2005
Сила посібника Проповідуйте Мою євангелію
Tpaвeнь 2005


Сила посібника Проповідуйте Мою євангелію

Я закликаю вас зрозуміти, як ці надзвичайні матеріали можуть допомогти у місіонерській роботі.

Я вдячний, що можу говорити з вами про прекрасне видання, що допоможе кожному з нас ділитися з близькими та друзями славетним посланням про Відновлення Церкви Ісуса Христа. Цей посібник стимулював розум і запалив серце наших місіонерів, бо дав їм усе необхідне, щоб викладати послання із силою і свідчити про Господа Ісуса Христа і Його пророка Джозефа Сміта, позбавившись обмежень завчених напам’ять бесід. Хоча книга була створена в першу чергу для місіонерів повного дня, ці матеріали є також корисними для батьків, які хочуть допомогти своїм дітям підготуватися до місії. Молоді чоловіки та жінки, а також подружні пари використовують цей підручник, щоб підготуватися до навчання в Центрі підготовки місіонерів. Деякі провідники священства підтвердили, що посібник допомагає підготувати братів з Ааронового священства до місії. Цей посібник є неоціненною підтримкою для священства і допоміжних організацій у їхніх зусиллях допомогти новим членам Церкви розвинути свідчення та послух. Я кажу про цей новий посібник, Проповідуйте Мою євангелію, та засоби планування місіонерської роботи, такі як Щоденний розклад, що містяться в ньому.

Я хочу розповісти, чому мене так захоплює посібник Проповідуйте Мою євангелію. Він зосереджується на місіонерській роботі так, як жоден посібник до нього. Протягом років я запитував багатьох місіонерів: “Яка мета вашої місії?” Їхні відповіді були дуже різними. Більшість не мали конкретної цілі для організації своїх зусиль. Перша сторінка цього путівника звертає увагу місіонерів на їхню справжню мету: “Запрошувати людей прийти до Христа, допомагаючи їм прийняти відновлену євангелію через віру в Ісуса Христа і Його Спокуту, покаяння, хрищення, прийняття дару Святого Духа і терпіння до кінця”. Потім зміст книги присвячено тому, як це робити, керуючись Святим Духом.

Матеріали для місіонерів, якими вони користувалися раніше, були ефективними для того часу, але світ дуже змінився. Цінності, що лежали в основі суспільства, зазнали нападок з боку Сатани і його прибічників. Виникла нагальна необхідність удосконалити спосіб проповідування повноти істини, яку Бог знову помістив на землю. Це включає розуміння Божого плану щастя і того, як він повернувся на землю через славетного пророка Джозефа Сміта, також що Церква Ісуса Христа з її повноваженнями священства діяти в Його ім’я знову є на землі у своїй повноті.

Добре навчав Президент Хінклі: “Протягом багатьох років ми мали затверджений набір місіонерських уроків. Це було дуже корисним. … Але, на жаль, цей метод у дуже багатьох випадках призводив до механічного викладання матеріалу, коли недостатньо відчувається Дух і особиста переконаність. … [Місіонери] мають опанувати поняття, викладені в уроці. Але вони повинні… навчати цих принципів своїми словами, керуючись впливом Святого Духа”1.

Цей принцип є основоположним у посібнику Проповідуйте Мою євангелію. Зараз місіонери в усьому світі наповнюють свій розум і серце посланням про Відновлення євангелії Ісуса Христа, знанням про план спасіння, основні заповіді, закони й обряди євангелії. Ці уроки вони потім викладають своїми словами, керуючись Духом. Така зміна наголосу неймовірно покращила ефективність місіонерів, які використовують цей посібник.

Посібник Проповідуйте Мою євангелію містить розділи, що дають дуже важливу інформацію про те, як розпізнати і зрозуміти підказку від Святого Духа. Там є вірші з Писань стосовно ефективного навчання і покращення особистих навичок викладання. Один розділ пояснює, чому Книга Мормона є ключовим каменем нашої релігії, як вона може відповідати на глибинні питання душі, як вона може зміцнювати віру й допомагати іншим людям наблизитися до Бога. Додаткові настанови показують, що Книга Мормона є матеріальним джерелом, яким людина може скористатися, щоб пересвідчитися в істинності нашого послання. Місіонерів навчають, як розвивати божественні якості, такі як надія, милосердя і любов, бо любов лежить в основі ефективного місіонерського служіння. Даються прекрасні настанови щодо того, як вивчати мову країни, в якій служиш. Чіткі й ефективні засоби планування допоможуть місіонерам мудро використовувати час. Наводяться випробувані методи, що допоможуть знайти і підготувати людину до навчання. Даються практичні настанови, як допомагати людям виконувати заповіді, що ведуть до хрищення, конфірмацій та утримання у Церкві. Цей посібник навчає, як об’єднати зусилля місіонерів повного дня, провідників колу та приходу і членів Церкви. Це допоможе більшій кількості нових членів Церкви без перешкод увійти в її сім’ю. Книга дає більше впевненості, що ті, хто беруть на себе ім’я Ісуса Христа через хрищення і конфірмацію і зобов’язуються дотримуватися Його заповідей будуть отримувати протягом життя Його обіцяні благословення.

Використовуючи натхненний матеріал посібника Проповідуйте Мою євангелію, багато місіонерів значною мірою покращили свою здатність переконливо навчати й запрошувати Святого Духа, щоб підтверджувати істинність викладеного. Нещодавно я попросив двох помічників президента однієї місії розповісти про видіння Джозефа Сміта. Сам я у цей час був у ролі зацікавленого Церквою. Я планував поставити їм складні запитання, щоб побачити, як вони будуть реагувати. Однак щирість їхнього послання, чистота намірів, вміння, з яким вони розповідали навіть на цьому тренувальному занятті були настільки надихаючими, що я не зміг зробити цього.

Ви зможете помітити це покращення самі. Запросіть місіонерів провести перший урок для вашої сім’ї у себе вдома. А ще краще, запросіть до себе додому сусідів, щоб їх навчали місіонери. Під проводом Духа вони розкажуть своїми словами, як Небесний Батько через пророків упродовж століть повідомляв про план спасіння Своїм дітям. Відчуйте їхнє свідчення, коли вони розповідатимуть про величне видіння, в якому Бог Батько і Його Син Ісус Христос явилися Джозефу Сміту. Вони вміло висвітлять низку подій, які знову відновили на землі повноту євангелії з повноваженням діяти в ім’я Бога. Ви також можете супроводжувати місіонерів, коли вони викладатимуть ці дорогоцінні істини іншим людям. Ваша присутність великою мірою зміцнить тих, хто вперше чує про ці дорогоцінні істини.

Посібник Проповідуйте Мою євангелію та засоби планування, що містяться в ньому, стали результатом інтенсивної праці Першого Президентства, Кворуму Дванадцятьох Апостолів та інших генеральних авторитетів, а також дуже здібної, відданої та досвідченої команди. Ті, хто брав участь у роботі над книгою, стали свідками натхненного спрямування Господа через Святого Духа у тому, що стосується концепції, оформлення та остаточного вигляду матеріалів посібника Проповідуйте Мою євангелію.

Посібник Проповідуйте Мою євангелію було укладено після проведення масштабних досліджень у 14 місіях. Остаточний варіант було переглянуто, змінено і схвалено Першим Президентством і Кворумом дванадцятьох. 15 жовтня 2004 р. під час всесвітньої супутникової трансляції президентам місій та провідникам місіонерської роботи було представлено путівник Проповідуйте Мою євангелію. Усім місіонерам по всьому світу було вручено примірник книги англійською мовою. І хоча багато місіонерів не розмовляють англійською мовою, вони не відчували себе осторонь змін у місіонерській роботі. Цікаво, що для деяких місіонерів це стало поштовхом для вивчення англійської. На початку цього року путівник Проповідуйте Мою євангелію було розповсюджено японською, корейською, іспанською та португальською мовами. Ми очікуємо, що до кінця цього року цей посібник буде доступний більшістю мов, якими розмовляють місіонери.

Посібник Проповідуйте Мою євангелію допомагає не лише місіонерам:

  • Дружина одного президента місії вивчала і розмірковувала над кожним словом путівника Проповідуйте Мою євангелію, не пропускаючи жодного посилання на Писання. Потім вона зробили те, чого їй не вистачало сміливості зробити: вона запросила близького родича, у якого були проблеми, щоб він читав і вивчав Книгу Мормона та розмірковував над нею. Та людина прийняла запрошення і отримала великі благословення.

  • Інша сім’я скористалася путівником Проповідуйте Мою євангелію, щоб допомогти своїм дітям підготуватися до місії. Вони розповіли: “Наш 17-річний син першим отримав завдання. Як ми і сподівалися, він вибрав найкоротший розділ з книги. Однак його урок був 20 хвилинним проникливим викладанням принципів, яке завершилося цитуванням Писань і свідченням”.

  • А ось слова батька, який готує сина до служіння на місії: “Посібник Проповідуйте Мою євангеліюдопоміг мені глибше бачити і краще розуміти мету життя, мої обов’язки і зобов’язання як члена Церкви, батька й чоловіка,… він також дав мені конкретні засоби, щоб краще подолати цей шлях”. Його син учора отримав покликання служити на місії.

Багато добрих справ було зроблено протягом коротких семи місяців з того часу, як було представлено посібник Проповідуйте Мою євангелію, але ще більше попереду, коли ми навчимося краще користуватися цим надзвичайним місіонерським засобом.

Я закликаю вас використовувати ці матеріали на зборах президентств, виконавчого комітету священства та радах приходу, щоб переконатися, що ті, хто укладає завіт хрищення, отримує протягом усього життя повноту благословень від членства у Церкві. Використовуючи новий бланк “Запис про розвиток” для осіб, що готуються до хрищення, ми можемо координувати зусилля місіонерів та членів Церкви. Я впевнений, що для новонавернених буде легше здійснити їхнє бажання залишатися активними членами Церкви, якщо члени Церкви й місіонери разом працюватимуть, використовуючи принципи з путівника Проповідуйте Мою євангелію.

В посібнику Проповідуйте Мою євангелію Перше Президентство звертається до місіонерів з енергійним спонуканням, яке, можливо, підштовхне і вас до власних кроків у місіонерський роботі. У звертанні сказано: “Немає важчої праці за цю. … Посібник Проповідуйте Мою євангелію має на меті допомогти Вам стати краще підготовленим, духовно зрілим місіонером і більш переконливим учителем. … Ми закликаємо вас з більшою відповідальністю ставитися до особистого зобов’язання допомагати нашому Небесному Батькові у Його славетній роботі. … Господь нагородить і щедро благословить вас, якщо ви будете смиренно й молитовно служити Йому”2.

Чи розумієте ви важливість цієї роботи? Як і мене, вас охопить радість, коли у своєму особистому житті ви почнете розуміти й застосовувати це знаряддя місіонера. На відміну від попередніх місіонерських матеріалів, посібник Проповідуйте Мою євангелію доступний усім провідникам і членам Церкви через розподільчі центри.

Можливо, найбільша користь від посібника Проповідуйте Мою євангелію буде помітна в житті колишніх місіонерів, які стануть кращими батьками, більш здібними провідниками Церкви і кращими професіоналами завдяки зростанню, що прийде внаслідок розуміння й застосування натхненного змісту цієї книги.

Від імені наших місіонерів ми висловлюємо глибоку вдячність усім, хто брав участь у підготовці, друкуванні та розподілі посібника Проповідуйте Мою євангелію. Ми вдячні кожному президенту місії та місіонеру, які удосконалюють ефективність цієї книги. Більш за все ми вдячні Господу за Його натхнення. Я закликаю вас зрозуміти, як ці надзвичайні матеріали можуть допомогти у місіонерській роботі вам, батьки, які готують дитину до місії, вам, церковні провідники, у роботі з новонаверненими, вам, члени Церкви, які діляться євангелією, або вам, хто готується до служіння. Нехай Господь благословить вас у цьому і надихне, бо Він живий. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. “Місіонерсьське служіння”, Всесвітні збори навчання провідництва, 11 січ. 2003 р., с. 19.

  2. Проповідуйте Мою євангелію (2004), c. v.