2003
Невимовний дар
Tpaвeнь 2003


Невимовний дар

Якби [ми] відкрили серця очищувальному впливові цього невимовного дару Святого Духа, то перед [нами] з’явилися б нові, славетні духовні простори.

Бути серед вас сьогодні—великий привілей. Я люблю слухати слово Господа, з яким звертаються наші провідники, скеровані божественним даром Святого Духа. Сьогодні я б хотів сказати кілька слів стосовно цього чудесного дару.

Ви коли-небудь замислювалися, яка кількість світла й енергії виробляється сонцем? Цю кількість неможливо збагнути. Однак тепло і світло, яке ми отримуємо, приходять як вільний дар від Бога. І це ще один доказ доброти нашого Небесного Батька1.

Сонячне світло пробивається крізь космос, купаючи нашу планету, коли вона обертається навколо сонця, в життєдайному теплі й світлі. Без сонця не було б життя на цій планеті; вона була б вічно безплідною, холодною і темною.

Так само, як сонце дає життя і світло землі, духовне світло дає живлення нашим духам. Ми називаємо його Світлом Христа. Писання навчають нас, що воно «дає світло кожній людині, яка приходить у світ»2. Отже, всі люди можуть насолоджуватися його благословеннями. Світло Христа—це божественний вплив, який дозволяє кожному чоловіку, жінці й дитині розрізняти між добром і злом. Воно заохочує всіх вибирати правильно, прагнути вічної істини та знову навчатися істинам, які ми пізнали у доземному житті, але забули в земному.

Світло Христа не слід плутати з особистістю Святого Духа, бо світло Христа не є особистістю взагалі. Його вплив передує отриманню Святого Духа й готує людину до цього. Світло Христа буде спрямовувати чесну душу до того, щоб «почути голос»3 і знайти істинну євангелію й істинну Церкву і таким чином отримати Святого Духа.

Святий Дух є особою Духа, окремого й особливого члена Божества4. Він є свідком або свідчим сили Бога, божественності Христа й істинності відновленої євангелії. Багато людей протягом усієї історії людства докладали всіх сил, щоб спілкуватися з небесами й отримати світло євангельської істини. Вони відчували вплив Святого Духа, що підтверджував їм істинність євангелії.

Пророк Джозеф Сміт пояснював: «Є різниця між Святим Духом і даром Святого Духа. Корнелій отримав Святого Духа до хрищення, і це стало для нього переконливою силою Бога про істинність євангелії, але він не міг отримати дар Святого Духа до хрищення. Якби він не прийняв цей… обряд, Святий Дух, який переконав його в Божих істинах, залишив би його»5.

Дар Святого Духа, який є правом на отримання Святого Духа як постійного супутника, отримується лише за умови віри в Христа, покаяння, хрищення зануренням у воду й шляхом покладання рук уповноваженими служителями, носіями священства Мелхиседекового. Це найцінніший дар, доступний лише гідним членам Господньої Церкви.

В Ученні і Завітах Господь називає дар Святого Духа «невимовним даром»6. Він є джерелом свідчення і духовних дарів. Він просвітлює розум, сповнює душі радістю7, навчає всьому і нагадує про забуті знання8. Святий Дух також «покаже [нам] усе, що [нам] слід робити»9.

Президент Джеймс Е. Фауст додав, що дар «Святого Духа є найбільшим гарантом внутрішнього миру в нашому нестабільному світі»10.

Президент Гордон Б. Хінклі навчав: «Яким великим благословенням є наявність впливу члена Божества, який служить нам»11. Лише подумайте, що означає мати можливість і право отримувати допомогу члена Божества, спілкуватися з безмежною мудрістю, безмежним знанням і безмежною силою!

Як і всі дари, цей дар потрібно отримати і прийняти, перш ніж насолоджуватися ним. Коли носії священства покладають руки на вашу голову і затверджують вас членом Церкви, ви чуєте такі слова: «Отримай Святого Духа». Це не означає, що Святий Дух без усяких умов стане вашим постійним супутником. Писання застерігають нас, що Дух Господа «не завжди буде боротися з людиною»12. Коли нас конфірмовано, ми отримуємо право на напарництво Святого Духа, але це право ми повинні постійно заслуговувати через послух і гідність. Ми не можемо ставитися до цього дару, як до чогось даного раз і назавжди.

Святий Дух буде застерігати про небезпеку й надихати нас допомагати тим, хто в нужді. Президент Томас С. Монсон радив нам: «Ми спостерігаємо. Ми чекаємо. Ми прислухаємося до того тихого спокійного голосу. Коли він промовляє, мудрі чоловіки й жінки слухаються. Підказки Духа не можна відкладати на потім»13.

Одного разу я мав нагоду відвідати велику печеру. Поки ми там були, гід на якусь хвилину вимкнув світло, щоб продемонструвати, що означає перебувати в повній темряві. То був дивовижний досвід. Я підніс руку майже впритул до очей і не міг її побачити. Це навіть трохи лякало. Мені стало легше, коли світло знову ввімкнули.

Так само, як світло пронизує темряву й робить предмети видимими, так і Святий Дух пронизує духовну темряву, що оточує нас, і робить добре видимими духовні об’єкти, які колись були приховані. Апостол Павло навчав, що «людина тілесна не приймає речей, що від Божого Духа, бо їй це глупота, і вона зрозуміти їх не може, бо вони розуміються тільки духовно»14.

Я боюся, що деякі члени Господньої Церкви «живуть набагато нижче привілеїв», які можна отримати завдяки дару Святого Духа15. Дехто відволікається на мирські речі, які блокують вплив Святого Духа, і не дають їм розпізнати духовні підказки. Ми живемо в заклопотаному й гамірному світі. Пам’ятайте, що бути заклопотаним не обов’язково означає бути духовним. Якщо ми не обережні, то речі цього світу можуть взяти гору над тим, що від Духа.

Частина людей духовно мертві або знаходяться поза почуттям через те, що віддали перевагу гріху. Інші просто перебувають у стані духовної самовдоволеності, не маючи бажання піднятися над собою та спілкуватися з Безкінечним.

Якби вони відкрили серця очищувальному впливові цього невимовного дару Святого Духа, то перед ними з’явилися б нові, славетні духовні простори. Їхнім очам відкрилася б неймовірна перспектива. Вони змогли б самостійно пізнати те, що від Духа, що є обраним, цінним і здатним розширити душу, збільшити розум і сповнити серце невимовною радістю.

Президент Бригам Янг розповідав про священний досвід, коли замучений пророк Джозеф Сміт відвідав у видінні Президента Янга, передаючи святим ще одне послання. Сьогодні, як ніколи, святі потребують цього послання: «[Обов’язково] накажи людям… зберігати дух Господа,—сказав Джозеф,—і він поведе їх правильним шляхом. Будь обережним і не відвертайся від тихого спокійного голосу; він навчатиме тебе, що робити і куди йти; він принесе плоди царства. Скажи братам постійно тримати серця сприйнятливими, щоб коли до них прийде Святий Дух, їхні серця були готові отримати його»16.

Брати й сестри, чи не відвертаємося ми від тихого спокійного голосу? Чи не робимо ми того, що ображає Святого Духа? Чи не впускаємо ми в свій дім того, що змушує Дух залишити нашу домівку? Ті розваги, які ми допускаємо вдома, неодмінно вплинуть на силу Святого Духа. Багато світських розваг образливі для Святого Духа. Безперечно, нам не можна дивитися фільми або телешоу, сповнені насильства, вульгарної мови або аморальності.

Я запрошую кожного з вас поміркувати і, зі смиренням помолившись, запитати в себе: «Чи маю я Духа у своєму житті? Чи я щасливий? Чи не роблю я чогось образливого для Духа, що заважає Святому Духові бути моїм постійним супутником?» Майте сміливість покаятися, якщо є потреба, і знову насолоджуватися товариством Святого Духа.

«Чи насолоджуємося ми впливом Святого Духа в нашому домі? Чи не робимо ми чогось як сім’я, що ображало б Духа? Чи можемо ми більш ефективно запрошувати Святого Духа в наш дім?»

Наші домівки мають бути більш зосередженими на Христі. Ми повинні проводити більше часу в храмі й менше часу присвячувати гонитві за задоволеннями. Нам слід зменшити рівень шуму в домі, щоб гомін світу не взяв перевагу над тихим, спокійним голосом. Нам, як батькам, слід мати одну з найбільших цілей—насолоджуватися силою та впливом Святого Духа у своєму домі. Ми повинні молитися й вивчати Писання. Щоб запросити Святого Духа в нашу домівку, ми можемо співати гімни відновлення. Також нам допоможуть регулярні домашні сімейні вечори.

У ці неспокійні часи нам потрібен цей невимовний дар у нашому житті. Президент Бойд К. Пекер нагадує нам: «Нам не потрібно боятися за майбутнє. У нас є всі підстави радіти і мало причин боятися. Якщо ми йдемо за підказками Духа, то будемо в безпеці, що б там не відбувалося в майбутньому. Нам буде показано, що слід робити»17.

Пророк Джозеф Сміт навчав, що святі можуть розрізняти дар Святого Духа від усіх інших духів, бо він «буде передавати мир і радість у їхні душі; він забере злобу, ненависть, боротьбу та зло з сердець; а єдиним їхнім бажанням буде робити добро, чинити праведність і будувати царство Бога»18.

Один мій друг якось розповів мені про свій досвід пізнання і розуміння дару Святого Духа. Він часто молився і прагнув пізнати істинність євангелії.

Хоча він відчував спокій завдяки своїм віруванням, та все ж ніколи не отримував певного знання, якого прагнув. Він примирився з тим фактом, що, мабуть, йому доведеться бути серед тих, хто проживе життя, покладаючись на віру інших.

Одного ранку, розмірковуючи над Писаннями, він відчув, як щось пронизало його тіло від маківки до кінчиків пальців на ногах. «Я занурився в почуття дуже сильної любові й чистої радості,—пояснював він.—Описуючи силу того, що я тоді відчував, можу лише сказати, що був огорнутий такою глибокою радістю, яка не залишила місця для будь-яких інших почуттів».

Навіть відчувши такий вилив Святого Духа, він розмірковував, чи не надумав він собі того, що сталося. «Чим більше я розмірковував,—казав він,—тим сильнішим ставало те відчуття, і так до тих пір, поки я зі сльозами на сказав: «Досить».

Хлопчиком мій батько мав подібний досвід у день свого хрищення. Він розповідав: «Коли єпископ поклав руки мені на голову і сказав: «Отримай Святого Духа»,… у мене з’явилося почуття,… якого я ніколи не мав раніше,… [яке] прийшло в мою душу [й] дало мені… відчуття щастя, відчуття, яке наповнило мою душу».

З того часу й протягом усього життя він завжди знав, що Ісус Христос живий і керує Своєю Церквою через живого пророка19.

Сьогодні є багато людей, які відчувають підказку Святого Духа, коли вони вивчають Книгу Мормона або слухають свідчення місіонерів та друзів. Їм я кажу, як апостол Господа Ісуса Христа: євангелію в її повноті знову відновлено на землі! Джозеф Сміт був істинним пророком, який переклав Книгу Мормона даром і силою від Бога. Я закликаю всіх читати Книгу Мормона і застосовувати її обіцяння: «Коли ви отримаєте їх, я б хотів закликати вас, щоб ви запитали у Бога, Вічного Батька, в ім’я Христа, чи не істинні вони; і якщо ви питатимете зі щирим серцем, з відвертим бажанням, маючи віру в Христа, він явить вам їхню істинність силою Святого Духа»20.

Вас, хто не є членами Церкви, я закликаю з усією лагідністю свого серця—не опирайтеся більше істині. Впустіть у своє серце те небесне світло. Майте віру, покайтеся та христіться в ім’я Ісуса Христа для відпущення ваших гріхів, і ви також отримаєте цей невимовний дар Святого Духа.

Наш Небесний Батько живий! Ісус є Христос! Через пророка Джозефа Сміта євангелію Ісуса Христа було відновлено в її повноті. Президент Гордон Б. Хінклі є пророком, провидцем і одкровителем у наші дні. Про це я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. За підрахунками експертів Національного авіаційного і космічного управління (NASA) «загальна кількість енергії, яку випромінює [сонце], дорівнює 383 мільярдам трильйонів кіловат, що є еквівалентним енергії, яку виробляють 100 мільярдів тон тротилу, що вибухає кожної секунди» (NASA, Відділ космічних досліджень, «Дослідження Сонячної системи», Інтернет, http://solarsystem.nasa. gov/features/planets/sun/sun.html).

  2. Іван 1:9; див. також Moроній 7:16, Див. УЗ 84:46.

  3. Див. УЗ 84:46.

  4. Див. УЗ 130:22.

  5. History of The Church 4:555.

  6. Див. УЗ 121:26.

  7. Див. УЗ 11:13.

  8. Див. Іван 14:26.

  9. 2 Нефій 32:5.

  10. “The Gift of the Holy Ghost—A Sure Compass,” Ensign, May 1989, 32.

  11. Teachings of Gordon B. Hinckley (1997), 259.

  12. Буття 6:3; див. також 2 Нефій 26:11; Див. УЗ 1:33; Moйсей 8:17.

  13. Live the Good Life (1988), 59.

  14. 1 Коринтянам 2:14.

  15. See Brigham Young, Discourses of Brigham Young, sel. John A. Widtsoe (1954), 32.

  16. Manuscript History of Brigham Young 1846–1847, comp. Elden J. Watson (1971), 529.

  17. «Язики поділені, немов би огненні», Ліягона, липень 2000, 8.

  18. Manuscript History of Brigham Young, 529.

  19. Joseph L. Wirthlin, in Conference Report, Apr. 1956, 12.

  20. Moроній 10:4.