2003
Підтримка сили віри у часи непевності і випробування
Tpaвeнь 2003


Підтримка сили віри у часи непевності і випробування

Віра в Бога і Його провідництво через Святого Духа буде підтримувати вас у постійно зростаючих випробуваннях світу.

Кому не потрібна впевненість у часи непевності й випробувань? Хто такий упевнений в собі, що зовсім не потребує стабільності в житті? Головною метою життя на землі є особистий розвиток і досягнення. Тому мають бути часи випробувань і ускладнень, щоб надати можливість для розвитку. Яка б дитина могла зростати, щоб досягти самозабезпечення у зрілості, якби усі важливі рішення приймали батьки? Так само в нашого Небесного Батька. Його план щастя був задуманий так, щоб у нас були випробування, саме ускладнення, і щоб треба було приймати рішення великого значення, і, таким чином, ми могли зростати, розвиватися і мати успіх під час цього земного випробування.1 Ми вдячні, що завдяки Своїй досконалій любові, Він забезпечив для нас засіб для розв’язання цих проблем на шляху зростання в силі і здібностях. Я кажу про підтримку сили віри у часи непевності і випробування.

Бог дав нам здатність розвивати віру, щоб ми могли знайти в житті мир, радість і мету. Однак, щоб застосовувати її силу, віра має на щось опиратися. Немає більш твердої основи, ніж віра в те, що Небесний Батько любить вас, віра в Його план щастя і віра в здатність і бажання Ісуса Христа виконати всі Свої обіцяння.

Деякі не можуть зрозуміти, що таке віра, і тому не можуть використати всі її переваги. Деякі думають, що будь-яке обговорення релігії і провідництво, яке можна отримати через сильну віру, не має раціональної основи. Однак, віра це не ілюзія і не магія, але це сила, що заснована на вічних принципах. Чи ви коли-небудь намагалися застосувати віру і не отримали від цього ніякої користі? Якщо так, то ви, імовірно, не зрозуміли і не наслідували принципи, на яких вона заснована. Приклад проілюструє те, що я маю на увазі.

Багато років тому я брав участь у вимірах ядерних характеристик різних матеріалів. У цьому процесі використовувався експериментальний ядерний реактор, спроектований таким чином, що високоенергетичні частинки мали прямувати з каналу в центрі реактора. Ці частинки направлялися в експериментальну камеру, де проводилися вимірювання. Високоенергетичні частинки не можна було побачити, але ними можна було обережно управляти, щоб уникнути руйнування інших. Одного дня, під час досліду зайшов прибиральник. З відчуттям роздратування він сказав: «Усі ви брехуни, які претендують на те, що роблять щось важливе, але ви не можете обманути мене. Я знаю, якщо ви не можете щось побачити, почути, скуштувати, понюхати або до чогось доторкнутися, то воно не існує». Таке ставлення виключає можливість пізнання ним того, що є багато цінностей, які не можна визначити з допомогою п’ятьох органів відчуття. Якби той чоловік мав бажання напрягти свій розум, щоб зрозуміти, яким чином реєструється присутність ядерних частинок, він би підтвердив їхнє існування. Так само, ніколи не сумнівайтеся в реальності віри. Ви збиратимете плоди віри, якщо будете дотримуватися принципів, які Бог встановив для її використання.

Ось деякі з тих принципів:

  • Довіряйте Богу і Його бажанню надати допомогу, коли необхідно, незалежно від складності обставин.

  • Слухайтеся Його заповідей і живіть так, щоб показати, що Він може довіряти вам.

  • Будьте чутливими до тихої підказки Духа.

  • Сміливо дійте за тою підказкою.

  • Будьте терплячими і розпізнавайте, коли Бог призначить вам боротися, щоб зростати, і відповіді принесуть спокій у ту годину й на майбутнє.

Мотивована віра зосереджена на довірі Господу і Його бажанням відповісти на ваші потреби. Бо «Господь… благословляє і дає процвітання тим, хто покладає довіру на нього»2. Постійне, бажане застосування віри збільшує вашу переконаність і здатність застосовувати силу віри.

Ви можете навчитися використовувати віру більш ефективно, застосовуючи принцип, про який навчав Мороній: «Віра є сподіване, але не бачене; ось чому не сперечайтеся через те, що не бачите, бо ви не матимете доказів перед тим, як буде випробувано вашу віру»3. Тому, кожного разу, коли ви «випробовуєте вашу віру», що є проявом гідності відчути, ви отримаєте підтверджуючий доказ Духа. Ці відчуття зміцнятимуть вашу віру. Якщо ви повторюватимете ту модель, ваша віра зміцнішає. Господь знає ваші потреби. Якщо ви попросите чесно і з щирим наміром, Він підкаже вам робити те, що збільшить здатність діяти з вірою. При постійному використанні віра стане живою, міцною силою, яка підносить і надихає ваше життя. Якщо ви просуваєтеся за межі власного розуміння, то ви виявляєте віру, віру в те, що вами керуватимуть під час прийняття рішень, які б ви не змогли знайти самостійно. Я свідчу про те, що знаю, що це істина.

Навіть, якщо ви застосовуєте найміцнішу віру, Бог не завжди негайно нагородить вас згідно з вашими бажаннями. Скоріше Бог дасть відповідь, яка буде визначати, що в Його вічному плані є найкращим для вас. Він так сильно і досконало любить вас, що ви не можете це уявити у вашому смертному житті. Дійсно, якби ви могли знати увесь Його план, ви б ніколи не просили того, що суперечить йому, навіть якщо ваші відчуття спокушали вас це зробити. Щира віра дає розуміння і силу прийняти волю Небесного Батька, якщо вона відрізняється від власної. Ми можемо прийняти Його волю з миром і впевненістю, з переконанням, що Його безмежна мудрість перевищує нашу здатність сприйняти повністю Його план, що одразу приносить мир.

Віра—це не просто натиснути на кнопку і отримати відповідь. Господь проголосив: «Кого Я люблю, тому докоряю й караю того. Будь же ревний і покайся!»4 Бригам Янг зауважив: «Бог ніколи не нагороджує свій народ, чи окрему людину, чудовими благословеннями без великих випробувань, щоб перевірити їх [людей]»5. Я, особисто, у життєво важливих рішеннях зазнавав жахливої, болісної боротьби перед тим як отримати підтверджуючу відповідь. Нехай ті, хто намагатиметься відчути те саме, будуть навчені. Втішно знати, що Бог ніколи не буде випробувати вас більше, ніж ви можете витримати з Його допомогою.

Бог використовує віру, щоб сформувати ваш характер. Характер є проявом того, ким ви стаєте. Сильний моральний характер є результатом правильних виборів під час випробувань і перевірок життя. Ваша віра може направляти вас до тих правильних виборів. Очевидно, що це є те, що ви робите і про що ви думаєте, що визначає, який ви є і яким ви станете. Тому вибори, які ви робите, мають бути натхненними Господом. Інші можуть заохочувати вас приймати правильні рішення, але ті вибори те повинні бути прописані ними. Вам потрібно розмірковувати, молитися і використовувати віру, щоб бажати робити вибори, які узгоджуються з ученнями Господаря. Такі вибори робляться з довірою у те, у що вірять, і коли ви дієте згідно з цим, то отримуєте підтвердження. Однак, дається достатньо провідництва, щоб вести вас у правильному напрямку, і не послаблювати ваш характер, що розвивається. Те провідництво буде зміцнювати вашу довіру до Небесного Батька і Спасителя.

Віра буде сприяти зміцненню характеру, що знадобиться вам у часи термінових потреб. Такий характер не можна розвинути під час великого випробування чи спокуси. Це відбувається, коли він виявляється. Характер терпеливо плететься з ниток принципу, учення і слухняності. У посланні Якова ми читаємо: «Досвідчення вашої віри дає терпеливість. А терпеливість нехай має чин досконалий, щоб ви досконалі та бездоганні були, і недостачі ні в чому не мали»6. Основою характеру є цілісність. Достойний характер буде зміцнювати вашу здатність слухняно відповідати на вказівки Духа. Праведний характер—це те, яким ви стаєте. Він важливіший за те, чим ви володієте, про що ви дізналися або чого досягли. Він дозволяє, щоб вам довіряли. Праведний характер формує основу духовної сили. Він дозволяє вам у часи випробувань і перевірок правильно приймати складні, дуже важливі рішення, навіть якщо вони здаються приголомшуючими. Я свідчу, що ні Сатана, ні будь-яка інша сила не може зробити слабшим ваш зростаючий характер або знищити його. Тільки ви владні зробити це через неслухняність.

План нашого Батька чудовий. Використання вашої віри зміцнює характер. Зміцнений характер збільшує вашу здатність використовувати віру. Тому ваша впевненість у подоланні випробувань життя зростає. І зміцнюючий цикл продовжується, що все більше посилює віру й загартовує характер.

Аксіома: «Ви отримуєте те, за що платите» істинна також і для духовних нагород. Ви отримуєте те, за що платите, коли слухняні, вірите в Ісуса Христа, старанно застосовуєте істини, про які дізналися. Те що ви отримуєте—це формування вашого характеру у зростанні здатності і успішному виконанні вашої мети тут, на землі—зростати через випробування.

Незважаючи на те, що відбувається, яким збентеженим стає світ, ви можете завжди мати підтримуючу силу віри. Це ніколи не зміниться. Досконала любов вашого Батька на Небесах ніколи не зміниться. Його євангельський план надає змісту життю і може гарантувати вам щастя. Його план не тільки для того, щоб випробувати вас тут, на землі, але також, щоб ви отримали зростання, що йде від правильних рішень, підказаних через віру, які стали можливими завдяки вашій слухняності.

Навіщо турбуватися про майбутні важкі випробування або невпевненість, якими не можете управляти? Ваш праведний характер збільшує ймовірність того, що ви ніколи не будете страждати від них. Коли приходять випробування та іспити, ваша віра буде вести вас до прийняття рішень. Ваш душевний спокій, ваша впевненість у подоланні труднощів, ваша найбільша радість залежать від довіри Небесному Батькові і Його Сину, Ісусу Христу. Те, що правильне, буде переважати. Це дозволить вам отримувати благословення зараз, коли ви з вірою виконуєте заповіді Бога. Пам’ятайте, що незмінне, постійне, присутнє усюди джерело миру і втіхи є доступним для вас. Безсумнівно, ваш Батько на Небесах любить вас, незважаючи на ваші обставини, незважаючи на те, які вітри випробувань, безладдя чи горя вирують навколо вас. Це напевно ніколи не зміниться. Ваша здатність до отримання підтримки залежить від сили вашої віри в Нього і від Його бажання благословити вас.

Я свідчу, що віра в Бога і Його провідництво через Святого Духа буде підтримувати вас у постійно зростаючих випробуваннях світу. Я свідчу, що використання принципів, які ми переглянули, допоможе вам отримати користь від підтримуючої сили віри за часів непевності і випробування.

Навколо нас багато тих, хто збентежений і прагне розв’язати важкі проблеми життя. Поділіться з ними вашим свідченням про істину і силу віри. Допоможіть їм зрозуміти, як віра в Бога і Його вчення, відновлена у своїй повноті в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, може благословити їхнє життя зараз, у ці неспокійні часи. Свідчіть про силу Господа благословляти їхнє життя. Зробіть це зараз. Господь допоможе вам. Ваша віра буде вести і підтримувати вас. Я знаю, що так буде. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Об’явлення 3:19.

  2. Геламан 12:1; див. також Приповісті 3:5–6.

  3. Етер 12:6; виділене додано.

  4. Об’явлення 3:19.

  5. Discourses of Brigham Young, sel. John A. Widtsoe (1954), 338.

  6. Якова 1:3–4.