2020
Програма для дітей і молоді: путівник щоденного життя
Січень 2020


Програма для дітей і молоді: путівник щоденного життя

Зображення
youth

Фотографії Ренді Колліер

Вас може здивувати те, що Програма для дітей і молоді не включає детального переліку всіх цілей, які вам слід досягнути. Ви вже виконуєте так багато дивовижних справ! Натомість, подібний персоніфікований підхід було створено з методою допомогти вам наблизитися до Спасителя у такий спосіб, який буде надихатися вашими особистими потребами й інтересами.

Головна мета Програми для дітей і молоді—допомогти вам зміцнити свою віру в Ісуса Христа. Лука 2:52 навчає нас, що Ісус Христос у юності “зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей”. Його життя було збалансованим. Таким може бути й ваше життя. Зосередившись на духовному, соціальному, фізичному та інтелектуальному аспектах свого життя, ви можете стати більше схожими на Спасителя.

Зображення
Painting of the Savior

Фрагмент картини Біля тихих вод, художник Саймон Дьюї

Як програма працює

Програма для дітей і молоді заохочує вас зростати в духовному, соціальному, фізичному та інтелектуальному плані, долучаючись до вивчення євангелії, служіння і заходів та особистого розвитку.

Вивчення євангелії

Так само як Спаситель “зростав мудрістю” (Лука 2:52), ви можете зростати у знанні та розумінні євангелії. Кожен євангельський принцип, засвоєний вами, допоможе знати, як Спаситель може зміцнювати і благословляти вас в усіх сферах життя.

Ми маємо так багато ресурсів, які можемо використовувати, щоб глибше вивчати євангельські принципи й ставати більше схожими на Спасителя. Наприклад, молитва, вивчення Писань і Дух складають основу. Ваша сім’я і провідники Церкви можуть допомагати вам більше дізнаватися про Спасителя. Навчальний план За Мною йдіть і семінарія можуть скеровувати вас у навчанні. Користуючись наявними для вас ресурсами у пізнанні Ісуса Христа і Його євангелії, ви покращите свої стосунки з Ним.

Служіння та участь у заходах

Серед найважливішого, що робив Спаситель, коли жив на землі—це служіння іншим. Знаходячи прості й природні способи допомагати членам сім’ї та громаді, ви наслідуєте Його приклад і берете зобов’язання ставати більше схожими на Нього.

Змістовні групові заходи можуть допомагати вам та іншим молодим людям знаходити способи послужити іншим, а також разом зростати духовно. Веселі надихаючі заходи приносять вам користь. А коли ви, молоді, вірні святі останніх днів, збираєтеся разом, то часто можете навчатися і досягати набагато більше, ніж самотужки.

Особистий розвиток

Небесний Батько та Ісус Христос надзвичайно дбають про вас і про вашу майбутню особистість. У процесі встановлення цілей стосовно того, якою людиною хоче бачити вас Небесний Батько, ви можете наблизитися до Нього і Його Сина.

Кожен є неповторним, тож ваші цілі, спрямовані на особисте вдосконалення, мають відповідати вашим потребам. Наприклад, якщо ви хочете навчитися грати гімни на піаніно, ви можете встановити ціль щоденно практикуватися. Якщо ви хочете покращитися у вивченні Писань, ви можете кожного дня відводити цьому певний час. Шукайте проводу Духа, щоб скласти план, який найкраще підходитиме вам.

Програма для дітей і молоді призначена для ВАС

Людина, яка отримає від неї найбільшу користь—це ви! Встановлюючи для себе цілі вивчати євангелію та жити за нею, брати участь у служінні й заходах та розвивати свою особистість, ви краще пізнаєте себе і те, ким насправді є. Робота над становленням учня Ісуса Христа може бути нелегкою, однак досягнення такої особистої цілі приносить найбільшу винагороду.

Зображення
twin sisters and friend

Сестри-близнючки починають працювати над Програмою для дітей і молоді

Такі, як і ви, молоді люди вже почали помічати благословення, які приносять намагання у повсякденному житті ставати більше схожими на Ісуса Христа. Даніка і Наташа Р., 15 років, з Огайо, США, є сестрами-близнючками, які вирішили втілювати цю програму. Їхній батько родом з Таїланду, і оскільки вони іноді туди їздять провідувати родичів, Даніка і Наташа вирішили, що хочуть більше дізнатися про тайську їжу та мову.

Даніка поставила за мету навчитися готувати тайські супи. Вона купила всі інгредієнти і повчилася премудростям приготування їжі у свого батька. Наташа захотіла навчитися спілкуванню зі своїми родичами в Таїланді, тож вона поставила за мету вивчати по одному тайському слову щодня. Під час навчання вона скористалася допомогою веб-сайту, а з вимовою їй допомагав тато.

Поки Даніка і Наташа працювали над своїми цілями, вони захотіли поділитися тим, чого навчилися, з іншими молодими жінками у своєму приході. Їхні провідники допомогли організувати захід “Дізнайся більше про Таїланд”. Під час того заходу Даніка готувала для всіх суп, а Наташа навчала їх тайських слів.

Сестри також підключили до заходу свою подругу Грейс. Грейс встановила таку особисту ціль: покращитися у вмінні виступати на публіці, тож вона підготувала презентацію того, як користуватися паличками, аби вони могли з’їсти суп!

Зображення
twin sisters and friend 2

Втілюючи власні цілі й працюючи зі своїми провідниками та іншими молодими жінками, Даніка і Наташа змогли спланувати веселий вечір, який із задоволенням провели в колі друзів.

Благословення від участі в Програмі для дітей і молоді

Даніка і Наташа розповіли, що отримали численні благословення завдяки своїм намаганням більше дізнатися про свій спадок і проведення часу із сім’єю та молодими жінками. Не все їм вдавалося легко. Наташа розповідає: “Я ходила до школи, поки вивчала тайську мову, тож іноді було важко знайти для цього час”. Даніка додає: “Під час заходу дещо пішло не так в процесі самостійного приготування супу, оскільки тата поруч не було”. Однак сестри в один голос кажуть, що результат був вартий зусиль.

Ось слова Даніки: “Я рада, що провела час з татом, і це допомогло мені зблизитися із сім’єю”. Вона також пояснює: “Встановлення і досягнення особистих цілей допомогло мені наблизитися до Ісуса Христа; я отримала чітке розуміння того, як допомагати собі й іншим. Замість того, щоб даремно просиджувати вечори, я встановила взірець для наслідування й дотримання, а це дало мені більше часу думати про Христа”.

Наташа каже, що встановлення і досягнення її особистої цілі дійсно змусило її “глибоко замислитися про те, що їй необхідно і чого вона бажає, аби наближатися до Христа”. Вона також зазначає, що хоча й приділяє зараз більше зусиль новій меті, однак відчуває натхнення продовжувати вивчення тайської мови: “Моя початкова мета полягала у вивченні тайської, аби розмовляти з родичами в Таїланді, тож я хочу продовжувати вивчення тайської, аби навчитися краще спілкуватися з ними”.

Зображення
cooking activity

Збалансований підхід Даніки й Наташі до їхнього особистого розвитку допоміг більше дізнатися про культурний спадок свого тата, мати розвагу з друзями і зблизитися зі своєю сім’єю та Спасителем—саме в цьому полягає суть Програми для дітей і молоді.

Участь у Програмі для дітей і молоді також може допомогти вам зміцнити стосунки із сім’єю, іншими молодими людьми та членами приходу і в першу чергу—зі Спасителем, якщо ви зосереджуєтеся на тому, як сягнути свого найвищого потенціалу.