2005
Cкріпивши серця єдністю
Tpaвeнь 2005


Cкріпивши серця єдністю

Коли вас христили, ваші предки дивилися на вас з надією,… вони раді були побачити, як один з їхніх нащадків укладає завіт знайти їх

Моє послання для тих, кого навернено до Церкви. Сьогодні більш як половина членів Церкви, досягши віку восьми років, вирішує христитися. Тож ви не виняток у Церкві. Вам я хочу сказати, як сильно Господь любить вас і довіряє вам. Більш того, я хочу сказати, як сильно Він покладається на вас.

Ви відчули Його любов, принаймні певною мірою, коли вас було охрищено. Багато років тому я занурив у води хрищення молодого чоловіка, якому було 20 років. Ми з напарником навчали його євангелії. У своїй сім’ї він першим почув послання відновленої євангелії. Він попросив охристити його. Свідчення Духа викликало в нього бажання наслідувати приклад Спасителя, якого Іван Христитель охристив, хоч Той безгрішним був.

Коли я підняв того молодого чоловіка з вод хрищення, він здивував мене, бо обійняв мене за шию і прошепотів на вухо: “Я чистий, я чистий”, і сльози текли у нього по щоках. Цей же молодий чоловік після того, як ми виконали рукопокладання і владою Мелхиседекового священства дарували йому Святого Духа, сказав мені: “Коли ви промовляли ці слова, я відчув, неначе вогонь пройшов по всьому моєму тілу—від маківки до п’ят”.

Ваш досвід був унікальним для вас, і все ж якоюсь мірою ви відчули велич благословення, що прийшло до вас. Відтоді ви відчували реальність обіцянь, даних вам, і обіцянь, даних вами. Ви відчули очищення, що прийшло через ваше хрищення, завдяки Спокуті Ісуса Христа. І ви відчули зміну у вашому серці, коли Святий Дух став вашим супутником. Ваші бажання почали змінюватися.

Коли хтось каже мені, що його було навернено до Церкви, я запитую: “А ще хтось у вашій сім’ї прийняв євангелію?” Якщо відповідають “так”, то далі йде схвильована розповідь про щасливі зміни в житті батька, або мами, або брата, або сестри, або бабусі, або дідуся. Це радісно—знати, що ще на когось із їхньої сім’ї поширюються ті самі благословення і те саме щастя. Якщо відповідь: “Ні, тільки я один”, то вони майже завжди заводять мову про батьків, кажучи щось на зразок: “Ні, ще ніхто не прийняв. Але я все ще намагаюся”. І ви по тому, як звучить голос, можете сказати, що цей навернений ніколи не припинить свої намагання, ніколи.

Господь знав, що ви матимете ці почуття, коли Він дозволив вам отримати завіти, які благословляють ваше життя. Він знав, що у вас виникне бажання, щоб і ваша сім’я мала такі ж благословення, які ви відчували на своєму шляху до Церкви. Більш того, Він знав, наскільки те бажання зросте, коли ви пізнаєте радість обіцянь, які Він дає нам у святих храмах. Там гідним з нас Він дозволяє укласти завіти з Ним. Ми обіцяємо дотримуватися Його заповідей. І Він обіцяє нам: якщо ми вірні, то зможемо вічно жити з Ним у славі сім’ями у світі прийдешньому.

У Своїй сповненій любові доброті Він знав, що у вас буде бажання об’єднатися навічно з вашими батьками і їхніми батьками. Можливо, у вас, як і у мене, був дідусь, який, здавалося, завжди дуже цінував мої відвідування. Я вважав себе його улюбленим онуком, аж поки мої двоюрідні брати і сестри не сказали мені, що вони відчувають те саме. Він уже помер. Усі мої дідусі і бабусі і їхні предки вже померли. Багато з ваших предків померли, не мавши жодної нагоди прийняти євангелію і отримати благословення та обіцяння, отримані вами. Господь справедливий і Він любить нас. Отже, Він зробив так, щоб ви і я відчули у своїх серцях бажання запропонувати нашим предкам усі благословення, які Він запропонував нам.

План для цього було підготовлено від початку. Господь давав обіцяння Своїм дітям дуже давно. Найостанньою книгою Старого Завіту є книга пророка Малахії. І останні слова її є прекрасним обіцянням і суворим попередженням.

“Ось Я пошлю вам пророка Іллю, перше ніж день Господній настане, великий і страшний! І приверне він серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям!”1

Деякі з цих слів надзвичайно важливо зрозуміти. Великий і страшний день Господній—це кінець цього світу. Єгова—Месія прийде у славі. Усіх злочестивих буде винищено. Ми живемо в останні дні. Нам може не вистачити часу, щоб виконати те, що ми пообіцяли робити.

Важливо знати, чому Господь пообіцяв послати Іллю. Ілля був великим пророком і мав велику владу, надану йому Богом. Він мав найбільшу владу, яку Бог дає Своїм дітям: він мав владу запечатувати, владу зв’язувати на землі, щоб це було зв’язано на небесах. Бог дав її апостолу Петру. І Господь виконав Своє обіцяння послати Іллю. Ілля явився пророку Джозефу Сміту 3 квітня 1836 р., якраз після освячення Кертлендського храму, першого храму, побудованого після відновлення євангелії. Джозеф так писав про ту священну подію:

“… Ще одне велике і славетне видіння раптом відкрилося нам, бо Ілля-пророк, який був забраний на небеса, не пізнавши смаку смерті, став перед нами і сказав:

Ось, повністю настав час, про який було сказано вустами Малахії—який свідчив, що його [Іллю] буде послано перед тим, як настане великий і жахливий день Господа—

Щоб повернути серця батьків до дітей, а дітей до батьків, аби всю землю не було покарано прокляттям—

Отже, ключі цього розподілу ввірено у ваші руки; і через це ви можете знати, що великий і жахливий день Господа вже близько—під самими дверима”2.

Приєднавшись до Церкви, ви відчули, що ваше серце повернулося до сім’ї—і до тих, хто живий, і до тих, хто вже в духовному світі. Господь дав ще одне видіння, щоб допомогти вам знати, що робити з цими почуттями.

Після Джозефа Сміта Господь покликав інших пророків вести Його Церкву. Одним з них був Джозеф Ф. Сміт. Він побачив у видінні, що відбувалося у духовному світі, коли Спаситель перебував там у час між Своєю смертю і воскресінням3. Президент Сміт побачив, з якою радістю духи дізналися, що Спаситель розірвав кайдани смерті і завдяки Його Спокуті вони можуть бути воскрешенні. І він побачив, що Спаситель організував Своїх слуг з-поміж духів проповідувати Його євангелію кожному духові і дати шанс вибрати завіти і благословення, які запропоновані вам і які ви хочете, щоб мали ваші предки. Усі повинні мати такий шанс.

Президент Сміт також побачив провідників, яких Спаситель покликав принести євангелію дітям Небесного Батька у духовному світі. Він назвав декого з них: Батько Адам, Мати Єва, Ной, Авраам, Єзекіїль, Ілля, пророки, відомі нам з Книги Мормона, а також деякі пророки останніх днів, у тому числі Джозеф Сміт, Бригам Янг, Джон Тейлор і Уілфорд Вудрафф. Подумайте, якою є сила цих місіонерів, щоб навчати євангелії ваших предків і торкатися їхніх сердець. Недивно, що Уілфорд Вудрафф ще за життя казав, що він допускає, що лише кілька (якщо такі будуть) з предків святих останніх днів відкинуть у духовному світі послання спасіння, коли почують його4.

Багато хто з ваших померлих предків отримають свідчення про істинність послання тих місіонерів. Коли ви отримали таке свідчення, то могли попросити місіонерів охристити вас. Але ті, хто в духовному світі, цього не можуть. Обряди, які ви так цінуєте, є доступними лише в цьому світі. Хтось у цьому світі має піти у святий храм і укласти завіти за людину, яка живе в духовному світі. Ось чому ми маємо зобов’язання розшукати імена наших предків і зробити все, щоб забезпечити їм можливість отримати те, чого без нашої допомоги вони отримати там не можуть.

Щодо мене, то знання про це повертає моє серце не тільки до моїх предків, які чекають, але й до місіонерів, які навчають їх. Я побачу цих місіонерів у духовному світі, як побачите їх і ви. Подумайте про вірного місіонера, який стоїть там з тими, кого він полюбив і навчав та хто є вашими предками. Уявімо собі, як уявляю собі я, посмішку на обличчі того місіонера, коли ви підходите до нього і ваших предків, яких він вже навернув, але яких не міг ані охристити, ані запечатати до сім’ї, аж доки ви не прийшли на допомогу. Я не знаю, як треба діяти в такому місці за протоколом, але я уявляю, як вас обнімають зі сльозами вдячності.

Якщо ви можете уявити посмішку місіонера і вашого предка, подумайте про Спасителя, коли ви зустрінете Його. У вас буде співбесіда. Він сплатив ціну за ваші гріхи і гріхи всіх духовних дітей Небесного Батька. Він—Єгова. Він послав Іллю. Він дарував владу священства запечатувати і благословляти завдяки Своїй досконалій любові. І Він довірився вам, надавши вам можливість почути євангелію, поки ви живі, даючи вам нагоду взяти зобов’язання запропонувати її тим з ваших предків, у яких не було такої безцінної можливості. Подумайте про вдячність, яку Він має до тих, хто платить ціну роботою й вірою, щоб знайти імена своїх предків, і хто любить їх і Його настільки, щоб дати їм можливість вічного життя в сім’ях, що є найбільшим з усіх дарів Бога. Він приніс заради них безкінечну жертву. Він любитиме і цінуватиме тих, хто заплатив ту ціну, яку зміг, щоб дати своїм предкам нагоду вибрати вічне життя, яке Він пропонує.

Через те, що ваше серце вже повернулося, ціна може здаватися і невисокою. Ви починаєте з виконання простого. Запишіть усе, що вам уже відомо про свою сім’ю. Вам треба буде записати імена батьків і їхніх батьків, вказуючи дати народження або смерті, або шлюбу. Якщо знаєте, ви можете записати, де саме це відбувалося. Щось із цього ви можете згадати. Ви також можете розпитати родичів. У них можуть бути свідоцтва про народження, шлюб чи смерть. Зробіть з них копії і впорядкуйте їх. Якщо ви дізнаєтесь щось про їхнє життя, запишіть це і зберігайте. Ви не просто збираєте імена. Ті, кого ви ніколи не зустрічали в житті, стануть вашими друзями, яких ви любитимете. Ваше серце прив’яжеться до їхніх сердець навіки.

Ви можете почати пошуки з перших кількох поколінь, заглиблюючись далі у час. З тих предків, чиї імена ви будете встановлювати, багато хто потребує вашої допомоги. У вашому приході чи філії є людина, яка покликана допомагати вам у підготовці цих імен для подання до храму. Там їм можуть бути запропоновані завіти, завдяки яким їх буде звільнено з їхніх духовних в’язниць і приєднано до сімей— вашої сім’ї—навіки.

Ваші можливості і зобов’язання, які з них витікають, є дивовижними в усій історії світу. Зараз існує по всьому світу більше храмів, ніж будь-коли. Більше людей по всьому світу відчули дух Іллі, що спонукає їх записувати імена своїх предків і події з їхнього життя. Джерел, де можна знаходити інформацію про ваших предків, існує зараз більше, ніж це було будь-коли в історії світу. Господь пролив знання стосовно того, як зробити цю інформацію доступною у всьому світі через технологію, яка ще кілька років тому здавалася дивом.

Такі можливості диктують більші зобов’язання, які треба нам виконати, щоб виправдати довіру Господа. Кому дано багато, від того багато й вимагатиметься5. Після того як ви знайшли кілька перших поколінь, цю роботу буде виконувати важче. Ціна стає вищою. Чим далі ви заглиблюєтеся в час, тим записи стають менш повними. Якщо члени вашої родини також займаються пошуком імен предків, ви можете виявити, що предку, якого ви розшукуєте, вже запропоновано всі благословення храму. Потім вам доведеться зробити важкий і важливий вибір. У вас буде спокуса зупинитися і залишити цю важку роботу з пошуку іншим, більш досвідченим, або відкласти її на інший час. Водночас ви будете також відчувати у своєму серці підказку, що слід продовжувати цю роботу, якою б важкою вона не була.

Приймаючи рішення, пам’ятайте, що імена, які буде дуже непросто знайти, належать реальним людям, яким ви завдячуєте своїм існуванням у цьому світі і з якими ви зустрінетеся знову в духовному світі. Коли вас христили, ваші предки дивилися на вас з надією. Можливо, через століття вони раді були побачити, як один з їхніх нащадків укладає завіт знайти їх і запропонувати їм свободу. Коли ви зустрінетеся, то побачите в їхніх очах або вдячність, або величезне розчарування. Їхні серця прив’язані до вас. Їхня надія у ваших руках. У вас буде не лише ваша власна сила, коли ви приймете рішення виконувати роботу, щоб знайти їх.

В одну з останніх ночей я бачив сон. Я бачив аркуш білого паперу, а на ньому ім’я, якого я не знав, і дата, яку я не зміг побачити повністю. Я встав і пішов подивитися записи про членів моєї сім’ї. Останнє записане ім’я належало предку по лінії моєї матері, який жив 300 років тому у місцевості, що називалася Ітон Брей. Хтось дуже хоче, щоб його довге очікування скінчилося. Я все ще не знайшов ту людину. Але я знову знайшов запевнення, що люблячий Бог посилає допомогу у відповідь на молитву, коли ми виконуємо цю священну роботу з викуплення наших сімей, яка є Його роботою і Його славою, і виконувати цю роботу ми присягнули своїми серцями. Я свідчу про це в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Малахія 4:5–6.

  2. Див. УЗ 110:13–16.

  3. Див. УЗ 138.

  4. Див. Discourse by President Wilford Woodruff, Millennial Star, May 21, 1894, 339–340.

  5. Див. Лука 12:48.