2005
Бути відважними і бути відданими під час лиха
Tpaвeнь 2005


Бути відважними і бути відданими під час лиха

Євангелія Ісуса Христа надає нам силу і вічну перспективу, щоб зустрічати те, що стається, з відвагою.

Як ми можемо знайти спокій у цьому світі? Як ми можемо витерпіти до кінця? Як ми можемо подолати труднощі й випробування, які постають перед нами?

Спаситель Ісус Христос сказав: “Це Я вам розповів, щоб мали ви мир у Мені. Страждання зазнаєте в світі,—але будьте відважні: Я світ переміг!”1.

Як частину нашого смертного випробування, ми проходимо крізь нещастя, біль та розчарування. Лише в Ісусі Христі ми можемо знайти спокій. Він може допомогти нам бути відважними і подолати всі випробування цього життя.

Що означає бути відважними? Це означає мати надію, не розчаровуватись, не втрачати віру і йти життям з радістю: “Люди є, щоб мати радість”2. Це означає дивитися на життя з впевненістю.

Євангелія Ісуса Христа надає нам силу і вічну перспективу, щоб зустрічати те, що стається, з відвагою. Ми не повинні, однак, недооцінювати труднощі, які, як було пророковано, будуть в наші дні.

Що це за труднощі? Як ми можемо зустріти їх?

Деякими з цих труднощів є нестача надії, нестача любові й нестача миру.

Пророк Мороній навчав: “Якщо ви не маєте надії, то повинні бути у відчаї; а відчай приходить через беззаконня”3. Для багатьох наступні роки можуть бути роками відчаю. Чим більше беззаконня, тим більшим буде відчай.

Спаситель сказав: “Через розріст беззаконства любов багатьох охолоне”4. По мірі того як беззаконня зростає, справжня любов зникає. Як результат, страх, незахищеність і відчай зростають!

Пророкові Джозефу Сміту Господь сказав: “Я… бажаю, щоб усі люди пізнали, що день швидко настане,… коли мир буде забраний з землі, і диявол матиме силу над своїм володінням. І також Господь матиме силу над Своїми святими і царюватиме серед них”5. Ми живемо в час, коли мир забрано з землі.

З іншого боку, ми живемо у славетний час, час коли Господь відновив Своє священство. Істинну євангелію було відновлено. Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є царством Бога на землі! Ми допомагаємо підготувати землю до того часу, коли Господь Ісус Христос прийде й особисто царюватиме.

Чому ми повинні пройти крізь випробування в цьому житті?

Господь не робить таємниці з того, що Він буде випробовувати нашу віру та нашу послушність. “Ми випробуємо їх через це,—сказав Він,—щоб побачити, чи будуть вони робити все те, що Господь їхній Бог заповідуватиме їм”6.

Ми дізнаємося з книги Екклезіястової: “Однакове всім випадає: праведному і безбожному, доброму й чистому та нечистому,… як доброму, так і грішникові… Однакове всім випадає”7. Бурі можуть статися у житті чоловіка, що збудував своє життя на камені євангелії так, як і у житті необачного, який збудував своє життя на речах цього світу8.

Як нам слід реагувати на ці випробування?

Господь сказав: “Коли хто хоче йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме щоденно свого хреста, та й за Мною йде”9. Кожного дня ми повинні брати наш хрест і просуватися вперед, а не просто гаяти час, засиджуючись на узбіччях нашої вічної подорожі.

Як ми можемо дізнатись, чи нас випробовують, чи то Господь карає нас?

Випробування є можливостями для нашого зростання. Господь сказав: “Мій народ має бути випробуваний в усьому, щоб вони могли бути підготовлені отримати славу, яку Я маю для них, навіть славу Сіону; і той, хто не зноситиме покарання, не є гідним Мого царства”10.

Коли нас випробовують, ми повинні замислитися і запитати: “Що саме Господь хоче, аби я зробив у цій ситуації?”

Господь сказав ці слова втіхи Пророкові Джозефу Сміту: “Знай же, мій сину, що все це дасть тобі досвід, і буде тобі на добро. Син Людини спустився нижче їх усіх. Чи ти більший за Нього?”11 Нам необхідно бачити кожне випробування як нагоду для зростання. Одного дня ми зрозуміємо їхню мету.

Господь сказав: “Кого Я люблю, Я і караю, щоб їхні гріхи могло бути прощено, бо покаранням я готую шлях для їхнього визволення”12. Господь любить кожного з нас. Він хоче щоб ми були щасливими. Це щастя приходить через нашу віру в Ісуса Христа, через наше щире та істинне покаяння, через нашу послушність Його заповідям і через наше терпіння до кінця.

Інколи ми можемо думати, що Господь не чує наших молитов чи не дає на них відповідь. В такі часи нам необхідно зупинитися і замислитися над тим, що саме ми робили протягом нашого життя. Якщо необхідно, ми повинні привести своє життя в гармонію з євангелією Ісуса Христа. Через пророка Джозефа Сміта Господь відкрив:

“Я, Господь, дозволив щоб лихо прийшло на них, від якого вони постраждали, внаслідок їхніх провин…

Вони не поспішали прислуховуватися до голосу Господа Бога свого; тому Господь, їхній Бог, не поспішає прислуховуватися до їхніх молитов, відповідати на них у день їхнього лиха.

У дні миру для себе вони легковажно віднеслися до Моєї поради; але, в день їхнього лиха, через необхідність вони шукають Мене”13.

Коли ми маємо щире бажання привести своє життя в гармонію з волею Господа, Він завжди буде готовий допомогти полегшити наші тягарі.

Що руйнує нашу відважність і нашу надію?

Ісус Христос сказав Дванадцятьом Апостолам про деякі речі, які можуть зруйнувати нашу надію і спричинити нашу капітуляцію, а саме: дозволити собі впасти в спокусу, не перетерплювати під час лиха та страждань, не встояти у переслідуваннях, страхатися “турбот” світу, прагнути в першу чергу багатств, капітулювати замість того, щоб терпіти до кінця, і дозволяти лжепророкам обманювати нас14.

Що надає нам сміливості й надії?

Господнє запрошення кожному з нас: “Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені,—і Я вас заспокою!”15 Ісус Христос має силу дати нам спокій від нашого болю та страждань.

Пророк Мормон навчав:

“Отже, якщо людина матиме віру, вона повинна мати і надію; бо без віри не може бути ніякої надії…

…І якщо людина лагідна і невибаглива серцем, і визнає силою Святого Духа, що Ісус є Христос, вона тоді мусить мати милосердя”16.

Якщо ми кожного дня розвиваємо віру, лагідність, милосердя, невибагливість серця, сповідуючи, що Ісус є Христос, і приймаючи Його Спокуту, ми будемо благословлені силою й надією зустріти і подолати випробування і болі цього життя.

Якими є деякі з Господніх обіцянь кожному з нас?

“Будьте відважними, малі діти; бо Я серед вас, і Я не покинув вас”17.

“Будьте відважними, бо Я поведу вас. Царство є вашим і благословення його є вашими, і багатства вічності є вашими”18.

Цитуючи слова пророка Етера: “Ось чому той, хто вірить в Бога, може з впевненістю надіятися на кращий світ, так, саме на місце праворуч Бога, така надія приходить через віру, стає якорем для душ людей”19.

Бог є нашим Батьком. Ми—Його діти. Він любить нас. Він бажає, щоб ми мали щастя тут, у цьому житті, і протягом усієї вічності. Нас веде істинний пророк Бога сьогодні. Ісус є Христос. Через Нього ми можемо знайти спокій у цьому світі. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Іван 16:33.

  2. 2 Нефій 2:25.

  3. Мороній 10:22.

  4. Матвій 24:12.

  5. Див. УЗ 1:35–36.

  6. Див. Авраам 3:25.

  7. Екклезіяст 9:2–3.

  8. Див. Матвій 7:24–27.

  9. Лука 9:23.

  10. Див. УЗ 136:31.

  11. Див. УЗ 122:7–8.

  12. Див. УЗ 95:1.

  13. Див. УЗ 101:2, 7–8.

  14. Див. Матвій 13:19–23.

  15. Матвій 11:28.

  16. Мороній 7:42, 44.

  17. Див. УЗ 61:36.

  18. Див. УЗ 78:18.

  19. Етер 12:4.