2008
Сила світла та істини
Травень 2008 р. року


Сила світла та істини

Щоби процвітати в такі часи, необхідно, щоби в нас палало духовне світло.

Зображення
Elder Robert R. Steuer

Маленьким хлопчиком я відкрив дивовижну силу в маленькому ліхтарику. Коли я вмикав його вночі, то бачив велике коло світла там, куди я наводив його. Ще більше захоплення я відчував, коли вмикав ліхтарик у запиленій стодолі. У повітрі можна було побачити конус світла. Але найцікавіше відкриття приходило, коли я щільно притуляв до ліхтарика долоню. Вся рука світилася в темряві. Насправді, світився я сам! Можна із захопленням спостерігати за фізичними властивостями світла, але розкриття властивостей духовного світла та істини викликає ще більше захоплення, і воно є життєво важливим.

Ми живемо в чудові часи, але і в ту добу, коли мир забрано з землі1. Щоби процвітати в такі часи, необхідно, щоби в нас палало духовне світло. Як ми отримуємо це духовне світло і забезпечуємо, щоби істини євангелії Ісуса Христа наповнювали наші душі? Я хотів би порадити три способи: (1) Пізнавайте істинне вчення, (2) Здобувайте чисте свідчення, (3) Сміливо живіть за євангелією.

Перший—пізнавайте істинне вчення. Алма відкрив, що “проповідування Слова мало велику силу вести людей робити те, що було справедливим—так, це мало сильніший вплив на свідомість людей, ніж меч або щось інше, що траплялося з ними—тому Алма подумав, що було б доцільно, аби вони випробували силу слова Бога”2. Президент Генрі Б. Айрінг стверджував: “Слово Боже є ученням, яке викладали Ісус Христос і Його пророки. Алма знав, що слова вчення мають велику силу. Вони можуть відкрити розум людей, щоби побачити духовні речі, які не побачити фізичними очима. І вони можуть відкрити серце для відчуття любові Божої і любові до істини”3.

У 1832 р. Господь відкрив Пророкові Джозефу Сміту істинне й могутнє вчення про духовне світло: Світло Христа:

“[Те світло], яке йде з присутності Бога, щоб заповнити неосяжність простору—

[Світло], яке є в усьому, яке дає життя всьому, яке є законом, яким усе управляється, саме силою Бога, Який сидить на Своєму престолі”4.

Президент Бойд К. Пекер ствердив цю істину, сказавши: “Світло Христа також описано в Писаннях як “Дух Ісуса Христа”… Дух Христа може просвітити винахідника, ученого, художника, скульптора, композитора, актора, архітектора, письменника, щоби вони створювали великі, натхненні речі заради благословення і на благо всього людства”5.

Сьогоденна наукова думка стосовно фундаментальних властивостей світла насправді приголомшує. Зараз науковці навіть описують світло як “носій”6, або “посланець”7, або “посередник”8. Наскільки глибокими є учення Господа!

Другий, здобувайте чисте свідчення. Це свідчення є підтвердженням Святого Духа, що Бог є нашим Батьком, а Ісус є Христос9. Світло й істина, видимі в усьому, спонукають нас здобувати знання вивченням і вірою, а вже потім приходить підтвердження від Духа10. Ми можемо багато дізнаватися про витвір Божих рук і Його доброту через наші фізичні відчуття. Але ще глибше свідчення відкривається, коли ми духовно шукаємо істину “зі справжнім наміром”11. Президент Спенсер В. Кімбол сказав: “Скарби мирського і духовного знання є прихованими—але прихованими від тих, хто не шукає належно і не намагається щосили знайти їх. … Духовне знання не дається просто як відповідь на запитання; навіть самих молитов недостатньо. Це вимагає наполегливості й присвячення цьому усього життя”12.

Наші свідчення зміцнюються, коли ми з благоговінням спостерігаємо великий Всесвіт, створений Богом для нас. Господь проголосив Еноху: “Усе створено і зроблено, щоб нести свідчення про Мене”13. Алма виголосив схоже свідчення Коригору, антихристу: “Все вказує на те, що Бог є; так, саме земля, і все, що на лиці її, так, і її рух, так, і також усі планети, які рухаються у своєму правильному порядкові, свідчать про те, що існує Верховний Творець”14.

Боротьба Еноша перед Господом демонструє силу свідчення його батька. Енош казав: “Слова, які я часто чув від мого батька про вічне життя, і про радість святих, запали глибоко в моє серце”15. Старійшина М. Рассел Баллард казав: “Ясне проголошення істини спричиняє зміни в житті людей. Саме воно змінює серця”16.

Ми з дружиною якось були на зборах поблизу Ресіфі, Бразилія. Один хлопчик, мабуть 9-літній чи 10-літній, одягнений у новий синій костюм у той дуже спекотний день, вийшов за кафедру і дуже спокійно подивився на присутніх. Він сказав: “Наша сім’я вивчала тему моральної свободи волі”. Він тоді зачитав: “Отже, люди вільні, коли вони в плоті. … І вони вільні вибрати волю і вічне життя через великого Посередника для всіх людей, або вибрати неволю і смерть, що чекають на вас у полоні та під владою диявола”17. Тоді хлопчик сказав: “Дехто з моїх старших друзів вибирають паління та вживання наркотиків, але всі ми маємо приймати наслідки наших дій”. Він закінчив своїм свідченням, сказавши: “Я можу бачити, що це істина”. Це свідчення такого маленького хлопця було сильним і глибоко зворушило наші серця.

Третій, ми маємо жити сміливо у відповідності до світла й свідчення, які ми отримали. Нам обіцяно: “Той, хто сприймає світло і залишається в Богові, сприймає більше світла; і те світло яскравішає і яскравішає аж до дня досконалого”18. Щоб сміливо жити за євангелією, необхідні справжні зусилля і жертва. Протягом років храмове служіння для святих, що живуть поблизу Манауса, Бразилія, означало дводенну подорож на переповненому річковому судні Амазонкою, а після цього—дводенна автобусна подорож у спекотних тропіках до храму в Ресіфі. Коли вони приїжджали туди виснажені й натомлені, то приймали душ, вдягалися належно і негайно приступали до храмового служіння. Через кілька днів служіння Господу вони долали довгий і важкий шлях додому. Слова: “А я та дім мій будемо служити Господеві”19 прекрасно відбивалися в їхніх жертовних вчинках.

Щоби перебувати в мирі в ці чудові, хоч і проблемні часи, ми маємо пізнати істинне вчення, здобути чисте свідчення і сміливо жити за євангелією. Якщо ми будемо жити в гармонії зі світлом та істиною, що їх навчав Ісус Христос і Його пророки, то ясніше побачимо нашу вічну долю. Я свідчу про це в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. УЗ 1:35.

  2. Алма 31:5.

  3. “The Power of Teaching Doctrine,” Liahona, May 1999, 85.

  4. УЗ 88:12–13.

  5. “Світло Христа”, Ліягона, квіт. 2005, сс. 8, 10.

  6. Див. 2 Нефій 33:1; див. також Joseph Fielding Smith, Doctrines of Salvation, comp. Bruce R. McConkie, 3 vols. (1954–1956), 1:54.

  7. Див. УЗ 45:9.

  8. Див. 2 Нефій 2:27–28.

  9. Див. М. Рассел Баллард, “Чисте свідчення”, Ліягона, лист. 2004, сс. 40–41.

  10. Див. УЗ 9:7–8.

  11. Мороній 10:4.

  12. The Teachings of Spencer W. Kimball, ed. Edward L. Kimball (1982), 389–390.

  13. Мойсей 6:63.

  14. Алма 30:44.

  15. Енош 1:3.

  16. Ліягона, лист. 2004, с. 41.

  17. 2 Нефій 2:27.

  18. УЗ 50:24.

  19. Ісус Навин 24:15.