Учення Президентів
Розділ 19: Міцно стояти у життєвих бурях


Розділ 19

Міцно стояти у життєвих бурях

“Стійте міцно, о ви, святі Божі, протримайтеся ще трохи, і бурі життя пройдуть, і вас буде винагороджено тим Богом, Чиїми слугами ви є”.

З життя Джозефа Сміта

Уночі 24 березня 1832 р. Джозеф Сміт довго не лягав, доглядаючи свого 11-місячного сина Джозефа, який захворів на кір. Сім’я Сміт тоді жила в будинку Джона Джонсона в Гайрамі, шт. Огайо. Пророк нарешті пішов лягати на складане ліжко, коли з дюжину чи більше погромників напідпитку вдерлися в будинок. Пророк згодом описував події тієї жахливої ночі:

“Погромники ударом відчинили двері, вмить оточили ліжко, … і перш, ніж я отямився, розлючена банда виносила мене з дверей на руках. Я відчайдушно виривався, намагаючись визволитися, коли вони силою тягнули мене надвір, але зміг звільнити лише ногу, якою штовхнув одного з чоловіків, і він упав на сходах дверей. Мене знов негайно затисли, і вони поклялися, … що вб’ють мене, якщо я не буду смирним, і це змусило мене заспокоїтися. …

Потім вони схопили мене за горло і тримали, доки я не знепритомнів. Я отямився, коли вони пройшли повз мене, і побачив у 150 метрах від будинку старійшину Рігдона, розпластаного на землі; його волочили, тримаючи за п’яти. Я гадав, що він мертвий. Я почав благати їх, кажучи: “Ви проявите милість і збережете мені життя, сподіваюся”. На що вони відповіли: “Проси у свого Бога допомогти, від нас милості не чекай”.

Порадившись, погромники “погодилися не вбивати мене,—розповідав пророк,—а добряче мене відлупцювати й подряпати, порвати сорочку і брюки і залишити нагим. Вони побігли і принесли відро дьогтю, коли один з них, вилаявшись, закричав: “Вимажмо дьогтем йому рота!”, і вони спробували засунути мені в рот лопатку з дьогтем; я крутив головою так, що їм це не вдалося, і тоді вони вигукнули: “Не крути головою, ми пригостимо тебе дьогтем”. Потім вони спробували заштовхнути мені в рот пляшечку і розбили її об мої зуби. Увесь мій одяг був розірваний, окрім коміра сорочки, а один з чоловіків напав на мене і пошкрябав тіло нігтями, неначе скажена кішка. …

Потім вони залишили мене, і я спробував піднятися, але впав знову. Я витер з вуст дьоготь, щоб легше було дихати, і через якийсь час сили стали повертатися до мене, і я піднявся і побачив два вогника. Я вирушив до одного з них і побачив, що то був будинок батька Джонсона. Коли я підійшов до дверей, … дьоготь на мені створював враження, немов я весь у крові, і коли мене побачила моя дружина, то подумала, що я розірваний на шматки, і знепритомніла. …

Мої друзі всю ніч зшкрябували і змивали дьоготь, відчищали і омивали моє тіло, і на ранок я був знову готовий одягтися”.

Навіть після такої розправи, пророк був непохитним у виконанні своїх обов’язків перед Господом. Наступного дня був День суботній. “Люди зібралися у звичний час для богослужінь,—писав пророк,—і серед них також були ті погромники. З тілом подряпаним і побитим, я проповідував зібранню як завжди, і після обіду того ж дня охристив трьох осіб”1. Син Джозефа та Емми, Джозеф, хворіючи на кір, помер через п’ять днів після нападу погромників через переохолодження у ту темну ніч.

Уілфорд Вудрафф, четвертий Президент Церкви, казав: “Господь сказав Джозефу, що випробує його, чи залишиться він вірним завіту, чи ні, навіть до смерті. Він випробовував його. І хоча Джозефу довелося протистояти всьому світу і зрадництву нещирих друзів, хоча все його життя було сценою негараздів, неспокою і турбот, все ж, під час всіх випробувань, ув’язнень, нападів погромників і ворожості, через які він пройшов, він був завжди вірний своєму Богові”2.

Учення Джозефа Сміта

Послідовники Ісуса Христа будуть випробувані й мусять довести свою відданість Богові

“Безпеки не існує, окрім як під рукою Єгови. Більше ніхто не може спасти, і Він теж не спасе, якщо ми не доведемо свою відданість Йому в найтяжчих скорботах. Бо той, хто хоче випрати свій одяг у крові Агнця, мусить пройти крізь страждання [див. Об’явлення 7:13–14], так, найбільші випробування”3.

“Доля кожної людини в руках справедливого Бога, і Він ні до кого не буде несправедливим; і одне я можу сказати напевне: ті, хто житимуть побожно у Христі Ісусі, будуть переслідувані [див. 2 Тимофію 3:12]; і перш, ніж їхній одяг вибілиться в крові Агнця, очікується, як каже Іван Богослов, що вони пройдуть через велике горе [див. Об’явлення 7:13–14]”4.

“Люди мають страждати, щоб вони могли прийти на гору Сіон і бути піднесеними над небесами”5.

Надзвичайно страждаючи у в’язниці Ліберті взимку 1838–1839 рр., Джозеф Сміт писав членам Церкви: “Улюблені брати, ми кажемо вам, що оскільки Бог сказав, що хоче мати випробуваний народ, що хоче перечистити їх, як золото [див. Малахія 3:3], ми гадаємо, що настав час, коли Він обрав суворе випробування, яким випробовував нас; і ми гадаємо, що якщо ми знесемо його безпечно і збережемо віру, то це буде ознакою для цього покоління, цілком достатньою, щоб залишити їх без виправдання; і ми також гадаємо, що це буде випробуванням нашої віри, рівноцінним до Авраамового, і що давнім не доведеться гордитися собою перед нами в день Суду, немов вони були покликані на тяжчі страждання,—ми зможемо бути нарівні з ними”6.

“Випробування лише дадуть вам знання, необхідні, щоб зрозуміти стародавніх. Зі свого боку, мені здається, що я ніколи не був би таким, яким є зараз, якби не переніс ту несправедливість, яку переніс. Усе йде на благо тим, хто любить Бога [див. Римлянам 8:28]”7.

Джон Тейлор, третій Президент Церкви, казав: “Я чув, як пророк Джозеф сказав, звертаючись одного дня до Дванадцятьох: “Вам доведеться пройти крізь різноманітні випробування. І вам настільки ж необхідно бути випробуваними, як і Аврааму та іншим людям Божим, і (каже він) Бог випробовуватиме вас, і Він візьме вас і перевірить кожну нить вашого серця, і якщо ви не витримаєте цього, ви не годитеся для успадкування целестіального царства Бога”. … У Джозефа Сміта було мало спокійних місяців після того як він отримав істину, і врешті-решт його вбили у в’язниці Картеджа”8.

Бог підтримає і благословить тих, хто довірятиме Йому в часи випробувань

“Сила євангелії дозволить нам вистояти і знести з терпінням великі випробування, які сиплються на нас з усіх боків. … Чим більші переслідування, тим більші дари Бога Його Церкві. Так, все буде на благо тим, хто готовий покласти своє життя заради Христа”9.

“Моя єдина надія і впевненість у тому Богові, Який дав мені існування, в Якому вся сила, Який нині переді мною і перед очами Якого моє серце завжди оголене. Він Мій утішитель, і Він не зрадить мене”10.

“Я знаю, Кому довіряю; я стою на скелі; повені не можуть повалити мене, ні, вони не повалять”11.

Коли пророк полишив в’язницю Ліберті, то так розповідав про свої переживання: “Дякувати Богові, ми вільні. І хоча декому з наших улюблених братів довелося запечатати кров’ю своє свідчення і померти мучениками за справу істини,

Недовгим, хоч і гірким, був їхній біль,

Нескінченною є їхня радість.

Не сумуймо, як ті, “що надії не мають” [див. 1 Солунянам 4:13]; швидко наближається час, коли ми побачимо їх знову і радітимемо разом, не боячись злодіїв. Так, тих, хто спали у Христі, приведе Він із Собою, коли прийде прославитися у Своїх святих і на захоплення всіх віруючих, але принесе відплату Своїм ворогам і всім, хто не корилися євангелії.

У той час серця вдів і безбатченків будуть втішені, і кожна сльоза буде витерта з їхніх облич. Випробування, через які їм довелося пройти, підуть їм на благо і підготують їх до товариства тих, хто вийшов з великого горя і виправ свої одежі і вибілив їх у крові Агнця. [Див. Римлянам 8:28; Об’явлення 7:13–14, 17]”12.

Пророк написав такий лист до святих 1 вересня 1842 р., що згодом було включено до Учення і Завітів 127:2: “А щодо небезпек, через які мене покликано пройти, вони здаються мені такими незначними, оскільки заздрість та гнів людський були моїм звичним жеребом в усі дні мого життя. … Глибокі води—ось де я маю звичку плавати. Це все стало моїм другим єством; і я відчуваю, як Павло, що пишаюся стражданнями; бо до цього дня визволяв мене від них усіх Бог моїх батьків і визволятиме мене відтепер; бо дивіться й знайте, я святкуватиму перемогу над усіма своїми ворогами, бо Господь Бог сказав це”13.

Праведні не ремствують у випробуванні, але дякують Богові за Його милості

5 грудня 1833 р. пророк написав керівникам Церкви, що очолювали святих, переслідуваних у Міссурі: “Не забувайте утримуватися від ремствувань на справи Божі з Його створіннями. Вас іще не піддано таким випробуванням, які були в давніх пророків і апостолів. Пригадайте Даниїла, трьох дітей єврейських [Шедраха, Мешаха і Авед-Неґо], Єремію, Павла, Степана та багатьох інших, всіх і не згадаєш, яких каменували, розпилювали, спокушали, вбивали мечем і які ходили в овечих і козлячих шкурах, в нужді, вражені, мучені, яких світ не був вартий. Вони блукали в пустелях і в горах, ховалися в проваллях і печерах земних, однак, усі вони одержали засвідчення вірою [див. Євреям 11:37–39]; і в усіх цих стражданнях вони раділи, що багато з них вважалися гідними прийняти переслідування заради Христа.

Ми не знаємо через що нас покличуть пройти, перш ніж Сіон буде викуплено і встановлено, тому нам неодмінно потрібно жити близько до Бога і завжди перебувати в суворій слухняності всім Його заповідям, щоб наше сумління було чистим від переступів проти Бога і людей. …

Ми покладаємося на Бога і ми сповнені рішучості, за Його благодаттю, підтримувати справу і залишитися відданими до кінця, щоб бути увінчаними целестіальною славою та увійти в покій, підготовлений для дітей Божих”14.

Через п’ять днів пророк написав до провідників Церкви і святих у Міссурі: “Будьмо вдячними за те, що у нас все настільки добре, наскільки є, і що ми ще живі, і, можливо, у Бога приготовлено велике добро для нас у цьому поколінні, яке Він може дати нам, щоб ми ще прославили Його ім’я. Я радий, що більше ніхто не зрікся віри; я молюсь Богові в ім’я Ісуса, щоб усі ви зберегли віру до кінця”15.

Запис у щоденнику пророка за 1 січня 1836 р.: “Настав початок нового року, моє серце переповнене вдячністю Богові за те, що Він зберіг моє життя і життя моєї сім’ї, в той час як закінчився ще один рік. Ми були підтримані і збережені в оточенні злочестивого і збоченого покоління, піддані всім стражданням, спокусам і смуткові, що притаманні людському життю; за це я бажаю упокорити себе, так би мовити, до пилу й праху перед Господом”16.

Про своє видужання від хвороби в червні 1837 р. пророк сказав: “Це один з багатьох випадків, коли мене від здорового стану несподівано підводили до краю могили, і так само раптово повертали, за що моє серце переповнюється вдячністю до мого Небесного Батька, і я з новою силою присвячую себе і всі свої сили Його служінню”17.

Упевненість в сичі, мудрості й любові Бога допоможе нам не впадати у відчай в часи випробувань

“Усі складнощі, які можуть стати на нашому шляху і стануть на ньому, необхідно долати. Хоч душа може бути виснаженою, серце пониклим, руки опущеними, ми мусимо не зупинитися—має бути вольове рішення”18.

“З упевненістю в силі, мудрості й любові Бога святі змогли пройти крізь найжахливіші умови, і дуже часто, коли перед людським розумом поставала сама тільки смерть, коли знищення здавалося неминучим, тоді проявлялася сила Божа, Його слава відкривалася і надходило визволення; і святі, як і діти Ізраїля, які вийшли із землі єгипетської і йшли через Червоне море, співали гімни хвали Його святому імені”19.

“Я знаю, що хмари розсіються, і царство Сатани лежатиме в руїнах з усіма своїми чорними задумами, і що святі вийдуть, як золото, сім разів випробуване у вогні, зроблені досконалими у стражданнях і спокусах, і що благословення небес і землі примножаться на їхніх головах; і нехай Бог дарує це заради Христа!”20

“Стійте міцно, о ви, святі Божі, протримайтеся ще трохи, і бурі життя пройдуть, і вас буде винагороджено тим Богом, Чиїми слугами ви є і Який належно оцінить всі ваші муки і страждання заради Христа і євангелії. Ваші імена передаватимуться нащадками як імена святих Божих”21.

Джордж А Сміт, який служив радником Президента Бришма Янш, отримав таку пораду від пророка Джозефа Сміта, коли йому дуло особливо важко: “Він сказав мені, що я ніколи не повинен впадати у відчай, які б труднощі не оточували мене. Якби я потонув у найглибшій впадині Нової Шотландії і на мене звалилися всі Скелясті гори, мені не варто було б розчаровуватися, але триматися, проявляти віру і мужність, і тоді б я нарешті вибрався на верхівку цієї груди”22.

Лише за кілька днів до вбивства пророка, коли він і святі знали, що його життя в небезпеці, Джозеф узяв Абрахама С. Ходжа за руку і сказав: “Брате Ходж, нехай станеться те, що станеться; не зрікайся віри, і все буде добре”23.

Рекомендації для вивчення і викладання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. По додаткову допомогу звертайтеся до сторінок v–xii.

  • Продивіться розповідь на сторінках 229–230. Завдяки чому, на вашу думку, пророк Джозеф Сміт зміг пережити свої випробування? Про що ви думаєте або що відчуваєте, коли уявляєте собі, як він навчає зібрання “з тілом подряпаним і побитим”?

  • Прочитайте третій абзац на сторінці 231. Як, на вашу думку, страждання допомагає нам підготуватися до піднесення? (Приклади див. на сторінках 231–232). Чого ви навчилися зі своїх випробувань?

  • Тричі в цьому розділі Джозеф Сміт запевняє нас, що “випробування, через які [нам] довелося пройти, підуть [нам] на благо” (сторінка 233; див. також сторінку 232). Як ви переконалися в істинності цього твердження?

  • Прочитайте повністю третій і четвертий абзаци на сторінці 232. Якими випадками з життя ви можете поділитися, коли Господь утішав вас у часи випробувань? Що для вас означає “стояти на скелі”?

  • Джозеф Сміт радив святим не ремствувати, або не скаржитися, щодо діянь Божих стосовно нас (сторінки 233–234). Як може вплинути на нас ремствування? Як саме ми повинні реагувати на випробування? (Приклади див. на сторінках 233–236).

  • Що означає прийняти “вольове рішення” перед лицем труднощів? (Сторінка 234).

  • Прочитайте пораду пророка Джорджу А. Сміту (сторінка 236). Як ця пораду може допомогти вам під час випробувань?

Відповідні уривки з Писань: Псалми 55:22; Іван 16:33; Алма 36:3; Геламан 5:12; УЗ 58:2–4; 90:24; 122:5–9

Посилання

  1. History of the Church, 1:261–264; italics deleted; from “History of the Church” (manuscript), book A-1, pp. 205–208, Church Archives, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, Salt Lake City, Utah.

  2. Wilford Woodruff, Deseret News: Semi-Weekly, Apr. 18, 1881, p. 1; пунктуацію і вживання великої літери змінено.

  3. Лист Джозефа Сміта до Уільяма У. Фелпса та інших від 18 серпня 1833 р., Кертленд, шт. Огайо; Joseph Smith, Collection, Church Archives.

  4. History of the Church, 1:449; з листа Джозефа Сміта до Едварда Партриджа й інших від 5 серпня 1833 р., Кертленд, шт. Огайо.

  5. History of the Church, 5:556; з проповіді Джозефа Сміта 27 серпня 1843 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса і Уільяма Клейтона.

  6. History of the Church, 3:294; з листа Джозефа Сміта й інших до Едварда Партриджа і Церкви від 20 березня 1839 р., в’язниця Ліберті, шт. Міссурі.

  7. History of the Church, 3:286; з листа Джозефа Сміта Презендаї Хантінгтон Бюел від 15 березня 1839 р., в’язниця Ліберті, шт. Міссурі; прізвище сестри Бюел було подано з помилкою в History of the Church як “Бул”.

  8. John Taylor, Deseret News: SemiWeekly, Aug. 21, 1883, p. 1.

  9. Лист Джозефа Сміта до Уільяма У. Фелпса та інших від 18 серпня 1833 р., Кертленд, шт. Огайо; Joseph Smith, Collection, Church Archives.

  10. Лист Джозефа Сміта до Уільяма У. Фелпса від 31 липня 1832 р., Гайрам, шт. Огайо; Joseph Smith, Collection, Church Archives.

  11. History of the Church, 2:343; з листа Джозефа Сміта до Уільяма Сміта від 18 грудня 1835 р., Кертленд, шт. Огайо.

  12. History of the Church, 3:330–331; пунктуацію усучаснено; from “Extract, from the Private Journal of Joseph Smith Jr.,” Times and Seasons, Nov. 1839, p. 8.

  13. Учення і Завіти 127:2; лист Джозефа Сміта до святих від 1 вересня 1842 р., Наву, шт. Іллінойс.

  14. History of the Church, 1:450; з листа Джозефа Сміта до Едварда Партриджа й інших від 5 грудня 1833 р., Кертленд, шт. Огайо.

  15. History of the Church, 1:455; розбивку на абзаци змінено; з листа Джозефа Сміта до Едварда Партриджа й інших від 10 грудня 1833 р., Кертленд, шт. Огайо.

  16. History of the Church, 2:352; із запису у щоденнику Джозефа Сміта, 1 січня 1836 р., Кертленд, шт. Огайо.

  17. History of the Church, 2:493; from “History of the Church” (manuscript), book B-1, pp. 762–763, Church Archives.

  18. History of the Church, 4:570; з проповіді Джозефа Сміта 30 березня 1842 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Елайзи Р. Сноу.

  19. History of the Church, 4:185; з листа Джозефа Сміта і його радників у Першому Президентстві святим, вересень 1840 р., Наву, шт. Іллінойс, опубліковано в Times and Seasons, жовтень 1840 р., с. 178.

  20. History of the Church, 2:353; із запису у щоденнику Джозефа Сміта, 1 січня 1836 р., Кертленд, шт. Огайо.

  21. History of the Church, 4:337; зі звіту Джозефа Сміта і його радників у Першому Президентстві, 7 квітня 1841 р., Наву, шт. Іллінойс, опубліковано в Times and Seasons, 15 квітня 1841 р., с. 385.

  22. George A. Smith, “History of George Albert Smith by Himself,” p. 49, George Albert Smith, Papers, 1834–1875, Church Archives.

  23. History of the Church, 6:546; пунктуацію усучаснено; from “History of the Church” (manuscript), book A-1, p. 147, Church Archives.

Зображення
Joseph being tarred and feathered

Пізно ввечері 24 березня 1832 р. в Гайрамі, шт. Огайо, розлючений натовп витягнув Джозефа Сміта з дому, вимазав дьогтем і виваляв у пір’ї.

Зображення
John Taylor

Джон Тейлор

Зображення
family in hospital

“Ми покладаємося на Бога і ми сповнені рішучості, за Його благодаттю, підтримувати справу і залишитися відданими до кінця”.