитися за тих, хто помер—бо цей обряд належить Моєму дому і не може бути прийнятним для Мене, хіба що тільки в дні вашої бідності, в які ви не маєте змоги збудувати дім для Мене” (УЗ 124:29–30).

Вікарні хрищення в річках були припинені 3 жовтня 1841 р., коли пророк оголосив: “Більше не буде хрищень за померлих, доки обряд не стане виконуватися в домі Господа. Бо так каже Господь!” 1 Святі негайно почали спорудження тимчасової дерев’яної купелі у щойно виритому підвалі храму в Наву. Купель, зроблена з вісконсинської сосни, покоїлася на спинах 12 дерев’яних волів. Вона була освячена 8 листопада на час, “доки храм не буде завершено, коли надійніша купель посяде її місце”2. 21 листопада 1841 р. шість членів Кворуму дванадцятьох виконали хрищення за 40 померлих людей—перші хрищення за померлих, зроблені в купелі.

Перший досвід святих щодо хрищення за померлих навчив їх важливості ведення записів у Господній Церкві. Хрищення повірників у прилеглих річках виконувалися належною владою священства, але вони не записувалися офіційно. Внаслідок цього ті хрищення необхідно було переробити. 31 серпня 1842 р., у своєму зверненні пророк пояснив: “При хрищенні кожної людини за померлу присутнім мусить бути літописець, щоб він міг бути очевидцем, аби записати і свідчити про істинність і дійсність свого запису. … Отже, нехай запису і засвідченню хрищень за померлих віднині приділяється належна увага”3. Пророк широко висвітлював це питання в листі, якого написав святим наступного дня, а також в іншому листі від 6 вересня. Ці два листи тепер є розділами 127 і 128 Учення і Завітів.

У розділі 127 пророк записав такі настанови від Господа: “Коли хтось із вас христиться за ваших мертвих, нехай там буде літописець, і нехай він буде очевидцем ваших хрищень; нехай він чує власними вухами, щоб він міг істинно свідчити, каже Господь; щоб усе, що у ваших записах, могло також бути записано на небесах. … І ще, нехай усі записи зберігаються впорядковано, щоб їх можна було скласти в архіви Мого святого храму, щоб про них пам’ятали від покоління до покоління, каже Господь Саваот” (УЗ 127:6–7, 9).

Із тим, як святі просувалися в цій священній роботі, “незабаром стало очевидно, що в декого були довгі списки своїх померлих, за яких вони хотіли відслужити,—пригадував старійшина Джордж А. Сміт, член Кворуму дванадцятьох.— І це здавалося лише початком величезної роботи, і виявилося, що виконати всі обряди євангелії за сонми померлих є нелегким завданням. Дехто з Дванадцятьох запитували у Джозефа, чи не може бути коротшого способу священнослужіння за таку кількість людей. Джозеф відповів так: “Закони Господа непорушні; ми мусимо діяти в точності відповідно до того, що нам було відкрито. Нам не варто сподіватися виконати цю величезну роботу за померлих за короткий час”4.

Учення Джозефа Сміта

Учення про спасіння померлих проявляє велич мудрості і співчуття Бога

“Усі ті, хто не мав нагоди почути євангелію й прийняти служіння натхненної людини в плоті, мусять мати її пізніше—до того, як будуть остаточно суджені”5.

“У тому, що Бог має спасти померлих, дивного не більше, ніж у тому, що Він має підняти померлих.

Немає такого часу, коли духові надто пізно іти до Бога. В межах впливу благодаті, що прощає, є всі ті, хто не вчинив непростимого гріха, за який немає прощення ані в цьому світі, ані у світі прийдешньому. Існує спосіб визволити духи померлих—силою і повноваженням священства зв’язувати і розривати на землі. Це вчення постає для нас славетним, адже воно являє велич божественного співчуття і доброзичливість в масштабі плану спасіння людини.

Ця славетна істина також розрахована на те, щоб додати розуміння й підтримати душу за часів труднощів, тягарів і розпачу. Щоб проілюструвати це, уявімо двох чоловіків, братів, однаково розумних, освічених, чеснотливих і прекрасних, які ходять у праведності й за голосом совісті, наскільки вони здатні розрізнити свій обов’язок і брудний потік традицій чи заплямовану сторінку в книзі єства.

Один з них помирає, і його поховали, і він так і не дізнався про євангелію примирення; до іншого передано послання спасіння: він чує, приймає його і стає спадкоємцем вічного життя. Чи стане один учасником слави, а інший буде безнадійно відданий на вічні муки? Чи немає якоїсь можливості, що він уникне цього? Відповідь сектантського світу: “Ні!” …

Це вчення являє у прозорому світлі мудрість і милість Бога, Який підготував обряд для спасіння померлих, за яких христяться заступники, а імена мертвих записуються на небесах і їх судять відповідно до їхніх учинків у плоті. Це вчення було основною думкою у Священних Писаннях. Святі, які нічого не роблять заради своїх померлих родичів, цим ставлять під загрозу своє власне спасіння”6.

У грудні 1840р. Джозеф Сміт писав членам Кворуму дванадцятьох та іншим провідникам священства, які служили на місії у Великій Британії: “Я припускаю, що вчення про “хрищення за померлих” вже долетіло до ваших вух, стосовно якого у вас могли виникнути певні запитання. У цьому листі я не можу викласти всю інформацію, якої ви, можливо, шукаєте на цю тему, однак, … я скажу, що воно однозначно практикувалося давніми церквами; і Святий Павло намагався довести вчення про воскресіння, виходячи з цієї доктрини, і казав: “Бо що зроблять ті, хто христяться ради мертвих? Коли мертві не воскресають зовсім, то нащо вони ради мертвих і христяться?” [1 Коринтянам 15:29].

Публічно я вперше згадав про це вчення, коли проповідував на похороні брата Сеймура Брансона; і відтоді я давав Церкві загальні настанови стосовно цієї теми. Святі мають привілей христитися за тих своїх родичів, які померли. Я не вдаватимусь до подробиць на цю тему, але ви неодмінно побачите її послідовність і резонність; і вона представляє євангелію Христа, мабуть, більш масштабною, ніж дехто уявляв це собі”7.

Ми стаємо спасителями на Горі Сіон, коли виконуємо священні обряди за померлих

“Якщо ми, повноваженням Священства Сина Божого, можемо христити людину в ім’я Батька, Сина і Святого Духа для відпущення гріхів, то у нас так само є привілей виступати в ролі представників і христитися для відпущення гріхів за і ради наших померлих родичів, які не чули євангелії або повноти її”8.

“Біблія каже: “Я пошлю вам пророка Іллю, перше ніж день Господній настане, великий і страшний! І приверне він серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям” [Малахія 4:5–6].

Слово привернути тут слід було перекласти як зв’язати або запечатати. Але яка ж мета цієї важливої місії, або яким чином вона буде виконана? Має бути передано ключі, дух Іллі має прийти, євангелія має встановитися, святі Божі зібратися, Сіон має бути побудовано і святі прийдуть як спасителі на Горі Сіон [див. Овдій 1:21].

Але яким чином вони стають спасителями на горі Сіон? Зводячи храми, будуючи христильні купелі і йдучи й виконуючи всі обряди: хрищення, конфірмації, омовіння, помазання, висвячення і запечатання сил на їхніх головах заради їхніх пращурів, що померли, і викупляючи їх, щоб вони могли вийти у перше воскресіння і бути піднесеними до тронів слави разом з ними; це і є ланцюгом, що з’єднує серця батьків до дітей, і дітей—до батьків, що виконує місію Іллі. …

У святих небагато часу, щоб спасти і викупити своїх померлих, і зібрати своїх нині живих родичів, щоб і вони були спасенні, перш ніж земля буде покарана і нищівний вирок паде на світ.

Я б порадив усім святим іти і з усією силою збирати своїх нині живих родичів до храму, щоб вони могли бути запечатані і спасенні, щоб вони були готові до дня, коли ангел знищення вийде; і якщо навіть уся Церква з усією силою візьметься спасати своїх померлих, запечатувати своїх нащадків і збирати нині живих друзів, і не витрачати жодної хвилини на цей світ, вона навряд чи встигне здійснити це до того, як наступить ніч, коли ніхто не зможе працювати”9.

“Існує хрищення і т.д., які виконуються живими, і хрищення за мертвих, які померли без знання про євангелію. Не лише необхідно, щоб ви христилися за своїх померлих, але і щоб проходили всі обряди за них, як проходили їх і за себе. …

Повинно бути місце, куди всі народи сходитимуть час від часу, щоб отримати свої ендаументи; і Господь сказав, що це буде місцем для хрищення за померлих. Кожен чоловік, якого було охрищено і який належить до царства, має право христитися за тих, хто уже пішов з життя; і як тільки закон євангелії буде виконано тут їхніми друзями, які виступають замісниками для них, Господь там пошле виконавців, що звільнять їх. Людина може діяти як замісник за власних родичів; і так виконуються для них обряди євангелії, які були встановлені до заснування світу, і ми можемо христитися за тих, з ким нас зв’язує тісна дружба”10.

“Всі ті, хто помирають у вірі, вирушають у в’язницю духів і проповідують мертвим у плоті, але вони живі в дусі; і ті духи проповідують духам, [що перебувають у в’язниці,] що вони можуть жити по Божому в дусі, а люди священнослужитимуть за них у плоті; … і таким чином вони стають щасливими [див. 1 Петра 4:6]. Отже, ті, хто христяться за своїх померлих є спасителями на горі Сіон, і вони мусять прийняти свої омовіння і помазання за померлих, як і для самих себе”11.

Бог поклав на нас величезний обов’язок—шукати своїх померлих

“Я відкрию вам очі стосовно померлих. Усе, що Бог у Своїй безмежній мудрості вважає за необхідне і належне відкрити вам, поки ми перебуваємо у смертному житті, стосовно наших смертних тіл, відкривається нам абстрактно, не у зв’язку з цією смертною скинією, але відкривається нашим духам саме так, наче в нас узагалі не було тіл; і ці одкровення, які спасуть нашу душу, спасуть і наші тіла. Бог відкриває це нам в контексті того, що тіло, або скинія, не розпадається навіки. Тому-то на нас лежить відповідальність, страшна відповідальність щодо наших померлих; бо всі духи, які не упокорилися євангелії в плоті, мусять або впокоритися їй в дусі, або ж бути засудженими. Серйозна думка! Страшна думка! Невже нічого не можна зробити? Невже без підготовки спасіння наших батьків і друзів, які померли, не маючи можливості прийняти приписи Сина Людини, є неможливим? …

Які обіцяння дані стосовно теми спасіння померлих? І якими особистостями мають вони бути, щоб спастися, хоч їхні тіла тліють і розкладаються в могилі? Коли Його заповіді вчать нас, то вчать з позиції вічності; бо Бог дивиться на нас, неначе ми у вічності; Бог перебуває у вічності і дивиться на все не так, як ми.

Найвеличнішим обов’язком, покладеним на нас Богом у цьому світі, є знаходити своїх померлих. Апостол каже: “Вони не без нас досконалість одержать” [див. Євреям 11:40]; бо необхідно, щоб сила запечатування була в наших руках, аби запечатувати своїх дітей і своїх померлих для повноти розподілу часів—розподілу, щоб здійснити обіцяння, дані Ісусом Христом до заснування світу, на спасіння людей.

Необхідно, щоб ті, хто були перед нами, і ті, хто прийдуть після нас, мали разом із нами спасіння; і так Бог поклав це як обов’язок на людину. Звідси, Бог сказав: “Я пошлю вам пророка Іллю, перше ніж день Господній настане, великий і страшний! І приверне він серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям” [Малахія 4:5–6]”12.

Пророк Джозеф Сміт написав у листі до святих, згодом включеного до Учення і Завіти 128:15–18, 22, 24: “А тепер, мої улюблені браття і сестри, дозвольте мені запевнити вас, що ці принципи щодо мертвих і живих не можна легковажно обійти, оскільки вони стосуються нашого спасіння. Бо їхнє спасіння є необхідним і життєво важливим для нашого спасіння, як казав Павло стосовно батьків—що вони без нас досконалості не можуть одержати—так само і нас без наших мертвих не можна зробити досконалими.

І тепер, у зв’язку з хрищенням за мертвих, я дам вам ще одне посилання на Павла, 1-е до Коринтянам 15:29: Бо що зроблять ті, хто христяться ради мертвих? Коли мертві не воскресають зовсім, то нащо вони ради мертвих і христяться?

І ще у зв’язку з цією цитатою я дам вам посилання на одного з пророків, око якого було зосереджено на відновленні священства, на славах, які буде відкрито в останні дні і, особливо на цьому найславетнішому з усіх питань, яке належить до вічної євангелії, а саме, на хрищенні за мертвих; бо Малахія говорить в останньому розділі, віршах 5-му і 6-му: Ось Я пошлю вам пророка Іллю, перше ніж день Господній настане, великий і страшний! І приверне він серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям!

Я міг би дати ясніший переклад, але і цей, як він є, достатньо ясний, аби відповідати моїй меті. Досить знати в цьому випадку, що землю буде вражено прокляттям, якщо не буде міцного поєднання певного типу між батьками і дітьми у зв’язку з тим чи іншим питанням—і ось, що це за питання? Це—хрищення за мертвих. Бо нас без них не можна зробити досконалими, так само і вони без нас досконалості не можуть одержати. …

Нехай звеселяються ваші серця і радіють надзвичайно. Нехай земля зрине у співі. Нехай мертві виголошують гімни вічної хвали Царю Еммануїлу, Який призначив ще до заснування світу те, що дає нам змогу викупляти їх із в’язниці; бо в’язні вийдуть вільними. …

Отже, як Церква, і як народ, і як святі останніх днів, давайте принесемо Господу жертву в праведності; і давайте представимо в Його святому храмі, коли його буде закінчено, книгу, в якій вміщено записи про наших мертвих, яка буде гідна усякого прийняття”13.

Рекомендації для вивчення і викладання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. По додаткову допомогу звертайтеся до сторінок v–xii.

  • Продивіться сторінки 475–476 і зверніть увагу, як Джозеф Сміт і перші святі подорослішали в розумінні вчення про хрищення мертвих. Подумайте, що могли відчувати святі, коли вперше почули про спасіння мертвих. Які почуття були у вас, коли ви вперше брали участь в обрядах за померлих?

  • Прочитайте третій і четвертий абзаци на сторінці 477. Як учення про спасіння померлих свідчить про Боже співчуття і Його милість? Як це вчення може “додати розуміння” і “підтримати душу”?

  • Що означає бути спасителем на Горі Сіон? (Приклади див. на сторінках 478–480). Чому, на вашу думку, наші померлі предки не можуть бути зроблені досконалими без нас? Чому ми не можемо стати досконалими без них?

  • Продивіться деякі вчення пророка Джозефа Сміта щодо вагомості нашого обов’язку “знаходити своїх померлих” (сс. 480–482). Які у вас були цікаві випадки або відчуття, коли ви дізнавалися про своїх пращурів? Як зміцнило вашу любов до членів сім’ї і віру в Бога те, що ви шукали інформацію про своїх предків? Як виконання храмових обрядів за ваших предків вплинуло на ваше ставлення до них?

  • Що ми можемо робити, щоб допомогти дітям цінувати сімейний спадок? Як ми можемо допомагати дітям брати участь у храмовій і сімейно-історичній роботі?

Відповідні уривки з Писань: Римлянам 14:9; УЗ 128:8–11

Посилання

  1. History of the Church, 4:426; з протоколу конференції Церкви 3 жовтня 1841 р. в Наву, шт. Іллінойс, опублікованого в Times and Seasons, 15 жовтня 1841 р., с. 578.

  2. History of the Church, 2:446–447; from “History of the Church” (manuscript), book C-1, addenda, p. 44, Church Archives, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, Salt Lake City, Utah.

  3. History of the Church, 5:141; з проповіді Джозефа Сміта 31 серпня 1842 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Елайзи Р. Сноу; див. також додаток, сторінка 568, пункт 3.

  4. George A. Smith, discourse given on Dec. 25, 1874, in St. George, Utah; in St. George Stake, General Minutes, vol. 4, Church Archives.

  5. History of the Church, 3:29; з редакторської статті, опублікованій в Elders’ Journal, липень 1838, с. 43; редактором часопису був Джозеф Сміт.

  6. History of the Church, 4:425–426; з протоколу конференції Церкви 3 жовтня 1841 р. в Наву, шт. Іллінойс, опублікованого в Times and Seasons, 15 жовтня 1841 р., с. 577–578.

  7. History of the Church, 4:231; розбивку на абзаци змінено; з листа Джозефа Сміта Дванадцятьом, 15 грудня 1840 р., Наву, шт. Іллінойс; цей лист неточно датований 19 жовтня 1840 р. в History of the Church.

  8. History of the Church, 4:569; з проповіді Джозефа Сміта 10 березня 1842 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілфорда Вудраффа; див. також додаток, сторінка 568, пункт 3.

  9. History of the Church, 6:183–184; з проповіді Джозефа Сміта 21 січня 1844 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілфорда Вудраффа.

  10. History of the Church, 6:365–366; розбивку на абзаци змінено; з проповіді Джозефа Сміта 12 травня 1844 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Томаса Баллока.

  11. Quoted by George Laub, in compilation of excerpts from Joseph Smith’s discourses, ca. 1845; George Laub, Reminiscences and Journal Jan. 1845–Apr. 1857, p. 21, Church Archives.

  12. History of the Church, 6:312–313; орфографію усучаснено; з проповіді Джозефа Сміта 7 квітня 1844 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілфорда Вудраффа, Уілларда Річардса, Томаса Баллока і Уільяма Клейтона.

  13. Учення і Завіти 128:15–18; лист Джозефа Сміта до святих, 6 вересня 1842 р., Наву, шт. Іллінойс.

Зображення
Nauvoo Temple baptistry

Христильна купель у реконструйованому храмі в Нову. У подібних до цієї христильних купелях святі проходять обряд хрищення за померлих.

Зображення
family doing genealogy

“Найвеличнішим обов’язком, покладеним на нас Богом у цьому світі, є знаходити своїх померлих”.