2010
Не бійтеся
Грудень 2010 р.


Вони свідчили нам

Не бійтеся

З досвіду Марії і Йосипа ми дізнаємося, що нам не потрібно боятися, бо для всіх проблем є рішення.

Марія і Йосип рано в житті пізнали, що у Бога є розв’язання для кожної проблеми. Марії ангел сказав: “Не бійся, … Бо “для Бога нема неможливої жадної речі!” (Лука 1:30, 37).

Іноді доросла молодь зустрічається з проблемою, яка постає перед ними, як та гора Еверест. Вона здається їм такою ж надто високою і надто неприступною, щоб за неї братися. Оскільки вони не бачать її вирішення, то стають зневіреними—можливо, навіть негативно і песимістично налаштованими—щодо свого майбутнього. Але ви, як і Марія з Йосипом, можете дізнатися, що якими б важкими для розв’язання не здавалися в житті проблеми, Бог завжди має для них вирішення.

Коли Марія дізналася про своє божественне покликання народити Сина Божого, то, безсумнівно, цілий потік питань і хвилювань пронісся в її розумі. Як не як, а вона ж була заручена з Йосипом—що він міг подумати? Тоді ангел з небес порадив: “Не бійся” (Лука 1:30). Коли Йосип дізнався, що Марія була вагітна, він не бачив ніякого кращого вирішення проблеми, як тільки розірвати заручини. Але знову ангел порадив “Не бійся” (Матвій 1:20). Це було те саме небесне скерування, яке до цього давалося Захарію (див. Лука 1:13) і яке пізніше було дано пастухам: “Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику” (Лука 2:10).

Сьогодні у світі є так багато страху—як одружитися, мати дітей, брати на себе зобов’язання, відстоювати істину, не піддаватися тиску однолітків. Є страх перед економічним становищем і природними катастрофами. Але Господня порада нам сьогодні є тією ж самою, що й Марії та Йосипу: “Будьте в доброму гуморі і не бійтеся, бо Я, Господь, з вами” (УЗ 68:6; курсив додано).

Порада ангела Марії і Йосипу “не боятися” була не просто настановою стосовно їхніх індивідуальних проблем, призначеною лише для них. Вона була універсальним зверненням до всіх людей, адже Марія і Йосип мали відіграти унікальну роль у Спасителевому священнослужінні, у тому священнослужінні, яке мало б усунути всі страхи всіх людей всіх віків.

Завдяки народженню, життю і Спокуті Спасителя не існує проблем, які не можна було б розв’язати. Є, звичайно, тимчасові трагедії і труднощі, але ж вони не є постійними чи непереборними. Ви можете собі уявити когось, чию б проблему не міг розв’язати Бог? Він завжди має вирішення, яке сприяє нашому вічному розвитку. Це і є підставою для Спокути та її суттю. Тому Мормон і сказав: “Ви матимете надію через спокуту Христа” (Мороній 7:41).

Не існує жодного питання стосовно того, чи може Спокута допомогти у вирішенні наших проблем. У Писаннях про це дуже ясно сказано. Питання в іншому: чи скористаємося ми цими рішеннями? Виберемо ми відповідь світу чи відповідь Бога? Будемо ми каятися чи виправдовуватиcя; прагнути Божої милості, щоб подолати свої слабкості, чи будемо “все робити самі”; визнавати Божу любов у часи трагедії чи відкидати Його у кожному спаді, що трапляється в житті?

Спокута—це засіб для розв’язання серйозних життєвих проблем. Забезпечивши нас Спокутою, Бог ніби садить нас на водійське місце нашої божественної долі, і ми на ньому доти, доки виконуємо Його волю. Марія була вражаючим прикладом такої слухняності. Вона сказала ангелу: “Нехай буде мені згідно з словом твоїм” (Лука 1:38). Не було ні виправдовування, ні відмови, ні нарікань—просто смиренне підкорення Божій волі. Йосип теж був слухняною людиною. І хоч власний розум міг вказувати йому на, начебто, невірність Марії, він “зробив, як звелів йому Ангол Господній,—і прийняв він дружину свою” (Матвій 1:24).

Марія і Йосип засвоїли один з наймогутніших уроків життя: якщо ви вірите у Спокуту і виконуєте Божу волю, вам не потрібно боятися, бо завжди знайдеться вирішення для ваших проблем.

Критики у світі ніяк не можуть засвоїти цей урок. Треба визнати, часто вони є тямущими і спостережливими людьми. Вони бачать усю безліч і складність проблем, що постають перед нами, однак часто вони у відчаї опускають руки, бо не бачать вирішення цих проблем. Це тому, що вони не розуміють Спокути. Вони можуть бачити проблему, що височіє перед ними, але їхнє бачення не розширюється. Вона, немов та стіна, не дає їм бачити горизонт; усе, що вони можуть бачити,—це проблему. У результаті вони стають скептиками, циніками і песимістами. Їхня перспектива показана на ілюстрації 1.

Ілюстрація 1: Критики

природні очі

проблеми

вирішення

З іншого боку, є багато інших, хто здатний духовно аналізувати, і при цьому не критикувати. Вони також тямущі і спостережливі. Вони також бачать складність і важкість проблем життя, але у них абсолютно інше бачення. Перед їхнім зором немає тієї стіни. Але вони мають своєрідний телеоб’єктив, що допомагає їм бачити не лише проблеми, але й те, що криється за ними. Іншими словами, вони бачать також вирішення проблем, що пропонується завдяки Спокуті. Їхня перспектива у житті показана на ілюстрації 2.

Ілюстрація 2: Духовні аналітики

духовні очі

проблеми

вирішення, що пропонуються завдяки Спокуті

Тому у цих людей мало страху, якщо він взагалі у них є. Вони позитивно й оптимістично налаштовані і радісно сприймають життя, бо точно знають, що для кожної проблеми є духовні ліки. Спаситель сказав так: “Будьте відважні: Я світ переміг!” (Іван 16:33). А це означає, що в Христовій Церкві немає місця для негативізму. Негативізм і цинізм походять від Сатани. Радісність і оптимізм походять від Христа.

Усі проблеми світу, здається, можна розділити на чотири основні категорії, і кожну з них Спаситель, “спустив[шись] нижче всього”, подолав, отже Його наказ—“будьте в доброму гуморі”.

  • По-перше, смерть. У Писаннях проголошено: “Бо так, як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть” (1 Коринтянам 15:22).

  • По-друге, гріх. Ангел розповів Йосипу, що Ісус спасе “людей Своїх від їхніх гріхів” (Матвій 1:21).

  • По-третє, слабкість. Спаситель навчав Моронія, що достатньо Його “благодаті [тобто сили Спокути] для всіх людей, які упокорюються переді Мною; бо якщо вони упокорюються переді Мною і мають віру в Мене, то Я вчиню так, щоб слабке стало сильним для них” (Етер 12:27).

  • По-четверте, звичайні труднощі життя, які можуть бути не пов’язані з гріхом (наприклад, хвороба, неприйняття іншими людьми, депресія, втрата роботи і т.д.). Ісая пророкував, що Спаситель зможе “перев’язати зламаних серцем”, “потішити всіх, хто в жалобі” і “замість попелу дати їм оздобу” (Ісая 61:1–3; див. також Алма 7:9–13).

Для кожного страждання, яким світ пронизує нас, Спаситель має ліки надзвичайно цілющої сили. Не дивно, що Марія вимовила: “Величає душа моя Господа, і радіє мій дух у Бозі, Спасі моїм” (Лука 1:46–47). Він—Спаситель, бо Він справді може спасти нас від смерті і гріха, і слабкості, і звичайних труднощів життя.

Наш Батько Небесний хотів, щоб Марія і Йосип стали на невідому дорогу життя без страху, знаючи, що Його Син був там з усіма Його спасительними силами. Він хоче, аби ми теж засвоїли цей урок на початку життя: “Не бійся, … бо для Бога нема неможливої жадної речі!” (Лука 1:30, 37).

Згідно з словом Твоїм, художник Елспет Янг, копіювання заборонено; ілюстрації Стіва Кроппа

Марії ангел сказав: “Не бійся, … бо для Бога нема неможливої жадної речі!”

Він—Спаситель, бо Він справді може спасти нас від смерті, і гріха, і слабкості, і звичайних труднощів життя.

Не Моя, а Твоя нехай станеться воля! художник Гаррі Андерсон© Pacific Press Publishing Association, копіювання заборонено; фотоілюстрація Меттью Рієра