Бібліотека
Урок 1: Чудова робота і диво


Урок 1

Чудова робота і диво

Вступ

В минулому Небесний Батько закінчував періоди відступництва, покликаючи пророків, які отримували божественну владу для відновлення повноти євангелії і встановлення Церкви Ісуса Христа. Джозеф Сміт був таким пророком у нашому розподілі. Розуміння того, як Бог веде Свій народ і встановлює Свою Церкву через пророків, дозволить студентам більш глибоко цінувати потребу у Відновленні і розвинути більшу здатність навчати інших про Відновлення.

Ознайомлення з матеріалом

  • М. Рассел Баллард, “Чудо святої Біблії”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, сс. 80–82.

  • Гордон Б. Хінклі, “На зламі віків”, Ліягона, січ. 2000, сс. 87--90.

  • Neal A. Maxwell, “From the Beginning”, Ensign, Nov. 1993, 18–20.

  • Проповідуйте Мою євангелію: Путівник для місіонерського служіння (2004), сс. 31–36.

Рекомендації для навчання

Aмос 8:11–12; Джозеф Сміт—Історія 1:5–10

Велике Відступництво і необхідність Відновлення

Почніть урок, написавши на дошці наступне:

Голод =

Попросіть когось із студентів прочитати вголос Амос 8:11–12. Попросіть студентів слідкувати за текстом і визначити, що символізує слово голод.

  • Який, згідно з пророцтвом Амоса, мав настати голод? (Напишіть відповіді студентів на дошці навпроти напису “Голод =”).

  • Що, за пророцтвом Амоса, робитимуть люди через цей голод?

  • Які ви бачили у світі докази того, що існував голод “почути Господні слова”? (Aмос 8:11).

Поясніть, що хоча пророцтво з Aмос 8:11–12 вірогідно здійснювалося в історії багато разів, одним з яскравих його виповнень є відоме нам Велике Відступництво. Ви можете запропонувати студентам написати Відступництво, а також Велике Відступництво на полях їх Писань поряд з Амос 8:11–12.

Покажіть наступну цитату і попросіть студента вголос її прочитати. Попросіть студентів пошукати фактори, які посприяли Великому Відступництву.

“Після смерті Ісуса Христа нечестиві люди переслідували апостолів і членів Церкви і вбили багатьох з них. Зі смертю апостолів ключі священства й керівна влада священства були забрані з землі. Апостоли зберігали чистоту вчення, правильний порядок і норми гідності для членів Церкви. Без апостолів вчення було поступово перекручено, в Церковній організації та обрядах священства, таких, як хрищення і дарування Святого Духа, були зроблені неправомочні зміни.

Без одкровення і влади священства люди покладалися на земну мудрість, коли тлумачили Писання, принципи й обряди євангелії Ісуса Христа. Хибні ідеї пропонувалися як істинні. Більшість знань щодо справжнього образу і природи Бога Батька, Його Сина Ісуса Христа і Святого Духа були втрачені. Учення про віру в Ісуса Христа, покаяння, хрищення і дар Святого Духа були перекручені або забуті. Влада священства, дана Христом апостолам, більше не перебувала на землі” (Проповідуйте Мою євангелію: путівник для місіонерського служіння [2005], с. 35).

  • Згідно з цими словами, які фактори призвели до Великого Відступництва?

  • Чому важливо розуміти, що Велике Відступництво насправді відбулося? (Студенти можуть використати різні слова, але переконайтеся, що вони визначили наступний принцип: Знання про те, що сталося Велике Відступництво, може допомогти нам усвідомити необхідність Відновлення євангелії).

Поясніть, що під час цього періоду Відступництва Небесний Батько продовжував впливати на світ Світлом Христа, яке “дано кожній людині” (Mороній 7:16), і силою Святого Духа, який свідчить, що євангелія істинна (див. Путівник по Писаннях, “Святий Дух”, scriptures.lds.org). Він надихав чоловіків і жінок з багатьох культур, які прагнули отримати Його допомогу протягом цього часу. Християнські реформатори, як Мартін Лютер та Уільям Тіндейл, трудилися заради того, щоб допомогти християнам жити ближче до ідеалів, які вони знайшли в Біблії. Зусилля реформаторів, філософів і навіть державних діячів Європи та Північної Америки привели до більшої поваги до людської гідності та релігійних свобод у багатьох куточках світу. Попри ці важливі події, Бог ще не повністю відновив Свою Церкву. (Див. Проповідуйте Мою євангелію, сс. 45–46).

Покажіть наступну цитату Президента Гордона Б. Хінклі (1910–2008), і попросіть студента вголос її прочитати:

Зображення
Президент Гордон Б. Хінклі

“Протягом століть небеса залишалися запечатаними. Хороші чоловіки і жінки, і їх було немало—дійсно величні і прекрасні люди—намагалися виправити, зміцнити і вдосконалити свої системи поклоніння і зміст учення. Я висловлюю їм свою шану і повагу. Наскільки кращим став світ завдяки їхнім сміливим вчинкам. Хоча я вірю, що їхня робота була натхненною, вона не супроводжувалася відкриттям небес і явленням Божества” (“Чудова основа нашої віри”, Ensign, лист. 2002, с. 80).

Нагадайте студентам, що у 1820 році юнак Джозеф Сміт шукав істинну Церкву і не міг її знайти. Попросіть студентів подумки прочитати Джозеф Сміт—Історія 1:5–10 і пошукати фрази, які описують труднощі, викликані Великим Відступництвом.

  • Якими фразами (назвіть кілька) Джозеф Сміт описував духовні проблеми свого часу?

  • Як Джозеф описав свої почуття, викликані релігійним неспокоєм, який панував навколо нього?

Нагадайте студентам, що пошук істини Джозефом Смітом привів до Першого Видіння і його покликання пророком. (Ці теми будуть обговорюватися на наступному уроці). Зауважте, що покликання пророка Джозефа Сміта і Відновлення євангелії відбулося за порядком, встановленим Богом, і цей порядок повторювався в історії. Наприклад, покликання Еноха (див. Mойсей 6:26–32) і Ноя (див. Moйсей 8:17–20) відбувалося за цим порядком. Покажіть наступне пояснення цього зразка і попросіть студента вголос його прочитати:

“Біблійна історія має записи про багато випадків, коли Бог промовляв до пророків, і також розповідає про багато випадків відступництва. Щоб завершити кожен період загального відступництва, Бог проявляв любов до Своїх дітей, покликаючи іншого пророка і даючи йому владу священства, щоб відновити євангелію Ісуса Христа і навчати їй заново. По суті, пророк діє як управитель, наглядаючи за сім’єю Бога тут, на землі. Такі періоди, коли пророчі обов’язки були визначальними, називаються розподілами часів” (Проповідуйте Мою євангелію, с. 33; див. також Путівник по Писаннях, “Розподіл”).

  • Яким чином Відновлення євангелії через Джозефа Сміта відповідало зразку, відомому з більш ранніх розподілів? (Студенти можуть використовувати різні слова, але переконайтеся, що вони визначать наступне вчення: Після періодів загального відступництва Бог покликає пророків і дає їм владу відновлювати євангелію і заново їй навчати. Студенти також мають зрозуміти це вчення: Джозеф Сміт був покликаний Богом, щоб відновити євангелію для нашого розподілу).

  • Як розуміння цього зразка може допомогти вам пояснити людині з іншої церкви, що таке Відновлення.

Наголосіть, що у Першому видінні Джозеф Сміт дізнався про відсутність на землі істинної Церкви і необхідність відновлення повноти Христової євангелії. Хоча у Біблії є пророцтва про Велике Відступництво, найважливішим доказом того, що це відступництво відбулося, є те, що Джозефа Сміта було покликано пророком і повнота євангелії була відновлена.

2 Нефій 27:25–26; Учення і Завіти 1:12–30

Відновлення євангелії---це “чудова робота і диво”

Поясніть, що в Писаннях згадуються деякі з причин, чому Господь відновив Свою євангелію на землі в останні дні.

Попросіть студентів подумки прочитати пророцтво Ісаї про Відновлення, яке міститься в 2 Нефій 27:25–26, і пошукати, як Господь описував духовний стан світу в період Відновлення. Ви можете порадити студентам позначити слова і фрази, які описують цей духовний стан. (Примітка: Один з найефективніших способів для студентів побачити і запам’ятати, чого вони навчилися з Писань,---це відмічати важливі слова і фрази). Дайте студентам достатньо часу, а потім попросіть їх розказати, що вони знайшли.

  • Чому, на вашу думку, про Відновлення говорять як про “чудову роботу і диво”?

  • Що ви бачите “чудового” і “дивного” у Відновленні? (Коли студенти відповідатимуть, зауважте, що Відновлення євангелії як “чудова робота і диво” є прикладом теми, яка повторюється в Ученні і Завітах. “Теми---це головні, повторювані та поєднуючі якості або ідеї” [Девід А. Беднар, “Джерело живої води” (Духовний вечір УБЯ, 4 лютого 2007), с. 5, speeches.byu.edu]).

Попросіть одну половину класу опрацювати Учення і Завіти 1:12–17 і пошукати, які причини для Відновлення євангелії назвав Господь. Попросіть іншу половину класу опрацювати Учення і Завіти 1:18–30 і пошукати способи, якими Відновлення євангелії мало благословити дітей Бога. (Примітка: Учення і Завіти 1:30 будуть більш детально вивчатися в уроці 6).

Виділивши на це достатньо часу, запропонуйте студентам поділитися знайденим. Переконайтеся, що студенти розуміють наступну істину: Відновлення євангелії допомагає тим, хто вірить у Христа, зростати у вірі і долати випробування останніх днів.

Прочитайте вголос висловлювання пророка Джозефа Сміта (1805–1844):

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“[Пророки] з радісним передчуттям чекали на день, в якому ми живемо, і, запалені небесним і радісним очікуванням, вони співали, і писали, і пророкували про наш день” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 187).

  • Чому пророки минулого чекали на наш день? (Одна ідея, яку вірогідно назвуть студенти---це та, що Відновлення пошириться світом і підготує світ до Другого пришестя Ісуса Христа).

Покажіть наступну цитату Президента Гордона Б. Хінклі і попросіть кількох студентів по черзі вголос її прочитати:

Зображення
Президент Гордон Б. Хінклі

“Мої брати і сестри! Чи усвідомлюєте ви, що ми маємо? Чи усвідомлюєте ви наше місце у великій драмі людської історії? Це головний момент з усього, що відбувалося раніше. …

Робота останніх днів Всемогутнього, про яку говорили в давнину, про яку пророкували пророки і апостоли, настала. Ось вона. З якоїсь причини, невідомої для нас, але по мудрості Божій, ми отримали привілей прийти на землю у цей славетний вік. …

З огляду на те, що ми маємо і що ми знаємо, ми мусимо бути кращими людьми, ніж ми є. Ми повинні бути більше схожими на Христа, ми маємо більше прощати, більше допомагати і бути уважними до всіх, хто оточує нас.

Ми знаходимося на зламі віків, охоплені великим і урочистим відчуттям історії. Це останній і заключний розподіл часів, на який вказувало все, що відбувалося в минулому. Я свідчу про реальність та істинність всього цього” (“На зламі віків”, Ліягона, січ. 2000, с. 90).

  • Які думки і почуття викликають у вас слова “ми знаходимося на зламі віків”?

  • Якщо це не є занадто особистим, поділіться випадком з вашого життя, який зміцнив ваше свідчення про відновлену євангелію Ісуса Христа.

  • Що ми можемо робити, щоб продемонструвати нашу вдячність за Відновлення євангелії?

Матеріали для прочитання студентами