Учення Президентів
Розділ 31: ‘Бог буде з тобою на віки вічні’: пророк у в’язниці Ліберті


Розділ 31

“Бог буде з тобою на віки вічні”: пророк у в’язниці Ліберті

“У Його всемогутнє ім’я ми, як добрі воїни, сповнені рішучості витерпіти до кінця”.

З життя Джозефа Сміта

1 грудня 1838 р. пророка Джозефа Сміта, його брата Гайрума та інших братів перевели з Річмонда, шт. Міссурі, де вони сиділи в дерев’яному будинку, до в’язниці Ліберті, шт. Міссурі. Там вони залишалися більше чотирьох місяців в очікуванні судових слухань за облудними звинуваченнями, що були наслідком переслідувань у шт. Міссурі. У цей час членів Церкви виганяли з їхніх домівок у шт. Міссурі їхні переслідувачі, завдаючи їм великих страждань. Випробування святих були джерелом великого занепокоєння пророка і його супутників під час цього довгого ув’язнення.

В’язниця Ліберті була розділена на верхню кімнату і підвальне приміщення площею приблизно 14 кв. футів, де утримували в’язнів. Пророк так описував їхнє становище: “Нас тримають під сильною охороною вдень і вночі у в’язниці з подвійними стінами й дверима, обмеженими у свободі совісті. Годують нас мало, несмачно і дають завжди те саме; ми не маємо права готувати для себе; ми змушені спати на підлозі на соломі, і теплих ковдр у нас нема; і коли ми розпалюємо вогнище, то змушені постійно сидіти в диму. Судді з сумом казали нам кілька разів, що вони знають, що ми невинні і повинні бути звільнені, але вони не наважуються вчинити з нами згідно з законом, бо вони бояться погромників”1.

У кімнаті стеля така низька, що стояти в ній, не зігнувшись, було неможливо, а Елекзендер Макре, один з в’язнів, казав, що їжа була “дуже поганою, настільки гидкою, що ми не могли їсти, аж поки голод не змушував”2.

Мерсі Філдінг Томпсон, член Церкви, що відвідала братів у в’язниці, пізніше писала: “Не можу описати мої почуття, коли охоронець впустив нас і зачинив за нами двері. Ми не могли не відчувати жах, усвідомлюючи, що нас замкнули в цій темній і зловісній ямі, що підходила б лише для найгірших злочинців; але там ми побачили Джозефа, пророка,—людину, обрану Богом у розподілі повноти часів, щоб тримати ключі Його царства на землі, з силою зв’язувати і розв’язувати, як буде скеровувати Бог,—і цю людину тримали у мерзотній в’язниці, і причина була лише в тому, що він проголошував, що Бог надихнув його встановити Його церкву серед людей”3.

Поки пророк був у в’язниці, його дружина Емма змогла відвідати його лише тричі. Єдиним іншим способом спілкування було листування. 4 квітня 1839 р. Пророк писав: “Дорога і люба моя дружино! Зараз вечір четверга; я сиджу, а сонце сідає, і ми дивимося на це крізь ґрати цієї сумовитої тюрми, і я пишу тобі, щоб розповісти, як тут зі мною. Вже минуло, я думаю, п’ять місяців і шість днів, як я перебуваю цілодобово під вартою, за стінами, ґратами і рипучими залізними дверима темної, брудної і гнітючої в’язниці. Тільки Бог знає, що я відчуваю, пишучи цього листа. Те, про що думається в таких умовах, не передати ні на папері, ні вимовити, і ангели не опишуть і не змалюють цього тому, хто ніколи не переживав того, що пережили ми. … Ми покладаємося на руку Єгови і ні на що більше, [сподіваючись] на звільнення”4.

З в’язниці Ліберті пророк також писав листи святим, висловлюючи свою любов до них і свою віру в те, що Бог буде завжди підтримувати тих, хто довіряє Йому. Більшість з наведеного далі матеріалу взято з листа до членів Церкви від 20 березня 1839 р., в якому вміщено поради пророка святим, його звернення до Бога і відповіді Бога на його молитви. Частини цього листа пізніше стали розділами 121, 122 і 123 Учення і Завітів.

Учення Джозефа Сміта

Жодні бідування не можуть відокремити нас від любові Бога і товаришування між собою

“Ваш покірний слуга, Джозеф Сміт мол., в’язень заради Господа Ісуса Христа і заради святих, взятий і утримуваний силою і владою погромників, під нищівним царюванням його “превосходительства” губернатора Лілбурна Боггза, перебуваючи разом із товаришами по ув’язненню і улюбленими братами Калебом Болдуїном, Лайманом Уайтом, Гайрумом Смітом і Елекзендером Макре, посилаю вам усім вітання5. Нехай благодать Бога Батька і нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа почине на вас усіх і залишається з вами назавжди. Нехай знання примножиться в вас милістю Божою. І нехай віра і благочестя, знання і помірність, терпіння і порядність, а також братерська доброта і милосердя перебуватимуть і ряснітимуть в вас, щоб ви не були ні в чому ні порожніми, ні безплідними [див. 2 Петра 1:5–8].

Бо оскільки ми знаємо, що більшість з вас добре знає про кривди, і нестерпну несправедливість, і жорстокість до нас; отже, нас зробили в’язнями на підставі облудних обвинувачень в усіх можливих злочинах і кинули до в’язниці, замкнувши за товстими стінами, оточивши сильною вартою, які постійно і невтомно, наче сам диявол, наглядають за нами, спокушаючи і розставляючи пастки для людей Божих:

Отже, ніжно улюблені брати, нам натомість більше хочеться виявляти своє право на ваше товариство і вашу любов. Бо наші обставини розраховані на те, щоби збуджувати наші духи до священного згадування усього, і ми думаємо, що ваші—також, і, отже, що нічого не може відділити нас від любові до Бога і від товаришування між собою [див. Римлянам 8:39]; і що всі ці різновиди злочестивості і жорстокості, які ми на собі зазнали, лише допоможуть зв’язати наші серця разом і запечатати їх разом в любові.

Нам немає потреби казати вам, що нас утримують в узах без причини, так само, як вам немає потреби казати нам: “Нас вигнано з наших домівок без причини і нас били без причини”. Ми з вами розуміємо, що якби жителі штату Міссурі дали святим спокій і якби вони бажали миру так сильно, як ми, то у штаті донині панував би тільки мир і спокій; ми б не були у цьому пеклі, … де ми змушені чути ніщо інше, як богохульні лайки і спостерігати богохульні сцени, і пияцтва, і лицемірства, і розпусти всякого роду. І знову ж таки, плач сиріт і вдів не підіймався би до Бога проти них. І невинна кров не заплямувала би прапор Міссурі. … Це історія горя; сумна розповідь; так, печальна розповідь; надто багато розповідати, надто багато, щоби це бачити; надто багато для людської істоти. …

[Наші переслідувачі] роблять це зі святими, які нічого поганого їм не зробили, які є невинними і чеснотними; які любили Господа Бога свого, і які були ладні залишити все заради Христа. Про це жахливо розповідати, але все це воістину правда. Необхідно, щоби спокуси прийшли, але горе тим, через кого вони приходять [див. Матвій 18:7]”6.

Бідування тривають лише короткий час; якщо ми витерпимо добре, нас буде піднесено в присутності Божій

“О Боже, де Ти? І де те шатро, що покриває Твоє сховище? Як довго рука Твоя буде стримуватися й око Твоє, так, чисте око Твоє буде дивитися з вічних небес на образи Твого народу і Твоїх слуг, а Твоє вухо будуть пронизувати їхні волання?

Так, о Господи, як довго їм терпіти ці образи і незаконні утиски, поки Твоє серце пом’якшиться до них і Твоя утроба пройметься співчуттям до них?

О Господи Боже Всемогутній, творець неба, землі, і морів, і всього, що в них є, Хто контролює й підкоряє диявола і темне і безпросвітне владарювання Шеолу—простягни Свою руку; нехай Твоє око прозирне; нехай Твоє шатро буде знято; нехай Твоє сховище більше не буде покрито; нехай Твоє вухо нахилиться; нехай Твоє серце пом’якшиться і Твоя утроба зворушиться співчуттям до нас. Нехай Твій гнів буде запалено проти наших ворогів; і в люті Твого серця Своїм мечем помстися за наші образи. Згадай Своїх святих, що страждають, о Боже наш; і Твої слуги радітимуть у Твоєму імені навіки. …

Мій сину, мир душі твоїй; твоя скрута і твої страждання будуть лише на короткий час; І тоді, якщо ти витерпиш це достойно, Бог піднесе тебе на висоту; ти святкуватимеш перемогу над усіма своїми ворогами”7. [Абзаци в цьому підрозділі також знаходяться в УЗ 121:1–8].

Божа сила перевищує будь-яке зло, а істини євангелії зрештою переможуть

“Дозвольте мені сказати вам, брати, що невігластво, забобони та фанатизм, що знаходяться там, де їм не місце, часто сягають у цій Церкві процвітання, наче дощовий потік з гір, що забруднює найпрозоріший, кришталево чистий струмок каламуттю, і багнюкою, і брудотою, заліплюючи все, що до цього було чистим, і все разом котиться одним змішаним потоком; але час заспокоює хвилі; і хоч нас наразі несе серед бруду цього потопу, наступна хвиля, вірогідно, у плині часу, може принести нас до джерела кришталево чистого— чистого, наче сніг; а брудота, топляки й сміття залишатимуться позаду в процесі очищення.

Як довго можуть проточні води залишатися нечистими? Яка сила може зупинити небеса? Перешкоджати Всемогутньому проливати знання з небес на голови святих останніх днів—усе одно, що людині спромогтися простерти свою кволу руку, щоб зупинити річку Міссурі, коли вона тече у своєму звичному руслі, або повернути її проти течії. [Цей абзац також знаходиться в УЗ 121:33].

І що таке [губернатор Лілбурн У.] Боггз чи його зграя вбивць, як не верби, що пускають коріння в воду і вловлюють топляки? Казати, що вода—це не вода, оскільки гірські потоки несуть бруд і паплюжать криштальний струмок, хоч пізніше роблять його ще чистішим, ніж раніше; або ж казати що полум’я—це не полум’я, оскільки його може загасити потік—це все одно, що казати, що нашу справу програно через ренегатів, брехунів, священиків, крадіїв і вбивць, які є однаково невідривними від своїх ремесел і заповідей і які проливають … на наші голови зі своєї духовної злочестивості на високих місцях і зі своїх диявольських фортець потік каламуті, багнюки й брудоти.

Ні! Борони Боже! Пекло може проливати свою лють, наче полум’яну лаву з Везувію, або Етни, або з найжахливішої з полум’яних гір; але “мормонізм” встоїть. Вода, вогонь, істина і Бог—усе це реальності. Істина—це “мормонізм”. Бог є його творцем. Він—наш щит. Через Нього ми отримали наше народження. Його голос покликав нас до розподілу Його Євангелії на початку повноти часів. Через Нього ми отримали Книгу Мормона; і через Нього ми живемо донині; і через Нього житимемо далі, якщо це буде для нашої слави; і в Його Всемогутньому імені ми маємо рішучість витерпіти випробування до кінця, як добрі воїни. …

Ви пізнаєте самі, ще до того, як ви прочитаєте це, а якщо не пізнаєте, то зможете пізнати, що стіни і кайдани, двері, й рипучі дверні петлі, і наполовину залякані до смерті охоронці та тюремники … розраховані у самій своїй природі на те, щоби зробити душу чесної людини сильнішою за сили пекла. …

Ми ваші брати і товариші у стражданнях, в’язні заради Ісуса Христа і Євангелії, а також заради надії на славу, яка перебуває в нас”8.

Спаситель розуміє усі наші страждання, і Він буде з нами на віки вічні

Господь утішав пророка такими словами: “Кінці землі питатимуть про твоє ім’я, і нерозумні глузуватимуть з тебе, і пекло скаженітиме проти тебе; тоді як чисті серцем, і мудрі, і шляхетні, і доброчесні шукатимуть невпинно поради, і повноваження, і благословень з-під твоєї руки, і твій народ ніколи не буде повернуто проти тебе свідченням зрадників. І хоч їхній вплив увергне тебе в біду, і кине за ґрати та стіни, тебе буде утримано в честі; і пройде короткий час, і твій голос серед твоїх ворогів буде жахливішим за лютого лева через твою праведність; і твій Бог стане біля тебе на віки вічні.

Якщо тебе покликано пройти крізь страждання; якщо ти в небезпеці серед лжебратів; якщо ти в небезпеці серед грабіжників; якщо ти в небезпеці на суші чи на морі; якщо проти тебе висуватимуть усілякі облудні звинувачення; якщо твої вороги нападають на тебе; якщо вони відривають тебе від твоїх батька і матері, братів і сестер; і якщо з витягненим мечем відривають тебе з обійм твоєї дружини, і від твого нащадка, і твій старший син, хоч йому тільки шість років, схопиться за твою одежу і скаже: Батьку мій, батьку мій, чому ти не можеш залишатися з нами? О мій батьку, що ці люди збираються зробити з тобою?—і якщо тоді його відштовхнуть від тебе мечем, і тебе потягнуть у в’язницю, і твої вороги ходитимуть крадькома навколо тебе, наче вовки за кров’ю ягняти; і якщо тебе буде кинуто в яму чи в руки вбивць, і вирок смерті буде винесено тобі; якщо тебе буде скинуто в глибину; і якщо великі хвилі, що здіймаються, вчинятимуть змову проти тебе; якщо шалені вітри стануть твоїми ворогами; якщо небеса збиратимуть темноту, і всі елементи з’єднаються, аби заступити шлях; і над усе, якщо самі щелепи пекла широко розкриють свою пащу на тебе, знай, сину Мій, що все це додасть тобі досвіду і буде тобі на благо.

Син Людини спустився нижче всього цього. Хіба ти вищий за Нього?

Отже, тримайся свого шляху, і священство залишиться з тобою, бо межі їм установлено, вони перетнути не можуть. Твої дні відомі, і твої літа не буде скорочено; отже не бійся того, що може зробити людина, бо Бог буде з тобою на віки вічні”9. [Абзаци в цьому підрозділі можна також знайти в УЗ 122:1–9].

Тихий, негучний голос нашіптує втіху нашим душам у ширинах суму й бідувань

Невдовзі після того, як пророку було дозволено звільнитися від своїх поневолювачів у шт. Міссурі, він згадував те, що відчував протягом ув’язнення: “Протягом того часу, коли я був у руках моїх ворогів, я мушу сказати, що хоч і відчував велику тривогу за мою сім’ю й друзів, з якими поводилися настільки не по-людському, і яких так ображали, … у тому, що стосувалося особисто мене, я почувався абсолютно спокійним, і віддався волі мого Небесного Батька. Я знав, що я не винний і святі не винні, що ми не зробили нічого, щоби заслужити таке ставлення від рук наших утискувачів. Отже, я міг дивитися на того Бога, в руках Якого життя всіх людей і Який часто рятував мене від брами смерті, шукаючи визволення; і попри те, що кожна перспектива звільнення здавалася повністю закритою, і що смерть дивилася мені в лице, і що моє знищення—вже вирішене питання, якщо казати про [рішення] людські, але від моменту першого в’їзду до їхнього табору я відчував упевненість у тому, що я з моїми братами і наші сім’ї буде звільнено.

Так, Той тихий, негучний голос, який так часто нашіптував втіху моїй душі у глибинах суму й бідувань давав мені гарний настрій і обіцяв звільнення, і це давало мені велике заспокоєння. І хоч язичники біснувалися і люди уявляли марні речі, Господь Саваот, Бог Якова, був моїм притулком; і коли я волав до Нього в день неспокою, Він визволяв мене [див. Псалми 45:8; 49:15 ]; і за це я кличу мою душу і все, що в мені, щоби благословляти й хвалити Його святе ім’я. Бо хоч “у всьому [мене тиснули], та не [потиснений був я]; у важких обставинах, але не [впадав] у розпач. Переслідуваний, але не полишений; повалений, та не погублений”. [Див. 2 Коринтянам 4:8–9.]”10

Рекомендації для вивчення і викладання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. По додаткову допомогу звертайтеся до сторінок v–xii.

  • Прочитайте описання в’язниці у Ліберті, шт. Міссурі (сторінки 363–365). Вивчаючи та обговорюючи цей розділ, думайте про те, в яких обставинах пророк писав слова, наведені в цьому розділі. Прочитайте третій абзац на сторінці 368. Чому описання перебування пророка у в’язниці Ліберті є прикладом цієї істини?

  • Прочитайте третій абзац на сторінці 366. Чому тяжкі обставини іноді “пробуджують наші душі до священного згадування”? Як саме можуть випробування та переслідування “прив’язувати наші серця” до членів сім’ї та друзів? Які випадки у вашому житті мають відношення до цих істин?

  • Джозеф Сміт проголошував, що нічого не може відокремити його і його братів від любові Бога (сторінка 366). Про що ви думали, або що відчували, замислюючись над цим твердженням? Як саме ми можемо стати відокремленими від Божої любові? Що саме ми мусимо робити, аби перебувати в Божій любові?

  • Прочитайте повністю перший абзац на сторінці 368. Що ми можемо робити, щоби отримати той мир, що його Господь пропонує нам? Що ви отримуєте, читаючи Господнє запевнення, що бідування Джозефа Сміта і його лиха будуть “лише на короткий час”?

  • Прочитайте, як Джозеф Сміт запевняв святих, що вороги Церкви не можуть зробити нічого, щоби завадити силі Бога (сторінки 368–369). Чому ми іноді забуваємо цю істину? Що ми можемо робити, щоби пам’ятати її?

  • Дослідіть слова Господа до пророка на сторінках 369-371. Як може змінитися наше життя, якщо ми будемо пам’ятати, що випробування дають нам досвід і є нам на благо? Що для вас означає знати, що Спаситель зійшов нижче усього? Що, на вашу думку, означають слова “тримайся свого шляху”?

  • Прочитайте останній абзац розділу (сторінки 371–372). Подумайте про випадки, коли Святий Дух утішав вас у важкі часи. Чи були у вашому житті такі випадки, якими було б доречно поділитися?

Відповідні уривки з Писань: Филип’янам 3:8–9; Мосія 23:21–24; Алма 7:11; 36:3

Посилання

  1. Лист Джозефа Сміта до Айзека Гелланда від 22 березня 1839 р., в’язниця Ліберті, Ліберті, Міссурі, надруковано в Times and Seasons, лютий 1840 р., с. 52. пунктуацію усучаснено.

  2. Alexander McRae, цитовано в History of the Church, 3:257; з листа Елекзендера Макре редактору Deseret News від 9 жовтня 1854 р., Солт-Лейк-Сіті, шт. Юта, надруковано в Deseret News, 2 листопада 1854 р., с. 1.

  3. Mercy Fielding Thompson, “Recollections of the Prophet Joseph Smith,” Juvenile Instructor, 1 липня 1892 р., с. 398; пунктуацію усучаснено.

  4. Лист Джозефа Сміта до Емми Сміт від 4 квітня 1839 р., в’язниця Ліберті, Ліберті, шт. Міссурі; Beinecke Library, Yale University, New Haven, Connecticut; копія в Архіві Церкви, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів, Солт-ЛейкСіті, шт. Юта. У цьому листі, коли пророк каже про ув’язнення протягом п’ятьох місяців, він має на увазі загальний час ув’язнення в Індепенденсі та Річмонді, Міссурі, а також в Ліберті.

  5. Сідні Рігдона було кинуто до в’язниці Ліберті разом з іншими братами 1 грудня 1838 р. Однак 25 січня 1839 р., приблизно за два місяці до того, як пророк написав цього листа, Сідні було дозволено залишити в’язницю під заставу, тому що він був серйозно хворий. Через постійні погрози він мав побоювання, чи варто залишати безпеку, що він мав у в’язниці, і він вирішив залишитися у в’язниці до 5 лютого.

  6. History of the Church, 3:289–291; пунктуацію і граматику усучаснено; розбивку на абзаци змінено; з листа Джозефа Сміта та інших до Едварда Партриджа і Церкви від 20 березня 1839 р., в’язниця Ліберті, Ліберті, шт. Міссурі; частини цього листа були пізніше включені до Учення і Завітів як розділі 121, 122 та 123.

  7. History of the Church, 3:291, 293; орфографію усучаснено; розбивку на абзаци змінено. Кілька змін в пунктуації, вживанні великої літери та орфографії було зроблено, щоб підготовити частини листа пророка до видання в Ученні і Завітах. Отже є кілька незначних розбіжностей між Ученням і Завітами 121, 122, and 123 і матеріалами, представленими в цьому розділі.

  8. History of the Church, 3:296–298; орфографію і пунктуацію усучаснено.

  9. History of the Church, 3:300–301; розбивку на абзаци змінено.

  10. History of the Church, 3:328–329; розбивку на абзаци змінено; з “Extract, from the Private Journal of Joseph Smith Jr.,” Times and Seasons, листопад 1839 р., сс. 7–8.

Зображення
Joseph in Liberty Jail

Коли пророк Джозеф Сміт перебував у в’язниці Ліберті, він написав кілька листів до своєї сім’ї і до святих, у яких він свідчив, що Божа сила переможе зло і залишиться біля Його святих “на віки вічні”.

Зображення
Savior before Pilate

Спаситель перед Пілотом. “Син Людини зійшов нижче цього усього; хіба ти більший за Нього?”