Учення Президентів
Pозділ 22: Набуття знання про вічні істини


Pозділ 22

Набуття знання про вічні істини

“Людина спасеться не швидше, ніж вона отримає знання”.

З життя Джозефа Сміта

Пророк Джозеф Сміт “любив учитися,—писав Джордж К. Кеннон.—Він любив знання за його праведну силу. Попри випробування, що супроводжували його з того дня, коли він уперше розповів скептично [налаштованому] світові про своє спілкування з небесами, він просувався вперед у набутті розуму. Господь повелів йому навчатися, і він слухався. … Його розум, оживлений Святим Духом, з готовністю схоплював усі істинні принципи, одну за одною опановував ці галузі і став учителем у них”1.

У 1833 р. пророк і група кертлендських святих мали унікальну можливість вивчати євангелію. У січні того року, відповідно до повеління Господа (див. УЗ 88:127–141), пророк організував Школу пророків, щоб навчати носіїв священства їхній роботі служіння й підготувати їх до проповідування євангелії. Школа проводилася на другому поверсі крамниці Ньюела К. Уітні, де жив пророк. У ній навчалося близько 25 братів, декому з них доводилося їхати за сотні миль заради можливості вивчати євангелію в кімнаті, розміром не більше за 11 на 14 футів. Згодом багато з них стали апостолами, сімдесятниками та іншими провідниками Церкви. Хоча пророк та інші брати час від часу вивчали і мови, вони переважно зосереджувалися на вивченні доктрин євангелії, старанно навчаючись з раннього ранку до самого вечора. Ця Школа проіснувала чотири місяці, і подібні школи згодом працювали в Кертленді й у Міссурі, куди приходили сотні людей.

На зборах у Школі 27 лютого 1833 р. пророк отримав важливе одкровення. У ранні дні Церкви вживання спиртного, тютюну, кави і чаю було звичайним явищем у суспільстві і серед членів Церкви. Пророк бачив, що брати вживають тютюн у Школі, і це його занепокоїло. Бригам Янг пригадував: “Коли вони збиралися в цій кімнаті після сніданку, то першою справою запалювали свої трубки і, палячи, говорили про величне царства. … Часто, коли Пророк заходив у кімнату, щоб навчати Школу, то опинявся в хмарі тютюнового диму. Це, а також скарги його дружини, що їй доводиться відчищати жахливо брудну підлогу [від жування тютюну], змусили Пророка замислитися над цим питанням і спитати у Господа щодо поведінки старійшин у вживанні тютюну, і наслідком цього запиту стало одкровення, відоме як Слово мудрості”2.

Мільйони людей прийняли пораду з цього одкровення й отримали мирські і духовні благословення, зокрема “мудрість і великі скарби знання”, обіцяні тим, хто виконує Божі заповіді (УЗ 89:19).

Скарби духовного знання були пролиті на братів, які навчалися в Школі пророків, і вони значно просунулися у своєму розумінні євангелії. На зборах Школи 18 березня 1833 р. Сідні Рігдон і Фредерік Дж. Уільямс були висвячені як радники пророка в Першому Президентстві. Після цього пророк “спонукав братів до відданості й старанності у виконанні заповідей Бога, і дав їм багато настанов на благо святим, з обіцянням, що чисті серцем побачать небесне видіння; і після того як вони пробули короткий час в особистій молитві, обіцяння виконалося; бо у багатьох присутніх Святим Духом відкрилися очі їхнього розумінні, так що вони бачили багато чого. … Багато братів бачили небесне видіння Спасителя, і зібрання ангелів, і багато іншого”3.

Пророк пояснив: “Велика радість і задоволення весь час сяяли на обличчях Школи пророків і святих через те, що було відкрито, і наш прогрес у пізнанні Бога”4.

Учення Джозефа Сміта

Євангелія Ісуса Христа охоплює всю істину; ті, хто є вірними, приймають істини, які являє Бог, і відмовляються від хибних традицій

“Мормонізм є істиною, і кожна людина, яка приймає його, є вільною прийняти кожну істину, і таким чином кайдани забобонів, фанатизму, невігластва й лжесвященства вмить спадають з її шиї, і її очі відкриваються, так що вона бачить істину, а істина набагато переважає лжесвященство. …

Мормонізм є істиною, або іншими словами, вчення святих останніх днів є істиною. … Першим і основоположним принципом нашої святої релігії є те, що ми віримо, що маємо право прийняти все, кожний елемент істини, без обмежень, без країв, чи заборон переконань, чи забобонних понять людей, чи панувань одне над одним, коли ця істина ясно представлена нашим розумам і ми маємо цьому докази найвищого ступеня”5.

У січні 1843р. Джозеф Сміт мав розмову з людьми, які не були членами Церкви: “Я висловив переконання, що найбільшою відмінністю у світогляді між святими останніх днів і сектантами є те, що останні обмежені якимись особливими віровченнями, які не дають їхнім членам можливість вірити у щось, що не передбачено ними, у той час як святі останніх днів … готові повірити всім істинним принципам, що існують, як вони відкриваються час від часу”6.

“Я не можу повірити у віровчення інших деномінацій, оскільки у всіх них є щось, під чим я не можу підписатися, хоча всі вони мають частину істини. Я хочу піднестися у присутність Бога і навчитися всього, але ці віровчення ставлять ворота [обмеження] і кажуть: “Аж досі ти дійдеш, не далі” [Йов 38:11]; і цього я прийняти не можу”7.

“Я кажу всім тим, хто бажає поставити ворота Всемогутньому: ви не отримаєте слави Божої. Щоб стати співспадкоємцем із Сином, людина повинна відмовитися від усіх своїх хибних традицій”8.

“Нам важливо знати, усвідомити, що саме Бог установив до заснування світу. Хто знає про це? Така вже природа людини— встановлювати рамки та обмеження діянням і шляхам Всемогутнього. … Те, що було приховано ще до заснування світу, буде явлено немовлятам і грудним дітям в останні дні [див. УЗ 128:18]”9.

“Коли люди відкривають уста проти [істини], вони не роблять шкоди мені, але шкодять собі. … У той час, коли слабоумні проходять повз те, що має найбільшу важливість, і навіть не замислюються над цим, особисто я хочу бачити істину в усіх її аспектах і притиснути її до своїх грудей. Я вірю в усе, що Бог будь-коли відкривав, і я ніколи не чув, щоб людина була засуджена за надто велику віру; але вона засуджується за зневіру”10.

“Коли Бог пропонує людині благословення або знання, і людина відмовляється від нього, вона буде засуджена. Ізраїльтяни молилися, щоб Бог промовив до Мойсея, а не до них, внаслідок чого Він прокляв їх тілесним законом”11.

“Я завжди із задоволенням дивився, як істина перемагає оману і темрява розступається перед світлом”12.

Здобуття знання про вічні істини є необхідним для спасіння

“Знання є необхідним для життя і благочестя. Горе вам, священики і богослови, які проповідують, що знання не є обов’язковим для життя і спасіння. Заберіть апостолів, і т.д., заберіть знання, і ви виявитеся гідними прокляття пекла. Знання—це одкровення. Почуйте, всі ви, брати, про цей величний ключ: знання є силою Бога на спасіння”13.

“Знання розсіює темряву, непевність і сумнів, бо ці не можуть існувати там, де є знання. … У знанні криється сила. Бог має більше сили, ніж усі інші істоти, бо Він має більше знання; і тому Він знає, як підкорити Собі всі інші істоти. Він має владу над усім”14.

“Чим більше відходимо від Бога, тим більше спускаємося до диявола і втрачаємо знання, а без знання ми не можемо бути спасенні, і доки наші серця повні нечестя і ми вчимося злого, в них немає місця для добра, або вивчення доброго. Хіба не добрий Бог? Тоді будьте й ви добрими. Якщо Він праведний, будьте й ви праведними. Додайте до віри чесноту, до чесноти знання і прагніть усього доброго [див. 2 Петра 1:5]. …

Людина спасеться не швидше, ніж вона отримає знання, бо якщо вона не отримає знання, то буде зведена в рабство якоюсь злою силою в іншому світі, адже злі духи матимуть більше знання і відповідно більше сили, ніж люди на землі. Тому нам необхідне одкровення, щоб допомогти нам і дати знання про Божественне”15.

Джозеф Сміт виклав це вчення в квітні 1843 р., що згодом було записане в Ученні і Завітах 130:18–19: “Будь-який рівень інтелекту, що його ми досягаємо в цьому житті, підніметься з нами у воскресінні. І якщо людина здобуває більше знань і розуму в цьому житті через свою старанність і послушність, ніж інша людина, вона матиме відповідну перевагу у світі прийдешньому”16.

Джозеф Сміт виклав це вчення в травні 1843 р., що згодом було записане в Ученні і Завітах 131:6: “Людина не може бути спасенною у невігластві”17.

Ми здобуваємо знання про вічні істини шляхом старанного вивчення і молитви

Джордж А Сміт, коли служив у Першому Президентстві, розповідав: “Джозеф Сміт учив, що кожен чоловік і кожна жінка повинні шукати Господньої мудрості, аби вони могли здобути знання від Того, Хто є джерелом знань, і що дані обіцяння євангелії є такими, щоб дозволити нам вірити, що, йдучи цим шляхом, ми досягнемо мети нашого пошуку”18.

Пророк Джозеф Сміт писав одному чоловікові, який нещодавно приєднався до Церкви: “Ви пам’ятаєте свідчення, яке я склав у ім’я Господа Ісуса, стосовно великої роботи, яку Він розпочав у останні дні. Ви знаєте мій стиль спілкування, як у слабкості й простоті я сказав вам, що саме Господь відкрив мені для цього покоління через служіння Своїх святих ангелів. Я молюся, щоб Господь допоміг вам зберігати як скарб все це у вашому розумі, бо я знаю, що Його Дух нестиме свідчення всім, хто старанно шукає від Нього знання”19.

Пророк Джозеф Сміт писав чоловікові, який хотів більше дізнатися про Церкву: “Вивчайте Біблію і стільки наших книг, скільки зможете знайти; моліться Батькові в ім’я Ісуса Христа, майте віру в обіцяння, дані батькам, і ваш розум буде спрямовано до істини”20.

“Те, що стосується Бога, є дуже важливим, і тільки час, досвід і уважне, вдумливе і священне розмірковування можуть відкрити це. Твій розум, о, людино,—якщо ти хочеш привести свою душу до спасіння—мусить відкритися аж до найвищих небес, досліджувати й обмірковувати найтемніші безодні і безмежний простір вічності,—ти мусиш спілкуватися з Богом. Наскільки більш гідними і благородними є думки Бога, ніж марні уявлення людського серця! …

“Нехай чесність, тверезість, щирість, серйозність, чеснотність, чистота, лагідність і простота увінчують ваші голови повсюди, і, врешті-решт, станьте як маленькі діти, без злоби, підступу чи лицемірства. Отже, брати, після ваших страждань, якщо ви зробите все це, завжди палко молитиметеся і проявлятимете віру в очах Божих, Він дасть вам знання Своїм Святим Духом, так, невимовним даром Святого Духа [див. УЗ 121:26]”21.

Ми здобуваємо знання про вічні істини потрохи за раз; ми можемо дізнаватися про все настільки швидко, наскільки можемо знести це

“Немудро, щоб усе знання предстало перед нами в одну мить, але мудро, щоб ми отримували потрохи за раз, тоді ми зможемо осягнути його”22.

“Коли ви піднімаєтеся драбиною, то повинні стати на першу сходинку і підніматися крок за кроком, поки не дістанетеся до верху; так само і з принципами євангелії—ви повинні почати з перших і просуватися далі, поки не пізнаєте всі принципи піднесення. Але це буде вже далеко після того, як ви пройдете крізь завісу. Не все можливо пізнати в цьому світі; навіть у загробному житті пізнавати своє спасіння й піднесення—це велика робота”23.

Джозеф Сміт і його радники у Першому Президентстві дали такі настанови святим, які збиралися в Наву: “Тим, хто … може допомогти в цій величній роботі, ми кажемо: нехай вони прийдуть до цього міста. І, зробивши це, вони не тільки допоможуть у поширенні Царства, але й створять собі умови, за яких матимуть переваги бути навченими Президентством та іншими чинами Церкви, і підніматися вище і вище за шкалою розуму, доки не зможуть “зрозуміти зо всіма святими, що то ширина й довжина, і глибина й вишина, і пізнати Христову любов, яка перевищує знання”. [Ефесянам 3:18–19]”24.

“Бог нічого не відкрив Джозефу такого, чого не зробив би відомим для Дванадцятьох, і навіть найменший святий може знати про все, як тільки він буде здатний сприйняти це, бо мусить настати день, коли жодній людині не треба буде говорити своєму ближньому: “Пізнай Господа”, бо всі знатимуть Його, … від найменшого до найбільшого [див. Єремія 31:34]”25.

Рекомендації для вивчення і викладання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. По додаткову допомогу звертайтеся до сторінок v–xii.

  • Прочитайте останній абзац на сторінці 266. Подумайте про звички чи ідеї, які можуть “ставити ворота і встановлювати обмеження діянням і шляхам Всемогутнього” в нашому житті. Що, як вам здається, нам слід робити, щоб охопити всю істину, яку Господь дасть нам?

  • Продивіться передостанній абзац на сторінці 267. Чи було таке, що знання виштовхнуло з вашого життя темряву і сумнів? Чому, на вашу думку, здобуття знання про істину є необхідним для спасіння? (Приклади див. на сторінках 267–268).

  • 3 учень пророка Джозефа ми можемо бачити, що Сатана хоче, щоб ми втрачали знання (сторінки 267–268), а Господь прагне давати нам його (сторінки 268–270). Чого ми можемо навчитися на цьому протиставленні?

  • Що ми можемо робити, щоб збагачувати свої знання про істину? (Приклади див. на сторінках 263–265, 268–270). Продивіться абзац, що починається внизу сторінки 269. Виберіть кілька рис, названих у цьому абзаці. Як кожна з цих рис готує нас до здобуття знання?

  • Прочитайте повністю другий абзац на сторінці 270. Чого ми можемо навчитися з порівняння пізнання нами євангельських принципів зі сходженням драбиною? Що ви робили, щоб постійно збагачувати свої знання про євангелію?

  • Які у вас виникають думки чи почуття, коли ви розмірковуєте над останнім абзацом у цьому розділі?

Відповідні уривки з Писань: Приповісті 1:7; 1 Тимофію 2:3–4; 2 Нефій 28:29–31; Алма 5:45–47; У3 88:118

Посилання

  1. George Q. Cannon, The Life of Joseph Smith, the Prophet (1888), p. 189.

  2. Brigham Young, Deseret News: Semi-Weekly, Feb. 25, 1868, p. 2; вживання великої літери усучаснено.

  3. History of the Church, 1:334; з протоколу зборів Школи пророків від 18 березня 1833 р., в Кертленді, шт. Огайо; зі слів Фредеріка Дж. Уільямса.

  4. History of the Church, 1:334; from “History of the Church” (manuscript), book A-1, p. 281, Church Archives, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, Salt Lake City, Utah.

  5. Лист Джозефа Сміта до Айзека Галланда від 22 березня 1839 р., в’язниця міста Ліберті, шт. Міссурі, опубліковано в часопису Times and Seasons, лютий 1840 р., сс. 53–54; орфографію і граматику усучаснено.

  6. History of the Church, 5:215; from “History of the Church” (manuscript), book D-1, p. 1433, Church Archives.

  7. History of the Church, 6:57; пунктуацію усучаснено; з проповіді Джозефа Сміта 15 жовтня 1843 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса.

  8. History of the Church, 5:554; розбивку на абзаци змінено; з проповіді Джозефа Сміта 27 серпня 1843 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса і Уільяма Клейтона.

  9. History of the Church, 5:529–530; розбивку на абзаци змінено; з проповіді Джозефа Сміта 13 серпня 1843 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса.

  10. History of the Church, 6:477; з проповіді Джозефа Сміта 16 червня 1844 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Томаса Баллока; див. також додаток, сторінка 568, пункт 3.

  11. History of the Church, 5:555; з проповіді Джозефа Сміта 27 серпня 1843 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса і Уільяма Клейтона.

  12. Лист Джозефа Сміта до Олівера Каудері від 24 вересня 1834 р., Кертленд, шт. Огайо, опубліковано в Evening and Morning Star, вересень 1834 р., с. 192.

  13. Quoted by Martha Jane Knowlton Coray, reporting a discourse given by Joseph Smith on May 21, 1843, in Nauvoo, Illinois; Martha Jane Knowlton Coray, Notebook, Church Archives.

  14. History of the Church, 5:340; вживання великої літери усучаснено; розбивку на абзаци змінено; з проповіді Джозефа Сміта 8 квітня 1843 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса і Уільяма Клейтона.

  15. History of the Church, 4:588; з проповіді Джозефа Сміта 10 квітня 1842 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілфорда Вудраффа.

  16. Учення і Завіти 130:18–19; настанови, дані Джозефом Смітом 2 квітня 1843 р. в Реймусі, шт. Іллінойс.

  17. Учення і Завіти 131:6; настанови, дані Джозефом Смітом 16 і 17 травня 1843 р. в Реймусі, шт. Іллінойс.

  18. George A. Smith, Deseret News: Semi-Weekly, Nov. 29, 1870, p. 2.

  19. History of the Church, 1:442; з листа Джозефа Сміта до Мозеса Нікерсона від 19 листопада 1833 р., Кертленд, шт. Огайо.

  20. History of the Church, 6:459; з листа Джозефа Сміта до Вашингтона Такера від 12 червня 1844 р., Наву, шт. Іллінойс.

  21. History of the Church, 3:295–296; розбивку на абзаци змінено; з листа Джозефа Сміта й інших до Едварда Партриджа і Церкви від 20 березня 1839 р., в’язниця Ліберті, шт. Міссурі; частини цього листа згодом були включені до Учення і Завітів як розділи 121, 122 і 123.

  22. History of the Church, 5:387; з проповіді Джозефа Сміта 14 травня 1843 р. в Єлромі, шт. Іллінойс; зі слів Уілфорда Вудраффа.

  23. History of the Church, 6:306–307; з проповіді Джозефа Сміта 7 квітня 1844 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілфорда Вудраффа, Уілларда Річардса, Томаса Баллока і Уільяма Клейтона; див. також додаток, сторінка 568, пункт 3.

  24. History of the Church, 4:186; з листа Джозефа Сміта і його радників у Першому Президентстві святим, вересень 1840 р., Наву, шт. Іллінойс, опубліковано в Times and Seasons, жовтень 1840 р., с. 179.

  25. History of the Church, 3:380; з проповіді Джозефа Сміта 27 червня 1839 р. в Коммерсі, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса.

Зображення
School of Prophets

На зборах Школи пророків 27 лютого 1833 р. пророк у присутності кількох братів отримав одкровення, відоме як Слово мудрості. Потім він увійшов у головну кімнату й зачитав одкровення братам, що зібралися.

Зображення
young woman

“Я знаю, що Його Дух нестиме свідчення всім, хто старанно шукає від Нього знання”.