2003
Просувайтеся вперед і будьте непохитними
Tpaвeнь 2003


Просувайтеся вперед і будьте непохитними

Ви можете просуватися вперед з баченням. Святий Дух допоможе вам залишатися непохитними, а ваше свідчення про Спасителя допоможе вам прямувати зі справжньою яскравістю надії.

На пірсі в Копенгагені, Данія, стоїть бронзова скульптура молодої жінки на ім’я Крістіна. Крістіна стоїть, дивлячись на море у напрямку своєї мети—приєднатися до святих у Сіоні. Сильний вітер дме їй в обличчя, але вона не відвертає свій погляд назад. Вона непохитна у своєму намірі просуватися вперед, долаючи великі труднощі, бо знає, що це правильно. Я люблю цю скульптуру, адже для мене Крістіна уособлює мою датську прапрабабусю, яка вирішила приєднатися до Церкви в часи сильного протистояння. Я вдячна за її мужність і свідчення. Її вибір того дня визначив не лише мою вічну долю, але також і долю поколінь.

У Книзі Мормона Нефій розповідає нам, яким чином ми можемо «просуватися вперед» (2 Нефій 31:20). Він каже, що ми не тільки можемо, а ми повинні. Можливо, Нефій, як і Крістіна, міг побачити, що непохитні рішення однієї людини впливають на покоління. Коли батько Нефія послав його назад у Єрусалим, щоб отримати пластини Лавана, Нефій сказав: «Бачите, то є мудрість Бога, що ми повинні здобути ці літописи, щоб мати змогу зберегти для наших дітей мову наших батьків» (1 Нефій 3:19; виділене додано). Нефій думав про свою майбутню сім’ю, навіть не маючи перспективи на одруження. Пам’ятаєте, у пустелі, крім його сім’ї не було нікого! Нефій не тільки мав видіння того, як повернутися до свого небесного дому, але він також мав видіння того, що він бажав мати у своєму земному домі.

Спаситель допоможе вам побачити і зрозуміти видіння, яке Він має для вас. Ви—Його улюблені доньки. Він знає вас особисто і має план для вашого життя. Він обіцяв, якщо ви житимете гідно, Його Дух завжди буде з вами.

Так само як вітер, який сильно дув у протилежному до погляду Крістіни напрямку на тому пірсі в Данії, кожна з вас відчує протидію мирських сил. «Просування вперед» припускає протидію. У Писаннях не сказано—ідіть вперед, або рухайтесь вперед, або прямуйте вперед. Там сказано—просувайтеся вперед! Щоб це робити, ви повинні мати видіння того, куди ви прямуєте. Святий Дух допоможе вам залишатися непохитними, і ваше свідчення про Спасителя допоможе Вам прямувати зі справжньою яскравістю надії.

Кілька років тому мій чоловік і я готувалися до марафонського забігу у Бостоні. Увечері перед марафоном, намагаючись уявити, як буде виглядати завершення бігу, ми пішли у центр Бостона, приблизно за милю до фінішної стрічки. Там, у вечірній тиші, ми зашнурували наші кросівки й пробігли ту останню милю до фінішу. Коли ми перетнули лінію, то переможно підняли руки вгору, уявляючи, що виграли забіг! Двадцять шість і дві десятих милі (41,3 км)—це немала дистанція. На ній є пагорби, які називають «Великий смуток» з дуже слушної причини. Кожного разу, коли я пробігала ті пагорби, то постійно думала про фінішну лінію й почуття, які ми мали напередодні ввечері, переможно перетнувши її. Це уявлення фінішної лінії допомогло мені завершити той марафон в умовах холодного й сильного дощу в Новій Англії.

Бачення вашого майбутнього допоможе вам просуватися вперед. Протягом кількох хвилин подумайте, де б ви хотіли бути через рік, два або п’ять. Потім дійте, щоб підготувати себе. Люди не пробігають марафон, просто вирішивши взяти в ньому участь. Вони повинні щоденно тренуватися, повільно набуваючи витривалості і терпіння, щоб пробігти відстань у 26,2 милі. Те ж саме стосується життя. Наполеглива щоденна праця з молитвою і вивченням Писань допоможуть досягнути ваших цілей. Ваші щоденні рішення вплинуть на покоління.

Семінарія допомогла Меліссі побачити, якою молодою жінкою вона хотіла б стати. Вона не була членом Церкви, але записалася в семінарію разом з друзями. Коли їй виповнилося 18, її навчали місіонери. Вона знала, що те, чого її навчали, було істиною! На її хрищенні був чудовий дух. Відчувалося, що були присутні не тільки всі її друзі і сім’я, але також і її майбутня сім’я. Єпископ зауважив, що майже чув, як її майбутня сім’я говорить: «Дякую, мамо!»

Як і Мелісса, ви уклали завіти хрищення. Дотримання ваших завітів дасть можливість Святому Духу керувати вами. Святий Дух захистить і зміцнить вас, і скаже вам «усе, що вам слід робити» (2 Нефій 32:5). Цей дар відокремить вас від світу.

Ми знаємо, що ви відчуваєте велику протидію щодо ваших стандартів. Молоді жінки в штатах Теннессі і Арканзас розповідали мені, що їх спіткала велика протидія у школі через їхні вірування. Молоді жінки, яких я зустріла на Гаїті, також щоденно відчувають тиск з боку тих, хто хоче, щоб вони брали участь у тому, що не властиве молодим жінкам завіту. Але їхні очі яскраво сяють надією, що дає євангелія. Вони залишаються непохитними, тому що прислухаються до «тихого лагідного голосу» (1 Царів 19:12) Святого Духа і виконують його підказки.

Святий Дух також керуватиме вами, коли ви прийматимете рішення щодо вашого майбутнього. Я знаю ще одну молоду жінку, яка ходила на побачення з високим, красивим молодим чоловіком—зіркою шкільної баскетбольної команди і президентом старших класів. Обговорюючи їхні плани на майбутнє, вона пояснила, що багато років тому прийняла рішення одружитися у храмі з хлопцем, який відслужить місію. Місія не входила в його плани, і нічого більше не було сказано. Після Різдва він дав їй маленький дарунок. Коли вона відкрила його, то зрозуміла, що то був лист від пророка Бога з покликанням її друга служити на місії. Її праведний вплив допоміг йому зробити правильне рішення.

Ви також можете допомогти молодим чоловікам, з якими ви дружите, «піднятися трошки вище [і] бути трошки кращими» (Gordon B. Hinckley, “The Quest for Excellence,” Liahona, Sept. 1999, 8). Ви можете допомогти молодим чоловікам підготуватися і відслужити почесну місію. Ви можете допомогти їм залишатися морально чистими, щоб вони з честю могли нести своє священство. Ваш праведний вплив на життя молодого чоловіка може мати вічні наслідки не тільки на його життя, але й на життя поколінь.

Коли нашій доньці Емі було 15, вона прийняла рішення. Одного дня я помітила, що її Книга Мормона відкрита на 48 розділі книги Алми. Вона відмітила вірші, які описують полководця Моронія: «Мороній був сильним і могутнім чоловіком; він був чоловіком досконалого розуміння… Так, він був чоловіком, який був твердим у вірі в Христа» (вірші 11, 13).

На полях вона записала: «Я хочу одружитися з чоловіком схожим на Моронія». Через сім років вона це зробила! Емі отримала бачення свого майбутнього чоловіка, коли читала Писання і прислухалася до підказок Святого Духа. Вона також прийшла до пізнання і розуміння Спасителя та Його «великого плану щастя» (Алма 42:8).

Якщо ви читатимете Писання, ви дізнаєтеся, що Спаситель є не тільки світлом і життям для світу; Він є нашою єдиною яскравою надією. Через Нього ви можете мати надію повернутися, щоб жити з нашим Батьком на Небесах. Через Нього ви можете покаятися і подолати те, що заважатиме вам бути непохитними. Через Нього ви можете знайти силу і мужність просуватися вперед, навіть коли віють вітри протидії.

Можливо, зараз вам не треба стояти на пірсі і приймати важке рішення, як Крістіні. І, можливо, ви ніколи не будете просуватися вперед на пагорби марафону. Але вам потрібно буде приймати рішення, які матимуть вічні наслідки. Ви можете просуватися вперед з баченням. Святий Дух допоможе вам залишатися непохитними, а ваше свідчення про Спасителя допоможе вам прямувати зі справжньою яскравістю надії.

Попереду можуть бути круті пагорби, але наш Господь і Спаситель, Ісус Христос, обіцяв робити з вами кожен крок угору на вашому шляху. Ніколи не було більш важливого часу, щоб просуватися вперед і бути непохитними.

Тому я говорю разом з Нефієм: «Отже, ви повинні просуватися вперед з непохитною вірою в Христа, маючи справжню яскравість надії… Отже, якщо ви просуватиметеся вперед,… і витерпите до кінця,… так каже Батько: Ви будете мати вічне життя» (2 Нефій 31:20; виділене додано). В ім’я Ісуса Христа, амінь.