2008
Тому, що мій батько читав Книгу Мормона
Листопад 2008 р. року


Тому, що мій батько читав Книгу Мормона

Я запрошую всіх, хто чує мене сьогодні, читати Книгу Мормона і застосовувати обіцяння, яке міститься в ній. Ті, хто це зроблять, знатимуть, що ця книга істинна.

Зображення
Elder Marcos A. Aidukaitis

Доброго ранку, дорогі брати і сестри. Я відчуваю глибоку радість і вважаю за честь виступати перед вами сьогодні. Я молюся, щоби Бог скеровував мої слова і щоби Його Дух міг бути з нами, аби “той, хто проповідує, і той, хто сприймає, могли розуміти один одного, і могли напучуватись і звеселятися разом” (див. УЗ 50:22).

2 червня 1940 року, на мою думку, є дуже важливим днем в історії моєї сім’ї. У цей день мій батько христився і став членом Церкви.

У листі до свого батька, старійшина Джек Мак-Дональд, один з тих місіонерів, які христили мого батька, описав той день такими словами:

“Минула неділя була особливо прекрасною. Ми—місіонери, вирушили до затишного місця на березі річки у сільській місцевості, і там старійшина Джоунс і я [старійшина Мак-Дональд] виконали наше перше хрищення. Ентоні Айдукайтіс увійшов у крижану воду і став членом Церкви… Усе було дивовижно чудовим. Небо було настільки блакитним, а природа такою спокійною, такою зеленою, такою прекрасною, що жоден з нас не міг стримати відчуття присутності якогось вищого впливу.

[Коли ми йшли пішки] разом з нашим новим членом Церкви, він сказав, що не може навіть описати словами, наскільки чудовий для нього цей день і наскільки буквально він відчуває себе новою людиною… То було наше перше хрищення, але ні я, ні будь-хто інший не мають у цьому заслуги. Своє навернення він здійснив сам”.

Та подія змінила історію мого життя. Не певен, чи міг мій батько передбачити мудрість свого вчинку, але я люблю його за те, що він зробив у той день. Він помер понад 30 років тому, але я шануватиму і благословлятиму його ім’я вовіки.

Мій батько литовець за походженням, але народився він у Шотландії. Ще в молоді роки він переїхав до Бразилії. Його здатність розмовляти англійською мовою прискорила його навернення, оскільки він міг читати Книгу Мормона англійською. Тоді ще не було якісного її перекладу португальською. Цей мовний бар’єр став на заваді приєднанню до Церкви моєї матері, але кількома роками пізніше вона це зробила і стала могутнім прикладом відданості іншим і любові до Бога в усій нашій сім’ї. Зараз їй 92 роки і вона присутня тут сьогодні. Я з великою радістю кажу, що люблю її за її велику відданість. Я також шануватиму і благословлятиму її ім’я вовіки.

Я в захопленні від сміливого рішення мого батька христитися і приєднатися до Церкви, незважаючи на обставини, які постали перед ним у той час. Для нього то було нелегко. Його дружина не христилася разом з ним. Згубні звички вживання алкоголю й паління залишалися для нього значними спокусами. Він був бідним. Його мати була проти його приєднання до Церкви і сказала йому, що якщо він христиться, вона більше не вважатиме його своїм сином. На той час у Бразилії було менше 300 членів Церкви і не було жодного дому зборів. Я дійсно в захопленні від рішучості й мужності свого батька.

Як він міг прийняти таке рішення, незважаючи на стільки неприємних обставин? Відповідь проста: це сталося тому, що мій батько читав Книгу Мормона. Читаючи її, він пізнав істинність послання Відновлення. Книга Мормона є доказом того, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є істинною. У посібнику “Проповідуйте Мою євангелію” написано, що “Книга Мормона разом з Духом є найпотужнішими засобами навернення” ([2004], с. 108).

Президент Гордон Б. Хінклі проголосив: “Люди, які з молитвою читали [Книгу Мормона], багаті чи бідні, освічені чи неосвічені, духовно зросли завдяки її силі…

Без жодного сумніву я обіцяю вам, що якщо ви з молитвою читатимете Книгу Мормона, незважаючи на те, скільки б разів ви її не читали раніше, вона принесе у ваше серце … Дух Господа. Ви зміцнитеся у рішучості дотримуватися Його заповідей і отримаєте міцне свідчення про те, що Син Бога дійсно живий” (“The Power of the Book of Mormon,” Ensign, June 1988, 6; див. також “The Book of Mormon,” Tambuli, Oct. 1988, 7).

Ці обіцяння здійснилися для мого батька і для моєї сім’ї. Будучи навченими, ми всією сім’єю читали Писання щодня. Ми робили це протягом багатьох років. У себе вдома ми прочитали Книгу Мормона кілька разів і продовжимо це робити. Як і було обіцяно, Дух Господа увійшов у наші серця і ми зміцнилися у рішучості дотримуватися Його заповідей і отримали міцне свідчення про те, що Син Бога дійсно живий.

Знаючи про істинність Книги Мормона, ви знатимете, що Джозеф Сміт був покликаний Богом відновити на землі Церкву Ісуса Христа. Ви знатимете, що Джозеф Сміт бачив Батька і Сина. Ви знатимете, що є лише одна віра і лише одне справжнє хрищення. Ви знатимете, що на землі сьогодні живе пророк Бога і що він має усі ключі священства і право користуватися ними так, як робив це Петро в давнину. Ви знатимете, що Ісус Христос є Сином Бога, і це єдине ім’я, через яке ви можете здобути спасіння. Ви знатимете, що Бог Батько живий і що Він любить нас. Ви знатимете, що Його план спасіння є досконалим, і у вас з’явиться бажання виконувати обряди, дотримуватися заповідей і витерпіти до кінця.

Мене засмучує, коли людина, якій дали Книгу Мормона і пояснили все це, відмовляється її читати. Мене засмучує, що деякі люди підпадають під вплив інших людей, відмовляються дослідити цю книгу і відкидають її, як щось непотрібне, так і не взявши участі в запропонованому нею духовному бенкеті. Мені це незрозуміло. Це схоже на те, як син або дочка, відділені від люблячого батька, відмовляються читати листа від нього, навіть не відкривши конверт. Ті, хто так чинить, схожі на розпещених малих дітей, які відмовляються навіть спробувати їжу, з ніжністю приготовану для них люблячою матусею.

Бог відкриває Свою істину, коли люди дотримуються порад Моронія, вміщених в Мороній 10:3–5. У посібнику Проповідуйте Мою євангелію наведено такий підсумок настанов Моронія:

  • По-перше, слід “читати Книгу Мормона і розмірковувати над її словами про Ісуса Христа”.

  • По-друге, “молитися Богу з вірою в Ісуса Христа, щоб отримати свідчення, що Книга Мормона істинна і що Джозеф Сміт був пророком Відновлення”.

  • По-третє, “відверто молитися і мати щирі наміри, що означає [готовність] діяти відповідно до того, що скаже Бог” (с. 115).

Для тих, хто всупереч може сказати, що знати про це неможливо, я свідчу, що ми можемо отримати це знання, коли будемо достатньо смиренні, щоби робити те, що радив нам Бог через Своїх пророків на цій землі. Вірити у протилежне означало б прийняти абсурдне уявлення, що Бог не знає, де можна знайти істину, або не має сили явити її нам. Те, що хтось не діяв за обіцянням, вміщеним у цій книзі, не означає, що інші також не зробили цього.

Чому я люблю і шаную ім’я свого батька? Тому, що мій батько читав Книгу Мормона і діяв згідно з вміщеним в ній обіцянням. Чому я люблю і шаную ім’я свого батька? Тому що він не відступив від відповіді, яку отримав, незважаючи навіть на великі складнощі. Чому я люблю і шаную ім’я свого батька? Тому, що він благословив моє життя, навіть до того, як я народився, виявивши мужність робити те, що очікував від нього Бог.

Я запрошую всіх, хто чує мене сьогодні, читати Книгу Мормона і застосовувати обіцяння, яке міститься в ній. Ті, хто це зроблять, знатимуть, що ця книга істинна.

Я свідчу, що Книга Мормона є словом Бога. Завдяки цьому я знаю, що Джозеф Сміт є пророком Бога. Я знаю, що він не писав Книгу Мормона, але переклав її силою Бога. Я знаю, що Томас С. Монсон є пророком Бога на землі сьогодні, єдиною людиною на землі, яка має усі ключі священства і право користуватися ними. Я знаю, що Ісус Христос є нашим Спасителем і що Він живий. Я знаю, що Бог живий і любить нас. В ім’я Ісуса Христа, амінь.