2008
Служіння—божественна риса
Травень 2008 р. року


Служіння—божественна риса

Ті, хто служать, матимуть бажання облагородити, зміцнити, надихнути своїх ближніх.

Зображення
Elder Carlos H. Amado

Усе, що Христос робив для нашого спасіння, є унікальним. Протягом приблизно трьох років служіння Він виконував Свою викупительну роботу. Сьогодні я б хотів зазначити три цілі Спасителевого життя на землі.

1. Його викупительна жертва

Першою і найвеличнішою метою було виконання ні з чим незрівнянного і дивовижного завдання, отриманого від Батька: здійснити безкінечну й вічну жертву задля всього людства.

Будучи Єдинонародженим Сином Небесного Батька у плоті, Він успадкував усі божественні риси Свого Батька, а від земної матері Марії Він успадкував риси земної людини.

Лише Його жертва могла врятувати нас від смертного й занепалого стану (див. Алма 34:8–14). Він прийшов у світ, маючи особливу мету—віддати Своє життя, оскільки лише Його життя могло нам дати вічне життя.

Ні в минулому, ні в теперішньому, ні в майбутньому існуванні землі не жила і не житиме смертна істота, яка могла б здійснити Спокуту за наші гріхи. Він є нашим Спасителем і Викупителем (див. Іван 3:16).

Він знову повернеться, щоб керувати і владарювати серед нас у великій силі та славі.

2. Його вчення

Друга причина того, чому Він перебував серед нас, полягала в тому, щоб викласти вчення, яке він отримав від Свого Батька. Це вчення включає обряди й завіти спасіння та піднесення (див. Марк 1:27, Іван 7:16).

Його вчення—це вчення любові, прощення і милості. Це—шлях до того, щоб жити в мирі та гармонії серед людей, і шлях, щоб повернутися й жити з Богом.

3. Його служіння дітям Божим

Його третя мета—будувати царство, служачи іншим людям. Це—ще один вид провідництва. Служіння є рисою, притаманною Його послідовникам,—божественною рисою.

“Ви Мене називаєте: Учитель і Господь,—і добре ви кажете, бо Я є.

А коли обмив ноги вам Я, Господь і Вчитель, то повинні й ви один одному ноги вмивати.

Бо то Я вам приклада дав, щоб і ви те чинили, як Я вам учинив” (Іван 13:13–15).

Він присвятив своє життя проповідуванню євангелії царства і зціленню усіляких недуг (див. Матвій 4:23–24). Навчати Його вченню і служити нашим ближнім—такі два зобов’язання ми беремо на себе під час хрищення. Це перетворює нас на істинних служителів Христа.

Одного разу, виклавши Своє вчення людям, Він змилосердився над ними і здійснив чудо, помноживши кількість хлібів та риби й нагодувавши великий натовп. Цим Він виявив такі риси Свого характеру, як співчуття і бажання служити. Наступного дня натовп став ще більшим через їжу, яку отримали люди. Ісус рішучо навчав їх, вказуючи на вічну перспективу:

“Мене не тому ви шукаєте, що бачили чуда, а що їли з хлібів і наситились.

Пильнуйте не про поживу, що гине, але про поживу, що зостається на вічне життя, яку дасть вам Син Людський” (Іван 6:26–27).

Як Церква ми повинні годувати голодних, полегшувати біль хворим, одягати нагих і давати притулок безпритульним. За допомогою пожертвувань від посту ми допомагаємо у вирішенні основних і невідкладних потреб членів Церкви, а програма благополуччя сприяє вирішенню їхніх довготермінових проблем. Завдяки гуманітарному служінню ми надаємо допомогу постраждалим від природних катаклізмів братам і сестрам, які не належать до нашої віри.

Не нехтуючи мирськими потребами людей, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів виконує заповідь Господа стосовно проведення найвеличнішого, найблагороднішого служіння, а саме—благословити всіх людей, донісши до них учення Христа і запросивши їх отримати всі спасительні обряди, щоб вони могли здобути “безсмертя і вічне життя” (Мойсей 1:39).

Зміна мислення і ставлення

Я знаю, що Бог любить нас. Він дає нам можливість застосовувати свободу волі, навіть якщо ми зловживаємо нею. Він дозволяє нам приймати власні рішення.

Христос не може допомогти нам, якщо ми Йому не довіряємо. Він не може нас навчати, якщо ми Йому не служимо. Він не буде примушувати нас робити те, що правильно, але Він покаже нам шлях лише тоді, коли ми вирішимо служити Йому. Звичайно, щоб служити у Його царстві, Христос вимагатиме від нас зміни мислення і ставлення.

“Бо як може знати людина господаря, якому вона не служила, і хто є незнайомцем для неї, і далеко від думок і намірів її серця?” (Мосія 5:13).

Благословення служити

Я свідчу, що, служачи нашим ближнім, ми пізнаємо Господа.

Служіння робить нас сильними у вірі й корисними у Його царстві. Служіння дає нам мету в житті й робить сміливими. Воно наближає нас до Бога і допомагає вдосконалювати нашу божественну природу. Воно навчає нас любити й розуміти ближніх і допомагає забути про особисті бажання, позбутися егоїзму, гордощів та невдячності. Воно навчає нас думати про потреби інших, що дозволяє розвивати чесноти, притаманні Спасителю.

Доброта, любов, терпіння, розуміння і єдність зростають під час служіння, а нетерпимість, заздрість, жадоба і егоїзм зменшуються або й зникають. Чим більшою є наша безкорисливість, тим більшою є наша здатність служити, розуміти й любити.

Ті, хто служать, завжди будуть прагнути догодити Богові й жити з Ним у гармонії. Вони будуть сповнені спокоєм, їхні обличчя будуть випромінювати радість і душевну доброту.

Ті, хто служать, матимуть бажання облагородити, зміцнити, надихнути своїх ближніх; отже, вони знайдуть щось хороше в інших людях, і у них не буде причини або часу на образи. Вони удосконалюють себе, молячись за тих, хто критикує. Вони не сподіваються отримати визнання або винагороду. Вони виявляють любов Христа.

Ті, хто служать, завжди будуть мати бажання ділитися тим, що мають і тим, що знають, в усі часи, в усіх місцях і з усіма людьми.

Ті, хто служать, матимуть яскраву надію на краще майбутнє навіть у скрутні часи. Вони будуть залишатися стійкими навіть у переломній ситуації, оскільки покладають свою надію на Христа.

Ті, хто служать, смиренно приймуть своє призначення, визнаючи свої недосконалості, але маючи переконання, що двоє людей зможуть виконати все, що їм запропоновано, якщо одним із цих двох є Бог.

Відчуваючи божественне натхнення, цар Веніямин проголосив: “Коли ви служите вашим ближнім, то ви тільки служите вашому Богові” (Мосія 2:17). Ті, хто служать, матимуть глибше розуміння особистості та якостей Бога.

Ті, хто віддано служать, навіть якщо все виходить не так, як вони сподіваються, не піддаються відразу ж збентеженню, втомі або розчаруванню, оскільки обіцяння мати мир у розумі й провід Святого Духа буде завжди з ними.

Служіння по всьому світу й на місцях

Десятки тисяч членів Церкви безкорисливо служать у більш ніж 170 країнах, де люди розмовляють різними мовами й діалектами. Їхнє безкорисливе служіння полягає в керівництві, навчанні, турботі про інших людей. Вони не отримують за це ні платні, ні матеріальної винагороди, ні аплодисментів, ні мирського визнання. Вони вділяють від свого часу, талантів, ресурсів. Вони жертвують усім, що мають, та служать дуже ефективно і надзвичайно добре. Через якийсь час їх відкликають, щоб інші мали змогу послужити.

Завдяки Його вченню і Його служінню відновлена Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів постійно благословляє життя своїх членів. Ми дякуємо Богові за всіх вас, вірні святі, хто відчув радість служіння, хто відчуває її зараз і відчуватиме, коли служитиме іншим. Ми молимося, щоб Бог завжди благословляв вас за це. В ім’я Ісуса Христа, амінь.