2005
Ще один
Tpaвeнь 2005


Ще один

Нам потрібно більше старанно працюючих місіонерів із сильним свідченням, щоб дійти до більшої кількості дітей Небесного Батька.

Брати і сестри, кілька тижнів тому ми з сестрою Баллард раді були звернутися до місіонерів у Центрі підготовки місіонерів у Прово. Було надзвичайно зворушливо бачити їхні сяючі, схвильовані обличчя і відчувати присутність Духа Господнього. Ці чудові місіонери вже ступили на шлях, щоб нести світу послання про Відновлення євангелії Ісуса Христа. Ми вдячні батькам, єпископам, президентам колів, а особливо—молодим людям за їхню відповідь на заклик пророка ставати більш духовно підготовленими, щоб служити Господу.

Коли ми “піднімали планку” для місіонерського служіння, Президент Гордон Б. Хінклі сказав: “Це серйозна робота. Вона вимагає сили й ентузіазму. Вона вимагає гостроти розуму та здібності. Вона вимагає віри, бажання й жертв. Вона вимагає чистих рук і чистого серця”.

Він продовжив і сказав: “Настав час, коли ми мусимо підняти планку норм для тих, хто покликається… служити послами Господа Ісуса Христа. … Ми просто не можемо дозволити тим, хто не є гідним, іти у світ і розповсюджувати радісну звістку євангелії”. (“Місіонерське служіння”, Всесвітні збори навчання провідництва, 11 січ. 2003, с. 17).

Сьогодні нам потрібно більше кваліфікованих місіонерів, молодих людей, які підготувалися служити, послухавшись заклику нашого пророка “до самодисципліни, щоб норми їхнього життя були вищими за низькі норми світу, щоб вони не грішили і щоб у всьому були якомога доброчеснішими” (“Місіонерське служіння”, с. 17).

Робота Господа у наших 339 місіях настільки поширилась, що ми повинні докладати більше зусиль, аби бачити, що кожний 12-річний молодий чоловік гідний висвячення в чин диякона, кожний 14-річний—у чин вчителя, кожний 16-річний—у чин священика і що кожний молодий чоловік, якому 18–19 років, гідно отримує Мелхиседекове священство. Ми можемо добитися цього, якщо серця наших молодих людей наповняться любов’ю до Господа, розумінням та вдячністю за Його спокуту і чітким баченням дива Відновлення.

Коли наша молодь розуміє важливість Відновлення євангелії і знає для себе, що Бог є нашим Небесним Батьком і Він любить усіх Своїх дітей, що Ісус є Христос і що разом Вони особисто явили себе Джозефу Сміту, щоб розпочати цей останній розподіл часу, у них виникне бажання допомогти у поширенні цього послання по світу. Коли наша молодь дивиться на Книгу Мормона як на відчутний доказ того, що послання Відновлення є істинним, вони сповняться бажанням виконати свою частку роботи у навчанні дітей нашого Небесного Батька цим істинам.

Від місіонерів у Центрі підготовки місіонерів ми дізналися, що саме найбільше допомогло б їм підготуватися до місії. Крім всього іншого, вони хотіли б:

  • Краще знати учення через навчання, зосереджене на Писаннях.

  • Навчитися ретельно вивчати [Писання] і щиро молитися.

  • Бути більш дисциплінованими і старанніше працювати.

  • Краще розуміти, що очікується.

  • Мати більше нагод для навчання.

  • Мати більше поглиблених співбесід з єпископами і батьками.

Брати і сестри, разом ми можемо навчати євангелії Ісуса Христа, в її простоті і силі, усю нашу молодь в Церкві. Співпрацюючи з батьками, ми можемо допомогти молоді підготуватися до місії і життя в служінні. Рушаймо ж вперед, щоб віднайти кожного з нашої безцінної молоді, незалежно від міри їхньої активності, виявляючи Світло Христа, яке є в них. Президент Бойд К. Пеккер сказав: “Світло Христа настільки ж всепроникаюче, як і сонячне світло. Де є людське життя, там є Дух Христа. Кожна жива душа отримала Його… Це Він надихає все, що благословить і принесе користь людству. Він Сам по Собі плекає доброту” (“Світло Христа”, Ліягона, квіт., 2005, с. 13).

Отже, ми знаємо, що всі мають в собі Світло Христа. Як батьки, вчителі і провідники, ми маємо відповідальність запалювати це світло в нашій молоді, поки полум’я їхнього свідчення не розгориться в їхніх серцях і душах, а тоді—заохотити кожного з них взяти це полум’я і використовувати, щоб допомогти запалювати це світло Христа в інших.

Звичайно ж ворог знає про це і працює безупинно, щоб вплинути на когось з нашої молоді, аби викликати зневагу до вчень Церкви. Тому-то батькам, вчителям і провідникам потрібно радитися разом і знати кожного молодого чоловіка і кожну молоду жінку—кожного з них. Активні вони чи ні, але нам потрібно знати їх.

Справді, планка для наших місіонерів піднялася. А це означає, що ця планка піднялася також і для батьків та провідників. Нам треба буде збільшити свою віру і зусилля, щоб дати кожному молодому чоловіку можливість служити.

Президент Хінклі також висловив турботу з цього приводу: “Нам потрібно більше місіонерів. Ідея підняття планки вимог підготовки місіонерів не мала бути сигналом для того, щоб зменшити кількість місіонерів, але мала бути закликом до батьків і провідників починати раніше працювати з юнаками, щоб краще підготувати їх до місіонерського служіння і щоб зберігати їх гідними цього служіння. Усі юнаки, гідні й готові фізично і психологічно, повинні готуватися до служіння у цій найважливішій роботі”. (“Єпископам Церкви”, Всесвітні збори навчання провідництва, 19 чер. 2004, с. 27).

Президент з цього приводу також звернувся і до молодих жінок: “Виникло певне непорозуміння стосовно даної раніше поради щодо незаміжніх сестер, які бажають служити місіонерами. Нам потрібні молоді жінки. Вони дивовижно виконують свою роботу. Вони можуть увійти в будинки, зачинені для старійшин. Але необхідно пам’ятати, що юні сестри не зобов’язані їхати на місію. Вони не повинні думати, що на них такий же обов’язок, як і на молодих чоловіках, але дехто з них забажає поїхати” (“Єпископам Церкви”, с. 27).

Брати і сестри, у нас є надзвичайно багато роботи, яку треба виконати. Зараз Дух Господа—над багатьма народами світу. Двері, до цього зачинені для нас, відчиняються. Нам потрібно більше старанно працюючих місіонерів із сильним свідченням, щоб дійти до більшої кількості дітей нашого Небесного Батька, які зараз там, куди ми дістатися не можемо. Вони наші брати і сестри, і у нас є обов’язок навчати їх посланню Відновлення.

Нам відомо, що великі події відбуваються у житті тих, хто віддано служить на місії повного дня. Місіонерське служіння нелегке, але воно безумовно гідно зусиль. Ті, хто служать і повертаються додому з честю, встановили для себе зразок життя і служіння, а це буде благословляти їхнє власне життя і життя поколінь прийдешніх. Вони повертаються краще підготовленими, щоб бути сильнішими провідниками і вчителями в організаціях Церкви. Вони повертаються краще підготовленими, щоб стати праведними батьками і матерями, і здатними навчати своїх дітей євангелії. Служіння місіонерів повного дня є благословенням як для тих, кого місіонери знаходять і навчають, так і для самих місіонерів.

Зараз у нас є особливе прохання до вас, єпископи і президенти філій. Нам відомо, що ви вже знаєте, хто сягнув такої планки і готується прийняти місіонерське покликання у цьому році. Ми просимо провідників у кожному підрозділі зробити ось що: порадитися з батьками і молитися, щоб знайти щонайменше ще одного молодого чоловіка, крім тих, хто вже зобов’язався, якого можна було б покликати служити. Якщо більш як 26000 приходів і філій у Церкві пошле всіх тих, хто вже планує поїхати на місію плюс ще один—тоді лави наших місіонерів повного дня дуже зростуть; ми набагато далі просунемося у виконанні нашого божественного доручення принести євангелію кожному народу, коліну, язику і всім людям. Звичайно, ці місіонери повинні бути гідними, вірними, здоровими і абсолютно відданими. Можливо, цей ще один може й не готовий зараз. Тому ми просимо батьків і членів рад колів і приходів покладатися на силу проникливості Святого Духа, аби знати, кому ви можете допомогти підготуватися, щоб бути готовим для покликання в цьому році.

У цій роботі з ними, будь ласка, пам’ятайте досвід одного мого друга. У нього ніколи не було свого коня, поки він не одружився з прекрасною жінкою, яка любить коней. Бажаючи справити враження на свою наречену, він одного вечора сказав, що збирається на пасовище, щоб об’їздити лошака. Він важив більше, ніж той лошак. Він знав більше, ніж той лошак. Він був впевнений, що все, що треба буде йому робити,—це тягти поводдя і рано чи пізно лошак буде слухатися. Він не сумнівався, що це йому вдасться швидко і просто.

Він причепив поводдя до вірьовки з петлею, накинув на лошака і сіпнув. Лошак не піддався. Мій друг сіпнув сильніше, а лошак ще твердіше уперся в землю. Тож він потягнув по-справжньому і лошак впав. Так було кілька разів, поки мій друг не прийшов до висновку, що за якісь чотири чи п’ять хвилин йому вдалося навчити лошака падати. Усе, що йому треба було зробити далі,—це стати перед лошаком, взятися за поводдя і тягти лошака, щоб той ішов.

Його дружина, спостерігаючи за тим, що відбувається, врешті-решт порадила йому не стояти перед лошаком і тягти його, а спробувати накинути поводдя на нього і йти поряд. На прикре здивування мого друга, це спрацювало.

Здається, у кожному з нас всередині є щось таке, що противиться, коли нам кажуть чи пхають, чи сіпають. Але якщо хтось простягне руку до молодого чоловіка і піде поряд з ним, то, можливо, він послухається і матиме бажання служити. Будь ласка, пам’ятайте про це, коли зміцнюєте свідчення ще одного, хто може служити.

Дозволите мені запропонувати для ваших роздумів три способи, які допоможуть встановити цінні традиції місіонерського служіння у вашій сім’ї, колах, приходах або філіях?

По-перше, переконайтеся, що вся ваша молодь розуміє, хто вони є. З перших днів у Початковому товаристві наші діти співають пісню “Я Божеє дитя” (Гімни і дитячі пісні, с. 58). Допоможіть їм дізнатися, що це в дійсності означає—бути дитиною Бога. Нагадуйте їм, що вони є тут саме у цей час історії світу, маючи повноту євангелії, бо зробили сміливий вибір у передземному житті. Наша молодь повинна твердо стати на захист праведності й істини. Їм потрібно бачення благословень, які можуть стати їхніми, якщо вони виявлятимуть любов до Небесного Батька і до Господа Ісуса Христа через свою готовність служити.

По-друге, навчайте доктрині. Хоч заходи й різні зустрічі мають займати належне місце у всіх наших молодіжних програмах, але навертає і спонукає до обітниць саме доктрина. Наша молодь у праві сподіватися, що їхні батьки, церковні провідники і вчителі побачать, що вони знають і розуміють євангелію Ісуса Христа. Святий Дух буде підтверджувати істину у їхніх серцях і запалюватиме Світло Христа в їхніх душах. І тоді у вас буде ще один повністю підготовлений місіонер. Учора старійшина Річард Г. Скотт висловив думку, що Проповідуйте Мою євангелію, цей новий посібник, який тепер наші місіонери використовують, щоб навчати євангелії, може бути для вас гарним джерелом допомоги.

І останнє, ми визнаємо, що, можливо, не варто було б для деяких наших молодих чоловіків і молодих жінок зустрічатися з труднощами і випробовуваннями служіння на місії повного дня. Якщо провідники священства вважають, що хтось із вас не може служити на місії повного дня, ми просимо вас і ваші сім’ї прийняти рішення і йти далі. Ви можете підготуватися до участі у спасительних храмових обрядах і знайти інші можливості служити. І ми просимо всіх членів Церкви підтримувати і виявляти любов та розуміння, допомагаючи всій нашій вірній молоді у різних їхніх церковних покликаннях.

Брати і сестри, я додаю моє свідчення про божественну місію Господа Ісуса Христа і молюся, щоб Він благословив усіх нас у наших зусиллях надихати і спонукати більше молоді і подружніх пар служити на місії повного дня. В ім’я Ісуса Христа, амінь.