2005
Лагідні милості Господа
Tpaвeнь 2005


Лагідні милості Господа

Я свідчу, що лагідні милості Господа досяжні для кожного з нас і що Викупитель Ізраїля палко бажає нагородити нас цими дарами.

Шість місяців тому я стояв уперше за кафедрою як новопокликаний член Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Але і тоді, і ще більше зараз я відчував і відчуваю вагу покликання служити і відповідальність ясно навчати і свідчити з повноваженням. Я молюся про допомогу Святого Духа і запрошую Його під час звернення до вас сьогодні.

Цього дня я хочу описати і обговорити духовне відчуття, яке було в мене за кілька хвилин до того як я пішов до цієї кафедри під час недільної ранкової сесії жовтневої Генеральної конференції минулого року. Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф щойно закінчив виступ і проголосив своє могутнє свідчення про Спасителя. Після цього всі ми встали, щоб проспівати загальний гімн, який раніше оголосив Президент Гордон Б. Хінклі. Загальним гімном того ранку був “Спокутар Ізраїля” (Гімни і дитячі пісні, с. 5).

Зараз музика для різних сесій визначається за багато тижнів до початку конференції, і, безумовно, задовго до мого нового покликання служити. Однак якби мене попросили запропонувати загальний гімн для саме цієї сесії конференції—гімн, який би був надихаючим і заспокоюючим як для мене, так і для громади перед моїм першим виступом на цій конференції—я б обрав мій улюблений гімн: “Спокутар Ізраїля”. Сльози навернулися на очі, коли я встав разом з вами, щоб співати той хвилюючий гімн Відновлення.

Перед закінченням співу мені на думку спав вірш з Книги Мормона: “Але, дивіться, я, Нефій, покажу вам, що лагідні милості Господа огортають усіх, кого Він обрав, через їхню віру, щоб зробити їх сильними і навіть надати їм рятівну силу” (1 Нефій 1:20).

Мене одразу вразили слова Нефія: “…лагідні милості Господа”, і я зрозумів у той самий момент, що я відчував саме цю лагідну милість. Люблячий Спаситель направляв мені найбільш особисте і вчасне послання заспокоєння і запевнення через гімн, обраний за кілька тижнів до того. Дехто може вважати цю подію просто приємним збігом, але я свідчу, що лагідні милості Господа реальні і що вони не відбуваються випадково або лише за збігом обставин. Часто вибір часу Господом для Його лагідних милостей допомагає нам розпізнати і зрозуміти їх.

Якими саме є ці лагідні милості Господа?

Починаючи з минулого жовтня, я постійно роздумував над фразою “лагідні милості Господа”. Завдяки особистому навчанню, спостереженню, розмірковуванню і молитві мені здається, що я краще зрозумів, що лагідні милості Господа є дуже особистими і індивідуальними благословеннями, міццю, захистом, запевненням, проводом, люблячою добротою, утіхою, підтримкою і духовними дарами, які ми отримуємо від Господа Ісуса Христа, завдяки Йому і через Нього. Дійсно, Господь пристосовує “Свої милості до умов дітей людських” (див. УЗ 46:15).

Згадаймо, як Спаситель навчав Своїх апостолів, що Він не залишить їх без утіхи. Він не тільки пошле “іншого Втішителя” (Іван 14:16), саме Святого Духа, але Спаситель сказав, що Він прийде до них (див. Іван 14:18). Дозвольте мені зазначити, що один із шляхів, за допомогою якого Спаситель приходить до кожного з нас, це через Його рясну і лагідну милість. Наприклад, якщо ми з вами стикаємося з проблемами і випробуваннями у житті, дар віри і відповідне відчуття особистої упевненості, що лежать за межами власної здатності, є двома прикладами лагідної милості Господа. Покаяння і прощення гріхів та спокій совісті є прикладами лагідної милості Господа. І наполегливість, і мужність, що допомагають нам просуватися вперед з бадьорістю, незважаючи на фізичні обмеження і духовні проблеми, є прикладами лагідної милості Господа.

На конференції колу, що відбулася нещодавно, лагідна милість Господа очевидно виявилася у зворушливому свідченні молодої дружини і матері чотирьох дітей, чоловіка якої вбили в Іраку в грудні 2003 року. Ця стійка сестра розповіла, як після повідомлення про смерть її чоловіка вона отримала послану ним Різдвяну листівку і послання. У вирі непередбаченої реальності цієї драматичної зміни життя до цієї доброї сестри прийшло вчасне і лагідне нагадування, що сім’ї дійсно можуть бути разом назавжди. З її дозволу я процитую слова з тієї Різдвяної листівки:

“До найкращої сім’ї у світі! Бажаю вам приємно провести час разом, і пам’ятайте про справжнє значення Різдва! Господь зробив можливим, щоб ми були вічно разом. Навіть якщо ми на віддалі, ми залишатимемося разом як сім’я.

Нехай Бог благословить і охоронятиме вас, і будемо вважати це Різдво нашим даром любові Тому, Хто вгорі!!!

З любов’ю, тато і твій люблячий чоловік!”

Зрозуміло, що її чоловік згадував у своєму Різдвяному вітанні про те, що він зараз далеко через виконання свого військового завдання. Але для цієї сестри, як голос з праху від покійного вічного супутника і батька, прийшло найбільш необхідне духовне заспокоєння і свідчення. Як я зауважив раніше, лагідна милість Господа не приходить випадково або лише за збігом обставин. Вірність, слухняність і покірність привертають лагідну милість у наше життя, і часто вибір часу Господом дозволяє нам зрозуміти і високо оцінити ці важливі благословення.

Не так давно я розмовляв з одним провідником священства, який відчув підказку запам’ятати імена всієї молоді віком від 13 до 21 року у його колі. Використовуючи фотографії молодих чоловіків і жінок, він зробив картки з текстом і фото, які він переглядав під час подорожей у відрядженні та іншим разом. Цей провідник священства швидко запам’ятав всі імена молоді.

Однієї ночі провідник священства побачив уві сні одного з молодих чоловіків, якого він знав тільки по фотографії. Уві сні він побачив цього молодого чоловіка одягненого в білу сорочку і з місіонерською табличкою. Разом з напарником, який сидів поруч, він навчав сім’ю. Молодий чоловік тримав у руці Книгу Мормона, і він мав вигляд, ніби свідчив про істинність книги. Потім сон закінчився і провідник священства прокинувся.

На наступних зборах священства провідник наблизився до молодого чоловіка, якого він побачив уві сні, і попросив поговорити з ним протягом кількох хвилин. Після короткого вступу провідник назвав молодого чоловіка на ім’я і сказав: “Я не сновидець. Я ніколи не бачив уві сні жодного члена цього колу, за винятком тебе. Я збираюся розповісти тобі про мій сон, а потім хотів би, щоб ти допоміг мені зрозуміти його значення”.

Провідник священства описав свій сон і запитав молодого чоловіка про його значення. Задихаючись від хвилювання, молодий чоловік просто відповів: “Це означає, що Бог знає хто я”. Залишок розмови між цим молодим чоловіком і його провідником священства мав найбільше значення, і вони вирішили час від часу зустрічатися і вести бесіди протягом наступних місяців.

Той молодий чоловік отримав лагідну милість Господа через натхненного провідника священства. Я повторюю знову, що лагідна милість Господа не приходить випадково або лише за збігом обставин. Вірність і слухняність дозволяють нам отримати ці важливі дари, і часто вибір часу Господом допомагає нам зрозуміти їх.

Ми не повинні недооцінювати або не помічати силу лагідних милостей Господа. Простота, доброта і постійність лагідної милості Господа зроблять багато, щоб зміцнити і захистити нас у часи випробувань, в які ми живемо зараз і будемо ще жити. Коли слова не можуть дати втіху, яка нам потрібна, або висловити радість, яку ми відчуваємо, коли просто даремно намагатися пояснювати те, що пояснити неможливо, коли логіка і розсудливість не можуть допомогти нам здобути адекватне розуміння несправедливостей життя, коли земний досвід і оцінка недостатні для одержання бажаного результату, і коли здається, що, можливо, ми абсолютно одинокі, ми дійсно благословенні лагідними милостями Господа і стаємо сильнішими, так що отримуємо визвольну силу (див. 1 Нефій 1:20).

Хто є тими, кого Господь обрав отримати Його лагідні милості?

Слово обрав у 1 Нефій 1:20 є центральним для розуміння концепції лагідної милості Господа. Словник вказує, що слово обрав позначає одного з тих, кого вибрано, кому надано перевагу або кого вирізнили. Воно також може використовуватися, щоб посилатися на обранців або вибраних Богом (Oxford English Dictionary On-line, second ed. [1989], “Chosen”).

Деякі люди, які слухають або читають це послання, можуть помилково не брати до уваги присутність лагідної милості Господа у своєму житті або відкидати її, вважаючи, що: “Я не є одним з тих, кого було або буде вибрано”. Ми можемо помилково думати, що такі благословення і дари приберігаються для інших людей, які, здається, є більш праведними або які служать у відомих церковних покликаннях. Я свідчу, що лагідні милості Господа досяжні для кожного з нас і що Викупитель Ізраїля палко бажає нагородити нас цими дарами.

Бути або стати вибраним не є якимось ексклюзивним статусом, який нам надають. Скоріш ми з вами, зрештою, визначаємо, чи вибрано нас. Будь ласка, відмітьте зараз, як використовується слово “вибрані” в наступних віршах в Ученні і Завітах:

“Ось, багато покликаних, та вибраних мало. А чому їх не вибрано?

Тому що їхні серця так сильно прикипіли до речей цього світу і жадають почестей людських” (див. УЗ 121:34–35; курсив додано).

Я вірю, що значення цих віршів є досить буквальним. У Бога немає переліку улюбленців, до якого ми маємо надію одного дня додати власні імена. Він не обмежує “вибраних” певною кількістю. Скоріш наші серця, наші прагнення і наша слухняність чітко визначають, чи зараховано нас як вибраних Богом.

Господь навчав Еноха саме цій частині вчення. Будь ласка, відмітьте використання слова обирати в цих віршах: “Подивись на цих братів твоїх; вони є витвір Моїх власних рук, і Я дав їм їхнє знання того дня, коли Я створив їх; і в Саду Еденському дав Я людині її свободу вибору.

І твоїм братам сказав Я, і також дав заповідь, що вони мають любити один одного і що вони мають обрати Мене, їхнього Батька” (Мойсей 7:32–33; курсив додано).

Як ми дізнаємося з цих віршів, головними цілями дару свободи вибору були любити одне одного і обрати Бога. Тому ми стаємо вибраними Богом и просимо про Його лагідні милості, коли використовуємо нашу свободу вибору, щоб обрати Бога.

Одним з найбільш відомих і часто цитованих уривків з Писань є Мойсей 1:39. Цей вірш ясно і чітко описує роботу Вічного Батька: “Бо ось, це є Моя робота і Моя слава—здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (курсив додано).

Супутній вірш з Учення і Завітів описує з такою ж ясністю і чіткістю нашу головну роботу як синів і дочок Вічного Батька. Цікаво, що цей вірш не вважається добре відомим і не цитується так часто. “Ось, це твоя праця—виконувати Мої заповіді, так, з усією своєю могутністю, з усім своїм розумом і всією своєю міццю” (див. УЗ 11:20; курсив додано).

Тому, робота Батька полягає в тому, щоб здійснювати безсмертя і вічне життя Його дітей. Наша праця—виконувати Його заповіді з усією могутністю, з усім своїм розумом і всією своєю міццю, і внаслідок цього ми стаємо вибраними і через Святого Духа отримуємо і розуміємо лагідні милості Господа у повсякденному житті.

І ця конференція, в якій ми беремо участь у ці вихідні, є ще одним прикладом лагідної милості Господа. Ми були благословенні отримати натхненні поради провідників Церкви Спасителя—вчасні поради сьогодення, для наших обставин і наших випробувань. Нас навчали, підносили, надихали, закликали каятися і зміцнювали. Дух цієї конференції зміцнив нашу віру і збільшив бажання каятися, бути слухняними, вдосконалюватися і служити. Як і ви, я палко бажаю зараз діяти згідно з нагадуваннями, порадою і особистим натхненням, якими ми були благословлени під час цієї конференції. І через кілька хвилин кожен з нас отримає одну з лагідних милостей Господа, коли ми почуємо заключний виступ і свідчення Президента Гордона Б. Хінклі. “Господь добрий до всіх, а Його милосердя—на всі Його творива!” (Псалми 145:9).

Я вдячний за відновлення євангелії Ісуса Христа через пророка Джозефа Сміта і знання, що ми маємо сьогодні, знання про лагідні милості Господа. Наші бажання, вірність і слухняність спонукають і допомагають нам розпізнавати Його милості у нашому житті. Як один з Його слуг я свідчу, що Ісус є Христос, наш Викупитель і наш Спаситель. Я знаю, що Він живе і що Його лагідні милості досяжні для кожного з нас. Кожен з нас має очі, щоб ясно побачити, і вуха, щоб чітко почути лагідні милості Господа, коли вони зміцнюють нас і допомагають нам у ці останні дні. Нехай наші серця завжди будуть наповнені вдячністю за Його рясні і лагідні милості. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.