2005
Стережися зла, що за очима, які посміхаються
Tpaвeнь 2005


Стережися зла, що за очима, які посміхаються

Якщо ми будемо збільшувати наше розуміння і любов до Спасителя, Його світло освітить усе навколо нас. Ми тоді побачимо зло таким, як воно є.

Сьогодні я промовлятиму до молодих чоловіків, до вас, кого Президент Гордон Б. Хінклі описав як “найкраще покоління”1. По всьому світі ми бачимо вашу доброчесність. Я молюся, щоб ви відчули, що мої слова стосуються особисто вас—синів Бога—які прагнуть чинити правду.

Я хотів би розповісти вам ситуацію, в якій опинився один відданий святий останніх днів, мій добрий друг. Я називатиму його лише “мій друг”—ви зрозумієте чому.

Працюючи спеціальним агентом ФБР, мій друг розслідував діяльність організованих злочинних угруповань, що займалися контрабандою наркотиків до Сполучених Штатів.

Одного разу він з іншим агентом дісталися до помешкання, де, за їхніми даними, відомий наркоділер розповсюджував кокаїн. Мій друг описує що сталося:

“Ми постукали у двері наркоділера. Підозрюваний відчинив двері і, побачивши нас, спробував закрити собою дверний прохід. Але то було запізно; ми змогли угледіти кокаїн у нього на столі.

Чоловік і жінка біля столу моментально почали прибирати кокаїн. Ми мали не дати їм знищити цей доказ, тому я хутко відштовхнув убік підозрюваного, який блокував двері. Коли я штовхнув його, мій погляд зустрівся з його поглядом. На диво, він не виглядав ані розлюченим, ані наляканим. Він посміхався мені.

Його очі і обеззброююча посмішка склали у мене враження, що він не становить загрози, тому я швидко покинув його і рушив до столу. Підозрюваний тепер був позаду мене. В цей момент в моєму розумі з’явилося чітке, могутнє враження: “Стережися зла, що за очима, які посміхаються”.

Я блискавично розвернувся до підозрюваного. Його рука знаходилася у великій передній кишені. Інстинктивно я схопив його за руку і потягнув її з кишені. Лише тоді я побачив стиснутий в його руці напівавтоматичний пістолет, готовий до пострілу. Ми швидко затримали цього чоловіка, і я роззброїв його”2.

Пізніше, взятий за іншою справою, цей наркоділер був засуджений за вбивство і вихвалявся, що також вбив би й мого друга, якби той не обернувся у той самий момент.

Я дуже часто думаю про послання, яке він отримав у своєму розумі: “Стережися зла, що за очима, які посміхаються”. Це те, про що я бажаю говорити з вами сьогодні.

Давайте почнемо з того, що ми знаємо. Добро приходить від Бога; зло приходить від диявола3. Однак вони не є рівними силами, що борються один з одним у всесвіті. На чолі усього, що є добрим, стоїть Христос—Який є Єдинонародженим від Батька, Який створив наш світ і численні інші світи. Наш Викупитель є воскреслою і досконалою істотою4. Я знаю—Він живий.

Диявол, з іншого боку, “переконує людей чинити зло”5. “Він упав з небес і став нещасним навіки”6 і нині намагається зробити “всіх людей … так само нещасними, як сам”7. Він брехун і невдаха8.

Силу Спасителя і силу диявола насправді не можна порівнювати. Це буде подібно до порівняння найбільшої армії на землі з некерованою групою дворічних дітей з ясел, озброєних водяними пістолетами9.

Однак на цій планеті злу було дозволено впливати на нас, щоб дати нам можливість обирати між добром і злом. Писання говорять: “Бог дозволив людині діяти самостійно. [І] людина не могла б діяти самостійно… [якби] її не принаджувало одне чи друге”10.

Вибір між добром і злом є самою суттю нашого перебування на землі. При остаточному перегляді нашого життя не буде принципово важливим, чи були ми багатими чи бідними, чи були ми спортсменами чи ні, чи ми мали друзів, чи про нас нерідко забували.

Ми можемо працювати, навчатися, веселитися, танцювати, співати й насолоджуватися багатьма іншими речами. Вони є чудовою частиною життя, проте вони не є центральними до того, заради чого ми тут11. Можливість обирати добро над злом є саме тим заради чого ми тут12.

Ніхто з нас не скаже: “Я бажаю обрати зло”. Ми всі бажаємо робити правильний вибір. Однак вибір добра, а не зла, не завжди є легким, оскільки зло нерідко таїться за очима, які посміхаються. Прислухайтеся до цих попереджень:

“Зверніть увагу … і не вважайте, нібито те, що зле, є від Бога”13.

“Ви повинні пильнувати і молитися завжди, щоб не увійти у спокусу; бо Сатана жадає володіти вами”14.

“Сатана прагнув ошукати вас, щоб він міг подолати вас”15.

Суть така: “Стережися зла, що за очима, які посміхаються”!

Я знав декількох юнаків, які почали з прагнення залишитися твердими у своїй вірності Спасителю, але збочили зі шляху, оскільки не бачили зла, що за очима, які здавались зовсім невинними. Вони бачили веселощі, задоволення, визнання, але не бачили інших наслідків.

Як тоді ми можемо розрізнити зло позаду чогось, що не виглядає як зло?

Ви вже знаєте відповіді, але приведу декілька думок:

По-перше, поговоріть зі своїми батьками. Чи ця ідея здається революційною? Ми, батьки, знаємо, що нам далеко до досконалості, але ми любимо вас, і разом з вашими матерями глибоко зацікавлені в тому, щоб ви робили правильний вибір.

Наступне, слідуйте за пророком. Цим 15 чоловікам, яких ми підтримуємо як пророків, провидців і одкровителів, дана божественна сила бачити те, чого ми інколи не бачимо. Президент Хінклі дав нам ясну й конкретну пораду щодо “зла, що за очима, які посміхаються”16. І ви маєте натхненні настанови у брошурі “Заради зміцнення молоді17. Якщо ви будете дослухатися до поради Президента Хінклі, Господь, як Він обіцяв, “розжене сили темряви перед вами”18. Ви побачите “зло, що за очима, які посміхаються”, і потяг до нього залишить вас.

Дозвольте Святому Духу бути вашим провідником, це дуже важливо. Господь обіцяв нам, що якщо ми будемо жити праведно, тихий лагідний голос прийде до нашого розуму і до нашого серця19. Ви відчували цей вплив. Ви знаєте цей голос20.

Дар Святого Духа є духовним даром. Він чутливий і не буде там, де є негідність. Ви не можете образити чи проігнорувати його одного дня й очікувати, що він зміцнюватиме вас наступного дня. Але якщо ви будете звертати увагу на його спонукання і залишатися праведними, він ставатиме сильнішим у вас. Святий Дух попередив мого друга про фізичну небезпеку; Святий Дух також попередить вас про духовну небезпеку.

І останнє, здобудьте своє особисте свідчення про Спасителя. Палко моліться. Читайте Книгу Мормона, коли ви наодинці. Усамітнюйтеся, щоб замислитися над тим, Ким насправді є Ісус і чому Його життя і жертва важливі для вас.

Пам’ятайте приклад юного Джозефа Сміта. Запалюючи свічку вночі, щоб читати Біблію, він робив це тому, що бажав цього. Коли він пішов до гаю помолитися, він пішов один21.

Якщо ми будемо збільшувати наше розуміння і любов до Спасителя, Його світло освітить усе навколо нас. Ми тоді побачимо зло таким, як воно є22.

Я знаю, що Ісус Христос є нашим Спасителем. Слова не можуть описати Його силу і славу, Його велич і пишноту. Він і Його Батько явили себе пророку Джозефу Сміту. Президент Гордон Б. Хінклі є пророком Бога сьогодні. Брати, ви є носіями Його святого священства. Якщо ми залишимося гідними, Він благословить нас здатністю “бачити зло, що за очима, які посміхаються”. Про це я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. “A Chosen Generation,” Ensign, May 1992, 69.

  2. Особиста кореспонденція, 7 березня 2005 р.

  3. Див. Мороній 7:12.

  4. Див. Лука 24:36–39, Іван 1:14, 3 Нефій 12:48, УЗ 76:23–24.

  5. Мороній 7:17.

  6. 2 Нефій 2:18.

  7. 2 Нефій 2:27.

  8. Див. УЗ 93:25.

  9. Див. Мойсей 1:1–22.

  10. 2 Нефій 2:16.

  11. Див. Гордон Б. Хінклі, “Пророча порада і молитва за молодь”, Ліягона, квітень 2001, с. 30; “Converts and Young Men,” Ensign, May 1997, 47; “Living Worthy of the Girl You Will Someday Marry,” Ensign, May 1998, 49.

  12. Див. 2 Нефій 2:27.

  13. Див. Мороній 7:14.

  14. 3 Нефій 18:18.

  15. Див. УЗ 50:3.

  16. Див. Ліягона, квіт. 2001, с. 30.

  17. Див. www.lds.org. Натисніть “Serving in the Church”, “Aaronic Priesthood Young Men”, “For the Strength of Youth”.

  18. Див. УЗ 21:6.

  19. Див. УЗ 8:2.

  20. Див. УЗ 18:36.

  21. Див. Джозеф Сміт—Історія 1:11–20.

  22. Див. Мойсей 1:1–22.