2005
Він знає вас на ім’я
Tpaвeнь 2005


Він знає вас на ім’я

Можливо, ви не чули як Господь назвав вас на ім’я, але Він знає кожного з вас, і Він знає ваше ім’я.

Це було “вранці чудової, ясної днини ранньої весни тисяча вісімсот двадцятого року”, коли 14-річний Джозеф Сміт пішов у гай, став навколішки і під час молитви “побачив двох Осіб, що стояли перед [ним] у повітрі”. Він сказав: “Один з Них звернувся до мене, називаючи моє ім’я, і сказав, указуючи на іншого: Це Мій Улюблений Син, слухай Його!1. Чи можете ви уявити, що мав відчувати 14-річний Джозеф Сміт, коли побачив Бога Батька і Його Сина Ісуса Христа і почув, як Небесний Батько назвав його на ім’я?

Коли я відвідала Священний гай, я намагалася уявити, що б було, якби я була Джозефом Смітом. У ці тихі хвилини Дух шепотів моєму биткому серцю, що я стояла на священній землі і що все, що сказав Джозеф Сміт, було істиною. Потім прийшло ясне розуміння, що всі ми—спадкоємці його віри, мужності і твердого бажання слухатися Бога. Він отримав відповідь на свою смиренну молитву. Він бачив Батька і Його Улюбленого Сина. Тут, у Священному гаю, я зрозуміла, що Небесний Батько знав не тільки Джозефа Сміта на ім’я, Він також знає кожного з нас на ім’я. І як Джозеф Сміт мав важливу роль у цій великій і дивовижній роботі, так і ми маємо виконати важливу роль в ці останні дні.

Чи знаєте ви, що Небесний Батько знає вас особисто—на ім’я? Писання вчать нас, що це істина. Після того як Енош пішов до лісу помолитися, він записав: “Дійшов до мене голос, кажучи: Енош, твої гріхи прощені тобі, і ти будеш благословен”2. Мойсей не тільки молився, але також розмовляв з Богом лицем до лиця, і Бог сказав Мойсею: “І Я маю роботу для тебе, Мойсею, сину Мій”3. Господь знав ім’я Якова і змінив його на Ізраїль для більш точного відображення його місії на землі4. Так само Він змінив імена Павла, Авраама і Сари. В Ученні і Завітах, розділ 25, Еммі Сміт дано благословення для втіхи і провідництва в її житті. Господь починає це благословення, говорячи: “Прислухайся до голосу Господа Бога твого, поки Я говорю до тебе, Еммо Сміт, дочко Моя”5.

Можливо, ви не чули як Господь назвав вас на ім’я, але Він знає кожного з вас, і Він знає ваше ім’я. Старійшина Ніл А. Максвелл сказав: “Я свідчу вам, що Бог знає вас особисто… довгий, довгий час (див. УЗ 93:23). Він любить вас уже довгий, довгий час. Він не тільки знає імена всіх зірок (див. Псалми 147:4; Ісая 40:26); Він знає ваші імена, і все, що болить у вашому серці, і ваші радості!”6.

Як дізнатися, що ваше ім’я і потреби відомі нашому Небесному Батьку? Старійшина Роберт Д. Хейлз порадив: “Зверніться до Писань. Схиліться в молитві. Благайте з вірою. Слухайте Святого Духа… Живіть за євангелією з терпінням і наполегливістю”7.

Саме це зробив Джозеф. Його свідчення допомагає всім нам зрозуміти, що Небесний Батько знає і любить нас. Ми дійсно “дочки Небесного Батька, який любить нас”8. Старійшина Джеффрі Р. Холланд говорить нам: “Жодного з нас Бог не цінує менше, ніж іншого… Він любить усіх нас: ненадійних, нетерплячих, самозакоханих, усіх… Він радісно вітає кожного, хто біжить, закликаючи боротися з гріхом, а не одне з одним”9.

Коли Джозеф Сміт отримав це знання, його життя не стало легшим. Насправді, він стикнувся з сильним тиском однолітків і дорослих. Історія Джозефа Сміта дає важливий зразок для кожного з нас. Ми можемо застосовувати його вчення, коли не знаємо, що робити, коли стикаємося з тиском однолітків, коли відчуваємо себе оточеними спокусою, або відчуваємо, що недостойні чи одинокі. Ми можемо молитися! Ми можемо волати до Бога в ім’я Його святого Сина, Ісуса Христа, і прагнути втіхи, провідництва і спрямування. Чи була у вас коли-небудь проблема і ви не знали, що робити? Джозеф сказав: “Я часто серйозно замислювався і відчував великий неспокій… Я часто розмірковував про себе: Що ж робити?”10.

Яким чином він отримав заспокоєння і провідництво? Він вивчав Писання, розмірковував над їхніми обіцяннями, а потім: “дійшов такого висновку: … звернутися до Бога”11. У той весняний день Він отримав відповідь, яка змінила його життя і шлях. Він знав. Він отримав свідчення про Бога та Ісуса Христа, і його свідчення дозволило йому жити за євангелією з терпінням і наполегливістю. Його не зупинив тиск однолітків і переслідування, бо своїми словами він сказав: “Бо я бачив видіння, я знаю це і я знаю, що Бог це знає, і я не можу… зрікатися цього”12. Він міг стояти непохитно завдяки своєму свідченню. І ви можете так само.

Якщо ви коли-небудь відчуватимете тягар тиску однолітків, моліться, просіть з вірою і слухайте Святого Духа. Тоді живіть за євангелією. Джозеф гостро відчував свою недосконалість і слабкість. Знову—він молився. У відповідь на його молитву його відвідав ангел Мороній. Джозеф переказує: “Він звернувся до мене на ім’я” і сказав, “що Бог призначив мені роботу”13.

Якщо ми молимося, Господь направлятиме і готуватиме нас для виконання нашої частини роботи. Одного літа, здійснюючи турне Європою з Інтернаціональною групою фольклорних танців УБЯ, я отримала важливий урок. Я була хвора і впала в розпач. Я хотіла відмовитися і поїхати додому. Ми знаходилися в Шотландії і виступали перед членами Церкви, зацікавленими і місіонерами. Ми пішли до дому місії помолитися. Коли я ввійшла, мій погляд впав на камінь перед садом. На камені були вирізьблені слова: “Ким би ти не був, роби добре свою частину роботи”. Це послання наче електричним струмом вдарило мене в серце. Я відчула, що камінь звертався до мене. Це змінило мене. У той момент я зрозуміла, що маю виконувати свою частину не тільки під час того танцювального туру, але й протягом усього життя, і що дуже важливо—“робити добре” свою частину14.

Чого очікує від нас Господь? Він очікує, що ми виконаємо свою роль у фінальних сценах до Його пришестя. Він очікує, що ми доведемо собі, що гідні повернутися і жити з Ним. Він очікує, що ми станемо схожими на Нього. Наслідуйте зразок Джозефа. Я люблю слова гімну, який щойно співав хор: “Та Всевишнього опіки/ недаремно він чекав”15. Бути безстрашним означає—непохитним у досягненні цілі, рішуче сміливим. Джозеф описав себе як “порушника” царства супротивника. Він сказав: “Здається, супротивник був обізнаний,… що мені судилося стати порушником і дратівником його царства”16. Я написала на полях своїх Писань: “Будь порушником!” Довіряй опіці Небесного Батька.

Кожен з нас відіграє важливу роль, якщо ми будемо наслідувати зразок, встановлений Джозефом Смітом. Господь зміцнював Джозефа заради його божественної місії. Він зміцнить вас заради вашої. Він навіть може послати Своїх святих ангелів, щоб навчати вас. Зараз існує така проблема: чи будете ви в тому місці, в яке зможе ввійти ангел? Чи будете ви поводитися достатньо тихо, щоб почути? Чи будете ви безстрашними і довірливими?

Ми живемо у час, коли повнота євангелії була відновлена на землі через Господнього пророка—Джозефа Сміта. Ми живемо у час, коли у нас є Книга Мормона, яка направляє нас. Ми живемо у час, коли у нас є живий пророк, влада священства на землі і запечатувальна сила, щоб навічно зв’язувати сім’ї разом у святих храмах. Ці дні дійсно “ніколи не будуть забутими”17!

Я молюся, щоб кожен з нас міг бути твердим у вірі, щоб ми могли наслідувати взірцевий приклад отримання свідчення Джозефом Смітом. Я також молюся, щоб кожна з нас гідно представляла Спасителя, коли ми беремо на себе Його ім’я. Він обіцяв: “Бо як небо нове та нова та земля, що я вчиню, стануть перед обличчям Моїм,… так стоятим[е] … ваше ім’я!”18

Моє свідчення про відновлену євангелію Ісуса Христа служить як провідник і якір у моєму житті. Я вдячна, що стою сьогодні перед вами і говорю з усієї сили мого серця: “Ми вдячні Тобі за пророка”19. Я так вдячна за цілісність 14-річного молодого чоловіка, який молився заради відповіді на свої питання, а потім залишився вірним знанню, яке отримав.

Кожний з нас має свою частину у цій великій і дивовижній роботі. Спаситель допоможе вам. Він буде вести вас за руку20. Він знає вас на ім’я. Я це свідчу у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Джозеф Сміт—Історія 1:14, 17, курсив додано

  2. Енош 1:5; курсив додано.

  3. Мойсей 1:6; курсив додано.

  4. Див. Bible Dictionary, “Israel”, 708.

  5. Див. УЗ 25:1; курсив додано.

  6. “Пам’ятайте, наскільки милостивим був Господь”, Ліягона, тр. 2004, с. 46.

  7. “Як отримати свідчення про відновлену євангелію Ісуса Христа”, Ліягона, лис. 2003, с. 31.

  8. Див. Девіз Товариства молодих жінок.

  9. “Ще один блудний син”, Ліягона, лип. 2002, с. 72.

  10. Джозеф Сміт—Історія 1:8, 10.

  11. Джозеф Сміт—Історія 1:13.

  12. Джозеф Сміт—Історія 1:25.

  13. Джозеф Сміт—Історія 1:33; курсив додано.

  14. Президента Девіда О. Маккея спонукав той самий камінь, коли він служив на місії в Шотландії. Пізніше цей камінь купили і встановили у передньому дворі дому місії в Шотландії, щоб той був джерелом натхнення для місіонерів. Зараз він знаходиться в Музеї церковної історії і мистецтва.

  15. “Перша молитва Джозефа Сміта”, Гімни і дитячі пісні, с. 14.

  16. Джозеф Сміт—Історія 1:20.

  17. Джозеф Сміт—Історія 1:71, примітка.

  18. Ісая 66:22.

  19. Гімни і дитячі пісні, с. 36.

  20. Див. УЗ 112:10; Авраам 1:18.