Бібліотека
Урок 13: ‘Видіння’


Урок 13

“Видіння”

Вступ

Видіння, дане пророку Джозефу Сміту і записане зараз в Учення і Завіти 76, дає нам основоположне розуміння життя після смерті, а також ступенів слави. З нього ми також дізнаємося, що нам слід робити, щоб знову жити у присутності Небесного Батька та Ісуса Христа.

Ознайомлення з матеріалом

  • Л. Том Перрі, “План спасіння”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, сс. 69–72.

  • Matthew McBride, “‘The Vision’: D&C 76”, Revelations in Context series, Mar. 11, 2013, history.lds.org.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 76

Основоположне розуміння життя після смерті

Поясніть, що у 1830 році багато християн мали одне з двох основних вірувань про небеса і пекло, які іноді описують як “традиційний” та “універсальний” погляди. “Традиційний” погляд був простим: небеса---для праведних, пекло---для неслухняних. “Універсальний” погляд полягав у тому, що Бог не вічно буде карати грішників, але усі зрештою будуть спасенні у царстві Бога. На той час члени Церкви Ісуса Христа знали не набагато більше ніж інші християни про небеса і пекло. У лютому 1832 р. Джозеф Сміт і Сідні Рігдон мали видіння, яке значно змінило погляди і вірування святих останніх днів стосовно життя після смерті. Це видіння, записане в Учення і Завіти 76, показало складне поєднання Божої любові, милосердя, справедливості і судження, та відкрило двері для кращого бачення плану Небесного Батька. Протягом багатьох років перші члени Церкви називали це видіння просто---“Видіння”. (Див. Matthew McBride, “‘The Vision’: D&C 76”, Revelations in Context series, Mar. 11, 2013, history.lds.org).

Попросіть одного зі студентів коротко описати записане в Учення і Завіти 76. Покажіть наступну цитату Президента Уілфорда Вудраффа (1807-1898) і попросіть студента вголос її прочитати:

Зображення
Президент Уілфорд Вудрафф

“Я вважаю, що Учення і Завіти … містить кодекс найурочистіших, найбогоподібніших проголошень, які будь-коли давалися людському роду. Я згадаю тільки про “Видіння” [у розділі 76], як про одкровення, яке дає більше світла, більше істини і більше принципів, ніж будь-яке інше одкровення з будь-якої іншої книги, що ми будь-коли читали. Воно пояснює для нашого розуміння наш нинішній стан, звідки ми прийшли, чому ми тут і куди ми йдемо. Будь-яка людина може знати через це одкровення, якими будуть її доля і стан” (Учення Президентів Церкви: Уілфорд Вудрафф [2004], с. 123).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос вступ до розділу Учення і Завіти 76. Попросіть іншого студента вголос прочитати Учення і Завіти 76:15–19.

  • Що робили Джозеф і Сідні, що привело до отримання ними цього одкровення?

  • Чого ми можемо навчитися з їхнього досвіду стосовно вивчення та обдумування Писань? (Переконайтеся, що студенти бачать зв’язок між обдумуванням Писань і отриманням одкровення).

Примітка: Наголосіть на тому, що обдумування Писань---це важлива навичка вивчення Писань, яка дає Святому Духу більше можливостей відкривати для нас істину.

Учення і Завіти 76:1–10

Обіцяння вірним

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 76:1–4. Попросіть клас слідкувати, шукаючи слова або фрази, які описують Ісуса Христа. Ви також можете порадити студентам позначити те, що вони знайшли. Поясніть, що якості Спасителя, описані у цих віршах, є прикладом переліку в Писаннях. Перелік в Писаннях---“це низка пов’язаних ідей, думок чи вказівок. Пошук переліків в Писаннях може допомогти вчителям і студентам знаходити ключові моменти, на яких наголошує той, хто писав” (Навчання і вивчення євангелії [2012], с. 27). Вкажіть, що Учення і Завіти 76 містять певну кількість переліків в Писаннях.

  • Які з якостей Ісуса Христа, із вказаних у віршах 1–4, мають для вас найбільше значення? Чому?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 76:5–10 і пошукати, що Господь обіцяв вірним. Попросіть студентів звернути увагу на перелік обіцянь у віршах 6–10. Ви можете запропонувати студентам відмітити пункти цього переліку, щоб зробити наголос на обіцяннях Господа.

  • Згідно з віршем 5, що нам треба робити, щоб відчути, як Спаситель буде до нас милостивим, благодатним і шануватиме нас?

Допоможіть студентам визначити наступний принцип з їхнього вивчення цих віршів: Якщо ми будемо боятися Господа і служити Йому у праведності, Він буде шанувати нас і буде милостивим до нас. Нагадайте студентам, що у цьому контексті “боятися” Господа означає шанувати Його.

Щоб допомогти студентам поглибити їхнє розуміння цих віршів, поставте такі запитання:

  • З обіцянь, знайдених вами у віршах 5–10, які з них ви б особливо хотіли отримати? Чому?

  • Що, на вашу думку, вам потрібно робити, щоб отримати ці благословення?

Дайте студентам хвилину подумати, чому було б варто прагнути отримати ці благословення, і оцінити, як добре вони шанують Господа і служать Йому в праведності й істині.

Зверніть увагу студентів, що починаючи з вірша 11, в решті розділу 76 записано одкровення Господа про “таємниці Його царства”, які “перевершують усе розуміння” (вірш 114). Одкровення відкриває нашому розумінню дива вічності, навчаючи нас про життя прийдешнє і повідомляючи нам те, що раніше не було відоме.

Учення і Завіти 76:19–24

Видіння Батька і Сина

Поясніть, що Учення і Завіти 76 містять серію видінь. Для того, щоб дати студентам огляд того, що Джозеф Сміт і Сідні Рігдон побачили у цих видіннях, покажіть розміщене внизу зображення або дайте його копію кожному студенту. Поясніть, що кожна частина схеми присвячена одному видінню.

Зображення
схема розділу 76

Скажіть, що одним з видінь, відкритих Джозефу Сміту і Сіднею Рігдону того дня, було видіння Батька і Його Сина, Ісуса Христа. Розмістіть або напишіть на дошці наступні запитання:

Які істини про Ісуса Христа ми пізнаємо з цього одкровення?

Про які з цих істин ви можете свідчити? Як ви знаєте, що вони істинні?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 76:19–24 і подумати, як би вони відповіли на записані на дошці запитання. Виділивши на це достатньо часу, запропонуйте студентам поділитися своїми відповідями на ці запитання. Відповіді студентів можуть відрізнятися, але переконайтеся, що вони розуміють наступні принципи. Ісус Христос є живою, прославленою істотою. Ісус Христос є Єдинонародженим від Батька. Ісус Христос є Творцем цього та інших світів. Жителі цього та інших світів є буквально синами і дочками Бога.

Ви можете поділитися своїм свідченням про Спасителя.

Учення і Завіти 76:25–113

План спасіння

Поясніть, що вірші 25–113 розділу 76 навчають чудовим істинам про план спасіння. Запросіть студентів вибрати одну групу цих віршів, як вони написані на схемі, і швиденько їх прочитати. Поділіть студентів на пари і попросіть їх обговорити, про що вони дізналися або що знайшли надихаючого у прочитаних віршах. Обговоріть класом наступне запитання:

  • Які основоположні вчення про життя і смерть допомагають нам зрозуміти Учення і Завіти 76? (Студенти можуть використовувати різні слова, але переконайтеся, що вони розуміють, що з Учення і Завітів 76 ми отримуємо основоположне розуміння життя після смерті і того, що нам слід робити, щоб жити знову в присутності Небесного Батька й Ісуса Христа).

Поясніть, що одним із найважливіших видінь, даних Джозефу Сміту і Сідні Рігдону, було видіння целестіального царства. Попросіть студентів прочитати Учення і Завіти 76:50–53, щоб знайти перелік вимог для входження у целестіальне царство. Ви можете запропонувати студентам відмітити чи пронумерувати ці вимоги в їхніх примірниках Писань. Після того, як один зі студентів поділиться тим, що він чи вона знайшли, поставте запитання, подібні до наступних:

  • Що, на вашу думку, означає сприйняти “свідчення Ісуса”? (Мати віру у викупну місію Спасителя і жити за Його заповідями).

  • Що означає “долати вірою”? (Долати спокуси і гріхи, застосовуючи віру в Ісуса Христа і вірно терплячи до кінця).

  • Що означає бути запечатаними “Святим Духом обіцяння”? (Святий Дух, Який також є Святим Духом обіцяння, свідчить Батьку, що ми правильно отримали спасительні обряди Його євангелії і що ми вірно дотримувалися укладених нами завітів).

Підсумуйте Учення і Завіти 76:54–70, пояснивши, що в цих віршах записані багато благословень, які отримають піднесені жителі целестіального царства. Дайте студентам трохи часу на те, щоб прочитати ці вірші і пошукати обіцяні благословення чи умови, які мають для них особливе значення.

  • Що з обіцяного вірним має для вас особливе значення? Чому?

  • Як вірш 69 допомагає нам зрозуміти роль Спасителя у житті спадкоємців целестіального царства? (Кожен з нас, незалежно від того, наскільки сильно ми стараємося, не зможе зробити усе необхідне для успадкування целестіального царства. Лише через викупну жертву Спасителя ми можемо бути очищені від наших гріхів і стати досконалими).

  • Як може знання істин про план спасіння, записане в Учення і Завіти 76, допомогти нам робити кращий вибір у житті?

Покажіть наступну цитату президента Бойда К. Пекера і попросіть студента вголос її прочитати:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Якщо ми не маємо знання про план євангелії, гріх здається нам природним, невинним і навіть виправданим. Немає кращого захисту для нас від супротивника, ніж знати істину—знати план!” (Our Father’s Plan [1994], 27).

  • Якими способами знання про істини, які містяться в Ученні і Завітах 76, дає нам захист від впливу Сатани?

  • Як ваше знання про план нашого Небесного Батька захищало і благословляло вас?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 76:114–117. Попросіть решту класу стежити за текстом і знайти обіцяння, дане тим, хто очищує себе. Попросіть студентів описати обіцяння, дане у цьому уривку.

Після того, як студенти дадуть відповіді, покажіть наступне висловлювання пророка Джозефа Сміта (1805–1844) стосовно видіння, записаного в Ученні і Завітах 76:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Я міг би пояснити у сто разів більше, ніж будь-коли раніше про слави царств, показаних мені у видінні, якби мені це було дозволено і якби люди були готові отримати це” (в History of the Church, 5:402).

Для того, щоб допомогти студентам застосувати те, про що вони дізналися у класі, напишіть на дошці наступні незакінчені фрази:

Після вивчення Учення і Завіти 76:

Я знаю, що …

Я хочу …

Я буду …

Запропонуйте студентам закінчити ці фрази на аркуші паперу. Заохочуйте їх подумати, чи зробить їх те, що вони вибирають, гідними успадкувати целестіальне царство і бути гідними інших благословень, обіцяних в Учення і Завіти 76. Поділіться вашим свідченням про істини, обговорені сьогодні у класі.

Матеріали для прочитання студентами