2008
Сміливість християнина—ціна учнівства
Листопад 2008 р. року


Сміливість християнина—ціна учнівства

Відповідати тим, хто нас звинувачує, так, як це робив Спаситель.

Зображення
Robert D. Hales

Ми зібрані разом, ми взяли на себе ім’я Ісуса Христа і ми є християнами. У нас може виникнути таке запитання: “Тоді чому, якщо ми маємо цю любов Спасителя, у когось з’являється бажання протистояти нам або ж нападати на нас?”

Нещодавно група чудових, вірних юних членів Церкви записали ті з питань, які найбільше їх непокоять. Одна сестра запитала: “Чому Церква не захищає себе активніше, коли проти неї висувають звинувачення?”

Відповідаючи їй, я можу сказати, що одне з найбільших випробувань цього життя настає тоді, коли піддають сумнівам чи критиці наші вірування. У такі моменти, можливо, нам хочеться відповісти агресивно—“показати свої кулаки”. Однак такі моменти є важливою нагодою, щоб відступити, помолитися і наслідувати приклад Спасителя. Пам’ятайте, що світ зневажав і відкидав Самого Ісуса. У сні Легія на тих, хто йшов до Спасителя, також “показували пальцями” (1 Нефій 8:27). “Світ [Моїх учнів],—сказав Ісус,—зненавидів, бо вони не від світу, як і Я не від світу” (Іван 17:14). Але якщо ми відповідаємо тим, хто нас звинувачує, так, як це робив Спаситель, ми не тільки стаємо схожими на Христа, ми ще й запрошуємо інших відчути Його любов і також іти за Ним.

Відповісти так, як це зробив би Христос, не можливо за якоюсь “заготовкою” чи за встановленою формою. Спаситель по-різному реагував у кожній ситуації. Коли Його привели до нечестивого царя Ірода і той насміхався над Ним, Він мовчав. Стоячи перед Пилатом, Він просто й могутньо свідчив про Свою божественність і мету. Побачивши грошомінів, які оскверняли храм, Він діяв за Своєю божественною відповідальністю, аби зберегти й захистити те, що було священним. Піднятий на хресті, Він на це відповів незрівнянно по-християнськи: “Отче, відпусти їм,—бо не знають, що чинять вони!” (Лука 23:34).

Дехто помилково вважає, що якщо у відповідь на звинувачення ми змовчимо, виявимо лагідність, прощення і смирення, то це є проявом пасивності чи слабкості. Але щоб “люб[ити] ворогів своїх, благословля[ти] тих, хто [н]ас проклинає, твор[ити] добро тим, хто ненавидить [н]ас, і мол[итися] за тих, хто [н]ас переслідує” (Матвій 5:44), потрібна віра, сила і найбільша з усіх сміливість—сміливість християнина.

Пророк Джозеф Сміт виявляв цю сміливість упродовж усього свого життя. І хоч він “потерпа[в]… від жорстоких переслідувань з боку різних груп людей, як релігійних, так і нерелігійних” (Джозеф Сміт—Історія 1:27), він не мстив і не відповідав ненавистю. Як і всі справжні учні Христа, він стояв зі Спасителем, люблячи інших—толерантно й співчутливо. Оце сміливість християнина.

Якщо ми не мстимося—коли підставляємо іншу щоку і не дозволяємо собі гніватися—ми також стоїмо зі Спасителем. Ми показуємо іншим Його любов, яка є єдиною силою, що може підкорити супротивника і може відповісти нашим кривдникам, не ображаючи їх. Це не слабкість. Це—сміливість християнина.

Роки навчили нас, що випробування для нашої віри не є новиною, і схоже швидко вони не минуться. Але справжні учні Христа в протидії собі вбачають можливості.

У Книзі Мормона сказано, що пророк Авінадій був зв’язаний і приведений до нечестивого царя Ноя. І хоч цар рішучо протистояв Авінадію і зрештою розпорядився позбавити його життя, Авінадій сміливо навчав євангелії і свідчив, як тільки міг. Завдяки цьому священик на ім’я Алма був навернений до євангелії і привів багато душ до Христа. Сміливість Авінадія та Алми була сміливістю християнина.

Досвід показує, що причини негативних публікацій про Церкву можуть допомогти у досягненні Господніх цілей. У 1983 році Перше Президентство написало провідникам Церкви: “Протидія може стати можливістю. Серед постійних труднощів, з якими стикаються наші місіонери, є недостатній інтерес до релігійних питань та нашого послання. Така критика викликає… інтерес до Церкви. … Вона надає можливість [членам Церкви] ознайомити з істиною тих, чия увага саме так спрямована на нас”1.

Ми можемо скористатися з таких можливостей багатьма способами: написати приємного листа редактору, поговорити з другом, помістити на блог свій коментар або сказати обнадійливе слово тому, хто принизливо відгукнувся про нас. Ми можемо з любов’ю відповісти тим, хто знаходиться під впливом неправдивої інформації чи упередження. Вони ті, “кого утримують від істини, бо вони не знають, де знайти її” (УЗ 123:12). Я запевняю вас, що така відповідь тим, хто звинувачує нас, ніколи не є слабкістю. Це—сміливість християнина в дії.

Наша відповідь іншим у кожній ситуації буде різною. На щастя, Господь знає серця тих, хто звинувачує нас, і знає, як ми можемо найкраще відповісти їм. Коли справжні учні Христа шукають проводу від Духа, вони отримують натхнення, відповідне для кожного зіткнення. І при кожному зіткненні справжні учні Христа відповідають так, щоб запросити Дух Господа. Павло нагадував коринтянам, що його проповідування було “не в словах переконливих людської мудрости, але в доказі духа та сили” (1 Коринтянам 2:4). Через те, що ця сила є в Духу Господньому, ми ніколи не повинні вступати у суперечку, коли дискутуються питання нашої віри. Як відомо майже кожному місіонеру, спори стосовно вчень у Біблії завжди призводять до того, що Дух віддаляється. Спаситель сказав: “В кому є дух суперечок, не від Мене” (3 Нефій 11:29). Не стільки засмучує те, що Церкву звинувачують в тому, що вона не є християнською, скільки те, що члени Церкви відповідають на такі звинувачення не так, як би це зробив Христос! Нехай же в наших розмовах з іншими завжди відчуваються плоди Духа—“любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, здержливість [і] лагідність” (Галатам 5:22–23). У словнику Уебстера лагідність визначається як вияв терпіння і довготерпіння, тобто здатність витерпіти кривду не ображаючись2. Лагідність—це не слабкість. Вона—ознака сміливості християнина.

Це особливо важливо у наших стосунках з представниками інших християнських деномінацій. Справді, наш Небесний Батько засмучується, а диявол сміється, коли ми сперечаємося з приводу доктринальних відмінностей з нашими ближніми-християнами.

Це не заохочення йти на компроміс стосовно наших вірувань або ж вихолощувати їх. Ми не можемо змінювати доктрини відновленої євангелії, навіть якщо навчання й послух їм робить нас непопулярними в очах світу. І все ж, навіть коли ми відчуваємо, що треба сміливо говорити слово Бога, ми повинні молитися, щоб сповнитися Святого Духа (див. Дії 4:29, 31). Нам ніколи не слід плутати сміливість з підробкою Сатани—зухвалістю (див. Алма 38:12). Справжні учні Христа говорять зі спокійною впевненістю, а не хвастливою гордістю.

Найперше за все ми як справжні учні Христа повинні турбуватися про благополуччя інших, а не про особисте виправдання. Запитання й критика дають нам можливість спілкуватися з іншими й показувати, що вони важливі для Небесного Батька і нас. Наша мета—це допомогти їм зрозуміти істину, а не боронити своє “его” чи набирати очки у теологічних дебатах. Наші серцем відчутні свідчення є наймогутнішою відповіддю, яку ми тільки можемо дати тим, хто нас звинувачує. А такі свідчення можуть приноситися, лише коли відчуваємо любов і смирення. Нам треба бути схожими на Едварда Партриджа, про якого Господь сказав, що “його серце чисте переді Мною, бо він є як Нафанаїл у давнину, в якому немає підступу” (УЗ 41:11). Не мати в собі підступності—це означає мати дитячу невинність, не поспішати ображатися і швидко прощати.

Цим рисам найперше вчаться вдома і в сім’ї, їх можна виявляти в усіх наших стосунках. Не бути підступним означає спочатку помічати свої помилки. Коли нас звинувачують, ми повинні спитати, як це зробили апостоли Спасителя: “Чи не я то, о Господи?” (Матвій 26:22). Якщо ми слухаємо відповідь, дану через Духа, то зможемо, у разі потреби, щось виправити, вибачитися, шукати прощення і чинити краще.

Не маючи в собі підступності, справжні учні Христа уникають неправильних, поверхових оцінок поглядів інших людей. Багато хто з нас підтримує міцну дружбу з тими, хто не належить до Церкви,—однокласниками, колегами по роботі, сусідами, друзями по всьому світу. Вони потрібні нам, і ми потрібні їм. Як навчав Президент Томас С. Монсон: “Давайте навчимося поважати інших. … Ніхто з нас не живе сам по собі—у нашому місті, у нашій країні або у нашому світі”3.

Як і Спаситель перед Іродом, так і Його справжні учні іноді повинні виявляти сміливість християнина тим, що не казатимуть жодного слова. Якось я, граючи у гольф, зачепив великий кактус чолья, який весь у голках, наче дикобраз. І хоч я ледь торкнувся кактуса, безліч його колючок впилися у мій одяг. Деякі ситуації нагадують той кактус: вони можуть принести нам тільки біль. У таких випадках нам краще триматися подалі і просто піти звідти. Якщо ми йдемо, буває, що хтось пробує спровокувати нас і втягти у суперечку. У Книзі Мормона ми читаємо про Легонтія і його людей, які отаборилися на вершині гори. Віроломний Амалікія переконував Легонтія “спуститися” і зустрітися з ним біля підніжжя гори. А коли Легонтій таки зійшов з тієї вершини, його почали “поступово” труїти, аж поки він не помер, а його військо не опинилося в руках Амалікії (див. Алма 47). Спорами й звинуваченнями дехто манить нас зійти з вершини гори. Вершина гори—це там, де є світло. Це там, де ми бачимо перше світло вранці й останнє увечері. Це там, де безпечно. Це там, де є істина і де є знання. Іноді комусь хочеться, щоб ми зійшли вниз із вершини гори і приєдналися до них у теологічній бійці й брудноті. Жменька цих задирливих людей рішуче налаштовані вести релігійні бої, он-лайн чи особисто. Для нас краще завжди залишатися на горі взаємоповаги й любові.

Роблячи так, ми наслідуємо приклад пророка Неемії, який будував стіну навколо Єрусалима. Вороги Неемії вмовляли його зустрітися з ними на рівнині, де “вони замишляли зробити [йому] зло”. Але на відміну від Легонтія, Неемія мудро не погодився на їхню пропозицію, сказавши: “Я роблю велику працю, і не можу прийти. Нащо буде перервана ця праця, як кину її та піду до вас” (Неемія 6:2–3). Ми також маємо робити велику працю, яка не завершиться, якщо ми дозволимо собі зупинитися, почати сперечатися і бентежитися. Замість цього ми повинні зібрати всю свою сміливість християнина і продовжувати свою справу. Як ми читаємо у Псалмах: “Не розпалюйся гнівом своїм на злочинців” (Псалми 37:1).

Зло завжди буде з нами у цьому світі. Великим випробуванням цього життя є бути в світі, але не від світу. У Своїй Заступницькій Молитві Спаситель просив Небесного Батька: “Не благаю, щоб Ти їх зо світу забрав, але щоб зберіг їх від злого” (Іван 17:15). Але навіть попереджаючи про переслідування, Він пообіцяв мир: “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! … Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається” (Іван 14:27). Я свідчу, що мантія Його миру лежить на нас, що виповниться обіцяння Першого Президентства: “Опозиція, яку, здається, важко витримати, стане благословенням для Божого царства на землі”4.

Моїй допитливій сестрі і всім, хто прагне знати, як ми повинні відповідати тим, хто звинувачує нас, я відповідаю: ми любимо їх. Незалежно від їхньої раси, світогляду, релігії чи політичних переконань, ми, якщо йдемо за Христом і виявляємо Його сміливість, повинні любити їх. Ми не відчуваємо себе кращими за них. Швидше ми бажаємо з любов’ю показати їм кращий шлях—шлях Ісуса Христа. Його шлях веде до воріт хрищення, тісної і вузької дороги праведного життя і Божого храму. Він—“дорога, і правда, і життя” (Іван 14:6). Лише через Нього можемо ми і всі наші брати і сестри успадкувати найбільший з усіх дарів, які ми можемо отримати,—вічне життя і вічне щастя. Допомагати їм, бути для них прикладом—це не для слабких. Це для сильних. Це для вас і для мене, святих останніх днів, які платять ціну за учнівство, відповідаючи тим, хто нас звинувачує, зі сміливістю християнина.

На завершення я свідчу свідченням Мормона: “Знайте, я учень Христа, Сина Бога. Мене Він покликав проголошувати слово Його серед Його народу, щоб вони могли мати вічне життя” (3 Нефій 5:13). Я приношу своє особливе свідчення про Нього—що наше життя може бути вічним, бо Його любов вічна. Що ми можемо ділитися Його вічною, безумовною любов’ю з нашими братами і сестрами повсюди, і про це моя смиренна молитва в ім’я Ісуса Христа, амінь.

ПОСИЛАННЯ

  1. First Presidency Letter, Dec. 1, 1983.

  2. Webster’s Third New International Dictionary, 1986.

  3. Thomas S. Monson, “In Quest of the Abundant Life,” Ensign, Mar. 1988, 3.

  4. First Presidency Letter, Dec. 1, 1983.